İçeriğe atla

Naval Strike Missile

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile launch
Çeşidi Anti-gemi veya kara saldırısı seyir füzesi
Uyruğu Norveç
Hizmet geçmişi
Hizmet 2012 yılından beri[1]
Kullanıcılar Norveç
Polonya
Amerika Birleşik Devletleri
Almanya
Üretim tarihi
Üretici Kongsberg Defence & Aerospace
Birim maliyeti $2,194,000 (FY 2021)
Özellikler
Ağırlık 410 kg (900 lb)
Uzunluk 395 m (1.296 ft)
Yükseklik Sea skimming

Savaş başlığı 125 kg (276 lb) HE patlama-parçalanma
Patlama mekanizması Programlanabilirfuze

Motor Katı yakıt roket güçlendirici, Microturbo TRI-40 turbojet
Harekat menzili NSM 185 km (115 mi; 100 nmi)+ (profile bağlı)
JSM 185 km (115 mi; 100 nmi)+ düşük-düşük profil, 555 km (345 mi; 300 nmi)+ hi-hi-düşük profil
Azami hızı Yüksek subsonic[2]
Kılavuz sistemi Ataletsel, GPS, arazi referanslı navigasyon, görüntüleme kızılötesi hedef arama, hedef veritabanı

Norveççe Nytt sjømålsmissil olarak da bilinen Naval Strike Missile (NSM), Kongsberg Defence & Aerospace tarafından gemisavar ve kara saldırısı operasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir füzedir. İngilizce pazarlama adı olan "Naval Strike Missile" daha sonra benimsenmiştir. NSM, 2022 yılı itibarıyla Norveç, Polonya, Malezya, Almanya, ABD (RGM-184 olarak bilinmektedir), Japonya, Romanya, Kanada, Avustralya ve İspanya tarafından kullanılmak üzere seçilmiştir.[3] Buna ek olarak, NSM'nin Müşterek Taarruz Füzesi (JSM) adı verilen çok rollü, havadan fırlatılan bir versiyonu şu anda geliştirilmektedir.

Gelişim

Arka planda Polonya Donanması'nın NSM Kıyı Savunma Sistemi fırlatıcısı ve TRS-15M Odra 3D radarı

Naval Strike Missile (NSM), Norveç Kraliyet Donanması, Polonya Donanması ve Alman Donanması da dahil olmak üzere dünya çapında bir dizi donanma tarafından kullanılan bir silahtır. İlk olarak 2007 yılında geliştirilmiş ve o tarihten bu yana bir dizi test aşamasından geçmiştir.[4] Norveç Kraliyet Donanması 2012 yılında Skjold sınıfı bir devriye botundan NSM'nin ilk test atışını gerçekleştirmiştir. Norveç Kraliyet Donanması ayrıca 2013 yılında hizmet dışı bırakılmış bir fırkateyni vurarak canlı bir savaş başlığı ile bir test atışı gerçekleştirmiştir.[5] Polonya, Kıyı Füze Birliğini NSM ile donattı ve cephaneliğinde toplam 48 füze bulundurmayı planlıyor.[6] ABD Donanması da NSM'yi 2014 yılında USS Coronado'da test etmiş ve 2018 yılında LCS için ufuk ötesi gemi savar füzesi olarak seçmiştir. NSM ayrıca ABD Deniz Piyadeleri tarafından Donanma/Deniz Seferi Gemi Engelleme Sisteminin bir parçası olarak kullanılacaktır. Malezya da Maharaja Lela sınıfı gemilerinin gemi savar füze ihtiyacını karşılamak için NSM'yi seçti. 2019 yılında USS Gabrielle Giffords, bir batırma tatbikatının parçası olarak ABD Donanması'na ait ihtiyaç fazlası bir fırkateyne NSM ateşlemiştir.[7]

USS Naval Strike Missile fırlatma Coronado (LCS-4) Eylül 2014'te
Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS) fırlatıcısı, Pacific Missile Range Facility Barking Sands'de konuşlandırıldı

Tasarım ve özellikler[8]

