İçeriğe atla

Natalya Gutman

Natalia Grigoryevna Gutman (Rusça: Наталья Григорьевна Гутман) (d. 14 Kasım 1942 Kazan), Rus çellist.

Günümüzün en tanınmış viyolensel solistlerinden birisidir.

Yaşamı

1942'deTataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dünyaya geldi. Çocukluğu Moskova'da geçti. İlk müzik eğitimini üvey babası ile büyükbabası kemancı Anisim Berlin'den ve Rus pedagog ve çellocu Roman Sapozhnikov'den aldı.[1] Küçük yaşına rağmen müzikte çok hızlı ilerleme kaydedince Gnessin Müzik Okulu'na kabul edildi ve Sergei Aslamazyan'ın öğrencisi oldu. 18 yaşında okulun en iyi hocalarından Profesör Galina Kozolupova'dan ders almaya başladı. Ertesi sene Moskova Konservatuvarı'na girdi ancak bir yandan da Kozolupova ile çalışmayı sürdürdü. 1964 yılında Uluslararası Çaykovski Müzik Yarışması'nda gümüş madalya kazandı. Konservatuvardan mezun olduktan sonra lisansüstü eğitime devam ederek dört yıl boyunca ünlü çellist Mstislav Rostropoviç ile çalıştı.

1967'de Münih ARD Yarışmasını kazandıktan sonra uluslararası kariyeri başladı.[2] Yahudi olması nedeniyle[3] 1969-1978 arasında ülke dışına çıkışı yasak olduğundan ancak 1980'lerde uluslararası turnelere çıkma fırsatı buldu. Eşi Oleg Kagan ile birlikte çeşitli ülkelerde Brahms İkili Konçerto’yu başarı ile seslendirerek ünlendiler. Çiftin bu eserdeki, başarısı, besteci Alfred Schnittke‘ye bir ikili konçerto yazmak için ilham verdi.[4] Besteci, 1982’de 2 Numaralı Büyük Konçertosu’nu yazarak Gutman-Kagan çiftine ithaf etti. Onu, Gutman-Kagan çifti için eserler besteleyen Tigran Mansurian ve Anatol Vieru adlı besteciler takip etti. Besteci Schnittke ayrıca 1. Çello Sonatını (1978) ve 1. Çello Konçertosu’nu Gutman’a ithaf etmiştir. Gutman’a eser ithaf eden besteciler arasında Edison Denisov ve Vassily Lobanov adlı besteciler de bulunur.

Gutman kariyeri boyunca Amerika, Avrupa ülkeleri ve Japonya'da konserler vermiş ve uluslararası müzik yarışmalarına katılmıştır. Şoştakoviç Konçertolarını yorumlamadaki başarısı ve Prokofyev'in Senfoni Konçertant yorumu ile ünlüdür. Önemli resitalleri arasında Sviatoslav Richter eşliğinde çaldığı Chopin Çello Sonatı yorumu sayılabilir. Kariyerinde oda müziği çalışmaları da önemli yer tutar. Bach'ın tüm solo suitlerini Berlin, Moskova, Münih Madrid ve Barselona'da seslendirmiştir. Eşi Oleg Kagan ve ünlü piyanist Sviatoslav Richter ile sık sık oda müziği konserleri vermiştir. Konserlerinde 1731 yılında Cremona'da (İtalya) yapılmış "Guarneri del Gesu" imzalı bir viyolonsel kullanmaktadır.

RCA/BMG için Şoştakoviç'in 1 ve 2 numaralı konçertolarının Yuri Temirkanov yönetimindeki Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile, EMI Records için Dvorak'ın Viyolonsel Konçertosunu W. Sawallisch yönetimindeki Philadelphia Senfoni Orkestrası ile kaydetmiştir. 1992 yılında Kurt Masur yönetimindeki Londra Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdikleri kayıtlarda Schumann ve Schnittke'nin Viyolonsel Konçertoları'nı yorumlamıştır.

Solo çello için Sonatina (1970) adlı bir bestesi vardır.

