İçeriğe atla

Natalya Zubareviç

Natalya Vasilevna Zubareviç (d. 7 Haziran 1954; Moskova), bölgelerin ekonomik kalkınması, sosyal ve politik coğrafya alanında uzman bir Rus ekonomik coğrafyacısı, akademisyen. (2005'ten beri) Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Fakültesi profesörüdür.

Natalya Zubareviç
DoğumNatalya Vasilevna Zubareviç
7 Haziran 1954 (70 yaşında)
Moskova, RSFSC, SSCB
MilliyetRus
Vatandaşlık Rusya
 Sovyetler Birliği
EğitimLomonosov Moskova Devlet Üniversitesi
ÖdüllerUluslararası Wassily Leontief Madalyası
ARGO Baransky Ödülü
Kariyeri
DalıEkonomik coğrafya
Siyasi coğrafya
Çalıştığı kurumlarRusya Ekonomik ve Sosyal Coğrafya Bölümü, Coğrafya Fakültesi, Moskova Devlet Üniversitesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Moskova ofisinin uzmanıdır.

Hayatı

Zubareviç, 1976 yılında Moskova Üniversitesi Coğrafya Fakültesi İktisadi Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu.

1977'den günümüze Moskova Devlet Üniversitesi'nde Rusya Ekonomik ve Sosyal Coğrafya Bölümü'nde çalışmaktadır.

2003 yılında doktora derecesi için «Geçiş döneminde Rusya bölgelerinin sosyal gelişimi» 8 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. konulu tezini savundu.

1998'den beri üniversitede "Üretim Dışı Alanın Coğrafyası", "Bölgesel Kalkınmanın Güncel Sorunları", "Sosyal Coğrafyanın Yeni Yönleri " dersleri veriyor.

2003 yılından bu yana, öğretim faaliyetlerini Bağımsız Sosyal Politika Enstitüsü bölgesel programı direktörlüğünde de sürdürmektedir. Hazırladığı "Rusya Bölgelerinin Sosyal Atlası" programı ile araştırmacılara, yatırımcılara, politikacılara, öğretmenlere ve öğrencilere yardımcı olur. Çalışmaları bölgelerdeki mevcut sorunların ciddiyeti, beşeri sermaye ve sosyal altyapının değerlendirilmesi ve bölgesel kalkınmadaki güncel eğilimler hakkında bilgi sunar.

2010 yılından beri ARGO (Rus Coğrafyacı ve Sosyal Bilimciler Derneği), uzman konseyinde, üyesidir.

Rusya Federasyonu'nun çeşitli bakanlıklarının yanı sıra, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı projeleri de dahil olmak üzere uluslararası proje ve programlara olarak lider ve yönetici konumunda katılır. Uluslararası Çalışma Örgütü Moskova ofisinde ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na Teknik Yardım Kurumunda: Rusya Federasyonu'nda insani gelişme, Rusya'da Yoksulluğu Azaltma Stratejisi, Rusya'da Cinsiyet Geliştirme Stratejisi, Rusya Federasyonu'nda Sosyal Güvenlik Sisteminin Reformu konusunda çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca Dünya Bankası Sosyal Projeler Fonlarının bölgelerin sosyal altyapısının geliştirilmesi amacıyla kullanılması için bir metodoloji ve model geliştirmiştir.

Uluslararası kurumların daveti üzerine Zubareviç, Hollanda, Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'daki çeşitli üniversitelerde konferanslar vermektedir.

Son yıllarda çeşitli belgesellere danışmanlık hizmeti veren[1] Zubareviç, Eylül 2020'de Belarus'taki eylemlere destek veren bir mektup yayınlamıştır.[2]

"Dört Rusya Teorisi"

Natalya Zubareviç, 1970'lerden beri var olan "çekirdek çevre" modelini geliştirerek "Dört Rusya Teorisi"ni yazdı. Sosyo-ekonomik derecelendirmeler ile Rusya'nın bölgeleri arasındaki dahili heterojen yapıyı açıklamaktadır.[3]

