İçeriğe atla

Nataliya Kobrynska

Nataliya Kobrynska
Doğum8 Haziran 1851
Beleluia, Ukrayna
Ölüm22 Ocak 1920
Bolekhiv, Ukraine
MilliyetUkraynalı
Diğer ad(lar)ıNataliya Ozarkevych
MeslekYazar, aktivist

Nataliya Kobrynska (d. 8 Haziran 1851[1] – ö. 22 Ocak 1920) Ukraynalı yazar, sosyalist feminist ve aktivisttir.[2][3]

Avusturya Parlamentosu'nda görev yapmış olan Rahip Ivan Ozarkevych ve Teofilia Okunevska'nın kızıdır. Galiçya'nın Halychyna eyaletinin Beleluia köyünde Nataliya Ozarkevych adıyla doğdu. O zamanlar, kadınların ilköğretim seviyesinin ötesinde eğitim almalarına izin verilmiyordu ve bu nedenle çoğunlukla evde eğitim gördü. Birkaç dil öğrendi: Almanca, Fransızca, Lehçe ve Rusça. Aynı zamanda edebiyat ile de ilgilendi. 1871'de Theofil Kobrynsky ile evlendi. Birkaç yıl sonra eşi öldü ve ailesiyle birlikte yaşamak için Bolekhiv'e geri dönmek zorunda kaldı.[3]

Kobrynska babasıyla birlikte Viyana'ya gitti ve burada Ivan Franko ile tanıştı. Franko, onu Ukraynalı kadınların statüsünü iyileştirme görevini üstlenmeye ve onları erkeklerle eşitlik aramaya teşvik etti.[4] 1884'te kadınları edebiyatla tanıştırmak ve kadın hakları tartışmalarını teşvik ederek eğitmek için Tovarystvo Rus'kykh Zhinok'u (Ukraynalı Kadınlar Derneği) kurdu.[3] 1890'da, kadınların üniversiteye gitmesine izin vermek için Eğitim Bakanı'na lobi yapan bir heyetin parçasıydı. Ayrıca genel oy hakkını, gündüz bakımını ve ortak mutfak yapılarını savundu.[4]

İlk kısa öyküsü "Shuminska"yı (daha sonra The Spirit of the Times olarak bilinecektir) 1883'te yazdı. Ertesi yıl, For a Piece of Bread adlı bir roman yazdı.[5] 1887'de Olena Pchilka ile birlikte, Ukraynalı kadınların yazdığı bir eser olan Pershy vinok'u (İlk Çelenk) düzenledi.[4] Kobrynska'nın yayınevi Zhinocha Sprava (Kadın Davası) ve Nasha dolya (Kaderimiz) adlı bir kadın almanakının üç sayısını çıkardı.[4][5]

1920'de Bolekhiv'de öldü.[5]

Çalışmaları The Spirit of the Times (1998) ve Warm the Children, O Sun (1998) İngilizceye çevrildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Some sources say 1855.
  2. ^ Feminists Despite Themselves: Women in Ukrainian Community Life, 1884-1939. CIUS Press. 1988. s. 71. 
  3. ^ a b c Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries. 2006. ss. 244-47. ISBN 9637326391. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2022. 
  4. ^ a b c d e "Nataliya Kobrynska (1855-1920)". Women's Voices in Ukrainian Literature. Language Lanterns Publications. 7 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c "The Pioneer of Ukrainian Feminism". The Day. 5 Temmuz 2005. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Halk Hareketi</span>

Ukrayna Halk Hareketi Ukrayna'daki milliyetçi ve demokratik bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şahan Natali</span>

Şahan Natali, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun üyesi ve Nemesis Operasyonu'nun yöneticilerinden biri olan Ermeni yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da kadın</span> İslam toplumlarında kadının yeri

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

Jineoloji, kadın bilimi olarak da anılan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın teorize ettiği feminizm ve cinsiyet eşitliğini içeren doktrin. Kürtçe kadın anlamına gelen "jin" kelimesinden türetilen jineoloji 'kadın bilimi' olarak tarif edilir. Çeşitli kaynaklarda "Kürt feminizmi" olarak anılır. Öcalan, bölgesel toplumlarda yaşayan kadınları baskı altına alan namus temelli din ve kabile kuralları temelinde “kadınların özgür olmadığı sürece bir ülkenin özgür olamayacağını” ve "kadın özgürlüğünün toplumdaki özgürlük düzeyini belirlediğini" ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnfaz Edilmiş Rönesans</span>

