İçeriğe atla

Natalya Kovşova

Natalya Venediktovna Kovshova
Doğum26 Kasım 1920
Ufa, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
Ölüm14 Ağustos 1942 (21 yaşında)
Sutoki, Parfinsky Bölgesi, Russian SFSR, Sovyetler Birliği
Bağlılığı Sovyetler Birliği
BranşıPiyade
Hizmet yılları1941-1942
RütbesiPrivate
Birimi528. Tüfek Alayı
Çatışma/savaşları2. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi (ölü)
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı

Natalya Kovshova (Rusça: Наталья Ковшова; 26 Kasım 1920 - 14 Ağustos 1942), II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı .

Gözcüsü olarak hareket eden arkadaşı Mariya Polivanova ile savaştı. Natalya savaş boyunca cesurca savaştı; Ağustos 1942'de Novgorod yakınlarında Alman Wehrmacht güçleriyle savaşırken öldürüldü. Ölümünden sonra[1] Şubat 1943'te Sovyetler Birliği'nin en yüksek cesaret ödülü olan Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.

İlk yılları

Natalya Kovshova, 26 Kasım 1920'de Rusya'da Başkurdistan Cumhuriyeti'nin günümüz başkenti Ufa'da doğdu. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi Moskova'ya taşındı. Moskova'da bir lisede eğitim gördü. Liseden mezun olduktan sonra, bir havacılık üniversitesine kabul edilmeyi beklerken Moskova'daki bir araştırma enstitüsünde çalışmaya başladı Enstitüdeyken Mariya Polivanova adında bir kızla tanıştı; ikisi iyi arkadaş oldu.[2]

II. Dünya Savaşı

1941'de Alman-Sovyet Savaşı başladığında Kovshova, 21 yaşında Polivanova ile Moskova'da bir Narodnoe Opolcheniye (kendini savunma) birimine katıldı. Bu öz savunma grupları, Alman Luftwaffe uçaklarının Rus şehirlerini ve kasabalarını bombalamaya başlamasıyla başladı. Kovshova, gözlem ve iletişim departmanının başına getirildi. Kontrol kulesinde birçok gece geçirdi. Kendini savunma grubundaki deneyiminin ardından, 528. Tüfek Alayında keskin nişancı eğitimine katıldı. Eğitimi tamamlandıktan sonra 528. Piyade Alayı ile cepheye gönderildi.[3][4]

Ocak 1942'de Kovshova'dan kısa bir süre sonra aynı alaya katılan Kovshova ve Polivanova, Kuzeybatı Cephesinde Alman kuvvetleriyle savaşmaya başladı. Her iki kadın da kendilerini Alayın yerleşik keskin nişancıları olarak görev yaptılar. Kovshova, iki kadından oluşan keskin nişancı ekibinde tetikçiydi ve Polivanova gözcü olarak görev yaptı. 528. Tüfek Alayı Rusya'nın başkentini savunmak için gönderildiğinde ikisi de Moskova Savaşı'nda savaştı. Savaş sırasında Kovshova, birçok Alman askerini öldürerek uzman bir keskin nişancı olduğunu kanıtladı. Ayrıca savunma sırasında çok sayıda tanksavar mevzisi, makineli tüfek yuvası ve piyade siperi kazdı. Yeni askerlere tüfeklerin nasıl kullanılacağını öğretme işini üstlendi. Ayrıca en iyi öğrencileri keskin nişancı olmaları için eğitti ve onlara erkenden nişancılığı öğretti; atış becerilerini aktardı. Kovshova, Moskova savaşındaki eylemlerinden dolayı Kızıl Yıldız Nişanı ile ödüllendirildi.

Ölümü

14 Ağustos 1942'de Kovshova'nın alayı, Novgorod Oblastı'ndaki Sutoki-Byakovo köyü yakınlarında çatışmaya girdi. Makineli nişancılar ve keskin nişancılar, siperlerde Alman saldırısına direndi. Sovyet askerleri, her ikisi de yaralı olan yalnızca Kovshova ve Polivanova kalana kadar birbiri ardına öldürüldü. Yakalanmak bir seçenek olmadığından Kovshova, el bombasının pimini çekmeye ve Alman askerlerini sipere ulaştıklarında havaya uçurmayı beklemeye karar verdi. Almanlar nihayet sipere ulaştığında Kovshova el bombalarını patlatarak kendini, Polivanova'yı ve birçok Alman askerini öldürdü. Ölümünden kısa bir süre sonra, fedakarlığının tanınması nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı ile ödüllendirildi. Kovshova ve Polivanova'nın birlikte 300'den fazla Alman askerini öldürdüğü tahmin ediliyor.[4][5]

Bir Sovyet balıkçı fabrikası trolüne 1960'larda Natalya Kovshova adı verildi.

