İçeriğe atla

Nazım Türküsü

Nazım Türküsü, 1978 yılında yayımlanan, Zülfü Livaneli albümü. Ünlü sosyalist şair Nâzım Hikmet'in şiirsel anlatımının, müzikal olarak işlendiği bir albüm. Zülfü Livaneli'nin ezgiler yoluyla, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti"nin şaire karşı yaptığı haksızlıklar için dilenen bir özür gibidir bu albüm. 2002 senesi Nâzım Hikmet'in doğumunun 100. yıl dönümüydü ve UNESCO bu nedenle 2002 yılını Nâzım Hikmet yılı olarak ilan etmişti. 2002'de, albüm ilk kez, CD olarak yayımlandı.

1970'ler Türkiye'sinde, neredeyse tabu olan Nazım Hikmet'in, "Karlı Kayın Ormanı" adlı şiirinden yapılan şarkı, TRT sansürünü delerek ekranlarda seslendirilir ve TRT Radyosu'nda dinleyicilerden en çok istek alan parça oldu. Nazım Türküsü albümü 1978 ve 1979 yıllarında 51 hafta liste başı olarak kaldı.

Bu albümle, Türkiye, ilk kez yasaklı olan Nâzım Hikmet'in, seçilmiş bazı şiirleriyle, müzikal olarak, tanışma fırsatı bulur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Batı Avrupa ülkelerinde gelişen sosyalizm karşıtlığı ve Soğuk Savaş dönemi, Nâzım Hikmet'in sosyalist ve Hümanist şiirlerinin uzun süre yasaklanmasına neden olmuştur. Albümün yayımlandığı yıllarda Türkiye, sağ - sol kavgasının acımasız ve kanlı bataklığına gömülmüştü. 1957'den 1975'a kadar süren Vietnam Savaşı'nın etkisiyle albümde yer alan şarkılar, aralarında Maria Farandouri, Joan Baez, Maria Del Mar Bonet, Yoriko, Liesbeth List, Sarah Alexander gibi pek çok uluslararası sanatçı tarafından pek çok farklı dil ve ülkede seslendirildi.

Albümde yer alan şarkılar:

  • 01. Memetçik Memet
  • 02. Arhavili İsmail
  • 03. Kız Çocuğu
  • 04. Üç Saz
  • 05. Karlı Kayın Ormanı
  • 06. Hoş Geldin Bebek
  • 07. Hoşçakal Kardeşim Deniz
  • 08. Nazım Türküsü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Joan Baez</span>

Joan Baez, Amerikan folk şarkıcı-şarkı yazarı ve aktivist. Üç oktav ses aralığına sahip bir sopranodur. Şarkılarının çoğu sosyal konularla ilgilidir.

Prozodi veya müzik prozodisi, müziğin sözlere, sözlerin nağmelere, çeşitli vasıtalarla uygulanmasına ve her ikisinin de beste diksiyonu, mânâ ve âhenk bakımından başarılı bir şekilde kaynaşmasıdır.

<i>Livaneli Şarkıları</i> (albüm)

Livaneli Şarkıları, Leman Sam'ın 1988 çıkışlı birinci stüdyo albümüdür. Sanatçı albüme şarkılarını seslendirdiği Zülfü Livaneli'nin soyadını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vâlâ Nureddin</span> Türk gazeteci ve yazar  (1901 - 1967)

Ahmed Vâlâ Nûreddin, bilinen kısa adıyla Vâ-Nû, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<i>Mavi Gözlü Dev</i> (film) Nazım Hikmetin Bursa Hapishanesinde geçirdiği dönemi anlatan 2007 yapımı film

Mavi Gözlü Dev, şair Nâzım Hikmet'in 1941 yılından sonra Bursa Hapishanesinde geçirdiği dönemi anlatan 2007 yapımı Türk filmi. Ünlü şairi Yetkin Dikinciler'in canlandırdığı filmin yönetmenliğini ise Biket İlhan üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzettin Dinamo</span> Türk yazar (1909-1989)

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.

