İçeriğe atla

Natasha Lako

Natasha Lako
Doğum13 Mayıs 1948 (76 yaşında)
Görice, Arnavutluk
MeslekŞair
Yazar
Çevirmen

Natasha Lako (d. 13 Mayıs 1948, Görice, Arnavutluk), Arnavut şair, çevirmen ve roman yazarıdır. Ülkenin ilk nesil kadın yazarlarından biridir.[1][2] Mart 1991'de Arnavutluk Parlamentosu'na Arnavut Demokrat Partisi'nin (PD) bir üyesi olarak seçilen birkaç kadından biridir.

Lako, Tiran Üniversitesi'nde gazetecilik alanında uzmanlaşarak siyaset bilimi okudu. Tiran'daki Yeni Arnavutluk Film Stüdyolarında da çalıştı.[2] Diana Çuli ve Helena Kadare ile birlikte Arnavut komünist rejimi dönemindeki az sayıdaki kadın yazardan biriydi. 1991-1993 yılları arasında koalisyon hükûmetinde Demokrat Parti üyesi olarak seçildi. 1997'de Arnavutluk Film Arşivi'nin ilk yönetmeni oldu ve orada birkaç yıl çalıştı.[3]

Senaristlik de yapan Natasha Lako, Arnavut oyuncu ve yönetmen Mevlan Shanaj ile evlidir ve Hera ve Joni adlarında iki çocukları vardır.[4]

Birkaç yıl İsveç'te de yaşayan Lako, çok kısa bir görüşme sırasında bizzat tanıştığı İsveçli şair Tomas Tranströmer'in dilinden ve eserlerinden etkilendi. 2002 ve 2011 yıllarında, şiirlerinin Arnavutçaya ilk çevirileri olan iki ciltlik Perandoria e barit ve Qiell i lënë përgjysmë şiirlerini yayınladı.[5]

Eserleri

Şiir

  • 1972: Marsi brenda nesh (İçimizde Mart)
  • 1979: E para fjalë e botës (Dünyanın ilk kelimesi)
  • 1984: Këmisha e pranverës (Bahar gömleği)
  • 1986: Yllësia e fjalëve (Kelimelerin takımyıldızı)
  • 1990: Natyrë e qetë (Sessiz doğa)
  • 1995: Thesi me pëllumba (Güvercin çantasıs) Perkthim i Tomas Transtromer (dy ribotime) Qielli pergjysem dhe Perandoria e barit Lekura e ujit- Permbledhje poetike
  • 2016 Kunderperfyterimi

Romanlar

1977: Stinët e jetës (Yaşamın mevsimleri). Esse Energjia film benzeri 15 film senaryosu

Kaynaklar

  1. ^ Robert Elsie. "Natasha Lako". AlbanianLiterature.net. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  2. ^ a b Wilson, Katharina M. (1991). An Encyclopedia of Continental Women Writers. Taylor & Francis. ss. 716-. ISBN 978-0-8240-8547-6. 
  3. ^ Imre, Anikó (7 Ağustos 2012). A Companion to Eastern European Cinemas. John Wiley & Sons. ss. 125-. ISBN 978-1-118-29435-2. 
  4. ^ Adela Kolea (1 Aralık 2013). ""An actor gets educated, taught, trained, and transformed"- interview with the distinguished actor and director, Mevlan Shanaj". Albania News. 13 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  5. ^ Zefina Hasani. "Historia e çuditshme mes Natasha Lakos dhe poetit suedez, vjen nga suedia nëpër kujtimet e ruajtura me kujdes". shqiperia.com (Almanca).  30 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dritëro Agolli</span> Şair ve yazar

Dritëro Agolli, Arnavut şair ve romancı.

Arnavutluk, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavutluk'un şarkısı Arnavutluk ulusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından düzenlenen Festivali i Këngës adlı yarışmada Herciana Matmuja'nın seslendirdiği "Zemërimi i një nate" isimli şarkı olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandër Meksi</span>

Aleksandër Gabriel Meksi, Arnavut siyasetçi ve arkeolog. Arnavutluk'un 13 Nisan 1992'den 11 Mart 1997 tarihine kadar 27. Başbakanıydı. Eski bir arkeolog olarak, komünist yönetimin sona ermesinden sonra Arnavutluk'un başbakanlığı yapan ilk kişidir.

Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hysni Milloshi</span>

Hysni Milloshi, Arnavutluk Emek Partisi'nin halefi olan Arnavutluk Komünist Partisi'nin kurucusu ve ilk genel sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Ulusal Tiyatrosu</span>

Arnavutluk Ulusal Tiyatrosu , Arnavutluk'un Tiran kentindeki ana tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Priştineli Kadri</span> Arnavut politikacı

Hoxha Kadri olarak da adlandırılan Kadri Priştine (1878-1925), 1920'li yıların başında Arnavut siyasi figürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Fan Noli</span>

Fan Noli veya Theofan Stilian Noli, Arnavut şair, tarihçi, gazeteci, siyasetçi, Ortodoks metropolit.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut epik şiiri</span>

Arnavut epik şiiri, Arnavut halkı tarafından yaratılan destansı bir şiir biçimidir. Uzun zamandır devam eden bir sözlü gelenekten oluşur. Bugün Kosova ve Kuzey Arnavutluk'ta ve bazıları da Karadağ'da olmak üzere çok sayıda Arnavut destansı şiir anlatıcıları bulunabilir. Kuzey Arnavut epik şiiri, lahutë veya çifteli eşliğinde şarkı söyleyerek icra edilir.

<span class="mw-page-title-main">Naim Fraşiri</span> Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve çevirmen

Naim Bey Fraşıri, Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve Arnavutluk millî şairi ilan edilen çevirmen. Modern Arnavut edebiyatının öncüsü ve 19. yüzyılın en etkili Arnavut kültürel simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Sami Bey Viryoni</span>

Sami Viryoni Bey (1876–1947); Arnavut politikacı, diplomat ve Arnavut Bağımsızlık Bildirgesi'ni ilan eden Avlonya Meclisi'nin bir üyesidir. Arnavutluk'un Fier bölgesinde saygın ve güçlü bir toprak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Elsie</span>

Robert Elsie, Arnavut edebiyatı ve folkloru konusunda uzmanlaşmış Kanada doğumlu bir Alman bilim adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nikoll Kaçorri</span>

Dom Nikoll Kaçorri, Arnavut millî uyanışının önde gelen isimlerinden biriydi. Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Dom Kaçorri, bağımsızlıktan sonra Arnavutluk Geçici Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gjergj Fişta</span> Arnavut yazar (1871-1940)

Gjergj Fişta Arnavut Fransisken frer, şair, eğitimci, siyasetçi, aktivist, çevirmen ve yazardır. Epik başyapıtı Lahuta e Malcís ve Arnavutluk'un bağımsızlığından sonra en yetkili dergilerden ikisi olan Posta e Shypniës ve Hylli i Dritës'in editörü olması edeniyle 20. yüzyılın en etkili Arnavut yazarlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Parashqevi Qiriazi</span>

Paraskevi D. Kyrias olarak da bilinen Parashqevi Qiriazi, hayatını Arnavut alfabesine ve yazılı Arnavut dilinin öğretimine adamış, Qiriazi ailesinin Arnavut öğretmeniydi. Arnavut alfabesinin biçimine karar veren Manastır Kongresi'ne katılmış tek kadındı ve bir kadın derneği olan Yll' i Mengjesit'in kurucusuydu. Parashqevi ayrıca 1919 Paris Barış Konferansı'na Arnavut-Amerikan topluluğunun bir üyesi olarak katıldı. 1891'de Korça'da açılan ilk Arnavut Kız Okulu'nun müdürü Sevasti Qiriazi'nin kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Sevasti Qiriazi</span>

Sevasti Qiriazi-Dako Arnavut vatansever, eğitimci, Protestan misyoner, yazar, Arnavutlukta kadın eğitiminin öncüsü ve Arnavutluk Ulusal Uyanışı aktivistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Beyteci Edebiyatı</span>

Beyteci, kelimenin tam anlamıyla "beyit yapıcılar" anlamına gelmektedir. Arnavut edebiyatında da aynı anlama gelir; başta Müslüman şairler olmak üzere beyit şiiri ile uğraşanlardır. Bu edebiyat türü 18. yüzyılda Arnavutluk'ta yaratıldı ve günümüzde Arnavutluk, Kosova, Çamlık olarak bilinen bölgelerin farklı şehirlerinde ve dini merkezlerde hakim olmuştur.