İçeriğe atla

Naval Ravikant

Naval Ravikant
Doğum5 Kasım 1974 (49 yaşında)[1]
EğitimDartmouth College
MeslekGirişimci, yatırımcı
Etkin yıllar1999–günümüz

Naval Ravikant Hint kökenli Amerikalı bir girişimci ve yatırımcıdır. AngelList'in kurucu ortağı, başkanı ve eski CEO'sudur. Uber, FourSquare, Twitter, Wish.com, Poshmark, Postmates, Thumbtack, Notion, SnapLogic, Opendoor, Clubhouse, Stack Overflow, Bolt, OpenDNS, Yammer ve Clearview AI dahil olmak üzere 200'den fazla şirkete erken aşamada yatırım yapmış, 70'in üzerinde çıkış (exit) gerçekleştirmiş ve 10'dan fazla Unicorn şirkete yatırımcı olmuştur.[2][3]

Ravikant, podcaster olarak sağlık, zenginlik ve mutluluk konusunda tavsiyeler paylaşmaktadır.[4]

Erken yaşam ve eğitim

Ravikant 1974 yılında Yeni Delhi, Hindistan'da doğdu. Annesi ve kardeşi Kamal Ravikant ile birlikte 9 yaşındayken New York'a taşındı. 1995 yılında Dartmouth College Bilgisayar Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu.[5]

Naval Ravikant, Dartmouth College'dan mezun olduktan sonra Boston Consulting Group'ta kısa bir süre çalıştı.[6]

Kariyer

Epinions

Ravikant, 1999 yılında tüketici ürünleri inceleme sitesi Epinions'ın kurucularından biri oldu. Benchmark Capital ve August Capital'den 45 milyon dolar girişim sermayesi (venture capital) topladılar. Epinions 2003 yılında, Ravikant ve şirketten ayrılan diğer kurucu ortakların onayı ile fiyat karşılaştırma sitesi Dealtime ile birleşti. Birleşen yeni şirketin adı Shopping.com oldu ve Ekim 2004'te halka arz edildi. İlk işlem gününden sonra değeri 750 milyon dolardı.[7]

Hit Forge

Ravikant, 2007 yılı civarında "The Hit Forge" adında 20 milyon dolarlık bir erken aşama girişim sermayesi fonu kurdu.[8] Hit Forge, Twitter, Uber ve Postmates gibi önde gelen girişimlere yatırım yaptı.[9]

AngelList

Ravikant 2007'de Venture Hacks adlı bir blog yazmaya başladı ve bu blogda girişimcilere ön protokol'lerin (term sheet) müzakere edilmesine ilişkin ayrıntılı tavsiyeler sunuyor, hangi bölümlerin önemli olduğunu ve hangi hükümlerin düzmece olduğunu açıklıyordu. Bu blog, Ravikant'ın 2010'da kurucu ortağı olduğu AngelList'e dönüştü ve girişimlerin melek yatırımcılardan para toplaması için bir fon yaratma platformu haline geldi. AngelList aynı zamanda yeni teknoloji ürünlerini keşfetmek ve paylaşabilmek amacıyla kurulan Product Hunt'ı da işletmektedir. AngelList 2022 yılında 4 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştır.[10] Naval, AngelList'in kurucu ortağı, başkanı ve eski CEO'sudur.

MetaStable Capital

Ravikant, 2014 yılında Bitcoin, Ethereum, Monero ve bir dizi başka kripto para birimine sahip bir kripto para hedge fonu olan MetaStable Capital'in kurucu ortağı oldu.[11]

Spearhead.co yatırım fonu

2017 yılında Naval Ravikant, girişim kurucularına kendi portföylerini oluşturup melek yatırımcı olarak teknoloji şirketlerine yatırım yapmaları amacıyla her birine 1 milyon dolar sağlamak için Spearhead yatırım fonunu başlattı.[12]

Ravikant, Nav.al ve Spearhead.co adreslerinde felsefe, iş ve yatırım konularını tartıştığı kısa formatlı bir podcast yayınlamaktadır. Ayrıca The Joe Rogan Experience, The Tim Ferriss Show, Coffee with Scott Adams, The James Altucher Show ve Farnam Street gibi programlara konuk olmuştur.

