İçeriğe atla

Nazi gamalı haçı

Nazi Partisi rozeti. Gamalı haç Üçüncü Reich yönetiminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Nazi gamalı haçları (AlmancaHakenkreuz; "kancalı haç") Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) tarafından "Aryan" halklarıyla olan ilişkisi nedeniyle bir sembol olarak kullanıldı.

Nazi gamalı haçı sağa doğru çevrilmiş (sağa döndürülmüş) svastikadır. Batı'da, tarihsel nedenlerden dolayı, gamalı haç genellikle Asya'da olmayan Nazizm ile ilişkilidir.

Nazizmin amblemi olan siyah gamalı haç, Hint gamalı haçları için daha az sıklıkta olan beyaz bir disk üzerinde 45° eğilerek dönüştürüldü.

Gamalı haç, sadece Alman İşçi Partisi (DAP) iken NSDAP tarafından kabul edildi ve 1920'de resmi amblemi oldu. Mein Kampf'ta Hitler'e göre; beyaz milliyetçiliği, kırmızı sosyalizmi ve gamalı haç Aryan ırkını temsil eder.[1]

Sembolün kökeni

"Gamalı haç" terimindeki gama, Yunan alfabesindeki gamadan gelir. Almancada Hakenkreuz "kancalı haç" anlamına gelir.

Bu sembolün ilk gösterimleri Mezopotamya ve Elam'da bulundu. 2500 ila 3000 yıllarında bulundu. Onun sırasında Avrupa Kuzey ulaşmak için Akdeniz üzerinden yayılan Demir Çağı . Milattan sonra 4. yüzyılda Hindistan ve sonraki yüzyılda Çin'i kazanmış olacaktı .

Gamalı haç

Erken 20. yüzyılda, gamalı haç Batı'da, özellikle Hint ordusunda hizmet eden İngilizlere tanıdık olan, hayırlı bir Hint sembolü olarak biliniyordu.

Aynı zamanda Hint-Avrupa ya da daha özel olarak Aryan sembolü olarak kabul edildi. Emile Burnouf, oryantalist, testere Aryanlar üstün ırk eğilimi panteistik üstün, Sami tanrılı . Schliemann tarafından, sözde Troy bölgesinde gamalı haç keşfinden sonra danışarak, orada bir ritüel manga tanıdığını iddia etti ve tipik olarak Aryan sembolünü ilan etti. Bu fikir birçok yazar, özellikle de Alman milliyetçi şair Guido von List tarafından yayıldı.

Bu nedenle sola çevrilmiş gamalı haç, Avrupa'da Hint kökenli basit bir şanslı cazibe olarak (özellikle İngiltere'de) veya elverişli değeri ve Hint-Avrupa etnik kimliğini birleştiren bir amblem olarak (zorunlu olarak ırkçı bir ideolojiyle bağlantılı olmadan) kullanılmıştır. Ancak Almanya'da völkisch adı verilen diğer popülist milliyetçi hareketler onu levorotatory veya dekstrorotatory temsili altında kullandı.[2] Nazi versiyonu, Üçüncü Reich'in ırksal teorisinin baş yazarı Alfred Rosenberg'in etkisi altında, Aryanlar Kuzey Avrupa'yı işgal eden ve gamalı haç yapan Almanların "ustaları" atalarının bir halkını gördü. Hitler'in kendi sözleri, "Aryanların zafer mücadelesinin sembolü". Bayrak uzmanı José Manuel Erbez'e göre, Avusturya'da Lanz von Liebenfels tarafından kurulan Yeni Tapınaklar Nişanı da dört zambakla çevrili "Aryan üstünlüğünün" gamalı haçına sahipti.

Nazi ambleminin son hali

Stalingrad Muharebe Müzesi'nde sergilenen Nazi flaması.

AlmancaMein Kampf[3] da Adolf Hitler, gerçek bir fikir yarışmasının başlatıldığı Nazi rozetinin gelişimini çevreleyen tartışmayı sunuyor. Hitler sadece sembole değil, özellikle de renk seçimine önem verdi (kırmızı, beyaz, siyah, Alman İmparatorluğu'nun renkleri, sözde " Kasım ayındaki suçlular tarafından ihanete uğradı ") . Özellikle Nazi ambleminin görsel etkisini güçlendirmek konusundaki endişesi ile seçimini haklı çıkarıyor ve anlayışında oynadığı rolü açıklıyor. :


