İçeriğe atla

Natalya Butuzova

Natalya Butuzova
1980 Yaz Olimpiyatları'nda Butuzova
Kişisel bilgileri
Doğumu17 Şubat 1954 (70 yaşında)
Boy1,67 m
Spor
SporOkçuluk
KulüpVS Taşkent
Madalyalar
 Sovyetler Birliği adına
Olimpiyat Oyunları
Gümüş1980 MoskovaBireysel
Dünya Okçuluk Şampiyonası
Altın1981 Punta AlaBireysel
Altın1981 Punta AlaTakım
Avrupa Okçuluk Şampiyonası
Altın1980 CompiègneBireysel, açık
Altın1980 CompiègneTakım, açık
Altın1981Bireysel, salon
Altın1981Takım, salon
Altın1982 KecskemétBireysel, açık
Altın1982 KecskemétTakım, açık
Altın1988 LüksemburgTakım, açık

Natalya Anatolyevna Butuzova (RusçaНаталья Анатольевна Бутузова, d. 17 Şubat 1954), Sovyet/Özbek eski okçu.

Kariyeri

1980 ve 1988 Yaz Olimpiyatları'nda Sovyetler Birliği için yarışan Butuzova, Moskova'da düzenlenen 1980 Yaz Olimpiyatları'nda 2477 puanla Ketevan Losaberidze'nin ardından ikinci olarak gümüş madalya kazandı.[1] 1988'de Seul'deki ikinci Olimpiyat katılımında, bireyselde 18. sırada yer alırken takım yarışmasında ise dördüncü olup madalya kazanmayı bir puanlık farkla kaçırdı. 1981'de Punta Ala'daki dünya şampiyonasında hem bireyselde hem de Sovyet takımıyla takım etkinliğinde dünya şampiyonu oldu. Ayrıca yedi kez de Avrupa şampiyonluğu elde etti.[2][3]

1979'dan 1983'e kadar üst üste beş kez Sovyet şampiyonu oldu. Aktif kariyerinden sonra, başlangıçta kendi ülkesi olan Özbekistan'da antrenör olarak çalıştı ve daha sonra Almanya okçuluk millî takımına koçluk yaptı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "1980 Summer Olympics – Moscow, Soviet Union – Archery" 16 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. databaseOlympics.com (Erişim tarihi: 17 Nisan 2008)
  2. ^ "1981 Dünya Okçuluk Şampiyonası sonuçları" (PDF). 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2020. 
  3. ^ Start.uz Natalya Butuzova - Honored Master of Sports 21 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. start.uz
  4. ^ Natalya Butuzova 3 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Sports-reference

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aliya Mustafina</span> Rus jimnastikçi

Aliya Fargatovna Mustafina, , Tatar jimnastikçi. 2010 Bireysel genel toplam dünya şampiyonu ve 2012 Asimetrik paralel Olimpiyat şampiyonudur. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda takım finallerinde Rusya takımı ile gümüş, bireysel genel toplamda ise bronz madalya almıştır. Alet finallerinde Asimetrik paralel ve yer hareketlerinde yarışan sporcu asimetrik paralelde olimpiyat şampiyonu olmuş, yer hareketlerinde bronz madalya almıştır. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastikte en fazla madalya kazanan sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Natalya İşçenko</span> Rus senkronize yüzücü

Natalya Sergeyevna İşçenko, Rus senkronize yüzücü. Beş kez Olimpiyat şampiyonu ve on dokuz kez dünya şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Kolobkov</span> Rus Spor Bakanı

Pavel Anatolyeviç Kolobkov, Sovyetler Birliği ve Rusya adına yarışmış eski epe branşı eskrimcisi. 1988'den 2004'e kadar beş Yaz Olimpiyat Oyunları'nda bireysel kategoride 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz ; takım kategorisinde ise 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanmıştır. Halen Rusya hükûmetinde Spor Bakanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca daha önce Spor Bakanı Yardımcısı ve Spor, Turizm ve Gençlik Politikası Bakan Vekilliği de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Avustralya</span>

Avustralya Pekin 2008 Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Toplam 433 sporcudan oluşan Avustralya takımı bu yönüyle, Atina 2004 Yaz Olimpiyatları'ndaki 482 sporculuk kadronun ardından, ülkenin oyunlara gönderdiği ikinci en büyük sporcu kafilesi oldu. Avustralya modern Yaz Olimpiyat Oyunları'nın tamamına katılım göstermişti.

<span class="mw-page-title-main">Larisa Latınina</span>

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Sedıh</span>

Yuri Heorhiyoviç Sedıh, Ukrayna asıllı Sovyet eski çekiç atıcı.

<span class="mw-page-title-main">András Balczó</span>

András Balczó, Macar modern pentatloncudur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Azaryan</span> Sovyet sporcu (1929-2023)

Albert Vagarşakoviç Azaryan, Ermeni artistik jimnastikçi. Aktif olduğu dönemde Sovyetler Birliği adına yarışmış; 1956 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ise bir altın bir gümüş madalya kazanmıştır. Halka branşında iki Olimpiyat madalyası kazanmayı başaran ilk sporcu olan Azaryan, kendisinden sonra bunu tekrarlayan Akinori Nakayama ile birlikte bu başarıyı elde edebilen iki sporcudur. Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda da yer almış ve Dünya Şampiyonası'nda dört altın ile bir gümüş, Avrupa Şampiyonası'nda ise ikişer altın ve gümüş madalya elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brady Ellison</span> Amerikalı okçu

Brady Lee Ellison, Amerikalı okçu.

<span class="mw-page-title-main">Irene Camber</span> İtalyan eskrimci

Irene Camber ya da Irene Camber-Corno, İtalyan eskrimci. 1952 Yaz Olimpiyatları'nda altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pascale Trinquet</span> Fransız eskrimci (d. 1958)

Pascale Trinquet, Fransız eskrimci. 1980 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Ji-yeon</span> South Korean fencer

Kim Ji-yeon bir Güney Koreli kılıç eskrimci.

<span class="mw-page-title-main">Janusz Pyciak-Peciak</span>

Janusz Gerard Pyciak-Peciak, Polonyalı modern pentatlet. Kariyerinde, Olimpiyat şampiyonluğu ve dünya şampiyonlukları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boris İsaçenko</span>

Boris Valentinoviç İsaçenko, Sovyetler Birliği adına yarışmış Beyaz Rus eski okçu.

<span class="mw-page-title-main">Ketevan Losaberidze</span>

Ketevan "Keto" Losaberidze, Sovyet/Gürcü eski okçu.

Marina Bazanova, Sovyet hentbolcu.

<span class="mw-page-title-main">Renal Ganeyev</span>

Renal Ramileviç Ganeyev, Atina'daki 2004 Yaz Olimpiyatları'nda takım flöre yarışmasında bronz Olimpiyat madalyası kazanan Rus flöre eskrimci.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sovyetler Birliği</span>

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Sydorenko</span>

Oleksandr Sydorenko, bilinen adıyla: Aleksandr Sidorenko, Ukraynalı-Sovyet karışık stilde yüzen yüzücüdür. Moskova'da düzenlenen 1980 Yaz Olimpiyatları'nda 400 metre bireysel etkinlikte birinci olarak altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Alice Brown</span> Amerikalı sürat koşucusu

Alice Regina Brown, emekli bir Amerikan kısa mesafe koşucusudur. 1984 ve 1988 Olimpiyatlarında, iki bayrak yarışında altın madalya ve bir bireysel yarışta gümüş madalya kazandı.