İçeriğe atla

Nasyonal Bolşevik Parti

Nasyonal Bolşevik Parti
Национал-большевистская партия
KısaltmaNazbol
Genel başkanEduard Limonov
KurucuEduard Limonov
Aleksandr Dugin
Yegor Letov
Slogan(lar)"Rusya her şeydir, gerisi hiç!" (slogan)
"Evet, Ölüm!" (selamlama)[1]
Kuruluş tarihi1 Mayıs 1993
Kapanış tarihi7 Ağustos 2007[2]
ArdılıDiğer Rusya Partisi
MerkezMoskova
Gazete(ler)Limonka
İdeolojiNasyonal Bolşevizm
Rus milliyetçiliği
Neo-Sovyetizm
İrredantizm
Avrasyacılık
Sosyalizm
Siyasi pozisyonÜçüncü görüş

Nasyonal Bolşevik Parti (NBP ya da Nazbol[3]), Rusya'da 1993-2007 yıllarında "Nasyonal Bolşevizm" programı ile faaliyette bulunmuş siyasi parti. Resmi yayın organı olan Limonka gazetesinin ismi parti liderinin soyadının yanı sıra Rusçada bir el bombasına verilen addan gelmektedir.

NBP tarihsel olarak Stalinizm'i savunmakla beraber, daha sonra o sistemi yeniden yaratmak amacında olmadığını söylemiştir.[4]

Bazı Batılı yorumcular tarafından NBP'nin ağırlık olarak totaliter ve faşist semboller kullandığı ve "ulusal-yurtsever demagoji"ye başvurduğu belirtilmiş[5] ve akademisyenler tarafından neo-faşist bir grup olarak nitelendirilmiştir.[6]

Kasım 2005'te BNP'nin resmen siyasi parti olarak tescil ettirilmediği halde parti ismini taşıdığı gerekçesiyle kapatılması kararı Rusya Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı.[7] 7 Ağustos 2007'de Moskova Mahkemesinin 19 Nisan tarihli aşırılıkçı bir örgüt olduğu gerekçesiyle kapatma kararı[8] Rusya Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı.[9]

2010 yılında BNP lideri Eduard Limonov Diğer Rusya Partisi'ni kurdu.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Shenfield, Stephen (2016). Russian Fascism: Traditions, Tendencies and Movements (İngilizce). Routledge. s. 205. ISBN 9781315500041. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Лимонов использует НБП незаконно. И вообще он не Лимонов" 12 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Russian Nationalism, Foreign Policy and Identity Debates in Putin's Russia: New Ideological Patterns after the Orange Revolution (İngilizce). Columbia University Press. 2014. s. 147. ISBN 9783838263250. Erişim tarihi: 19 Aralık 2017. 
  4. ^ "National Bolshevik Party – FAQ". Erişim tarihi: 23 Şubat 2014.
  5. ^ Yasmann, Victor (29 Nisan 2005). "Russia: National Bolsheviks, The Party Of 'Direct Action'". 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2018. 
  6. ^ Mathyl, Markus (7 Aralık 2010). "The National-Bolshevik Party and Arctogaia: two neo-fascist groupuscules in the post-Soviet political space". Patterns of Prejudice. 36 (3). ss. 62-76. doi:10.1080/003132202128811493. 
  7. ^ "RIA Novosti – Russia – UPDATE: Russian Supreme Court upholds ban on National Bolshevik Party" 21 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. En.rian.ru (15 Kasım 2005). Erişim tarihi: 23 Şubat 2014.
  8. ^ "Перечень некоммерческих организаций, в отношении которых судом принято вступившее в законную силу решение о ликвидации или запрете деятельности по основаниям, предусмотренным ФЗ "О противодействии экстремистской деятельности" - Минюст России". 10 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  9. ^ "Верховный суд РФ подтвердил законность запрета НБП". 15 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  10. ^ Лимонов готов стать гламурным политиком 18 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ng.ru (12 Temmuz 2010). Erişim tarihi: 23 Şubat 2014.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Rodina</span>

Rodina veya Anavatan - Ulusal Yurtsever Birlik Rusya'daki bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Lugansk Halk Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Lugansk Halk Cumhuriyeti ya da Luhansk Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da bir de facto devlettir. Donbass Savaşı sırasında 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu, ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Dugin</span> Rus siyaset bilimci ve filozof

Aleksandr Gelyeviç Dugin, Rus siyaset bilimci ve faşist görüşleriyle tanınan strateji uzmanıdır.

Bu liste Neo-Nazi organizasyonlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 12. Kongresi</span>

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 12. Kongresi, Moskova’da 17-25 Nisan 1923 tarihinde yapılmıştır. 12. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir. 386,000 parti üyesini temsilen oy kullanma hakkı bulunan 408 asıl delege ve danışma oylaması hakkıyla 417 delege katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri</span>

1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri, 1917 Rus Devrimi dönemindeki gelişmeler sonucu, Rusya Cumhuriyeti içinde 25 Kasım 1917 tarihinde Rusya Kurucu Meclisi'nin oluşturulması amacıyla düzenlenen seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Rusya</span> Rusyada bir siyasi parti

Birleşik Rusya, Rusya'da muhafazakâr bir siyasi partidir. 2001'de Birlik ile Vatan - Bütün Rusya adlı siyasi partilerin birleşmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya'daki diplomatik heyetler listesi, Sovyetler Birliği'nin başlıca halefi ülkesi olan Rusya Federasyonu, başkenti Moskova'da geniş çaplı bir diplomatik topluluk barındırıyor. Moskova'da 148 büyük elçilik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Kırım Cumhuriyeti, Rusya'nın Kırım Yarımadası üzerinde bulunan bir federal birimi. Cumhuriyetin başkenti ve en büyük şehri olan Simferopol, Sivastopol federal şehrinden sonra Kırım'ın ikinci büyük şehridir. 2014 itibarıyla cumhuriyetin nüfusu 1.891.465'tir.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

Yolsuzluk, Rusya'da ekonomi, iş, kamu yönetimi, kolluk kuvvetleri, sağlık hizmetleri ve eğitim de dahil olmak üzere yaşamın çeşitli yönlerini etkileyen önemli bir sorun olarak algılanıyor. Yolsuzluk olgusu, kamu yönetiminin tarihsel modelinde güçlü bir şekilde yerleşiktir ve ülkedeki hukukun üstünlüğünün genel zayıflığına atfedilir. Rusya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2021 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde en düşük puan alan Avrupa ülkesi oldu; 180 ülke arasında 136. sırada.

<span class="mw-page-title-main">2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi</span>

2024 Rusya devlet başkanlığı seçimi, 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında Rusya'da yapılan başkanlık seçimleridir. Görevdeki başkan Vladimir Putin, Sovyet sonrası Rusya'da bir başkanlık seçiminde en yüksek oy oranı olan %87 ile zafer kazandı ve yaygın olarak kesin sonuç olarak görülen seçimde beşinci dönemini kazandı. Putin'in 7 Mayıs 2024 tarihinde göreve başlaması planlanmaktadır.