Nazi gamalı haçların kökeni aslında Völkisch hareketinin küçük bir grubuna, Alman İşçi Partisi'nin (DAP) bağlı olduğu Almanların Düzeni'nin Münih köşkü olan Thule Society'ye dayanıyor. NSDAP . Bu toplumun bir üyesi, AlmancaMein Kampf Kampf'ta bahsedilen Friedich Krohn, Mayıs 1919'da gamalı haç'ın DAP tarafından (saat yönünün tersine dönerek) parti amblemi (Thule Cemiyeti ve 'Almanların Düzeni, gamalı haç sembolünü kayıtsızca dönme duyusuna kullandı. Nicholas Goodrick-Clarke'ın dediği gibi, "Hitler, dekstrorotator gamalı haçları seçti ve fikrini parti logosunu seçen komite toplantısında Krohn'un görüşüne üstün kıldı; Ancak renkleri seçen Krohn  : kırmızı alanın ortasında beyaz bir daire üzerinde siyah gamalı haç. Bu sembol ilk kez DAP tarafından 20 Mayıs 1920'de halka açık olarak kullanılmıştır.[4]

Varyantları

Nazi gamalı haçların birkaç varyasyonu vardır  :

  • Beyaz bir disk üzerinde 45 ° açıyla siyah çarpı işareti (örnek  : NSDAP ve Üçüncü Reich bayrağı)
  • Nokta üzerinde beyaz bir kare üzerinde 45 ° eğimli siyah haç (örnek  : Hitler Altyapı )
  • Beyaz bir disk üzerinde siyah ve beyazla sınırlandırılmış 45 ° 'lik siyah çarpı (örnek olarak)  : savaş işareti)
  • Beyaz bir disk üzerinde siyah ve beyaz ile sınırlandırılmış yatay siyah haç (örnek  : Hitler'in altın bir taçla çevrili kişisel bayrağı; Schutzstaffel - SS bölümlerinin amblemi; Reichsdienstflagge -   idareler ve sivil tekneler tarafından kullanılan bayrak   - siyah bir daire ile çevrili)
  • 45 ° altın, gümüş, siyah veya beyaz, bazen kartalın pençeleri arasında (rozetler ve bayraklar) eğimli küçük haçlar
  • Kırık bir daire oluşturan kıvrımlı dallarla çaprazlama (SS Nordland Bölümü; dış bölüm)

Ayrıca not etmeliyiz  :

  • Mavi haç (Birinci Dünya Savaşı'ndan beri Fin uçaklarının palaskaları ve bu bir Nazi amblemi değil)
  • Kızıl Haç (İkinci Dünya Savaşı sırasında Letonya tarafından kullanılan amblem)

Resmi kullanım

Münih'teki Haus der Kunst sütununun tavanının detayı (1937'de tamamlandı), nandyâvarta adında bir gamalı haç motifi sunuyor .

Tüm NSDAP bayrakları, rozetler ve kol bantlarının yanı sıra Demir Haç gibi süslemelerde ortaya çıktı.

Jose Manuel Erbez'e göre Tegernsee Gölü'nde el işi olan ilk Nazi bayrakları sergilendi, ancak hiçbiri korunmadı. İlk resmi kullanımları Orstgruppe München'den alınmıştır .

14 Mart 1933'te Hitler'in şansölye grevine katılımından kısa bir süre sonra, Nazi bayrağı ulusal bayrakla aynı anda kaldırıldı ve ulusal ortak bayrak haline geldi.

Nürnberg Kongresi vesilesiyle, bu tek ulusal bayrak olacak 15 Eylül 1935'te .

Reichsbund Deutsche Jägerschaft gibi sivil dernekler, gamalı haçlarla işaretlenmiş bir kol bandı da kullandılar

II. Dünya Savaşı'ndan sonra

Avrupa dışında

Tayvan'da gamalı haç bir Budist sembolü olarak algılanıyor, Nazi ambleminin ideolojik boyutu ve hatta Holokost, 1980'lerin ortalarına kadar çoğu insan tarafından göz ardı edildi.Gamalı haç sadece Alman askerî gücünü uyandırdı ve bazen İkinci Dünya Savaşı'ndan motosiklet aksesuarları veya makine modellerinin ambalajında görülebilir [ref. <span typeof="mw:Entity"> </span> gerekli] . Şablon:Refnec Taipei otobüslerinin kenarındaki bir reklam kampanyasına karşı protesto gösterilerinin yanı sıra Alman temsilinden sonra kullanımı neredeyse tamamen terk edildi. Gamalı haç, bir cihazın teknik kalitesini ve sağlamlığını ortaya çıkarmak için oradaydı. [Ref. <span typeof="mw:Entity"> </span> gerekli] Catégorie:Article à référence nécessaire Catégorie:Article à référence nécessaire Rammstein grubunun canlı DVD'sinin Anaconda belgeselinde, grup yöneticisi tarafından bir fıkra bildirildi  : Meksika'da, gamalı haçların Alman kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan hayranlar, görünüşte adanmışlıklar sırasında bu sembolü gösterdi. Grup, bu sembolün konserlerde veya imza oturumlarında hoş karşılanmadığını açıklayan bir basın açıklaması yapmak zorunda kaldı.