NSM füzesi, tespit edilmekten kaçınmak için gelişmiş kompozit malzemeler ve gizlilik yetenekleri ile tasarlanmıştır. Yaklaşık 400 kilogram ağırlığındadır ve 185 kilometrenin üzerinde bir menzile sahiptir. Füze hem kıyı hem de açık deniz ortamlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Duyarsız yüksek patlayıcılı yüksek mukavemetli titanyum alaşımlı patlama/parçalanma harp başlığına ve sert hedefler üzerinde optimum etki için Programlanabilir Akıllı Çok Amaçlı Tapaya sahiptir. NSM kara üzerinde uçabilir, denizde süzülme modunda hareket edebilir ve son aşamada rastgele manevralar yaparak düşman karşı tedbirlerinin onu durdurmasını zorlaştırabilir. Ayrıca kara hedeflerine de saldırma kabiliyetine sahiptir. Füze, denizdeki veya kıyıdaki hedeflerin bağımsız olarak tespit edilmesini, tanınmasını ve ayırt edilmesini sağlamak için bir görüntüleme kızılötesi arayıcı ve yerleşik hedef veritabanı ile donatılmıştır. GPS, ataletsel ve arazi referans sistemlerini kullanarak seyredebilir. Katı bir roket güçlendirici ile havaya fırlatıldıktan sonra, bir turbojet sürdürme motoru tarafından yüksek ses altı hızda hedefine doğru itilir ve savaş başlığını çarpma anında işini yapmaya bırakır.

Bir NSM kıyı bataryası üç füze fırlatma aracı, bir komuta aracı, mobil iletişim merkezi, radar aracı, nakliye ve yükleme aracı ve mobil atölye aracından oluşur. Her bir füze fırlatma aracı dört adede kadar füze taşıyabilir ve komuta aracına 10 kilometre mesafeye kadar bağlanabilir. Aynı anda 24 füzeye sahip altı adede kadar fırlatıcı birbirine bağlanabilir. Gemilere monte edildiğinde, NSM bir, iki, üç, dört veya altı fırlatıcıdan oluşan paketler halinde güverteye monte edilebilir. Elektronik ve kablolama dahil toplam kurulum ağırlığı dört fırlatıcı için 8.600 pound ile 12 fırlatıcı için 26.000 pound arasında değişmektedir.[9]

Operatörler

Mevcut operatörler

 Norveç
 Polonya
 ABD

Gelecek operatörler

 Avustralya
 Kanada;[10]  Almanya;[11]  Hollanda[12]

 Birleşik Krallık[16]

Potansiyel operatörler

 Ukrayna

 Hindistan[17]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ NAVAL STRIKE MISSILE – Dette er Norges nye storselger 28 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Teknisk Ukeblad, 11 June 2012
  2. ^ "Naval Strike Missile". Kongsberg defence & Aeropace. 25 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2022. 
  3. ^ "Missile Systems". Kongsberg Defence & Aerospace. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  4. ^ Contract for serial production of the new Naval Strike Missile 30 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – KDA press release, 29 June 2007
  5. ^ "Naval Open Source INTelligence". 16 Ekim 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  6. ^ Ukompletowanie NDR. 3 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. altair.com.pl (Lehçe)
  7. ^ Raytheon Awarded LCS Over-the-Horizon Anti-Surface Weapon Contract; Deal Could be Worth $848M 31 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  8. ^ "Precision and lethality [ID14D2]". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  9. ^ "Naval and Joint Strike Missiles Update Precision Strike Annual Review (PSAR-14)". Kongsberg. 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2016. 
  10. ^ "Ukraininan missile boats will be equipped with NSM - CIC of Armed Forces of Ukraine". 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2020. 
  11. ^ Nybø, Katrine (13 Şubat 2017). "Missilsamarbeid med Tyskland gir norsk sal for 10 milliardar" [Missile cooperation with Germany results in Norwegian sale for 10 billion]. NRK (Norveççe). Oslo: Norsk rikskringkasting AS. 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  12. ^ "Marine krijgt nieuwe antischeepsraketten - Nieuwsbericht - Defensie.nl". 12 Aralık 2022. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  13. ^ "Letter of Award for NSM ships equipment with Malaysian Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2020. 
  14. ^ ""Romanian government approves Naval Strike Missile buy"". 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2021. 
  15. ^ "Spain Selects Naval Strike Missile". 13 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022. 
  16. ^ "Norwegian Naval Strike Missiles to the British Royal Navy". regjeringen.no (Norwegian Government). 23 Kasım 2022. 23 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022. 
  17. ^ Jennings, Gareth (25 Mart 2020). "Indian MH-60R helos to be Saudi-standard, plus national mods". Janes. Europe. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Penguin, Norveçli Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) firması tarafından üretilen NATO'nun ilk serbest uçuşlu anti-gemi füzesidir. Füzenin orijinal adı Penguin olmakla birlikte ABD kodlaması AGM-119'dur. Ufak ve orta tonajlı gemilerle satıhtaki denizaltılara karşı taarruz amaçlı geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havadan karaya füze</span>

