İçeriğe atla

Nazi Almanyası bayrağı

Nazi Almanyası bayrağı (1935-1945)
Millî ve resmî bayrak
Asılı versiyon
Asılı versiyon
1933-35 arası kullanılan bayrak
1933-35 arası kullanılan bayrak
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Nazi Almanyası (1935-1945)

Reichskommissariat Norwegen (1940-1945) Reichskommissariat Ukraine (1941-1944)

Reichskommissariat Ostland (1941-1944)
Kabul tarihi1935
İlk kez göndere çekilişi1935
Kaldırılma tarihi1945
LakabıNazi bayrağı, gamalı haçlı bayrak
Oran3:5
TasarımKırmızı zemin üzerinde beyaz bir dairenin içinde Gamalı haç
KullanımıUlusal bayrak ve sancak

Nazi Almanyası bayrağı veya resmî ismiyle Alman İmparatorluğu bayrağı, kırmızı arka planda beyaz bir dairenin içindeki bir gamalı haçtan oluşur. Bayrak 3 renkten olşur; kırmızı, siyah ve beyaz bunlar aynı zamanda Alman İmparatorluğu bayrağı'nın renkleriydi. Naziler iktidara ilk geldikleri iki yılda Alman İmparatorluğu'nun oranları değiştirilmiş bir bayrağını kullandılar.

26 Temmuz 1935'te Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Limanı'na yanaşan Bremen'e saldıran Nazi karşıtı göstericileri tasvir eden illüstrasyon.

Paul von Hindenburg'un ölümünden sonra, 15 Eylül 1935'te Alman İmparatorluğu bayrağı yerine gamalı haçlı bayrak kullanılmaya başlandı ve Almanya'nın tek ulusal bayrağı hâline geldi. Bu değişikliğin nedenlerinden biri de, 26 Temmuz 1935'te New York'ta bir grup göstericinin okyanus gemisi SS Bremen'e bindiği, Nazi Partisi bayrağını krikodan kopardığı ve Hudson nehri'ne fırlattığı "Bremen olayı" olabilir. Alman büyükelçisi olayı protesto edince, ABD'li yetkililer Alman ulusal bayrağının zarar görmediğini, sadece bir siyasi parti sembolü olduğunu söyledi.[1] Yeni bayrak yasası 1935'te Nürnberg'deki yıllık parti mitinginde ilan edildi.[2]

Naziler günümüzde de kullanılan siyah, kırmızı ve sarı renkli bayrağı kınamış ve bir utanç sembolü olarak kabul etmişlerdi. Hermann Göring eski siyah-beyaz-kırmızı bayrağın onurlandırıldığı halde geçmiş bir dönemin sembolü olduğunu ve "gericiler tarafından kullanılma tehdidi altında olduğunu" iddia etmiştir.[3]

Bayraktaki beyaz daire sola daha yakındır. Bunun sebebi bayrak dalganırken ortada gözükmesinin istenmesidir.[4] Parti bayrağında ise bu beyaz daire ortadadır. 1945'te Nazi Almanyası'nın yenilgisinden sonra Bayrağın kullanımı 1945 yılında son bulmuş ve yasaklanmıştır.

Sembolizm

Nazi bayrağı renklerini emperyal üç renkliden alır. Hitler, "her zaman eski renkleri korumaktan yanaydı" diye yazar, çünkü onları bir asker olarak "en kutsal mülkü" olarak görür ve ayrıca kişisel zevkine uygundurlar.[5] Adolf Hitler, renklere yeni bir sembolizm ekledi ve "kırmızı renk, hareketin altında yatan sosyal düşünceyi ifade etti. Beyaz renk, ulusal düşünce" ve siyah gamalı haç ise "Aryan ırkı"nın bir amblemi ve "kendinde olan ve her zaman Yahudi aleyhtarı olacak yaratıcı çalışma ideali"ydi.[5]

1945 sonrası

Önde gelen alternatif sağ aktivistleri, Ağustos 2017'de Charlottesville, Virginia, ABD'de düzenlenen "Sağı Birleştir" mitinginin düzenlenmesinde etkili oldular. Burada, miting katılımcıları Konfedarasyon savaş bayrakları, Gadsden bayrakları ve bir Nazi bayrağı taşıyor.