Eric Jorgenson, Naval'ın zenginlik ve mutluluk üzerine tweetlerini, denemelerini ve röportajlarını derlemiş, ardından bunları Tim Ferriss'in önsözüyle birlikte Ağustos 2020'de The Almanack of Naval Ravikant adlı ücretsiz indirilebilir bir kitap olarak yayınlamıştır.[13]

Kaynakça

  1. ^ Jorgenson, Eric (2020). The Almanack of Naval Ravikant (PDF). Magrathea Publishing. ISBN 978-1-5445-1420-8. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  2. ^ "Naval Ravikant: Complete Profile and Meta List of All Things @Naval". 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  3. ^ "Naval Ravikant". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  4. ^ "Naval". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  5. ^ "Naval Ravikant". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  6. ^ "Avenging Angel". 3 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  7. ^ "Founders of Web Site Accuse Backers of Cheating Them". 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  8. ^ "The Hit Forge". 12 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  9. ^ "Q&A With AngelList Co-Founder Naval Ravikant". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  10. ^ "AngelList now valued at $4.1 billion". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  11. ^ "MetaStable Capital". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  12. ^ "Spearhead launches $100M fourth fund to transform founders into top-notch VC investors". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  13. ^ "Almanack Of Naval Ravikant: A Guide To Wealth And Happiness". 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Türkiye ilişkileri</span> Kazakistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Kazakistan-Türkiye ilişkileri, Kazakistan ve Türkiye arasında süren uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Eduardo Saverin</span>

Eduardo Saverin Brezilya asıllı Amerikalı girişimci. Facebook'un kurucularındandır. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ile Harvard Üniversitesindeki ilk yılında tanışmışlardır ve okulun ikinci yılında thefacebook.com şirketini Chris Hughes ve Dustin Moskovitz birlikte kurmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vikiveri</span> Wikimedia tarafından yürütülen ve gönüllüler tarafından düzenlenen ücretsiz veri deposu

Vikiveri veya İngilizce özgün adıyla Wikidata, Vikipedi gibi Vikimedya projelerini desteklemek üzere iş birliği içinde düzenlenebilir veritabanı sağlamak amacıyla başlatılmış bir projedir. Vikiveri projesi, 29 Ekim 2012 tarihinde Vikimedya Almanya tarafından Wikimedia Commons ve benzeri sistemlerde ortak belirli veri türlerini, örneğin doğum tarihleri ve geçerli diğer sınıfları bir araya toplamak üzere başlatılmıştır. Proje Wikimedia Vakfının 2006 yılından bu yana başlattığı ilk yeni proje olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jawed Karim</span> YouTubeun kurucularından Amerikalı girişimci

Jawed Karim, Bangladeş asıllı Doğu Almanya doğumlu Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet girişimcisidir. Popüler video paylaşım sitesi YouTube'un kurucu ortağı ve siteye video yükleyen ilk kişidir. Eski PayPal çalışanıdır. Me at the zoo başlıklı bu açılış videosu Aralık 2021 itibarıyla 245 milyondan fazla kez izlendi. Karim, YouTube'un kurucu ortaklarından Steve Chen ve Chad Hurley ile tanıştığı PayPal'da çalışırken, gerçek zamanlı internet karşıtı dolandırıcılık sistemi de dahil olmak üzere birçok temel bileşen tasarladı.

