İçeriğe atla

Nausikaa

Nausikaa, Frederic Leighton y. 1878

Nausikaa (GrekçeΝαυσικᾶ, Nausikâ [nau̯sikâː]) ayrıca Nausicaä veya Nausikaa olarak da yazılır, Homeros'un Odysseiaʼsındaki bir karakterdir. Phaiakların Kralı Alkinoos ve Kraliçe Arete'nin kızıdır. Adı "gemi yakan" anlamına gelir. (ναῦς 'gemi'; κάω 'yakmak').[1]

Odysseia'deki Rolü

Nausikaa ve hizmetçileri Odysseus'a yiyecek ve şarap getirirken. W. Heath Robinson'ın çizimi .

Odysseia'nın altıncı kitabında Odysseus'un gemisi Skherie Adası kıyılarında alabora olur. (bazı çevirilerde Phaiakya). Nausikaa ve nedimeleri çamaşır yıkamak için sahile gitmişlerdir. Onların oyunlarının sesiyle uyanan Odysseus, ormandan çırılçıplak çıkarak hizmetçileri korkutur ve Nausikaa'dan yardım ister. Nausikaa, Odysseus'a giymesi için yıkadıkları çamaşırlardan verir ve onu kasabanın kenarına götürür. Nausikaa, Odysseus onunla birlikte görülürse söylentilere sebep olacaklarını fark eder; bu yüzden Nausikaa ve hizmetçileri Odysseus'un ardından şehre gideceklerdir, ayrıca Odysseus'a doğruca Alkinoos'un evine gidip, annesi Arete'yi bulmasını tavsiye eder. Arete, Alkinoos'tan bile daha bilge olarak bilinir ve kocası Alkinoos onun kararlarına güvenir. Odysseus bu tavsiyeye uyar, Arete'ye gider ve onun onayını alarak Alkinoos'un misafiri olarak saraya kabul edilir.[2]

Odysseus ve Nausikaa, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein

Odysseus, kaldığı süre boyunca maceralarını Alkinoos'a ve sarayına anlatır. Bu anlatım, Odysseia'nın önemli bir bölümünü oluşturur. Alkinoos, Odysseus'u memleketi İthaka'ya götürecek gemileri cömertçe ona sağlar.

Nausikaa genç ve çok güzeldir; Odysseus bir tanrıçaya, özellikle de Artemis'e benzediğini söyler. Nausikaa'nın birkaç erkek kardeşi olduğu bilinmektedir. Aristoteles ve Giritli Dictys'e göre, daha sonra Odysseus'un oğlu Telemakhos ile evlenir ve Poliporthes isimli bir oğlu olur.

Homeros, edebi karşılıksız aşkı anlatmıştır (muhtemelen edebiyattaki karşılıksız aşkın ilk örneklerinden biridir). Nausikaa, Odysseus için potansiyel bir aşk ilişkisi olarak anlatılır: Nausikaa arkadaşına kocasının onun gibi olmasını istediğini söyler ve babası Alkinoos, Odysseus'a kızıyla evlenmesine izin vereceğini söyler. Ancak ikisinin romantik bir ilişkisi yoktur. Nausikaa aynı zamanda Odysseus için bir anne figürüdür; onun eve dönmesini sağlar ve "Beni asla unutma, çünkü sana hayat verdim" der. Odysseus, evine olan uzun yolculuğunda tanıştığı tüm kadınlar arasından Penelope'ye yalnızca Nausikaa ile olan karşılaşmasını anlatmaz. Bazıları bunun genç kadın için daha derin bir duygu düzeyine işaret ettiğini öne sürmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ The Origins of English Words: A Discursive Dictionary of Indo-European Roots. Baltimore, Maryland: The Johns Hopkins University Press. 2011. s. 160. 
  2. ^ Mythology: Timeless Tales of Gods and Heroes. New York: Grand Central Publishing Hachette Book Group USA. 1999 [1942]. 
  3. ^ Powell, Barry B. Classical Myth. Second ed. With new translations of ancient texts by Herbert M. Howe. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice-Hall, Inc., 1998, p. 581.
  • Bu materyalin bazı bölümleri, John Lemprière tarafından hazırlanan Klasik Sözlük'ün kamuya açık 1848 baskısından alıntılar olarak ortaya çıkmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Homeros</span>

Homeros Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşamış olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İno</span>

Yunan mitolojisinde, İno Boiotia'nın kraliçesidir ve öldükten sonra onu altında ölümünden sonra "beyaz tanrıça" anlamına da gelen Lefkothea sıfatıyla insanların tapındığı bir tanrıçaya dönüşmüştür. Alkman ona "Denizlerin Kraliçesi" adını vermiştir, abartma olmasa bile onu Amphitrite'in eşili yapacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Odisseia</span>

Odysseia ya da Odesa Homeros'un derlediği ünlü destanlarından biridir. Diğeri de İlyada'dır. Modern Batı kültürünü oluşturan temellerden biridir ve İlyada destanından sonra günümüze ulaşan ikinci en eski Batı edebiyatı örneğidir. Bilim adamları MÖ 8. yüzyılın sonlarında, Anadolu'nun bir kıyı kenti olan İyonya'da oluşturulduğunu tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Siren</span>

Sirenler ya da Seireneler, Yunan mitolojisinde Sirenum scopuli denen bir adada yaşadıklarına inanılan deniz yaratıklarıdır. Bazı farklı öykülerde ise Cape Pelorum'da ya da Anthemusa adasında yaşamış olduklarından, şimdi de Paestum'un yanındaki Sirenus adalarında ya da Capreae'de yaşadıklarından bahsedilir. Bu yerlerin tamamı uçurumlarla ve kayalıklarla çevrili olarak betimlenmiştir. Buralarda dolaşan denizciler, sirenlerin söylediği şarkılardan büyülenip gemilerini kayalıklara doğru sürmüşler ve sirenlere yem olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<i>Windsorun Şen Kadınları</i>

