İçeriğe atla

Nazan Ölçer

Nazan Ölçer
Doğum1942 (81-82 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
EvlilikCüneyt Ölçer
ÖdüllerT.C. Kültür Bakanlığı Ödülü (1989)
Fransa Sanat ve Edebiyat Şövalyelik Nişanı (1991)
Almanya Federal Cumhuriyeti I. Derece Liyakat Nişanı (1994)
Polonya Beyaz Kartal Nişanı
İtalya Şövalyelik Nişanı (1996)
İtalya Ordinella della Stella ödülleri (2005)
T.C Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü (2006)
Almanya Yüksek Merit Liyakat Nişanı
(2012) Fransa Şeref Nişanı (2012)
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarTopkapı Sarayı

Nazan Ölçer (d. 1942, İstanbul), Türk sanat tarihçisi ve müzecidir.

Halı ve kilim alanında dünyaca tanınmış bir uzmandır. 1978–2003 yılları arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi müdürü olarak görev yaptı. 2003 yılından itibaren Sakıp Sabancı Müzesi müdürü olarak görev yapmaktadır.[1]

Yaşamı

1942 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Azerbaycanlı dilbilimci Ahmet Caferoğlu'dur.[2] Halı konusunda derin bilgiye sahip olan babasının yanında halı ve kilim bilgileri aldı.[3] Ortaokul ve lise öğrenimini Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi'nde tamamladı. 1962–1969 yılları arasında Almanya'daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde etnoloji, İlkçağ Tarihi, Yakın Doğu Tarih ve Kültürleri dallarındaki öğrenim gördü. Hans Joachim Kissling'in danışmanlığında doktora eğitimini tamamladı.[2]

Üniversite öğrenimi sırasında Münih Üniversitesi Etnoloji Bölümü koleksiyonlarında müzecilik çalışmalarına başladı. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Münih ve Viyana Etnoloji Müzeleri ile Berlin İslam Sanatı Müzesi'nde staj yaptı.[3]

Türkiye'ye döndükten sonra Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde sosyal ve kültürel değişimi kapsayan saha çalışması ve araştırmalar, kazı temsilcilikleri, Türkiye, Avusturya ve Alman Bilimsel Film Arşivleri için geleneksel el sanatlarını belgeleyen film çalışmaları ile Yıldız Üniversitesi Şehircilik Bölümü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı.[4]

1972 yılında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde Halı ve Kilim Seksiyon Şefi çalışmaya başladı; 1974 yılında müze içinde ayrı bir bölüm olarak Etnografya Seksiyonu'nu kurdu. 1978–2003 yılları arasında kurumun müdürlüğünü yaptı. 1981 yılında, müze içinde Türkiye'nin tek Halı ve Tekstil Restorasyon Laboratuvarı'nı kurdu.[5]Süleymaniye Camisi'nin külliyesindeki küçük bir imaret binasında hizmet veren müzeyi Sultanahmet'teki İbrahim Paşa Sarayı'na naklettirdi.[3] Müdürlüğü döneminde müze 1984 yılında Avrupa Konseyi'nin düzenlediği yılın müzesi yarışmasında jüri özel ödülü aldı, ertesi yıl Avrupa Konseyi ve UNESCO tarafından genç kuşaklara insanlığın ortak mirasını en güzel yansıtan müze seçildi; ardından "Avrupa Konseyi Yılın Müzesi" ödülünü kazandı. Müzede Kilim Sergisi, Alman Ekspresyonizmi Sergisi, İtalyan Rönesansı Sergisi gibi önemli sergiler düzenlendi. 2005 yılında Türk ve İslam Eserleri Müzesi müdürlüğünden emekli olan Ölçer, Sakıp Sabancı Müzesi müdürü oldu.

Çalışmaları 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Kültür Bakanlığı ödülü, 1991 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat dalında Şövalyelik Nişanı, 1994 yılında Almanya Cumhurbaşkanı tarafından 1. derece Liyakat Nişanı; Polonya Cumhurbaşkanı tarafından "Beyaz Kartal Nişanı", 1996 yılında İtalya Cumhurbaşkanı tarafından Şövalyelik Nişanı, 2005 yılında İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından Ordinella della Stella ödülleri, 2006'da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Üstün Hizmet Ödülü,[6] 2012 yılında Almanya Cumhurbaşkanı tarafından Yüksek Merit Liyakat Nişanı ve 2012 yılında Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Şeref Nişanı ile ödüllendirildi.[4] 2003 yılında İsviçre, Bern Üniversitesi tarafından "Kültürler arası diyalog çalışmalarından ve uluslararası müzecilik alanındaki büyük hizmetlerinden dolayı" şeref doktoru unvanı verildi.

Geleneksel sanatlar, kültür değişimleri, Türk sanatının değişik dalları ve müzecilik konularında çeşitli dillerde yayınları vardır. Pek çok uluslararası serginin ve sempozyumun organizasyonunda yer almış, kataloglarını yazmış ve yöneticiliğini yapmıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Halife'nin tabloları". Habertürk. 30 Aralık 2021. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  2. ^ a b Ortaylı, İlber. "Sarayın "kethüda hanımı"". Milliyet gazetesi, 10. Mayıs 2003. 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  3. ^ a b c Şafak, Erdal. "Atlı Köşk'te Bir Saraylı". Sabah gazetesi, 29 Ocak 2006. 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  4. ^ a b "Nazan ÖLÇER, Dr". Kültür Bakanlığı III. Milli Kültür Şurası web sitesi. 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  5. ^ "Sabancı'nın müdürü artık..." Sanathaber.net 12 Eylül 2003. 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2018. 
  6. ^ "Dışişleri'nden 3 kadına üstün hizmet ödülü". Hürriyet. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  7. ^ "Direktörler | Sabancı Üniversitesi". www.sabanciuniv.edu. 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alanya Etnografya Müzesi; Kızılkule, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Kızıltuğ</span>

Cem Kızıltuğ, Türk karikatürist ve illüstratördür.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Hacı Ömer Sabancı Vakfı ; Sabancı Holding'i bünyesinde bulunduran Sabancı ailesi tarafından yardım faaliyetleri amacı ile 1974 yılında kurulan vakıf.

"İstanbul: Şehir ve Sultan" Hollanda’nın Amsterdam şehrinde yerleşik "Die Nieuwe Kerk Vakfı"nca(nl:Nieuwe Kerk ), 14 Aralık 2006 – 15 Nisan 2007 tarihleri arasında Hollanda'da düzenlenmiş olan tarihî eser sergisidir. Anılan sergiye, Türkiye'deki Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi’nden toplam 227 eser gösterime sunulmak üzere ödünç verilmiştir.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Müzesi, Üsküp</span>

Üsküp Ulusal Müzesi, Kuzey Makedonya'nin başkenti Üsküp'te 1924'te kurulan müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kadın Müzesi</span>

İstanbul Kadın Müzesi, kadın tarihini gündemde tutmak ve kadın belleği oluşturmak amacıyla 2012’de sanal ortamda açılmış bir kent kadın müzesidir.

Özer Kabaş, Türk ressam.

Filiz Çağman, Türk tarihçi ve müzecidir.

Bilge Alkor, Türk ressam, koleksyioner.

Ankara'da turizm; daha çok yerli turistlerin ziyaretleriyle yürümektedir ve büyük oranda kültür turizmine dayanmaktadır. Ankara, 2018 yılında 3,7 milyon ziyaretçi ile yerli turistlerin en çok konaklama yaptığı 5. Türk şehri olmuştur. Ayrıca turistik tesis ve yatak sayısı bakımından 81 il arasından 11. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.