Kız Çocuğu, Nâzım Hikmet tarafından Sadako Sasaki adına yazılmış bir şiirdir. Hiroşima'da atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğunun on yıl sonraki barışa çağrısını anlatmaktadır. Savaş karşıtı bir mesaj olarak büyük başarı kazanmış ve birçok sanatçı tarafından bestelenmiştir. Atom bombası, Sadako Sasaki 1 yaşındayken Hiroşima'ya atılmıştı. 10 yıl sonra Sasaki lösemiye yakalanır. "Bir insan hastalanınca kâğıttan 1000 turna yaparsa, bunu gören tanrılar o kişiyi sağlığına kavuşturacaktır" diye bilinen turna kuşu efsanesinden dolayı bin turna yapmaya başlar. Yaptığı kuşlara "Kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz." diye seslenir. Ama Sasaki, 644. turnayı katlarken ölür. Hiroşima'da Sasaki için bir anıt yapılır ve ABD'deki Seattle Barış Parkı'na bir heykeli dikilir. Şiirde uyumlu olması için 7 yaşında olduğu yazılmıştır. Sasaki öldüğünde aslında 11 yaşındaydı.

<i>Söyleyemediklerim</i>

Söyleyemediklerim. Edip Akbayram'ın, 2008 tarihli, 22. stüdyo albümüdür. Albümde yer alan şarkıların tamamı, daha önce Edip Akbayram'ın farklı farklı sanatçı dostları tarafından seslendirilmiş olan şarkılardır. Şarkıların sözlerinde ve müziklerinde; İlhan Şeşen'den Özer Şenay'a, Enver Karagöz'den Mehmet Koç'a, Zülfü Livaneli'den Aşık Mahzuni Şerif'e, Adnan Ergil'den Ahmed Arif'e, Fikret Kızılok'tan Sarper Özsan'a birden fazla şarkı sözü yazarı, şair ve müzisyenin imzası bulunmaktadır.

<i>Unutamadıklarım</i>

Unutamadıklarım, Edip Akbayram'ın 1992 tarihli 11. stüdyo albümü. Albüm, Edip Akbayram'ın sevilen şarkılarını bir araya getirdiği derleme albümlerinden biridir. Edip Akbayram bu albümünde, sözlerinde ve müziklerinde, Aşık Mahzuni Şerif'ten Zülfü Livaneli'ye pek çok farklı şarkı sözü yazarı, müzisyen ve şairin imzasının bulunduğu şarkılarına yer vermiştir.

<i>Kurtuluş Savaşı Destanı</i> ilk basımı 1965te yapılıp 1968de Kuvâyi Milliye adıyla yeniden basılmış Nazım Hikmet kitabı

Kurtuluş Savaşı Destanı ya da Kuvayi Milliye Destanı, Nâzım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı'nı bölümler halinde anlattığı destandır. Nâzım Hikmet bu destanı hapishanedeyken 1939'da yazmaya başlayıp 1941'de bitirir. Yazıldığı yer ve tarihler yapıtın sonunda "939 İstanbul Tevkifhanesi, 940 Çankırı Hapisanesi, 941 Bursa Hapisanesi" şeklinde not edilmiştir.

<i>Aşkın Masum Çocukları</i>

Aşkın Masum Çocukları, Funda Arar'ın 10 Şubat 2011 tarihinde çıkartmış olduğu sekizinci stüdyo albümü. Albümde yer alan şarkıların düzenlemeleri Febyo Taşel'e aittir.

<i>Maazallah</i>

Maazallah, 1997'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Raks Müzik'dan çıkan stüdyo albümüdür.

Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.

Zindanı Taştan Oyarlar, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Bursa Cezaevi'nde tutuklu bulunan açlık grevindeki arkadaşı Nâzım Hikmet için yazdığı şiir. "Yiğidim aslanım" veya "Yiğidim aslanım burda yatıyor" gibi farklı isimlerle de bilinen şiir özellikle Zülfü Livaneli'nin Uğur Mumcu tarafından da beğenilen bestesinin Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra bir kült haline gelerek "Uğur Mumcu Ağıtı" olarak da bilindi. Mumcu'nun cenazesinde binlerce kişi tarafından söylenen bestelenmiş şiir, yıllar sonra Fazıl Say tarafından yeniden bestelenerek Serenad Bağcan tarafından seslendirildi.

Arhavili İsmail veya Arhaveli İsmail, Nâzım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı Destanı isimli eserinin "Arhavili İsmail'in Hikâyesi" adlı şiirinde yer alan kurgusal bir karakterdir. Nâzım Hikmet, kendi dostu İsmail'in adını Arhavililere ithafen kullanarak, Lazların Kurtuluş Savaşı'na katkılarını onurlandırmıştır. Zülfü Livaneli'nin 1978 yılında çıkardığı Nazım Türküsü albümünde, Nâzım Hikmet'in şiirinden derlenmiş "Arhavili İsmail" adlı bir şarkı yer almaktadır.

İlhami Bekir Tez, Türk şair, romancı.

Nazım diğer anlamıyla şiir veya şiir sanatı Arapça kökenli bir kelimedir ve şunu ifade edebilir: