İçeriğe atla

Nature (dergi)

Nature
Derginin, Proxima Centauri ile gezegeni Proxima Centauri B'nin sanatçı çizimlerinin yer aldığı, 2016'da yayımlanan 536. sayı 7617. cildinin kapağı
EditörMagdalena Skipper
KategorilerBilim
SıklıkHaftalık
YayımcıNature Publishing Group
İlk sayı1869
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Websitehttp://www.nature.com/nature/index.html
ISSN0028-0836
Etki Faktörü64.8 (2022)

Nature, İngiltere'nin Londra şehrinde kurulan ve merkezi bulunan, haftalık bir bilimsel araştırma dergisidir. Çok disiplinli bir yayın olarak Nature, öncelikle olarak bilim ve teknoloji alanlarında, çeşitli akademik disiplinlerden hakemli araştırmaları içerir. Springer Nature, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da çekirdek editöryel ofislere sahiptir. Nature, 2022 Dergi Atıf Raporları'nın Bilim Baskısı tarafından dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olarak belirtilmiştir bununla birlikte dünyanın en çok okunan ve en prestijli akademik dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir.[1] 2012 itibarıyla, aylık yaklaşık üç milyon benzersiz okuyucuya online erişimi olduğunu düşünülmektedir.[2]

1869 sonbaharında kurulan Nature, Norman Lockyer ve Alexander MacMillan tarafından bilimsel yenilikler için bir kamu forumu olarak yayına başlamıştır. 1980'lerin sonları ve 1990'ların başları, Birleşik Krallık dışında bir dizi editöryel ofisin kurulmasını ve on yeni ek, alt uzmanlık yayınlarının (örn. Nature Materials) kurulmasını gördü. 2000'lerin sonlarından itibaren, haftalık olarak özel editöryel ve güncel olaylar köşeleri oluşturulmaktadır. Derginin birincil kaynağı araştırmacı bilim insanlarıdır; düzenleme standartları esas olarak teknik okunabilirlikle ilgilidir. Her sayı, bilimsel topluluğun genel ilgisini çeken makaleler de içerir, özellikle iş dünyası, finansman, bilimsel etik ve araştırma buluşları. Kitaplar, sanat ve kısa bilimkurgu hikâyeleri hakkında bölümler de bulunmaktadır.

Nature'da yayımlanan araştırmalar, çoğunlukla hafifçe düzenlenmiş formda makalelerden ve mektuplardan oluşmaktadır. Yazıların yüksek teknik içerikli ve yoğunluğu sebebiyle oluşan metin sınırlamaları nedeniyle, genellikle daha büyük çalışmaların özetlerini içermektedir. Bilimsel veya teknolojik alandaki yenilikler veya buluşlar, dergide ya mektuplar ya da haber makaleleri olarak öne çıkarılır. Bununla birlikte, derginin maruz kaldığı durumlar nedeniyle, akademik dürüstlük, bilimsel yöntem ve haber kapsamı konularında çeşitli zamanlarda tartışmalara konu olmuştur. Gönderilen makalelerin %8'den azı yayımlanmak üzere kabul edilmektedir.[3] 2007'de, Nature (Science ile birlikte) İletişim ve İnsanlık için Asturias Prenslik Ödülü'nü aldı.[4]

Communications Alt Yayınları

Nature dergisi, birçok bilim dalında alt yayınlar yayınlamaktadır. Bu yayınlar:[5]

  • Communications Biology
  • Communications Chemistry
  • Communications Earth & Environment
  • Communications Engineering
  • Communications Materials
  • Communications Medicine
  • Communications Physics
  • Communications Psychology