  • Rusya-1, Moskova'yı ve Rusya nüfusunun %21'inin yaşadığı bir milyon nüfuslu şehirleri kapsar. Ülkedeki 12 şehir, ağırlıklı olarak Rusya'nın orta sınıfının yoğunlaştığı, anayi ve hizmet tabanlı ekonomik gruplardan oluşan toplumdur (Omsk, Perm, Çelyabinsk, Volgograd ve Ufa hariç). Ana iç göç bu şehirlere yöneliktir. Bu kategori, nüfusu 500 binin üzerinde veya 250 binin üzerinde (ülke nüfusunun yaklaşık% 36'sına denk gelen) şehirleri içerir. Bu insanların her türlü hizmete, kültürel etkinliklere ve internete eriimi vardır.
  • Rusya-2, 20 ila 250 bin nüfuslu sanayi şehirlerini kapsar. Ülke nüfusunun% 25'ini oluşturan bu şehirlerde yaşayanlar, esas olarak ağır sanayide istihdam edilmektedir, çok azı yüksek eğitime sahiptir ve yazarın görüşüne göre, bir "Sovyet yaşam tarzı"nı sürdürmeye devam etmektedirler. Nüfusun ödeme kapasitesi düşüktür.
  • Rusya-3, Rusya'nın taşrasını kapsar. Ülkenin toplam nüfusunun% 38'inin yaşadığı küçük kasaba ve köylerden oluşur. Bu yerleşim yerlerinde nüfus azalma ve yaşlanma eğilimdedir. Ekonominin ana sektörü tarımdır. Tren hatları üzerindeki yerleşimlerde turizm kaynaklı istihdam az da olsa vardır.
  • Rusya-4, ülke nüfusunun %6'sını oluşturan Kuzey Kafkasya, Tuva ve Altay cumhuriyetlerini kapsar. Bu cumhuriyetlerin ekonomisi federal merkezin desteğine bağlıdır. Halkın eğitimi çok düşüktür. Altyapı olmayan alanlar yaygındır.

Kaynakça

  1. ^ "«Камчатка — полуостров, про который все забыли»". 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ "«Мы глубоко возмущены, что диалогу с обществом власть предпочитает насилие»". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  3. ^ Наталья Зубаревич. "Четыре России". // vedomosti.ru. 31 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Ekonomik İşbirliği</span> uluslararası bir kuruluş

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ), 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirvede imzalanan anlaşma ile kurulan ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik iş birliğini amaçlayan uluslararası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Kentleşme</span>

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte ikamet eden nüfusun değişim sürecini oluşturur ve sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile ele alınır. Kentlileşme sosyal bakımdan, kente özgü tavır ve davranış biçimlerinin benimsenmesi ile gerçekleşirken kırsal alanlarda yaşayanlar daha farklı ekonomik ve sosyo-kültürel yaşam biçimine sahiptir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü</span>

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü uluslararası alanda profesyoneller hazırlayan bir bilim merkezidir. Rusya Federasyonu'nun en elit üniversitesidir. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi isminde farklı bir yükseköğretim kurumu daha bulunmaktadır. MGIMO Universitesi Rusya'nın beyin takımının olduğu en saygın kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Devrimci Parti</span>

Sosyalist Devrimci Parti veya SR'ler, 20. yüzyıl başlarında Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi</span> Rusya Federasyonunun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi

Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi, Rusya Federasyonu'nun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi.

<span class="mw-page-title-main">GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü</span> 1997de kurulan demokrasi ve ekonomik kalkınma örgütü

GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü; Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova gibi ülkelerin bulunduğu örgüttür. 10 Ekim 1997 yılında kurulmuştur. 1999-2005 yıllarında Özbekistan da örgüte katılmıştır. Örgütün adı, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Özbekistan'ın üye olduğu dönemde örgüt GUUAM adını taşıyordu. Örgüte üye ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldovadır, örgüte sonradan Özbekistan'da katılmıştır. Türkiye ve Letonya ise gözlemci ülkeler arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gennadi Zyuganov</span> Rus siyasetçi

Gennadi Andreyeviç Zyuganov, Rus sosyalist siyasetçi. 1993'ten beri Rusya Federasyonu Komünist Partisi birinci sekreteri. Ayrıca 1993'ten beri Devlet Duması milletvekili ve 1995'ten beri Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Komünist Partisi</span>

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) Rusya'da 1993 yılında kurulan siyasi partidir. Ağustos 1991'de selefi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin kapanmasından sonra, 14 Şubat 1993 tarihinde Rus Komünistlerinin II. Olağanüstü Kongresi'nde kuruldu. Partinin resmi siyasi görüşü komünizm, Marksizm-Leninizm ve sosyalist vatanseverliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik kalkınma</span>

Ekonomik kalkınma, bir ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal refahının geliştiği süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Papanin</span> Sovyet kâşif

İvan Dimitriyeviç Papanin - - Sovyet kâşif. Coğrafî Bilimler Uzmanı ve Tümamiral (1943).

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz Projesi</span> bölgesel gelişim projesi

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, kaynaklarını değerlendirerek bölgenin yaşam kalitesi ve gelir düzeyini artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, ülke düzeyinde sosyal istikrar ve ekonomik gelişmeyi sağlamayı hedefleyen bir bölgesel gelişim projesidir.