Havadan karaya füze tabiri askeri uçaklar tarafından fırlatılan, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan füzelere verilen genel addır. Süzülen bombalara çok benzeseler de bu bombaların sahip oldukları itiş sistemleri vardır. Bu sistemler içerisinde en çok kullanılan türleri roket ve jet motorlarıdır. Bu motorlar silaha kısa ve uzun menzil sağlamaktadır. Bunun yanında Sovyetler tarafından geliştirilen bazı füzelerde kullanılan ramjet sistemi, füzeye hem uzun hem de yüksek uçuş hızı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">ESSM</span> Orta irtifa satıhtan havaya deniz savunma füzesi

Evolved Sea Sparrow Missile, kısaca ESSM veya üretim kod adıyla RIM-162, savaş gemilerinin yüksek manevra kabiliyetine sahip ve sesten hızlı uçabilen anti-gemi füzelerine karşı öz savunmalarını yapabilmeleri için RIM-7 Sea Sparrow füzesi üzerine geliştirilmiş bir deniz savunma füzesidir. Sea Sparrow füzesine oranla daha geniş ve güçlü bir roket motor, kontrol yüzeyleri (kanatçıklar), güdüm sistemi ve aviyoniklere, dolayısıyla menzil, manevra ve hedef tahrip yeteneğine sahip olan ESSM, birçok NATO ülkesi ve geleneksel müttefikleri tarafından kullanılmak üzere Türkiye'nin de dahil olduğu zengin bir konsorsiyum tarafından değişik versiyon ve lançer konfigürasyonlarında geliştirilmektedir. Türkiye dışındaki başlıca kullanıcılar arasında ABD, Avustralya, Hollanda, Almanya, Norveç, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, Yunanistan, Japonya ve İspanya bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CIWS</span>

Close-in weapon system (CIWS), bir çeşit kısa menzilli gemi hava savunma sistemidir. Neredeyse bütün modern sınıf savaş gemileri bir çeşit CIWS taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füzesi sistemi</span>

Uçaksavar füzesi sistemi veya Uçaksavar roket sistemi (SAM) hava savaşı ve uzay savaşı sorununu çözmeye izin veren askeri ve teknik araçlardan oluşan bir uzay silahı sistemidir. Uçaksavar güdümlü füzelerine taşıma ve yükleme araçları, füze fırlatıcı, uçaksavar güdümlü füzeler dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz tabanlı uçaksavar füzesi sistemi</span>

Deniz tabanlı bir uçaksavar füzesi sistemi, düşman havacılık saldırı silahlarıyla mücadelede görevlerin çözümünü sağlayan, gemilere kurulan bir savaş ve teknik araç kompleksidir.

Roketsan Çakır, Türk roket ve füze üreticisi Roketsan tarafından tasarlanan 150 km'den daha fazla menzile sahip kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil seyir füzesidir. 31 Mart 2022 tarihinde ROKETSAN Ankara Lalahan tesislerinde yapılan lansman ile tanıtılmıştır. Aynı gün ROKETSAN Twitter adresi üzerinden füzeye ilişkin bir video paylaşılmıştır. Füze, 9 Temmuz 2024 tarihinde seri üretime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Exocet</span> Fransız gemisavar füzesi

Exocet 1970'lerden beri kullanılmakta olan Fransız yapımı bir gemisavar füzedir. Fransız Aerospatiale şirketi tarafından geliştirilmiş ve dünya çapında bir dizi ülkeye yaygın olarak ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MBDA Otomat</span>

Otomat, İtalyan savunma şirketi MBDA tarafından geliştirilen bir anti-gemi ve kıyı savunma füzeleri ailesidir. Füze sistemi ilk olarak 1960'larda İtalyan Donanması için geliştirilmiş ve o zamandan beri dünya çapında bir dizi ülkeye ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NASAMS</span>

NASAMS, kısa ve orta menzilli dağıtılmış ve ağ bağlantılı,Kongsberg Defence Aerospace (KDA) ve Raytheon tarafından geliştirilmiş kara konuşlu hava savunma sistemi. Çok çeşitli harp başlıklarını ateşleme kabiliyetine sahip olup insansız hava araçlarına (İHA), helikopterlere, seyir füzelerine, insansız savaş hava araçlarına (SİHA'lar) ve sabit kanatlı uçaklara karşı etkilidir,