İçeriğe atla

Nazgûl

Yüzüklerin Efendisi filminden bir Nazgûl

Nazgûl, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Sauron'un şeytani hizmetkarları olan hayaletlere verilen isimdir. Söz kökeni, Kara Lisan'da nazg (yüzük) ve gûl (hayalet, tayf) sözleridir. Bu yüzden kendilerine Yüzük Tayfları da denir. Diğer adları ise, Kara Süvariler, Dokuz Süvari ya da kısaca Dokuzlar'dır.

Dokuzlar, Sauron'un gücünün hayranlığına kapılarak onun buyruğuna girmiş ve her birine verilen güç yüzükleriyle, Sauron'un parmağındaki Tek Yüzük'ün boyunduruğuna girmiş ölümsüz insan krallarıdır. Kendilerinden, ilk kez 1954-1955'te yayınlanan Yüzüklerin Efendisi’nde bahsedilmiştir. Kitapta Dokuzlar, "Sauron'un en korkunç hizmetkârları" olarak da anılır.

Başlarında Angmarlı Cadı Kral vardır. Rivayete göre, aralarında Cadı Kral'ın da olduğu üç tanesi Númenor kökenli krallardır. Kullandıkları silahlar fiziksel olarak bir üstünlüğe sahip değildir, asıl güçlerini dolaylarına yaydıkları korku, zehirli solukları, duyulduğunda korku ve cılızlığa yol açan çığlıkları ve korku salmaya yönelik karanlık sihirleridir. Tolkien, bir mektubunda, onlar hakkında şöyle demiştir;

Korkusuz olanlara karşı üstünlük sağlayabilecekleri bir fiziksel güçleri yoktur, ancak sahip oldukları dehşet ve korku, karanlıkta inanılmaz derecede artar.

İlk çağlarda her birine birer güç yüzüğü verilmiştir. Sauronun hepsine hükmedecek Tek Yüzük'ü dövmesinde sonra Gölge Dünya'ya göç etmiş ve birer yüzük tayfları olmuşlardır. Başları Minas Morgul'da barınmış olan Cadı Kraldır. Ruhları Yüzük'e bağlıdır. Yüzük Savaşı sırasında Yüzük'ü bulmak için görevlendirilmişlerdir. Gollum'a işkence edip Yüzüğün Shire'da barındığını öğrenince yola çıkmışlardır. Ama bulamamışlardır. Kara Süvariler, Hobbitler'i bir kıskaca almış olsalar bile yine de görevlerini tamamlayamamışlardır. Yüzük Kardeşliği kitabında Aragorn Amon Sûl'ün Bekçi Kulesinde karşılaşmış ve savaşmıştır. Cadı Kral, Frodo'dan Yüzük'ü almaya çalışırken hançerini Frodo Baggins'in omzuna saplamış ve zehirlemiştir. Zehirli Morgul Bıçağını, Ayrıkvadi Lordu Elrond temizlemiştir. Amon Hen'de Yüzük Kardeşliği'nden Kuyutorman elfi Legolas, Galadhrim yayı ile nazgûllardan birinin bineğini vurmuştur. Kara Kapılar'da savaşmaya gelen kara süvariler, kartallar reisi Gwahir ve diğer kartallar ile savaşmış kartallar, kara süvarileri sürmüşlerdir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Frodo Baggins</span>

Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Mordor</span> J. R. R. Tolkienin kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke

Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Minas Morgul</span>

Minas Morgul ya da eski adıyla Minas Ithil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

Ayrıkvadi ya da Yarma vadi J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir vadi ve bu vadide kurulan aynı isimdeki krallık.

Boz Radagast, J.R.R. Tolkien'in fantastik epik kitapları Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit'te sözü edilen beş büyücüden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Boromir</span>

Boromir J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde bir karakterdir.

Güç yüzükleri, J.R.R. Tolkien evreninde yer alan kurgusal büyülü nesneler.

Dain Demirayak, Orta Dünya`nın çok güçlü ve ünlü bir cüce savaşçısıdır. İlk ününü, Cüce-Ork Savaşlarının son muharebesi olan Azunulbizar Muharebesi'nde cücelere yardıma giderek ve bir cüce katili olan Azog'u öldürerek kazandı. O yıllarda Demir Tepeler'in kralı unvanına sahipti. Devamında Dain, Erebor'a giderek Smaug'un ölümünü sağlayan Thorin Meşekalkan'a Beş Ordular Savaşı'nda 500 kişilik bir ordu toplayarak yardıma gitti. Goblin Azog oğlu Bolg'un öldüğü savaştaki cüce ordularını o yönetiyordu.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal evreninde Glorfindel, iki kez kullanılan bir elf ismidir. Glorfindel'in ilk zikredilişi Birinci Çağ'da geçmektedir. Glorfindel'in adı ikinci defâ, Yüzüklerin Efendisi’ndeki bir elfin adı olarak zikredilmektedir. Bu Glorfindel'in hayâtı Üçüncü Çağ'da geçmektedir. Yazarın iki Glorfindel ile aynı elften bahsedip bahsetmediği, Elflerin çok uzun ömürlü olmalarından ve Tolkien'in bu konuda net bir açıklama yapmamasından dolayı muğlak kalmıştı. Daha sonraki yazılarında Tolkien iki Glorfindel'in aynı elf olduğunu açıklamış olsa da bu aynılık durumu Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi’nden açıkça anlaşılamamaktadır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.

Cadı Kral, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, İkinci Çağ'da ve Üçüncü Çağ'da Sauron'un en şeytani ve en güçlü hizmetkarıdır. Yüzüktayflarının en güçlüsüdür. Angmarlı Cadı Kral, Nazgûl Beyi, Kara Kumandan olarak da bilinir. Sauron'un sağ koludur. Dokuz süvarilerin lideridir. Sauron'un yardımıyla Minas İthil'i alıp adını Minas Morgul olarak değiştirmiştir. Yüzük Savaşı'nın en önemli dönüm noktalarından birisi olan Pelennor Çayırları Savaşı'nda Sauron'un ordularının başkumandanlığını yapmış ve bu savaşta Eomund'un kızı Eowyn tarafından öldürülmüştür.

J.R.R. Tolkien'in hayali Orta Dünya'sında Üçüncü Çağ'da yapılan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Yelefendisi Gwaihir</span> J.R.R Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünyada karakter

J.R.R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya'nın Üçüncü Çağ kartal efendisidir. Gwaihir Yelefendisi olarak da bilinir.