İçeriğe atla

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler

ANS/NA bayrağı

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler (Almanca: Aktionsfront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten, kısaca ANS/NA), Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

Örgüt, 1977 yılında Michael Kühnen tarafından "Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi" (Aktionsfront Nationaler Sozialisten - ANS) adıyla Hamburg'da kuruldu. Kühnen, örgütün kendisini Üçüncü Reich değerlerine adamış devrimci bir parti olduğunu deklare etti. Örgütün sembolü olarak Nazi bayrağına benzer bir bayrak kullanılmaya başlandı.

Michael Kühnen, birkaç ufak neo-Nazi grubu Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi'nde birleştirdi, Wiking-Jugend örgütü ile yakın çalışma içine girdi ve Waffen-SS Gazileri Derneği ile bağlantı kurdu.

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi provokatif eylemlerde ün kazandı, örgüt üyelerinin en dikkat çeken faaliyetlerinden birisi "Hitler İçin Adalet" isimli bir miting düzenlemeleri ve polisle çatışmaları oldu, bu yüzden Kühnen bir terör örgütü kurmakla suçlandı; ancak örgütün varlığı devam etti. 1978'de Frankfurt merkezli Ulusal Aktivistler (Nationale Aktivisten - NA) örgütü Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi'ne katıldı ve örgütün ismi "Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler" olarak değiştirildi. Ulusal Aktivistler'in örgüte entegre olmasıyla Christian Worch ve Bela Ewald Althans isimli iki önemli neo-Nazi politikacı da örgüte katılmış oldu.

1983'e gelindiğinde örgütün otuz yerel kuruluşu vardı. ANS/NA üyeleri yürüyüşler düzenleyerek el ilanları dağıttılar. Aynı yıl ANS/NA, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafında yasaklandı ve ANS/NA üyelerinin bir kısmı örgütle bağlantılı olan Özgürlükçü Alman İşçi Partisi'ne (Freie Deutsche Arbeiterpartei - FAP) katıldı. Örgütün resmî olarak lağvedilmesi ise 7 Aralık 1983'te gerçekleşti.

ANS/NA'nın lağvedilmesi üzerine Michael Kühnen, Özgür Alman İşçi Partisi'nin liderliğini bıraktığı 1989 yılında Nationale Sammlung isimli yeni bir siyasal parti kurarak ortaya çıktı ve 1991'de ölümüne kadar bu neo-Nazi hareketin liderliğini yaptı.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Nazi Partisi</span> aşırı sağcı siyasi parti

Amerikan Nazi Partisi, Amerika Birleşik Devletleri Donanmasında Binbaşı olarak görev yapan emekli asker George Lincoln Rockwell tarafından kurulmuş olan parti. Arlington, Virginia merkezli olarak Dünya Free Enterprise Nasyonal Sosyalistler Birliği (WUFENS) adı altında kuruldu ama daha sonra medyanın ilgisini maksimum düzeyde çekebilmek için ismi 1960 yılında Amerikan Nazi Partisi olarak değiştirildi. 1967'de partinin kurucusu George Lincoln Rockwell eski bir parti üyesi tarafından vurularak öldürüldükten sonra partinin başkan yardımcısı olan Matt Koehl parti liderliğini devraldı. Koehl'in komutası altındaki Amerikan Nazi Partisi, 1970'ler ve 1980'lerde üyeler arasında ideolojik anlaşmazlıklara maruz kaldı. 1 Ocak 1983'ten itibaren "Franklin Road genel merkezinde bir lider olan Martin Kerr, 1982 yılında örgütün adını Yeni Düzen olarak değiştirip Midwest'e taşındığını duyurdu". Mali ve yasal sorunların yanı sıra işe alım sorunları nedeniyle Koehl, grubun merkezini DC bölgesinden taşımak zorunda kaldı ve sonunda Wisconsin ve Michigan'daki dağınık yerlere doğru yol aldı. Koehl'in 2014'te ölümünden sonra, uzun süredir Yeni Düzen'in üyesi ve memuru olan Martin Kerr, liderliği üstlendi ve Yeni Düzen web sitesini ve organizasyonunu sürdürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Holger Apfel</span> Alman politikacı

Holger Apfel, aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nin (NPD) eski genel başkanı ve 2004-2014 yılları arasında Saksonya Eyalet Parlamentosu milletvekili olarak görev yapmış Alman politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlükçü Alman İşçi Partisi</span>

Özgürlükçü Alman İşçi Partisi, 1979'da Almanya'da kurulmuş bir neo-Nazi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Heimwehr</span>

Heimwehr, 1920'li ve 30'lu yıllarda Avusturya'da faaliyet göstermiş, Almanya'daki Freikorps'a benzeyen milliyetçi bir silahlı yarı askerî örgüttü. Avusturya tipi faşizmin silahlı temsilciliğini üstlenmiş bu örgüt, Avusturyalı komünistlere karşı mücadele ediyor ve parlamenter sisteme karşı geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

Horst Mahler, bir Alman avukat, Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun kurucularından ve farklı zamanlarda, farklı radikal ideolojileri savunmuş aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Strasserizm</span>

Strasserizm, nasyonal sosyalizmin, Yahudi düşmanlığı ve anti-kapitalizm temelinde ulusal yeniden doğuşu hedefleyen, daha radikal, kitlesel eylem ve işçi tabanlı bir form oluşturması çağrısında bulunan bir koludur. Neo-Nazizm'in günümüzdeki düşünce yapılanmasını oluşturur. Adını Gregor ve Otto Strasser adlı iki Nazi kardeşten almıştır. Adolf Hitler'le olan siyasal karşıtlıkları, 1930'da Otto Strasser'in Nazi Partisi'nden ihracına, 1934'te Gregor Strasser'in Uzun Bıçaklar Gecesi'nde öldürülmesine neden olmuştur.

Bu liste Neo-Nazi organizasyonlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Kurtuluş Cephesi</span> ABDde bir siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Kurtuluş Cephesi ilk olarak 1969 yılında Amerikan Nazi Partisi'nin gençlik kanadı olarak kurulmuştur. 1974 yılında, Joseph Tommasi'nin Amerikan Nazi Partisi lideri Matt Koehl tarafından kovulmasından sonra ayrı bir Neo-Nazi örgütü olarak yeniden kurulmuştur.

Alman Sosyalist Partisi, 1918 yılında Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulan aşırı sağcı ve Alman milliyetçisi bir siyasi parti. Alman siyasetinde Völkisch Hareketine bağlı siyasi partilerden biriydi.

Faşist sembolizm, faşizmin yönlerini temsil etmek için tasarlanmış belirli imge ve sembollerin kullanılmasıdır. Bunlar, tarihsel öneme sahip ulusal sembolleri, amaçları ve siyasi politikaları içerir. En bilinenleri faşizmin orijinal sembolü olan fasces ve Nazizm'in gamalı haçlarıdır.

John Colin Campbell Jordan, Büyük Britanya'da savaş sonrası neo-Nazizmin önde gelen isimlerinden biriydi. Jordan, 1960'ların aşırı sağcı çevrelerinde, Nazi Almanyası'nın tarz ve sembollerini açıkça kullanmasıyla en açık "Nazi" eğilimini temsil ediyordu. Jordan, Nasyonal Sosyalist Hareket ve Dünya Nasyonal Sosyalistler Birliği gibi örgütlere liderlik ederek pan-Aryan bir "Evrensel Nazizm "i savunmuştur. Daha sonra herhangi bir siyasi partiye bağlı olmamasına rağmen Jordan, İngiliz aşırı sağında etkili bir ses olarak kaldı.