İçeriğe atla

Natalya Baranskaya

Natalya Baranskaya
Doğum31 Ocak 1908(1908-01-31)
Saint Petersburg, Rusya
Ölüm29 Ekim 2004 (96 yaşında)
Moskova, Rusya
MeslekKısa hikaye yazarı
DilRusça
MilliyetSovyet
Alma materMoskova Devlet Üniversitesi

Natalya Vladimirovna Baranskaya (Rusça; Наталья Владимировна Баранская); (d. 31 Ocak 1908 – ö. 29 Ekim 2004) Sovyet kısa öykü ve kısa roman yazarı. Baranskaya öykülerini Rusça yazdı ve Sovyet kadınlarının günlük yaşamlarını gerçekçi bir şekilde tasvir etmesiyle uluslararası tanınırlık kazandı.

Biyografi

Baranskaya, 1908 yılında Rusya'nın St. Petersburg şehrinde doğdu. 1929'da Moskova Devlet Üniversitesi'nden filoloji ve etnoloji diplomalarıyla mezun oldu. Kocası II. Dünya Savaşı'nda öldüğü için 1943'te dul kaldı. İki çocuğu oldu ve bir daha evlenmedi. Çocuklarını büyütürken ve müze görevlisi olarak kariyerini sürdürürken bir yandan da yüksek lisans çalışması yaptı. Moskova'daki Edebiyat Müzesi ve Puşkin Müzesi'nde çalıştı. 1966'da müzeden emekli olduktan sonra öykü yazmaya başladı. İlk öyküsü 1968'de Rus edebiyat dergisi Novy Mir'de yayımlandı.[1] 2004 yılında Rusya'nın Moskova kentinde öldü.[2]

Yayınlanmış eserler

Baranskaya'nın en ünlü eseri, ilk kez 1969'da Novy Mir'de yayınlanan "Diğerleri Gibi Bir Hafta" adlı kısa romanıdır. Bu hikaye onun uluslararası alanda tanınmasını sağladı.[1] 1971 yılında Amerikan dergisi Redbook'ta "Dolaptaki Çalar Saat" adıyla yayınlandı ve Beatrice Stillman tarafından İngilizceye çevrildi.[3] Emily Lehrman'ın farklı bir çevirisi 1974'te The Massachusetts Review'da bu kez kısa romanın orijinal Rusça başlığınıa kısmen benzeyen "Diğer Haftalara Benzer Bir Hafta" başlığı altında yayınlandı.[4]

"Diğerleri Gibi Bir Hafta" kısa romanı, Olga Voronkova'nın hayatındaki bir haftanın birinci şahıs anlatımı olarak yazılmıştır. Kahramanımız, 26 yaşında bir araştırma bilimcisi, evli, iki çocuk annesi, tam zamanlı çalışan ve evde hiç bitmeyecekmiş gibi görünen yükümlülükleri ile adeta cambazlık yapan biridir. Olga sürekli bir telaş içindedir ve çoğu zaman uykusuz kalır. Günleri sabah 6'dan önce başlar, gece yarısından sonra biter. O kadar meşgul ki günün sonunda sütyeninden düşen kancayı bile tamir edecek zamanı ya da enerjiyi bulamaz. İşyerinde zorunlu bir "Kadın Anketi" ile karşılaştığında günlük hayatı hakkında düşünmek zorunda kalır. Bu anket, Olga'dan (ve tüm kadın iş arkadaşlarından) ev işi, çocuk bakımı ve boş zaman için harcadığı zamanı tek bir seferde hesaplamasını ister. hafta. Eğlence kategorisiyle ilgili olarak Olga, geriye kalan tek hobisinin koşmak olduğunu söyleyerek şaka yapar. İki elinde ağır bir alışveriş çantasıyla oraya buraya koşmak, mağazaya gitmek ve otobüse yetişmek. "Kadın Anketi" ayrıca Olga'nın yılda kaç iş günü kaçırdığını hesaplamasını da ister. Oğlunun ya da kızının hastalanması nedeniyle 78 iş gününü kaybettiğini fark ettiğinde kendini utangaç ve suçlu hisseder. Kısa roman, 1960'larda Sovyet kadınlarının günlük gerçekliklerine ilişkin ayrıntılı ve gerçekçi bir bakış sunuyor.

Baranskaya, çoğu Sovyet kadınlarının yaşamlarını ve sorunlarını konu alan otuzdan fazla kısa öykü ve kısa roman yayınladı.[1] Edebiyat dergilerinde öykü yayınlamanın yanı sıra çeşitli koleksiyonlar yayınladı. Koleksiyonları arasında Negatif Giselle (Отрицательная Жизель, 1977), Koyu Balın Rengi (Цвет темного меду, 1977) ve Şemsiyeli Kadın (Женщина с зонтиком, 1981) vardı.