1990'da Almanya'da Tegernsee Gölü kıyısındaki Kreuth'ta bir uluslararası oda müziği festivalin temelini eşi Oleg Kagan ile birlikte atan ve festival sonunda eşini kaybeden Gutman, her yıl Temmuz başında festivali Oleg Kagan anısına düzenlemeyi sürdürür.[5] 1991'den beri Müzik Okulu'nda ders vermektedir. Ayrıca dünyanın değişik yerlerinde ustalık sınıfı dersleri verir. 1992'de Claudio Abbado ile birlikte Berlin Encounters adlı grubu kurmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Tim Janof, Conversation with Natalia Gutman, Cello.org sitesi, 10.08.1999 Erişim tarihi:03.07.2013". 14 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  2. ^ "Solist Tanıtımı:Natalia Gutman, Klasiknotlari.com sitesi, Erişim tarihi:03.07.2013". 9 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  3. ^ "Jeremy Eichler, A Russian cellist who stands on the shoulders of giants, The Boston Globe, 22.02.2008". 26 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  4. ^ "Live Classics: Oleg Kagan, Liveclassics.com sitesi, Erişim tarihi:03.07.2013". 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  5. ^ "Live Classics:Natalia Gutman, Liveclassics.com sitesi, Erişim tarihi:03.07.2013". 30 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aram Haçaturyan</span> Sovyet-Ermeni besteci (1903-1978)

Aram Haçaturyan, Ermeni Sovyet besteci. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı'nın bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Vivaldi</span>

Antonio Lucio Vivaldi, İtalyan barok dönem klasik müzik bestecisi, virtüöz kemancı ve rahip. "Kızıl Papaz" lakabıyla tanınan Vivaldi, konçerto türünde beş yüzden fazla eser bestelemiştir ve 'konçertonun babası' olarak da anılmaktadır. En bilinen eserleri Op. 8 eser sayılı Dört Mevsim başlıklı keman konçertolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

György Sándor, 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak bilinen Macar asıllı Amerikalı müzisyendir. Ünlü Macar bestecisi Bela Bartok'un öğrencisi olan Sandor, Bartok müziğinin en iyi yorumcusu olarak kabul edilir.

Ali Cihat Aşkın, Türk keman virtüözü, besteci ve akademisyendir.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Max Bruch</span> Alman besteci ve orkestra şefi

Max Bruch,, Alman besteci ve orkestra şefi. Literatürde Max Christian Friedrich ve Max Karl August şeklinde iki isim daha kullanılmaktadır.

Benyamin Sönmez, Türk çellist.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

Jean-Baptiste Barrière bir Fransız çellist ve bestecidir. Bordeaux’de doğmuş ve 40 yaşında Paris’de ölmüştür.

Konçerto grosso küçük bir solist grup (konçertino) ve büyük bir orkestra grubu (ripieno) için yazılmış barok döneme ait bir müzikal türdür. Solo konçertonun tekbir melodi ve orkestra eşliği düşüncesine karşıtlık oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Kogan</span> Sovyet dönemi keman sanatçısı

Leonid Borisoviç Kogan 20. yüzyılın önde gelen Sovyet kemancılarından biridir. Ayrıca Sovyet keman ekolünün en büyük temsilcilerinden biri olarak görülmüştür.

Vasif Adigozalov (1935–2006) Azerbaycan'ın en seçkin bestecilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Arkady Luxemburg</span> Arkady Luxemburg besteci

Arkady Luxemburg Moldovalı-Amerikalı bestecilerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Konçertosu (Elgar)</span>

Edward Elgar'ın Mi minör Viyolonsel Konçertosu, Op. 85, son önemli eseri olmakla birlikte, solo çello repertuarının temel taşı olan bir eserdir. Elgar, bu eseri Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, konserlere gitmeye başlamış halkla birlikte müziğinin modasının geçtiği dönemde bestelemiştir. Elgar'ın lirik ve tutkulu olan Keman Konçertosu'nun aksine, Çello Konçertosu genellikle derin düşüncelere dalmış ve ağıtlı bir şekildedir.