Günümüzde, Nazi bayrağı, neo-Nazi destekçileri ve sempatizanları tarafından ortak kullanımda olmaya devam ediyor II.Dünya Savaşı'nın sonunda, Nazi Almanyası'nın çökmesiyle birlikte Müttefik Kontrol Konseyi tarafından çıkarılan ilk yasa, tüm sembolleri ve Reich'ın ilgili tüm yasalarını yürürlükten kaldırmaktı. Bu sebeple resmî bayrak olarak kullanılması Müttefîklerin başlattığı Nazilerden arındırma uygulamasıyla 1945'te son bulmuştur. Gamalı haç bayraklarının bulundurulması o zamandan beri birçok ülkede yasaklandı, özellikle Almanya'da ithali veya teşhiri yasaklandı.

Kullanılan diğer askerî ve sivil bayraklar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Brian Leigh Davis: Flags & standards of the Third Reich, Macdonald & Jane's, London 1975, 0-356-04879-9
  2. ^ GERMANY: Little Man, Big Doings, TIME Magazine, 23 September 1935
  3. ^ Statement by Hermann Göring, quoted in the AlmancaVölkischer Beobachter (17 September 1935) (in German)
  4. ^ "Flag of Nazi Germany". 29 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "Mein Kampf at Project Gutenberg". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hans Lammers</span>

Hans Heinrich Lammers, Alman hukukçu, Nazi Partisi mensubu, Nazi Almanyası'nın devlet bakanı, Reichskanzlei (Başbakanlık) şefi ve SS-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Reichsmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek askerî rütbe

Reichsmarschall II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın en yüksek askeri rütbesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kız Birliği</span>

Alman Kız Birliği, Nazi Almanyası'nda 1933-1945 yılları arasında kızlara yönelik faaliyet göstermiş örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Generalfeldmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek ikinci askeri rütbe

Generalfeldmarschall (Generalfeldmareşal), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan Üçüncü Reich'a kadar Cermen ordularındaki en yüksek rütbe. Habsburg Monarşisinde, Avusturya İmparatorluğu'nda ve Avusturya-Macaristan'da Feldmarschall rütbesi kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında on kişiye bu rütbe verilmiş ve bunlardan dört tanesi Habsburg hanedanının egemenliğine mensuptur. Nazi Almanyası Luftwaffe ve ordularında Generalfeldmarschall rütbesi Temmuz 1940'ta Luftwaffe komutanı Hermann Göring'e Reichsmarschall rütbesi verilene kadar en yüksek rütbeydi. III. Reich'ın yıkılmasından sonra bu askeri yüksek unvan kullanımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Seldte</span>

Franz Seldte, Alman Stahlhelm paramiliter örgütünün kurucusu, nazi politikacı ve 1933 ila 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Çalışma Bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi gamalı haçı</span> Nazi Partisi ve neo-Naziler tarafından kullanılan gamalı haç

Nazi gamalı haçları Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) tarafından "Aryan" halklarıyla olan ilişkisi nedeniyle bir sembol olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kara haç (sembol)</span>

Kara Haç, Prusya ve Alman silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmış ve eskiden Töton Şövalyeleri tarafından bir tarikat amblemi olarak kullanılan ulusal bir semboldür.

Heer, Wehrmacht'ın bir parçasıydı ve rütbe işaretlerini Weimar Cumhuriyeti'nin Reichsheer'ından (1921–1935) aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası amblemi</span>

Nazi Almanyası amblemi, 1920'lerde NSDAP tarafından oluşturulan bir semboldür. Nazileri iktidara geldikleri 1933 yılından 1935'te ki yeni ambleme kadar Weimar Cumhuriyeti armasını kullanmışlardı.1935 yılında Nazi Almanyası'nın resmî amblemi olmuştur ve Reichsadler olarak adlandırılmıştır. NSDAP'da kullanılan kartal ise Parteiadler olarak adlandırılmıştır. Amblem geleneksel Alman armalarına dayanmaktadır. Kartal, dünya çapında çok yaygın kullanılan bir hanedan sembolüdür. Ölümsüzlüğü, cesareti, öngörüyü ve gücü sembolize eder. Normal armada kartal sola bakarken, NSDAP versiyonunda sağa bakmaktadır. Nazi Almanyası amblemi, birçok neo-Nazi grup ve beyaz üstünlükçüleri tarafından değişik varyasyonlarla kullanılmaktadır.

Faşist sembolizm, faşizmin yönlerini temsil etmek için tasarlanmış belirli imge ve sembollerin kullanılmasıdır. Bunlar, tarihsel öneme sahip ulusal sembolleri, amaçları ve siyasi politikaları içerir. En bilinenleri faşizmin orijinal sembolü olan fasces ve Nazizm'in gamalı haçlarıdır.