Önemli Yayınlar

  • X-ışınları - W. C. Röntgen (1896). On a new kind of rays. Nature 53: 274-276.
  • Parçacıkların Dalgasal Doğası - C. Davisson and L. H. Germer (1927). The scattering of electrons by a single crystal of nickel. Nature 119: 558–560.
  • Nötron - J. Chadwick (1932). Possible existence of a neutron. Nature 129: 312.
  • Nükleer Fisyon - L. Meitner and O. R. Frisch (1939). Disintegration of uranium by neutrons: a new type of nuclear reaction. Nature 143: 239–240.
  • DNA'nın yapısı - J. D. Watson and F. H. C. Crick (1953). A structure for deoxyribose nucleic acid. Nature 171: 737–738.
  • Ozon deliği - J. C. Farman, B. G. Gardiner and J. D. Shanklin (1985). Large losses of total ozone in Antarctica reveal seasonal ClOx/NOx interaction. Nature 315: 207−210.
  • İlk Memelinin Klonlanması (Dolly the Sheep) - I. Wilmut, A. E. Schnieke, J. McWhir, A. J. Kind and K. H. S. Campbell (1997). Viable offspring derived from fetal and adult mammalian cells. Nature 385: 810-813.
  • İnsan Genom Projesi - International Human Genome Sequencing Consortium (2001). Initial sequencing and analysis of the human genome. Nature 409: 860-921.

Kaynakça

  1. ^ Fersht A. The most influential journals: Impact Factor and Eigenfactor. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Apr 28;106(17):6883-4. doi: 10.1073/pnas.0903307106. Epub 2009 Apr 20. PMID 19380731; PMCID: PMC2678438.
  2. ^ "Announcement: A new iPad app for Nature readers". Nature (İngilizce). 492 (7428): 154-154. Aralık 2012. doi:10.1038/492154a. ISSN 1476-4687. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2024. 
  3. ^ "Editorial criteria and processes | Nature". www.nature.com (İngilizce). 21 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2024. 
  4. ^ "AAAS - AAAS News Release". web.archive.org. 28 Ekim 2007. 28 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  5. ^ "Communications journals | Nature Portfolio". www.nature.com. 29 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

Association for Educational Communications and Technology Eğitim Teknolojisi bilim dalının uluslararası örgütüdür. Eğitim Teknolojisi profesyonellerinin ve akademisyenlerinin üyesi olabildiği derneğin merkezi Amerika Birleşik Devletleri'ndedir ve dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">DNA dizileme</span> moleküler biyolojide bir teknik

DNA dizilemesi, bir DNA molekülündeki nükleotit bazlarının sırasının belirlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<i>Science</i>

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

Ethics, 1890 yılında University of Chicago Press tarafından kurulan ve yayınlanmaya başlayan akademik dergi. Etik, siyaset felsefesi ve hukuk felsefesi alanındaki yenilikleri ve birçok konudaki bakış açılarını yayınlar. Ayrıca Ethicsi önemli makalelere ek olarak inceleme yazıları, tartışma makaleleri, kitap incelemeleri ve kitap notları da yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

Scientific Reports, Nature Publishing Group tarafından yayınlanan, çevrimiçi bir açık erişim mega bilimsel dergisidir. Doğa bilimlerinin her alanını kapsar.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Açık bilim, araştırmacıların ortaya koyduğu çalışmaları; geliştirmeye, katkı sağlamaya, eklemelere, çıkarmalara açık halde bilim dünyasına sunmasıdır. Böylece bu çalışmalar, araştırmacılara, dolayısıyla bilimin ilerlemesine katkı sağlamaktadır. “Açık bilim, araştırma bulgularının yeniden üretilmesine izin verir, araştırma metodolojisinde şeffaflığı sağlar, araştırmacının toplumsal etkisini artırır ve hem araştırmacılar hem de araştırma kurumları için para ve zamandan tasarruf sağlar.” Açık bilim dendiğinde burada kullanılan açıklık kelimesinin ne anlamda kullanıldığını ifade etmek gerekir. “Açıklık herkesin özgürce erişebileceği, kullanabileceği ve paylaşabileceği anlamına gelir.” Açık bilim kamuya ait olan bilimsel çıktıların, toplanan verilerin ve yöntemlerin kısıtlanmadan ya da en az kısıtlamayla kamuya tekrar sunulması gerektiğini savunur. “Bilgi kullanılması ya da paylaşılması sonucu azalmaz.” Kullanıldıkça ve insanlar bilgiye ulaştıkça yeni bilgiler ortaya çıkar. Açıklık bilimin ilerleyebilmesi için son derece gereklidir. Araştırmacıların daha önceden yapılmış olan çalışmalara ulaşabilmesi, eksiklikler ya da yanlışları fark ederek yeni çalışmalar ortaya koyabilmesi için bilimsel kaynaklara ulaşması gerekir. Ulaşabilmeleri için de açık bilimin desteklenmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik dergi</span>

