İçeriğe atla

Nazi Almanyası'nda tütün karşıtı hareket

Sigara içen Alman paraşütçüler (1943)

Akciğer kanseriyle sigara içmenin arasındaki bağın ilk Alman doktorlar tarafından bulunmasıyla modern tarihteki ilk sigara içme karşıtı kampanyayı başlatan Almanya güçlü bir anti-sigara hareketi başlattı. 20. yüzyilın başlangıcında -Nazi Almanyası'nda hükûmet tarafından desteklenen kampanya dışında- birçok ülkede büyük etkisi olmayan tütün karşıtı hareketler başladı. Bu 1930 ve 1940'lı yılların başlangıcında dünyanın en büyük sigara içme karşıtı hareketiydi. Nasyonal sosyalist hükûmet sigara içmeyi kınadı ve içlerinden birçoğu tütün tüketimini açıkça eleştirdi. Sigara içme ve bunun sağlığa etkileri üzerine yapılan araştırmalar, türünün en önemlisi olmasıyla Nazi yönetiminde tırmandı.

Nazi tütün karşıtı kampanyası, tramvay, otobüs ve trenler içinde sigara içmeyi yasaklayan, sağlık eğitimini teşvik eden, Wehrmacht'da sigara stoğunu sınırlayan, askerler için tıbbi konferanslar düzenleyen, tütün vergisini arttıran bir hareketti. Nasyonal sosyalistler ayrıca tütün reklamları ve halka açık alanlarda sigara içilmesine kısıtlamalar, restoran ve kahvehanelere düzenlemeler getirdi. Tütün karşıtı hareketin Nazi rejiminin ilk yıllarında pek etkili olmamasının yanı sıra tütün kullanımı 1933-1939 yılları arasında arttı ve askerî personelin sigara kullanması 1939-1945 yıllarında yasaklandı. 20. yüzyılın sonunda bile savaş sonrası Almanya'sında sigara karşıtı kampanya istediği etkiyi bulamadı. Ancak ordudaki tütün tüketimi 1939'dan 1945'e kadar azaldı.[1] Heinrich Himmler SS subaylarının görev sırasında sigara içmesini 1939'da yasakladı.[2]

Tramvaylarda sigara içilmesi 1941 yılında 60 şehirde yasaklandı, 1944'te ise şehir trenleri ve otobüslerde sigara içmek yasa dışı hale bir hale getirildi. Ayrıca hamile kadınların ve 18 yaşından küçüklerin sigara içmesiyle ilgili birtakım sınırlamalar konuldu.[2]

Başlangıcı

Almanya'daki sigara karşıtı bu hassaslık 20. yüzyılın başlangıcında ortaya çıktı. Deutscher Tabakgegnerverein zum Schutze der Nichtraucher (Sigara İçmeyenlerin Korunması için Alman Tütün Karşıtı Derneği) ismindeki ülkedeki ilk anti-tütün organizasyonu, sigara muhalifleri tarafından kuruldu.1904 yılında kurulan bu dernek sadece kısa bir süre dayanabildi. Sonraki tütün organizasyonu Bund Deutscher Tabakgegner (Alman Tütün Karşıtı Birliği) 1910'da Trautenau, Bohemya'da kuruldu. Diğer sigara karşıtı organizasyonlar 1912 yılında Hanover ve Dresden şehirlerinde kuruldu. 1920'de Prag'da Deutscher Tabakgegner in der Tschechoslowakei (Çekoslovakya Alman Tütün Karşıtı Birliği) I. Dünya Savaşı'nın sonunda Çekoslovakya Avusturya'dan ayrıldıktan sonra kuruldu. Almanya-Avusturya Cumhuriyeti'nde (Bund Deutscher Tabakgegner in Deutschösterreich) 1920 'de Graz'da kuruldu.

Bu gruplar sigara karşıtı reklamlar yapan gazeteler bastılar. Bahsi geçen ilk Almanca gazete 1912-1932 yıllarında Bohemya organizasyonunca basılan Der Tabakgegner idi. 1919-1935 yıllarında Dresden'de basılan Deutscher Tabakgegner ise bu konuda basılan ikinci gazeteydi. Tütün karşıtı organizasyonlar ayrıca alkollü içeceklerin tüketimine de karşıydılar.

Sebep

Sigaraya karşı Hitler'in tutumu

Gençliğinde çok sigara tüketen Adolf Hitler -günde 25 ila 40 sigara arası- bunun para bakımından da israf olduğunu çıkararak bu alışkanlığından vazgeçti. Daha sonraları sigara içmeyi bir çökmüşlük ve "Amerikan Yerlisi'nin kendisine verilen likör'e karşılık Beyazlar'a bir tepkisi" olarak gören Hitler birçok seçkin adamın tütün zehirlenmesine yakalanmasından yakınır. Mutsuzdu çünkü hem Eva Braun hem de Martin Bormann içiciydi ve Hermann Göring'in halka açık alanlarda sigara içmeye devam etmesinden rahatsızdı. Göring'i puro içerken resmeden bir heykel gördüğünde sinirlenmiştir. İngiltere ve İskoçya kralı olan I. James 330 yıl önce açıkça sigara karşıtı olmasına rağmen Hitler genellikle sigara karşıtı taraf tutan ilk ulusal lider olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ George Norman Clark, A. M. Cooke, Asa Briggs: A History of the Royal College of Physicians of London. Clarendon Press for the Royal College of Physicians, Oxford 1964, ISBN 0-19-920031-9.
  2. ^ a b Operasyon Mussolini (Dünyayı Sarsan Kurtarma Harekatı). Selçuk Uygur. Kronik Kitap. s. 63. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigara</span> kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, dumanı çekilerek tüketilen nesne

Sigara, kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, yakılıp dumanı çekilerek tüketilen bir nesnedir. Tütündeki psikotrop madde olan nikotin, sigarayı oldukça bağımlılık yapıcı kılar. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bu ürünün, 18. yüzyılda Avrupa'ya İspanyol denizciler tarafından Amerika'dan getirildiği düşünülmektedir. Sigara, sigara tabakası veya sigara paketi içinde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tütün</span> bitki türü

Tütün, Solanaceae familyasının Nicotiana cinsindeki birçok bitkinin adıdır. Başta Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleri olmak üzere, dünya genelinde bilinen 70'ten fazla tütün türü bulunmaktadır. Tütün endüstrisi birçok ülkelerin ekonomisinin esasıdır.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Hans Lammers</span>

Hans Heinrich Lammers, Alman hukukçu, Nazi Partisi mensubu, Nazi Almanyası'nın devlet bakanı, Reichskanzlei (Başbakanlık) şefi ve SS-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Udet</span> Alman pilot ve playboy (1896-1941)

Ernst Udet, I. Dünya Savaşı'nda en genç ace pilotu, II. Dünya Savaşı sırasında general.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kız Birliği</span>

Alman Kız Birliği, Nazi Almanyası'nda 1933-1945 yılları arasında kızlara yönelik faaliyet göstermiş örgüt.

Jutta Rüdiger, Alman ruhbilimci ve Nazi Partisi'nin 1937-1945 yılları arası Bund Deutscher Mädel 'nin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Benno von Arent</span>

Benno Georg Eduard Wilhelm Joachim von Arent Nazi Partisi ve SS üyesi olan bir Alman sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

Alman Basketbol Federasyonu, Alman ulusal basketbol organizasyonunu düzenleyen şemsiye kuruluşudur. Almanya'da basketbol ile ilgili sportif faaliyetleri düzenler. Federasyon merkezi Hagen'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.