1989'da yedi eserinden oluşan bir koleksiyon Amerika Birleşik Devletleri'nde A Week Like Any Other: Novellas and Stories başlığı altında yayınlandı. Pieta Monks tarafından İngilizceye çevrildi.[5][6] İlk kez 1969-1986 yılları arasında Rusça olarak yayınlanan bu öykülerde çocuklu çalışan kadınların hayatları yinelenen bir temadır. Baranskaya'nın odak noktası karakterden karaktere atlar ve hikayeleri aksiyon ve ayrıntılarla yavaş yavaş gelişiyor. Bir adamın bakış açısından anlatılan "Petunin Olayı" Sovyet bürokratlarının küçük taraflarını ortaya koyarken, "Lubka" bir genç suçlunun dönüşümünün izini sürer.

Kaynakça

  1. ^ a b c The Image of Women in Contemporary Soviet Fiction: Selected Short Stories from the USSR. 
  2. ^ "БАРАНСКАЯ, НАТАЛЬЯ ВЛАДИМИРОВНА | Энциклопедия Кругосвет". www.krugosvet.ru. 28 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2024. 
  3. ^ Baranskaya, Natalya (March 1971). "The Alarm Clock in the Cupboard". Redbook. Translated by Beatrice Stillman. ss. 179-201. 
  4. ^ Baranskaya, Natalya (1974). Translated by Emily Lehrman. "A Week like Any Other Week". The Massachusetts Review. 15 (4): 657-703. ISSN 0025-4878. 
  5. ^ Baranaskaya, Natalya (1989). A Week Like Any Other: Novellas and Stories. Translated by Pieta Monks. Seattle, WA: Seal Press. ISBN 0-931188-80-6. OCLC 19810952. 
  6. ^ McLaughlin, Sigrid (1991). "Women Writers of the Soviet Union". Slavic Review (İngilizce). 50 (3): 683-685. doi:10.2307/2499865. ISSN 0037-6779. 9 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anton Çehov</span> Rus oyun ve öykü yazarı

Anton Pavloviç Çehov, Rus oyun ve kısa öykü yazarıdır. Tarihte kısa öykü alanında en iyi yazarlar arasında sayılmaktadır. Oyun yazarı olarak kariyerinde dört klasik eser üretmiş ve en iyi kısa öyküleri, yazarlar ve eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler almıştır. Çehov, Henrik Ibsen ve August Strindberg ile birlikte çoğu zaman tiyatroda erken modernizmin doğuşundaki üç yaratıcı figürden biri olarak anılmaktadır. Çehov, edebî kariyerinin çoğunda tıp doktoru olarak çalışmış ve "Tıp benim nikâhlı karım, edebiyat ise metresim." sözlerini dile getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin</span> Sovyetler Birliği lideri (1924–1953)

Josef Stalin, Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri (1922-1953). Sovyetler Birliği'ni 1924'ten ölümüne kadar diktatörlük rejimi ile yönetti. Stalin; Sovyetler Birliği'ni endüstriyel ve askerî bir süper güce dönüştürdü, fakat bunu gerçekleştirirken totaliter politikalar uyguladı ve milyonlarca Sovyet vatandaşı diktatörlüğü sırasında hayatını kaybetti. Stalin döneminde; 3 ila 20 milyon arasında insan çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık ve yargısız infazlardan dolayı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">F. Scott Fitzgerald</span> Amerikalı yazar (1896 – 1940)

Francis Scott Key Fitzgerald İrlanda asıllı Amerikalı romancı, deneme yazarı, senarist ve kısa öykü yazarı. Kendisinin popüler hale getirdiği Caz Çağı'nın ihtişamını ve aşırılığını anlatan romanlarıyla tanındı.

