İçeriğe atla

Nassau Dukalığı

Nassau Dukalığı (AlmancaHerzogtum Nassau), 1806 ve 1866 yılları arasında, şu anda Almanya'nın Rheinland-Pfalz[1] ve Hessen[2] eyaletlerinde bulunan bağımsız bir devletti. Ren Konfederasyonu[3]'nun ve daha sonra Alman Konfederasyonu[4]'nun bir üyesiydi. Artık soyu tükenmiş olan yönetici hanedanı Nassau Hanedanı idi.[1][2] Başkenti Nassau'dan ziyade Wiesbaden olmasına rağmen, düklük tarihi çekirdek şehri Nassau için seçildi. 1865 yılında Nassau Dukalığı'nın nüfusu 465.636 idi. Avusturya-Prusya Savaşı'nın ardından 1866'da işgal edilip Prusya Krallığı[5]'na ilhak edildikten sonra, Hesse-Nassau Eyaleti'ne dahil edildi. Bugün bölge coğrafi ve tarihi bir bölge olan Nassau'dur ve Nassau da eski dukalık sınırları içindeki Nassau Tabiat Parkı'nın adıdır.

Bugün, Lüksemburg Büyük Dükü, ikincil unvanı olarak hala "Nassau Dükü" nü kullanıyor ve "Prens" veya "Nassau Prensesi", büyük dukalık ailesinin diğer üyeleri tarafından bir unvan olarak kullanılıyor. Nassau aynı zamanda kendisini Orange-Nassau olarak şekillendiren Hollanda kraliyet ailesinin adının bir parçasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Rhineland-Palatinate". 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  2. ^ "Hessen". 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  3. ^ "Ren Konfederasyonu". 22 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  4. ^ "Alman Konfederasyonu". 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  5. ^ "Prusya Krallığı". 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hessen</span> Almanyada eyalet

Hessen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin orta güneybatısında yer alan bir eyaletidir. 6 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. eyaletini, yaklaşık 21.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle de en büyük 7. eyaletini oluşturmaktadır. Eyalet başkenti Wiesbaden olup, nüfusu en büyük şehri Frankfurt'tur.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera</span> Almanyada bir eyalet

Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.

Dük veya duka geleneksel olarak monarşi ile yönetilen Avrupa ülkelerinde imparator, kral ve prensten sonra gelen bir soyluluk ve egemenlik unvanıdır. Kadın düke "düşes" veya "dukessa" veya "duka hanım" denir. Dukalıklar yani düklerin yönettiği devletler genellikle imparatorluk veya krallıklara bağlı yarı bağımsız eyaletlerdir. Dük unvanı babadan oğula geçer. Dükler Krallık yönetiminde çoğu zaman etkili olmuştur. Hanedanlık bağları ve akrabalıklar sayesinde kral veya imparator düklerle beraber karar alırdı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Prusya Savaşı</span> Prusya Krallığı ve Avusturya İmparatorluğu arasındaki savaş (1866)

Avusturya-Prusya Savaşı veya Yedi Hafta Savaşı, 1866'da Avusturya İmparatorluğu liderliğinde Alman Konfederasyonu ile Prusya Krallığı ile Alman müttefikleri yanında İtalya ve Alman müttefikleri arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Alman devletleri üstünde Prusya egemenliği ve Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı denilen İtalyan birleşmesi süreci gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Alman sorunu</span> 19. yüzyılın ortalarında Almanyanın birleşmesine ilişkin tartışmalar

Alman sorunu, 19. yüzyılda, özellikle de 1848 Devrimleri boyunca süren Almanya'nın birleşmesinin en iyi yolu hakkındaki bir tartışmadır. 1815'ten 1871'e kadar, Alman Konfederasyonu'nda 37 bağımsız Almanca konuşulan eyalet bulunuyordu. Großdeutsche Lösung tüm Almanca konuşan insanları bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu ve Avusturya İmparatorluğu ile onun destekçileri tarafından benimsenmişti. Kleindeutsche Lösung ise Avusturya'yı içermeyecek şekilde sadece kuzey Alman eyaletlerini birleştirmeyi amaçlıyordu ve Prusya Krallığı tarafından benimsenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Zollverein</span> Genellikle Alman kökenli devletlerin kurduğu gümrük antlaşması

