İçeriğe atla

Nazi kitap yakma eylemleri

Berlin'de kitaplar yakılıyor, 10 Mayıs 1933
Naziler tarafından yakılan kitaplardan örnekler Yad Vashem adresinde sergilenmektedir.

Nazi kitap yakma eylemleri, Alman Öğrenci Birliği (Deutsche Studentenschaft, DSt) tarafından 1930'larda Nazi Almanyası ve Avusturya'da yürütülen tören eşliğinde kitap yakma kampanyasıydı. Yakılması hedeflenen kitaplar, yıkıcı olduğu veya Nazizm'e karşıt ideolojileri temsil ettiği düşünülen kitaplardı. Bunlar arasında Yahudi, komünist, sosyalist, anarşist, liberal, pasifist ve sexologist yazarları tarafından yazılmış kitaplar da vardı.[1] Yakılan ilk kitaplar Karl Marx ve Karl Kautsky'ye ait olanlardı,[2] ancak Albert Einstein, Helen Keller, Fransızca-İngilizce yazarlar ve Nazizmi ateşli bir şekilde desteklemeyen her yazar dahil olmak üzere pek çok yazarı kapsar hale geldi. Kitaplar Naziler tarafından işgal edilen bölgelerde "topluca" yakıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Book Burning". United States Holocaust Memorial Museum. 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  2. ^ Strätz, Hans-Wolfgang (1968). Die studentische "Aktion wider den undeutschen Geist" im Frühjahr 1933. İçinde: Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte, 16 (Almanca). ss. 347-53. 
  3. ^ Hench, John B. (2010) Books As Weapons, pg. 31. Ithaca, New York: Cornell Üniversitesi Yayınları. 978-0-8014-4891-1

İlgili Araştırma Makaleleri

1904 (MCMIV) cuma günü başlayan bir artık yıldır.

1945 (MCMXLV) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

2 Haziran, Miladi takvime göre yılın 153. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 212 gün vardır.

16 Ekim, Miladi takvime göre yılın 289. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 76 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Dönitz</span> Alman amiral (1891–1980)

Karl Dönitz, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Mann</span> Roman Yazarı

Paul Thomas Mann, Alman yazar ve 20'inci yüzyılın en önemli hikâye anlatıcılarından biriydi. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Karl Haushofer</span>

Karl Ernst Haushofer, Alman jeopolitikacı ve general.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Seghers</span> Alman yazar

Anna Seghers, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Rosenberg</span> Alman mimar ve Nazi Partisi mensubu siyasetçi (1893-1946)

Alfred Rosenberg, Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Schwerin von Krosigk</span> Nazi Almanyasının son şansöylesi, politikacı, yazar.

Johann Ludwig (Lutz) Graf Schwerin von Krosigk, Nazi Almanyası'nın son şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Wolff</span>

Karl Friedrich Otto Wolff, Nazi SS üyesi ve II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gebhardt</span>

Karl Gebhardt, Alman tıp doktoru. Heinrich Himmler'in çocukluk arkadaşı ve özel doktoru. Nazilerin iktidara gelmelerinden sonra hızla yükseldi ve Alman Kızıl Haçı'nın lideri oldu. Ravensbrück ve Auschwitz Toplama Kampında Nazi insan deneyleri ve cerrahi deneyler yaptı. Ravensbrück toplama kampında kadınlarda yaralar açarak, bu yaralara sülfanilamid enjekte ediyordu. Bu deneylerin hepsinde de kadınlar öldü.

<span class="mw-page-title-main">Gauleiter</span>

Gauleiter, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin yerel şube başkanı idi. Gau'nun Almanca kelime anlamı bölge, leiter'ın anlamı ise yöneticidir. Gauleiter'lar doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı ve sadece Hitler tarafından atanıyor ya da görevden alınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

Nazi Almanyası'nda sansür aşırıydı ve iktidardaki Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından sıkı bir şekilde uygulandı, ancak özellikle Joseph Goebbels ve Reich Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı tarafından uygulandı. Nazi Almanyası içindeki sansür, gazete, müzik, edebiyat, radyo ve filmi içeren tüm kitle iletişim biçimlerinin kontrolünü içeriyordu. Aynı kurum, yalnızca Nazi fikirlerini ve mitlerini ilerletmeye adanmış kendi literatürünü de üretti ve yaydı. Yahudi karşıtlığı, Jud Süß ve The Eternal Jew gibi 1940 filmleri de dahil olmak üzere çalışmalarının merkezinde yatıyordu. Bakanlık, 1934 Der Sieg des Glaubens ve 1933'te yapılan İradenin Zaferi gibi ilk filmlerin sponsoru oldu, Adolf Hitler kültünü destekledi ve filmlerin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi. Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldılar. 1934'te Hitler tarafından Uzun Bıçaklar Gecesi'nde öldürülen Ernst Roehm'in öne çıkan rolü nedeniyle Naziler tarafından yasaklandı.