Kaynakça

  1. ^ "Ковшова Наталья Венедиктовна". www.warheroes.ru (Rusça). 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  2. ^ "Поливанова Мария Семеновна". airaces.narod.ru. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  3. ^ "Ковшова Наталья Венедиктовна". airaces.narod.ru. 2 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  4. ^ a b Heroines of the Soviet Union 1941-45 (İngilizce). Bloomsbury Publishing. 20 Nisan 2012. ISBN 9781780966922.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "От солдата до генерала: Воспоминания о войне. Том 5. Читать бесплатно онлайн в электронном виде | Страница 4 | Единое окно". window.edu.ru. 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Matrosov</span>

Aleksander Matveyevich Matrosov veya Şakiryan Yunus oğlu Muhammedyanov (1924-1943) II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Kahramanı olan Sovyet piyade eri.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Pavlov</span>

Yakov Fedotoviç Pavlov, Sovyet Kızıl Ordu askerlerinin Stalingrad Muharebesi sırasında kendi ismini taşıyan Pavlov'un Evi 'ni düşman askerlerinden savunarak Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almış bir Sovyet askeri.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Pavliçenko</span>

Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Roza Şanina</span> Sovyet keskin nişancı

Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.

Tatiana Nikolaevna Baramzina, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda bir Sovyet keskin nişancısıydı. Ölümünden sonra Altın Yıldız ödülüne layık görüldü ve 24 Mart 1945'te Sovyetler Birliği Kahramanı statüsü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Ziba Ganiyeva</span>

Tğm. Ziba Pasha qizi Ganiyeva Azeri filolog ve II. Dünya Savaşı'nda kadın keskin nişancı. Savaşta 21 kişiyi öldüren Ganiyeva Moskova Savunması Madalyası ile ödüllendirildi. Ayrıca Kızıl Yıldız Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı'na sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aliya Moldagulova</span>

Aliya Nurmuhammetkızı Moldagulova, 14 Ocak 1944'te savaşta aldığı yaralardan ötürü ölmesinden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verilen Sovyet keskin nişancı.

<span class="mw-page-title-main">Teyfuk Abdul</span>

Teyfuk Amitoviç Abdul, II. Dünya Savaşı sırasında 175. Muhafız Tüfek Alayı'nın 2. taburunun komutanı olarak görev yapan Sovyetler Birliği Kahramanı madalyalı Kırım Tatarı asker.

<span class="mw-page-title-main">Manşuk Mametova</span>

Manşuk Mametova II. Dünya Savaşı sırasında Kalinin Cephesinde 3. Şok Ordusunun 21. Muhafız Tüfek Bölümünde 100. Tüfek Tugayı'nın makineli tüfekçisiydi. Yüksek Sovyet ölümünden sonra ona 1 Mart 1944'te unvan verdikten sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan ilk Kazak kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, resmi olarak tam adıyla - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 22 Haziran 1941'de Almanya'nın savaş ilanından sonra Sovyetler Birliği ile birlikte II.Dünya Savaşı'na girdi. Azerbaycan'ın petrol sahaları, SSCB'nin Kafkasya petrolüne aşırı bağımlılığı nedeniyle Almanları cezbediyordu - bu, Kafkasya Savaşı sırasında Bakü'deki petrol yataklarını ele geçirmeye çalışan Alman seferlerine zemin hazırladı. Azerbaycan'ın petrolü Sovyet zaferi açısından etkili bir şekilde belirleyiciydi. Azerbaycan vatandaşı 600.000'den fazla kişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'den 1945'e kadar İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu tarafından askere alındı.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Noah Adamia</span>

Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Polivanova</span>

Mariya Semyonovna Polivanova, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet keskin nişancıydı. 14 Ağustos 1942'de Alman askerleri tarafından kuşatılmışken o ve meslektaşı Natalya Kovshova'nın sadece iki el bombası kalmıştı, bombaları patlatarak kendilerini ve çevredeki Alman askerlerini öldürdüler. Cesaretlerinden dolayı Kovshova ile birlikte 14 Şubat 1943'te ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldılar.

Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde Nazi Almanya'sına karşı savaşan bir Sovyet tank sürücüsü ve tamircisiydi. Kocası 1941'de çatışmada öldürüldükten sonra, savaşa katkı sağlayabilmek için bir tank kullanmak üzere eşyalarını sattı ve onu kullanmasına izin verilmesini istedi. "Savaşan Kız Arkadaş" adını verdiği bir T-34 orta tankını aldı ve sürmek ve tamir etmek için eğitildi. Oktyabrskaya savaşta yeteneğini ve cesaretini kanıtladı ve çavuş rütbesine terfi etti. 1944'te savaşta aldığı yaralardan öldükten sonra, Sovyetler Birliği'nin savaş sırasında gösterdiği en büyük cesaret ödülü olan Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edildi. Bu unvana layık görülen ilk kadın tank sürücüsüydü.