Zollverein ya da Alman Gümrük Birliği, bölge içindeki gümrük ve ekonomi politikalarını yönetebilmek amacıyla Alman eyaletleri arasında kurulmuş bir koalisyon. Birlik, 1818'de kurulduğunda çeşitli Prusya ve Hohenzollern toprakları arasındaki ekonomik bağları güçlendirdi ve aynı zamanda Prusya'yı da yöneten Hohenzollern ailesinin komşu olmayan toprakları arasında ekonomik temas kurulmasını sağladı. 1820'den 1866'ya kadar çoğu Alman eyaletini içine alacak şekilde genişledi. Avusturya sıkı korunan endüstrisi sebebiyle dışarıda bırakıldı; bu ekonomik dışlama özellikle 1850'ler ve 1860'larda orta Avrupa egemenliği için Avusturya-Prusya arasındaki rekabeti alevlendirdi. 1866'da Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun kurulmasıyla Zollverein yaklaşık 425.000 kilometrekarelik bir alana ulaştı ve İsveç, Lüksemburg gibi Alman olmayan ülkelerde ekonomik anlaşmalar yapılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan bir Alman devleti

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hannover Krallığı</span> Napolyon Savaşları sonrası III. Georgea Hannover Topraklarının geri verilmesi ile Ekim 1814te Viyana Kongresi sonrası kurulmuş bir devlet

Hannover Krallığı, Napolyon Savaşları sonrası III. George'a Hannover topraklarının geri verilmesi ile Ekim 1814'te Viyana Kongresi sonrası kurulmuştur. Braunschweig-Lüneburg Elektörlüğü'nün yerini almış ve 38 devletle birlikte Alman Konfederasyonu'na katılmıştır. Krallık 1837'ye kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı ile kişisel birlik içinde Hannover Hanedanı tarafından yönetilmiştir. Son olarak 1866'da Prusya tarafından fethedilmiştir. 1946'da Hannover Eyaleti olarak yeniden canlanmış, fakat sonrasında daha küçük eyaletlerle birleştirilerek Aşağı Saksonya eyaletini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hessen Büyük Dükalığı</span>

Hessen ve Ren Büyük Dükalığı ya da Hessen Büyük Dükalığı, 1806'da Hessen-Darmstadt Prensliği'nin büyük dükalığa yükselmesinden itibaren Alman Konfederasyonu üyesiydi. 1918'de tüm Alman monarşilerinin devrildiği yıla kadar ayakta kalmıştır. 1866'dan önce kuzeydeki komşusu Hessen-Kassel Prensliği, 1803 yılından itibaren Hessen Elektörlüğü olduğundan devlet zaman zaman Hessen-Darmstadt olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Württemberg Elektörlüğü</span>

Württemberg Elektörlüğü, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bir tarihi devlet. Toprakları günümüzde Almanya sınırları içinde bulunan Ren nehrinin doğu yakasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hessen-Nassau</span>

Hessen-Nassau, Prusya Krallığı ile Özgür Prusya Eyaleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayetin merkezi Kassel idi.

<span class="mw-page-title-main">Ren Konfederasyonu</span> 1806-1813 arasında I. Fransız İmparatorluğuna bağlı Alman krallık ve prensliklerinden oluşan birlik

Ren Konfederasyonu, 1806-1813 yılları arasında Birinci Fransız İmparatorluğu'na bağlı Alman krallık ve prensliklerinden oluşan birlik.

<span class="mw-page-title-main">Nassau-Weilburg Hanedanı</span>

Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera kralı</span> Vikimedya liste maddesi

Bavyera kralı, Wittelsbach Hanedanı'nın yönettiği 1805-1918 arası kurulan Bavyera Krallığı'nın hükümdarının unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hesse Hanedanı</span>

Hesse Hanedanı, Soyu Brabant hanesine dayanan soylu Avrupa hanesidir. Hesse bölgesini yöneten, 1866'a kadar Prens Elektör ve 1918'e kadar Grandüküdür.

<span class="mw-page-title-main">Nassau (vilayet)</span>

Nassau vilayeti, Bağımsız Prusya Devleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayet, 1 Ekim 1944 tarihinde Hessen-Nassau'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup adını Nassau Dukalığı'ndan almaktaydı. Vilayetin merkezi Wiesbaden idi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya'nın Main Nehri Harekâtı (1866)</span> Prusya "Main Ordusu"nun 1866 Avusturya-Prusya Savaşındaki harekâtları

Prusya'nın Main Nehri Harekâtı ya da Main Harekâtı, Prusya ordusunun 1866 Avusturya-Prusya Savaşı sırasında Güney Almanya'daki Avusturya müttefiklerine karşı Main nehri bölgesinde gerçekleştirdiği bir harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Nassau Hanedanı</span>

Nassau Hanedanı, Avrupa'da çeşitli ülkeleri yöneten bir hanedandır. Adını, günümüzde Almanya'nın Renanya-Pfalz eyaletine bağlı Nassau kentinden almaktadır. Zamanla iki ana kola ayrıldılar: Alman Kralı Adolf'un mensubu olduğu yaşlı (Walramian) kol ve Oranj prensleri ile Hollanda hükümdarlarını ortaya çıkaran genç (Ottonian) kol.