Bir akademik veya bilimsel dergi, belirli bir akademik disipline ilişkin bursun yayınlandığı süreli yayındır. Akademik dergiler araştırmanın sunumu, incelenmesi ve tartışılması için kalıcı ve şeffaf forumlar olarak hizmet eder. Bunlar genellikle akran denetimi veya hakemlidir. [Hakemlilik durumu yayınlanması için gönderilen yazıların önce konuyla ilgili uzmanlara gönderilmesi ve onların yorumları doğrultusunda, editör tarafından ya da yayın kurulunda, yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar verilmesi esasına dayanır. İçerik genellikle özgün araştırma sunan makaleler, inceleme makaleleri ve kitap incelemeleri şeklinde olur. Kraliyet Cemiyeti'nin Felsefi İşlemleri'nin ilk editörü olan Henry Oldenburg'a göre bir akademik derginin amacı, araştırmacılara "bilgileri birbirlerine aktarma, doğal bilgiyi geliştirme ve tüm Felsefe Sanatlarını ve Bilimini mükemmelleştirmenin büyük tasarımına ellerinden geleni yapma" izni vermekdir.

Annals of Science, bilim ve teknoloji tarihini kapsayan hakemli bir akademik dergidir. Taylor & Francis tarafından yayınlanır. 1936'da kuruldu. Kurucu baş editör Kanadalı bilim tarihçisi Harcourt Brown'du.

Proceedings of the Royal Society Royal Society'nin yayınladığı iki bilimsel derginin ana başlığıdır. Aslen tek bir dergi olan bu yayın, 1905'te iki ayrı dergiye bölündü:

Bu liste malzeme bilimine ağırlık veren bilimsel dergileri sıralamaktadır.

Bilimsel dergiler listesi, kendi alanında etkili olan belli başlı dergileri yayınlarını içermektedir.

Yağmacı (şaibeli) dergi ya da yağmacı yayın, aldatıcı yayın, bilimsel yayınların geçtiği değerlendirme süreçlerinden uygun şekilde geçmeyen, düşük kalitede, tartışmaya açık yazıları kabul edip yayınlayan sözde bilimsel yayınları ifade eden terimdir.

Osiris, bilim tarihi alanındaki araştırmaları kapsayan yıllık bir akran değerlendirmeli akademik dergidir. George Sarton derginin 1936'daki kuruluşundan 1968'e kadar on beş sayının yayınlanmasını denetledi. 1985'te Bilim Tarihi Derneği dergiyi yeniden canlandırdı ve o zamandan beri her yıl yayımladı. Şimdi University of Chicago Press tarafından yayınlanmaktadır.

Türk Matematik Dergisi, Turkish Journal of Mathematics, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından elektronik ortamda ve iki ayda bir yayınlanan, açık erişimli, hakemli akademik bir dergidir. Derginin amacı, ortak bir akademik platform sağlayarak araştırma kültürünü geliştirmek ve bilginin akademik dünyada hızla yayılmasına yardımcı olmaktır. Turkish Journal of Mathematics'de yayınlanan tüm yazılar CC BY 4.0 ile lisanslanmıştır. Gönderim ve yayın ücretsizdir. İngilizce olarak yayınlanır ve journals.tubitak.gov.tr ve dergipark.org.tr/tr/ adreslerinden ücretsiz olarak erişilebilir. Makaleler ayrıca her zaman bulunabilmelerini sağlamak için CrossRef organizasyonundan Dijital Nesne Tanımlayıcıları (DOI'ler) alır. Dergi, araştırma makalelerinin ve inceleme makalelerinin yayınlarını kabul eder. Dergi, matematiğin geniş yelpazesi hakkında kritik ve güncel bilgiler sağlayan kapsamlı bir kaynaktır.