Onun Duruşmada, Charles Manson bıçakla alnına kazınmış bir "X" spor oldu,[5] 'X', daha sonra gamalı haç dönüştüreceğinden.[6]

Hindistan'da

Kızılderililer (veya Hindular, Jains, vb.) Bu sembole karşı bir önleme sahip değildir ve Batılıların yüksek antikliğini ve metafizik anlamını blok halinde reddetmek veya yanlış kullanmak yerine anlamaları gerektiğini düşünürler. :

Hitler'in terör, ırkçılık ve ayrımcılık rejimini yaymak için sembolü yanlış kullanması, barışçıl kullanımının yasaklanması gerektiği anlamına gelmez.

—Ramesh Kallidai[7]

Gamalı haç veya gamalı haç, Hinduizm, Jainizm ve Budizmin önemli ve temel bir sembolüdür.

Avrupa'da

Gürültü önleyici bir panelde, gamalı haç ırkçılık karşıtı bir sembol olarak ele geçirildi.
Almanya'daki Fransız işgal birliklerinin rozeti. Kılıç, Nazi gamalı haçını parçaladı.

Alay bağlamında, gamalı haç ırkçılık karşıtı bir sembol olarak kullanılır  : gamalı haç çöp kutusuna konur, gamalı haç yasak işareti vb.

Bazı Avrupa ülkelerinde, özellikle Almanya'da (Alman ceza kanununun 86a maddesini ifade eden Strafgesetzbuch bölüm 86a'ya göre), gamalı haçların, amaçlananlar dışında kullanılması yasaktır. Hapis cezası altında tarihsel temsil. Böylece gamalı haç çizimleri 2007 yılına kadar paradoksal yasadışı çöpe bindirildi[8] çünkü Nazi sembolleri yasalara karşıydı.

Böylece, Avrupa sansürünün gamalı bölümü gerekliydi South Park Yahudi'nin Tutku 4, sezon 8). Adalet Ligi çizgi filminde Naziler gamalı haç değil, Sieg Rune'u kullandı.[9] Gerçekten, bu bölüm Nazilerin savaşı kazandığı paralel bir evrende gerçekleşir, bu nedenle bu evrenin 2000'lerinde tarihi olmayan, belirli sahneler gerçekleşir.

Fransa'da gamalı haç, içtihatla Nazi ideolojisinin sembolü olarak tanımlanır; iftira[10] veya propaganda amaçlı kullanımı kanunla cezalandırılabilir,[11] ancak sanatsal (tarihi filmler, resimler vb. yapma) veya dini (Hint tanrılarının görüntülerini gösteren) gamalı haç örneğin Fransız topraklarında ithalat ve üretim yetkisine sahiptir).

Haç işareti Danimarka'da da kullanıldı  : éléphant üzerinde işaretli sembol Carlsberg bira fabrikasında.

Notlar ve referanslar

  1. ^ Nationaux-socialistes, nous voyions dans notre drapeau notre programme. Dans le rouge, nous voyions l'idée sociale du mouvement; dans le blanc, l'idée nationaliste; dans la croix gammée, la mission de la lutte pour le triomphe de l'aryen et aussi pour le triomphe de l'idée du travail productif, idée qui fut et restera éternellement antisémite. » Adolph Hitler dans Mein Kampf (1925-1926). Nouvelles Éditions latines (1934).
  2. ^ Comme le gouvernement Kapp :
  3. ^ AlmancaMein Kampf, tome 2, chapitre Şablon:VII.
  4. ^ Nicholas Goodrick-Clarke (2010). Les racines occultes du nazisme (Fransızca). Camion Noir. ISBN 978-2-35779-054-4. .
  5. ^ (İngilizce) The Case of Serial Killer Charles Manson 20 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Manson le 6 août 1970, FoxNews
  6. ^ "Biography of Charles Manson" (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  7. ^ Courrier international Şablon:Numéro
  8. ^ "Bundesgerichtshof: Anti-Nazi-Symbole sind nicht strafbar". Spiegel Online (Almanca). 15 Mart 2007. 29 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  9. ^ "Justice League Unlimited: The Savage Time (1)". TV.com. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  10. ^ « Diffamation par exposition de signes ou emblèmes » 19 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Arrêt de la Cour de cassation du 23 février 1950
  11. ^ "Une enquête ouverte sur la «soirée nazie» à Val-Thorens". FIGARO (Fransızca). 22 Aralık 2011. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 

İlgili Makaleler

  • gamalı haç  : gamalı haçların ülkelere ve dinlere göre anlamı.
  • Uluslararası Kızıl Svastika Topluluğu  : Çin İnsani Yardım Derneği
  • Faşist sembolizm

Harici bağlantı

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Svastika</span> Avrasyadaki antik dinlerde ve 20. yüzyılda Nazi Partisi ve rejimince kullanılmış sembol