Windsor'un Şen Kadınları, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış komedi türünde bir tiyatro oyunudur. Bu oyun ilk defa 1602'de basılmıştır ancak yazılışının 1597'den önce olduğu zannedilmektedir. Baş kahraman, Shakespeare'in IV. Henry oyunlarında bulunan, "şişman şövalye" Sir John Falstaff'tır. Bu oyun Shakespeare'in kendi yaşama çağı olan ve yeri olan I. Elizabeth çağının İngiltere orta sınıfının hayat sorunları ile ilgili olan tek oyunudur. Bu oyunun birkaç opera adaptasyonu yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berenice</span>

"Berenice", Edgar Allan Poe'nun korku türünde yazdığı, ilk defa 1835'te Southern Literary Messenger'da yayınlanan kısa öyküdür. Kuzeni Berenice ile evlenmeye hazırlanan Egaeus adında bir adam hakkındadır. Sevgilisi, belirsiz bir hastalık sebebiyle hızla kötüleşirken, Egaeus da genç kızın dişlerine saplantılı bir şekilde bağlanmaya başlar. Adam, kız öldükten sonra bile dişlerini düşünmeden duramaz. Bir gün, derin düşüncelere dalmış bir şekilde odasında oturmaktayken, bir hizmetçi gelir ve Egaeus'a Berenice'in mezarının açılmış olduğunu söyler. Bir anda kendine gelen adam elbiselerinin kanla kaplı olduğunu görür ve etrafında bakındığında dişçi aletleri ile içinde 32 beyaz dişin bulunduğu bir kutu görür.

<span class="mw-page-title-main">Kirke</span> Yunan mitolojisinde bir tanrıça, Heliosun kızı

Kirke, Yunan mitolojisinde büyücü tanrıça. Tıpkı Kalypso gibi Odysseus'un maceralarında başlıca rolü olan kişilerdendir. Güneşin kendisini temsil eden Titan Helios ile Okeanos'un kızı olan Perseis'in kızıdır. Fakat bazı kaynaklarda Helios (Güneş) ile (Ay) Hekate'nin kızı olduğu ve büyücülüğü de ondan öğrendiği belirtilir. Kolkhis Kralı Aietes'in ve Giritli Minos'un karısı Pasiphae'nin kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Ben Deliyim</span> J. D. Salingerın ilk kez Colliers dergisinin 22 Aralık 1945te yayımlanan sayısında yer alan öyküsü

Ben Deliyim Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 22 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Holden Caulfield'ın okuldan ayrılarak eve dönüşünün anlatıldığı eserin büyük bir kısmı sonraki yıllarda yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da çok küçük değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nestor</span> Yunan Mitolojisinde Pylos Kralı

Nestor, Homeros'un Odysseia'sında anlatılan efsanevi bilge Pylos Kralı'dır. 1939'daki kazılar onun sarayını ortaya çıkarmıştır ve bölgedeki kazılar yakın zamanda yeniden başlamıştır.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polifimos</span> Yunan mitolojisinde bir kiklop, Poseidonun oğlu

Polyphemos Odysseia destanında, Odysseus ve adamlanının başına dert açan kiklop. Poseidon ve Nymphe Thoosa'nın oğludur. Ayrıca Nymphe Galatea ile bir ilişkisi vardır.

Telegony, Kirke tarafından Odysseus'un oğlu Telegonus hakkında kayıp bir antik Yunan epik şiiridir. Adı, Odysseus'un İtaka'daki evinden uzakta, Aeaea'da doğduğunun göstergesidir. Truva Savaşı mitlerini ve ona yol açan, onu izleyen olayları anlatan Epik Döngü şiirlerinin bir parçasıydı. Telegony'nin hikâyesi kronolojik olarak Odyssey'in hikâyesinden sonra gelir ve Epik Döngünün son bölümüdür. Şiir bazen antik dönemde Spartalı Cinaethon'a atfedilmiştir, ancak bir kaynakta Musaeus'tan Eugamon veya Cyrene'li Eugammon tarafından çalındığı söylenmektedir .Şiir, dactylic hexameter'da iki şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rhesus (oyun)</span> Evripides trajedisi

Resos, Euripides'e atfedilen bir Atina trajedisidir. Oyunun yazarı, antik çağlardan beri tartışmalıdır. 17. yüzyıldan beri oyunun estetik temeli ve sözcük haznesindeki tuhaflıklar sebebi ile, başta Joseph Scaliger olmak üzere, farklı bilim insanları tarafından oyun araştırılmıştır. Oyunun Euripides'e ait olduğu hala tartışmalı bir konudur.

Gemi Kataloğu, Homeros'un İlyada destanında 2. kitapta yer alan epik bir katalogdur ve Truva'ya yelken açan Akha ordusundaki birlikleri sıralar. Katalog, her bir birliğin liderlerinin isimlerini, bazen kişilerin soylarını ve yerlerini, bazen lakaplarını ve kaç adet gemi ve adam ile Truva'ya geldiklerini anlatır. Aynı şekilde Truvalılar ve müttefikleri Kataloğu (2.816-877) ile devam eder. Benzer bir katalog Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'da da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alkinoos</span>

Yunan mitolojisinde, Alkinoos, Alkinos, Alkinus Nausithoos'un oğlu ve Rhexenor'un kardeşidir. Kardeşinin kızı Arete ile evlenir ve Nausikaa, Halius, Klytoneus ve Laodamas isimli çocukları olur. Bazı anlatımlarda, Alkinoos'un babası Poseidon ve Corcyra'un oğlu Phaeax'tır ve kardeşi Lokros'tur.