<i>Suç ve Ceza</i> Dostoyevskinin 1866 tarihli Rusça romanı

Suç ve Ceza, Rus yazar Fyodor Dostoyevski tarafından yazılan psikolojik ve dram türündeki romandır. İlk olarak 1866 yılı boyunca Rus Habercisi adlı edebiyat dergisinde on iki ayda yayımlandı. Daha sonra ise tek cilt olarak yayımlandı. Dostoyevski'nin beş yıl süren Sibirya sürgününün dönüşünde yazdığı tam uzunluktaki ikinci romanıdır. Suç ve Ceza, yazarın "olgunluk" döneminin ilk büyük romanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Nikolayeviç Tolstoy</span>

Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, Rus şair, roman ve oyun yazarı ve Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">William Saroyan</span> Amerikalı yazar (1908-1981)

William Saroyan (Ermenice: Վիլյամ Սարոյան, Ermeni asıllı Amerikalı roman, hikaye ve tiyatro yazarıydı. 1940'ta Pulitzer Drama Ödülü'nü kazandı ve 1943'te The Human Comedy filmiyle en iyi senaryo dalında Oscar Ödülü kazandı. Yapımcı kuruluş, 240 sayfalık ön senaryoyu reddettiği için, senaryosunu aynı isimle, The Human Comedy başlığıyla bir roman olarak yazdı.

<span class="mw-page-title-main">O. Henry</span> Amerikalı yazar William Sydney Porterın takma adı

O. Henry, Amerikalı yazar William Sidney Porter 'ın takma adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Vodyanova</span> Rus model, hayırsever, girişimci ve konuşmacı

Natalya Vodyanova, Rus model, hayırsever, girişimci ve konuşmacıdır.

<i>Bir Ofis Romansı</i>

Bir Ofis Romansı, Sovyet yönetmen Eldar Ryazanov'un 1977 yılında yönettiği romantik komedi filmidir. Mosfilm stüdyolarında üretilen bu SSCB filminin uluslararası İngilizce adı Office Romance'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zabel Yesayan</span>

Zabel Yesayan, Ermeni romancı, şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Aleksiyeviç</span>

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu araştırmacı gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte Flair</span> Amerikalı güreşçi

Ashley Elizabeth Fliehr, Amerikalı profesyonel güreşçi. Wrestlemania 36 da aldığı galibiyet ile yeniden NXT Kadınlar Şampiyonu olmuştur. Hall of Famer Ric Flair'in kızı olarak ikinci nesil profesyonel güreşçidir.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Babel</span> Rus gazeteci ve yazar (1894-1940)

Isaac Emmanuilovich Babel, Rus gazeteci, oyun yazarı, çevirmen ve kısa öykü yazarı.

"Küçük Köpekli Kadın", Anton Çehov'a ait bir hikâyedir. İlk defa 1899 yılında yayımlanan öyküde Yalta'da yalnız başlarına tatil yaparken tanışan mutsuz bir evliliği olan Moskovalı bankacı Dimitri Dimitriç Gurov ile evli bir kadın olan Anna Sergeyevna Von Diderits'in arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Hikâye dört bölümden oluşuyor: I. bölüm Yalta'daki ilk buluşmayı, II. bölüm ilişkinin tamamlanışıyla Yalta'daki kalan süreyi, III. bölüm Gurov'un Moskova'ya dönüşüyle Anna'nın yaşadığı şehre gidişini ve IV. bölüm Anna'nın Moskova'yı ziyaret edişini ele almaktadır. "Küçük Köpekli Kadın", Çehov'un en bilinen hikâyesidir. Örneğin Vladimir Nabokov, eseri bugüne kadar yazılmış en büyük hikâyelerden biri olarak görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Sapkowski</span>

Andrzej Sapkowski, Polonyalı fantastik roman yazarı. En çok kitap dizisi The Witcher ile tanınmaktadır. Kitapları 20'den fazla dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kir Bulıçov</span>

Kir Bulıçov, Sovyet Rus bilimkurgu yazarı, eleştirmeni, çevirmeni ve tarihçisi İgor Vsevolodoviç Mojeyko'nun mahlasıdır. Başyapıtı bir çocuk bilimkurgu dizisi Alisa Seleznyova'dır, ancak kitaplarının çoğu yetişkinlere yöneliktir. Kitapları film, TV ve animasyon için 20 defadan fazla uyarlandı - diğer tüm Rus bilimkurgu yazarlarından daha fazla - ve Bulıçov'un kendisi erken uyarlamalar için senaryolar yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vasily Grossman</span>

Vasili Semyonoviç Grossman, Sovyet yazar ve gazeteci. O zamanlar Rusya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Ukrayna'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Grossman, Moskova Devlet Üniversitesi'nde kimya mühendisi olarak eğitim gördü ve öğrenci olarak gösterdiği çalışkanlık nedeniyle Vasya-khimik takma adını kazandı. Mezun olduktan sonra Donets Havzası'ndaki Stalino'da bir işe girdi. 1930'larda kariyerini değiştirdi ve tam zamanlı yazmaya başladı, bir dizi kısa öykü ve birkaç roman yayınladı.