İçeriğe atla

Nazi Almanyası amblemi

Nazi Almanyası amblemi
Ayrıntılar
KullananNazi Almanyası Nazi Almanyası
Kabul tarihi1935
ElemanlarKanatları açık bir vaziyette, sola doğru bakan kartal ve hemen altına konumlandırılmış Palamut yaprakları ile çevrelenmiş gamalı haç
Önceki versiyonları

Nazi Almanyası amblemi, 1920'lerde NSDAP tarafından oluşturulan bir semboldür. Nazileri iktidara geldikleri 1933 yılından 1935'te ki yeni ambleme kadar Weimar Cumhuriyeti armasını kullanmışlardı.1935 yılında Nazi Almanyası'nın resmî amblemi olmuştur ve Reichsadler olarak adlandırılmıştır. NSDAP'da kullanılan kartal ise Parteiadler olarak adlandırılmıştır. Amblem geleneksel Alman armalarına dayanmaktadır. Kartal, dünya çapında çok yaygın kullanılan bir hanedan sembolüdür. Ölümsüzlüğü, cesareti, öngörüyü ve gücü sembolize eder. Normal armada kartal sola bakarken, NSDAP versiyonunda sağa bakmaktadır. Nazi Almanyası amblemi, birçok neo-Nazi grup ve beyaz üstünlükçüleri tarafından değişik varyasyonlarla kullanılmaktadır.[1][2]

Armalar

Nazi Almanyası amblemleri (1935-45)
Nazi Almanyası amblemi (Reichsadler) NSDAP amblemi (Parteiadler) NSDAP ambleminin varyantı (Parteiadler) Heer miğferlerinde bulunan amblem

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Coat of Arms of Nazi Germany and NSDAP". 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Nazi eagle". 11 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Acara arması</span>

Acara arması, Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî armasıdır. 2008 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Armanın kullanımı Acara Anayasası ve bazı özel yasalara göre düzenlenmektedir. Arma dalgalı bir çizgi ile ikiye ayrılmış durumdadır. Armanın orta kısmında Gürcistan armasında da bulunan, atının üstünde kılıcıyla bir ejderhayı öldürmekte olan Aziz George amblemi vardır. Üst kısımda yeşil zemin üzerinde bir kale, alt kısımda ise mavi zemin üzerinde üç adet sarı daire bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya arması</span> 20 Aralık 2000 yılında onaylanmış Rusya Federasyonunun resmî arması

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Standartenführer</span>

Standartenführer, Nazi Almanyasında, NSDAP 'ne bağlı kuruluşlardan SS'de kullanılan rütbe olup Albay rütbesine denktir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Obersturmbannführer</span>

Obersturmbannführer (SS-Obersturmbannführer), NSDAP 'ne bağlı örgütlerinden SS'de kullanılan bir rütbeydi. Yarbay rütbesine denktir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Sturmbannführer</span>

Sturmbannführer (SS-Sturmbannführer), NSDAP 'ne bağlı kuruluşlardan SS'da kullanılan bir rütbeydi. Sturmbannführer Binbaşı rütbesine denktir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Obersturmführer</span>

Obersturmführer (SS-Obersturmführer), NSDAP 'ne bağlı kuruluşlardan SS'da kullanılan bir rütbeydi. Obersturmführer, Üsteğmen rütbesine denktir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Oberführer</span>

Oberführer (SS-Oberführer), Nazi Almanyası'nda kullanılan SS rütbesiydi ve Kıdemli Lider anlamını taşır. Oberführer Kıdemli Albay rütbesine denktir.

<span class="mw-page-title-main">SS-Obergruppenführer</span> Allgemeine SSde kullanılan rütbe

Obergruppenführer, Nazi Partisi'ne bağlı Allgemeine SS'de kullanılan rütbeydi. 1942'ye kadar en yüksek SS rütbesiydi. korgeneral rütbesine denktir. SS dışında SA'da SA-Obergruppenführer olarak ve NSKK'de de NSKK-Obergruppenführer olarak kullanılmıştır. Waffen SS'de ise buna denk gelen General der Waffen-SS rütbesi, SS-Obergruppenführer rütbesiyle birlikte verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Daluege</span> Alman politikacı

Kurt Daluege, Nazi Almanyası'nda SS-Oberstgruppenführer Generaloberst Polizei ve RSHA subayı. Reinhard Heydrich suikastının ardından Bohemya ve Moravya'yı yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan arması</span> Ulusal arma

Yunanistan arması Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî arma.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya arması</span> Ulusal arma

Slovenya arması, Slovenya devleti tarafından günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan arması</span> Güney Sudanın kullandığı resmî devlet arması

Güney Sudan arması, Afrika ülkesi Güney Sudan tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye arması</span> Ulusal arma

Suriye arması veya Suriye Arap Cumhuriyeti arması, o zamana kadar kurucu devletler tarafından arması kullanılan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu'nun 1977'de dağılmasının ardından 1980'de kabul edildi. Bu amblem, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" kelimelerinin bulunduğu bir tomardan oluşur. Mart 2011'de devam eden Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, Suriye muhalefeti ve Kuzey Suriye Federasyonu tarafından alternatif armalar oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti arması</span>

Filistin arması, Filistin Devleti ve Filistin Ulusal Yönetimi tarafından kullanılan armayı veya Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından kullanılan amblemi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası bayrağı</span>

Nazi Almanyası bayrağı veya resmî ismiyle Alman İmparatorluğu bayrağı, kırmızı arka planda beyaz bir dairenin içindeki bir gamalı haçtan oluşur. Bayrak 3 renkten olşur; kırmızı, siyah ve beyaz bunlar aynı zamanda Alman İmparatorluğu bayrağı'nın renkleriydi. Naziler iktidara ilk geldikleri iki yılda Alman İmparatorluğu'nun oranları değiştirilmiş bir bayrağını kullandılar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya arması</span>

Yugoslavya amblemi, üst tarafında Kızıl yıldız bulunan Başaklarla çevrili ve 6 meşalenin birleşmesinden ortaya çıkan tek bir ateşten oluşuyordu. Yugoslavya SFC amblemi Sosyalist devlet amblemleri'nin tipik bir örneğidir.