İnfaz Edilmiş Rönesans 1920'lerde ve 1930'ların başlarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde yaşayan Ukraynalı şairler, yazarlar ve sanatçılar jenerasyonunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Büyük Dönüş'ten sonra, yeni Sovyet Başbakanı Joseph Stalin, Bolşevik Devrimi sonrası <i id="mwYA">Korenizatsiya</i> ve Ukraynalılaştırma politikalarını tersine çevirmeye karar verdiğinde, dışa dönük Sovyet yanlısı şairler ve yazarlar, Stalin'in Romanov Hanedanı'nın Ukrayna'nın Ruslaştırılması politikasına geri dönme kararına boyun eğmeyi reddetti. Bunun sonucunda Ukraynalı şairler ve yazarlar toplu tutuklamalara maruz bırakıldılar ve daha sonra Holodomor'un öncülü niteliğindeki birçok durumda Karelya'daki Sandarmokh infaz ve toplu mezar alanında idam edildi veya bastırıldı. "İnfaz Edilmiş Rönesans" terimi ilk olarak anti-komünist Polonyalı göçmen yayıncı Jerzy Giedroyc tarafından 1959'da Ukraynalı göçmen ve edebiyat eleştirmeni Yurii Lavrinenko'ya yazdığı bir mektupta, o jenerasyon tarafından yazılmış en iyi Ukrayna edebiyatının planlı bir antolojisinin başlığı olarak önerildi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Franko</span>

Ivan Yakoviç Franko Ukraynalı bir şair, yazar, sosyal ve edebiyat eleştirmeni, gazeteci, tercüman, ekonomist, politik aktivist, felsefe doktoru, etnograf ve Ukrayna dilinde ilk polisiye romanları ve modern şiirin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taliban yönetiminde kadın hakları</span> Afganistanda Taliban yönetimi altında kadınlara uygulanan davranışlar

Taliban, Afganistan'da iktidardayken kadın düşmanlığı ve kadınlara yönelik şiddetle uluslararası üne kavuşmuştur. Belirttikleri amaca göre "kadınların iffet ve haysiyetinin bir kez daha kutsal olabileceği güvenli bir ortam" yaratmaktır. Günümüzde Taliban'ın Afganistan'ın çoğu yerini ele geçirmesiyle kadınlara yönelik bu endişeler artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Rus ve Sovyet ordusunda kadınlar</span>

Rus ve Sovyet ordusundaki kadınlar ülkelerinin askeri tarihinde birçok rol oynamıştır. Rusya ve Sovyetler Birliği'nin kadınları Dünya Savaşlarında, özellikle de II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vira Vovk</span>

Vira Ostapivna Selianska (Ukraynaca:Ві́ра Оста́півна Селя́нська, mahlası Vira Vovk, Ukraynaca yazan Brezilyalı yazar, şair, eleştirmen ve çevirmen. Ukraynaca, Almanca ve Portekizce dillerinde eserler verdi.

NS-Frauen-Warte, Nazi Kadınlara yönelik dergi. NS-Frauenschaft tarafından çıkarılan dergi, kadınlar için parti onaylı tek dergi statüsündeydi ve propaganda amaçlarına hizmet ediyor, özellikle ev kadını ve anne rolünü örnek olarak destekliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov Yanovska</span>

Lyubov Yanovska Ukraynalı bir yazar ve feministti.

Halyna Vasylivna Pahutiak, fantezi kurgusuyla tanınan Ukraynalı bir yazardır. "Sihirli gerçekçiliğin hermetik tarzını popüler türler ve vampir temalarıyla" birleştiren Pahutiak'ın hikâyeleri, "fantastik metamorfozlar, anne vizyonları ve çocuksu rüyalar" kullanır. The Servant of Dobtomyl (2006) adlı romanı 2010 Shevchenko Ulusal Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Bryant</span> İrlandalı kadın matematikçi (1850-1922)

Sophie Willock Bryant, bir Anglo-İrlandalı matematikçi, eğitimci, feminist ve aktivistti. İngiltere'de doktora derecesi alan ilk kadındı; Kraliyet Komisyonu'nda ve Londra Üniversitesi Senatosu'nda görev yapan ilk kadınlardan biriydi.