Svastika veya gamalı haç, tarih öncesi dönemlerden kalma bir semboldür. 1920'li yıllar itibarıyla Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin svastika sembolünü yoğun olarak kullanması nedeniyle Batı dünyasında bu sembol nasyonal sosyalizm ve aşırı sağ ideolojilerle sıklıkla ilişkilendirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Haç</span> sembol

Haç, birbirlerini dik açı ile kesen iki çizgi veya çubuktan meydana gelen şekil. Şekillerden biri veya her ikisi de ortasından ikiye bölünür. Artı (+) şeklinde veya çarpı (x) şeklinde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Jesse Owens</span> Amerikalı atlet (1913 – 1980)

James Cleveland "Jesse" Owens, Amerikalı atlet. 1936 Yaz Olimpiyatları'nda dört altın madalya kazanmış, uzun atlamada kırdığı dünya rekoru 25 yıl boyunca geçilememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Kara haç (sembol)</span>

Kara Haç, Prusya ve Alman silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmış ve eskiden Töton Şövalyeleri tarafından bir tarikat amblemi olarak kullanılan ulusal bir semboldür.

Heer, Wehrmacht'ın bir parçasıydı ve rütbe işaretlerini Weimar Cumhuriyeti'nin Reichsheer'ından (1921–1935) aldı.

Völkisch Hareketi, 19. yüzyılın sonlarından Nazi dönemine kadar aktif olan ve daha sonra Federal Almanya Cumhuriyeti'nde kalıntıları olan bir Alman etno-milliyetçi hareketiydi. Tek beden metaforundan esinlenerek "kan ve toprak" fikri üzerine inşa edildi ve birlik içinde doğal olarak yetişen topluluklar fikriyle karakterize edildi. 1900'lerden itibaren organikçilik, ırkçılık, popülizm, tarımcılık, romantik milliyetçilik ve antisemitizm ile karakterize edildi. Völkisch milliyetçileri genellikle Yahudileri Almanlardan farklı bir Volk'a ait olan "yabancı bir ırk" olarak görüyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası bayrağı</span>

Nazi Almanyası bayrağı veya resmî ismiyle Alman İmparatorluğu bayrağı, kırmızı arka planda beyaz bir dairenin içindeki bir gamalı haçtan oluşur. Bayrak 3 renkten olşur; kırmızı, siyah ve beyaz bunlar aynı zamanda Alman İmparatorluğu bayrağı'nın renkleriydi. Naziler iktidara ilk geldikleri iki yılda Alman İmparatorluğu'nun oranları değiştirilmiş bir bayrağını kullandılar.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası amblemi</span>

Nazi Almanyası amblemi, 1920'lerde NSDAP tarafından oluşturulan bir semboldür. Nazileri iktidara geldikleri 1933 yılından 1935'te ki yeni ambleme kadar Weimar Cumhuriyeti armasını kullanmışlardı.1935 yılında Nazi Almanyası'nın resmî amblemi olmuştur ve Reichsadler olarak adlandırılmıştır. NSDAP'da kullanılan kartal ise Parteiadler olarak adlandırılmıştır. Amblem geleneksel Alman armalarına dayanmaktadır. Kartal, dünya çapında çok yaygın kullanılan bir hanedan sembolüdür. Ölümsüzlüğü, cesareti, öngörüyü ve gücü sembolize eder. Normal armada kartal sola bakarken, NSDAP versiyonunda sağa bakmaktadır. Nazi Almanyası amblemi, birçok neo-Nazi grup ve beyaz üstünlükçüleri tarafından değişik varyasyonlarla kullanılmaktadır.

Latin alfabesindeki Z harfi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina katılan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarına boyanmış çeşitli sembollerden biridir.

Faşist sembolizm, faşizmin yönlerini temsil etmek için tasarlanmış belirli imge ve sembollerin kullanılmasıdır. Bunlar, tarihsel öneme sahip ulusal sembolleri, amaçları ve siyasi politikaları içerir. En bilinenleri faşizmin orijinal sembolü olan fasces ve Nazizm'in gamalı haçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfsangel</span>

Almanca: Wolfsangel, bir zincirle asılan Z şeklinde metal bir kancadan oluşan Orta Çağ Avrupa kurt tuzaklarından esinlenen Almanya ve doğu Fransa'dan gelen bir hanedan yüküdür hilal şeklinde bir metal çubuk veya Fransızca: Hameçon). Z şeklinin stilize edilmiş sembolü, "çift kanca" anlamına gelir), ters çevrilebilen ve/veya döndürülebilen bir Ƶ -sembol vermek için merkezi bir yatay çubuk içerebilir; sözde Armanen rünlerinin “ gibor runesi ”ne benzerliği nedeniyle bazen eski bir rün olmakla karıştırılır