Badoo, kullanıcıların yeni kişilerle tanışıp iletişim kurabilmesini ve medya paylaşımında bulunabilmesini sağlayan arkadaş odaklı bir sosyal ağ platformudur. Kasım 2006'da kurulan Badoo, 2016 itibarıyla 180 ülkede kullanıcılarına hizmet vermektedir. Ayrıca, dünya genelinde en çok ziyaret edilen 500 platform arasında yer almaktadır. 2008 yılında Rus yatırımcı Finam Capital, Badoo'ya 30 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır. Bu yatırım döneminde Facebook'un piyasaya girmesi ve popüler hale gelmesiyle birlikte, Badoo Facebook üzerinden bir uygulama geliştirmiş ve hizmetlerini Facebook aracılığıyla sunmuştur.

Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı yatırım sağlayan zengin bireydir. Küçük fakat artan sayıda melek yatırımcı kitle fonlamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yatırım yapmakta veya melek yatırımcı grupları şeklinde örgütlenerek sermaye havuzları oluşturmakta ya da portföy şirketlerine tavsiyeler sağlamaktadırlar.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

Andrew McCollum, Facebook'un kurucu ortağı ve melek yatırımcı.

<span class="mw-page-title-main">Meta, Inc.</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ram Shriram</span>

Kavitark Ram Shriram, Hint-Amerikan milyarder bir iş insanıdır. Google'ın kurucu yönetim kurulu üyesi ve ilk yatırımcılarından biridir. Daha önce Amazon.com'da Jeff Bezos için çalışıyordu.

ChowNow, müşterilerle yerel restoran ve lokantaları birbirine bağlayan merkezi olmayan bir çevrimiçi bir yemek sipariş platformudur. Şirket 2011 yılında Amerikalı girişimciler Christopher Webb ve Eric Jaffe tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Foodpanda</span> Alman mobil yemek dağıtım şirketi

Foodpanda (foodpanda olarak stilize edilir) Berlin merkezli bir şirket olan Delivery Hero SE'nin sahip olduğu ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren bir mobil yemek teslimatı pazarıdır. Çoğunlukla Asya Pasifik, Bulgaristan ve Romanya'da aktiftir. Merkezi Almanya, Berlin'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Hungryhouse</span>

hungryhouse.co.uk, Just Eat'in sahibi olduğu Birleşik Krallık kökenli eski bir çevrimiçi paket yemek servisi yapan platform. Kullanıcılarına çevrimiçi sipariş vermeden önce restoranları ve yerel paket servis menülerini araştırma ve restoranların siparişlerini küçük bir servis bedeli karşılığında teslim etmesine olanak sağlamaktaydı.

Postmates, restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin ve diğer ürünlerin teslimatını yapan yerel bir Amerikan şirketidir. Şubat 2019 itibarıyla Postmates, Amerika'nın 2.940 şehrinde faaliyet göstermektedir.

Eric Xu Yong bir girişimci, yatırımcı ve hayırseverdir. Çin'in en büyük arama motoru olan Baidu'nun kurucu ortağı olarak tanınmaktadır.

Andreessen Horowitz (a16z olarak da bilinir, tam adı AH Capital Management, LLC), 2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulmuş özel bir Amerikan risk sermayesi şirketidir. Şirketin merkezi Menlo Park, California'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Thiel</span>

Peter Andreas Thiel bir Alman-Amerikalı milyarder girişimci, risk sermayedarı ve politik aktivisttir. PayPal, Palantir Technologies ve Founders Fund'ın kurucu ortağıydı ve Facebook'un ilk dış yatırımcısıydı. Thiel'in tahmini net serveti 9,7 milyar dolardı ve Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde 213. sırada yer aldı.

Timothy Ferriss, Amerikalı girişimci, yatırımcı, yazar, podcaster ve yaşam tarzı koçudur. Yaşam tarzı optimizasyonlarına odaklanan The 4-Hour Work Week, The 4-Hour Body ve The 4-Hour Chef dahil olmak üzere 4-Hour kişisel gelişim kitap serisiyle tanınıyor.