İçeriğe atla

Nasuhi Baydar

Nasuhi Baydar
Türkiye Büyük Millet Meclisi
6. ve 7. Dönem Milletvekili
Görev süresi
3 Nisan 1939 - 14 Haziran 1946
Seçim bölgesi1939 – Malatya
1943 – Malatya
14. Fenerbahçe SK Başkanı
Görev süresi
1924-1925
Yerine geldiğiÖmer Faruk Efendi
Yerine gelenAli Naci Karacan
Kişisel bilgiler
Doğum Nasuhi[1]
1894
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 6 Nisan 1962 (68 yaşında)
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Bitirdiği okul Saint Joseph Lisesi
Mesleği Siyasetçi, Futbolcu, Edebiyatçı, Gazeteci

Nasuhi Baydarnazikioğlu (Baydar)[1] (d. 1894 - ö. 6 Nisan 1962), Türk siyasetçi ve edebiyatçı ve Fenerbahçe SK 14. Başkanı.

Saint Joseph Koleji Institut Commercial Ticaret ve Bankacılık Şubesi mezunudur. Fenerbahçe'nin kuruluş yıllarındaki ilk kadrosunda da bulunan Nasuhi Bey, forvet mevkiinde görev almıştır.[2] Posta, Telgraf ve Telefon Nezâreti Posta Umûru Kâtipliği, Düyun-u Umumiye İdare-i Merkeziye Muhasebe Şubesi Muhasip Refikliği, Aşar Şubesi Mümeyyizliği ve Müsevvidliği, Bursa Cer Temvir ve Kuvvei Muharrikei Elektiriye Şirketi Umûmî Kâtipliği, Emlak ve Eytam Bankası Genel Sekreterliği, İstanbul Şubesi Muamelât Memurluğu, Muhaberat Servis Memurluğu, Umûmî Kâtipliği Büro Şefliği, Hâkimiyet-i Milliye Yazı İşleri Müdürlüğü, Ankara Belediyesi İktisat İşleri Müdür Muavinliği, Yazarlık, Belediye Meclis Azalığı, TBMM VI. ve VII. Dönem Malatya Milletvekilliği, Divân-ı Riyâset Kâtipliği yapmıştır.[1] Ayrıca edebiyatçı ve çevirmen yazar olarak birçok eser üreten Nasuhi Bey'in başta "Aşıkane Dostluk, Kerpiç Damlar, Köy Hekimi" ve ayrıca Honoré de Balzac'ın "Eugenie Grandet" adlı romanının Türkçeye çevirisi gibi birçok kitabı mevcuttur. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Nasuhi Bey aynı zamanda bir gazete yazarı da olarak; 28 Haziran 1913 yılı, ilk spor mecmuası olan İdman Dergisi'nde; Fenerbahçe'nin kuruluş tarihini detaylı bir şekilde anlatmış ve kulübün ilk aşamalarındaki tüm isimlerin biyografilerini oluşturmuştur.[3]

Nasuhi Bey, Fenerbahçe'nin ilk şampiyonluğunu kazanan kadroda. (En altta oturanlardan sağdan ikincisi)

1924–1925 yılları arasında Fenerbahçe'de başkanlık yapmıştır. Alâ lakaplı Alaattin Baydar'ın ağabeyidir. Nasuhi Bey, 6 Nisan 1962 yılında ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ a b c "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  2. ^ http://www.turksports.net/b_oyuncu.asp?tablo=166&kat=3917[]
  3. ^ Mehmet Nasuhi. (28 Haziran 1329/Rumi). Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihçesi. İdman, 1(3): 46-47.
Sportif görevi
Önce gelen:
Ömer Faruk Efendi
14. Fenerbahçe SK Başkanı
1924-1925
Sonra gelen:
Ali Naci Karacan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feridun Cemal Erkin</span> Türk diplomat ve siyasetçi (1899-1980)

İsmail Feridun Erkin, Türk diplomat ve siyasetçi.

Bahadır Demir, Türk diplomat. ASALA tarafından öldürülen ilk iki Türk diplomattan birisi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Toprak</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Mehmet Sabri Toprak, Türk Bürokrat, eski Tarım Bakanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 10. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Songülen</span> Fenerbahçe SK kurucusu ve ilk başkanı

Nurizade Ziya Songülen, Şevkipaşazade Ayetullah ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran üç kişiden biridir. Kulübün ilk başkanı ve 1 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Necip Okaner</span> Türk asker, sporcu ve akademisyen

Enver Necip Okaner Türk asker, sporcu ve akademisyen. Ziya Songülen ve Şevkipaşazade Ayetullah ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir ve kulübün 3 numaralı üyesi olup, Fenerbahçe'nin tarihteki ilk takım kaptanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galip Kulaksızoğlu</span> Türk futbolcu

Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe'nin ilk kadrolarında yer alan Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe'de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda Moda Denizcilik Kulübü müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

Danyal Akbel,, Türk siyasetçi, Spor yöneticisi Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 14. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anadoluhisarı İdman Yurdu SK</span> İstanbulda bir spor kulübü

Anadolu Hisarı İdman Yurdu, 1913 yılında İstanbul'un Anadoluhisarı semtinde kurulmuş, renkleri yeşil - sarı olan 1 asırlık spor kulübüdür. Maçlarını 2.500 kişilik Anadolu Hisarı Spor Akademisi Stadı'nda oynamaktadır. Basketbol, bisiklet, hokey, hentbol, atıcılık, atletizm, güreş, isveç jimnastiği, yüzme, eskrim ve kürek branşlarında da faaliyet göstermektedir.

Ahmet Hamit Koray, Türk siyasetçidir.

Şevkati Hulusi Bey, Yanyalı Hulusizade Şevkati Bey olarak da tanınır. Türk futbolcudur. Fenerbahçe'nin 8 numaralı kurucu üyesidir.

Osman Tarık Kozbek, Türk siyasetçi.

Mehmet Reşat Akşemsettinoğlu -, Türk siyasetçi.

Mahmut Ekrem Amaç, Türk avukat, siyasetçi, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünün 11. başkanıdır.

Fenerbahçe 1908-09 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 3. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe Futbol Takımı; ilk kez İstanbul Futbol Ligi'nde mücadele etmiş ve bu sezonu 2. sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Yetiker</span>

Enver Kemal Yetiker Türk öğretmen, gümrük müfettişi ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kurucu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hulusi Bey</span>

Mehmet Hulusi Bey Türk bürokrat, yüksek mühendis ve Fenerbahçe'nin 9. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1907-08 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının ikinci sezonu

Fenerbahçe 1907-08 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki ikinci sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, yerel takımlarla (özel) dostluk müsabakalarında mücadele etmiş, İstanbul Futbol Ligi'ne katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1906-07 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının birinci sezonu

Fenerbahçe 1906-07 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki ilk sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul'un yerel takımlarıyla özel (dostluk) müsabakalarda mücadele etmiş, İstanbul Futbol Ligi'ne katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1921-22 sezonu</span>

Fenerbahçe 1921-22 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren 15. sezonudur. Fenerbahçe, bu sezonda İstanbul Ligi'nde ikinci oldu.