İçeriğe atla

Nassau-Weilburg Hanedanı

Nassau-Weilburg Hanedanı
ÜlkeAlmanya, Lüksemburg
Ana hanedanNassau Hanedanı (1985'e kadar)
Bourbon-Parma Hanedanlığı (1985'ten beri)
Kuruluş1344
KurucuNassau-Weilburg Kontu Birinci John
Yıkılış1985 (agnatik tarafta)
Unvan(lar)
  • Lüksemburg Büyük Dükü
  • Nassau-Weilburg Prensi
  • Nassau Dükü
  • Nassau-Weilburg Kontu

Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.

17 Temmuz 1806'da, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılması üzerine, Nassau-Usingen ve Nassau-Weilburg kontluklarının her ikisi de Ren Konfederasyonu'na katıldı. Napolyon Bonapart'ın baskısı altında, her iki kontluk da Nassau-Usingen Prensi Frederick August ve onun küçük kuzeni Nassau-Weilburg Prensi Frederick William'ın ortak yönetimi altında 30 Ağustos 1806'da Nassau Dükalığı haline geldi. Frederick August'un varisi olmadığı için, Frederick William'ın ölümünden sonra tek yönetici olması gerektiğine karar verdi. Bununla birlikte, Frederick William, 9 Ocak 1816'da Weilburg Kalesi'nde merdivenlerden düşerek öldü ve daha sonra, birleşik Nassau'nun dükü, oğlu William oldu.

Bu hanedanlığın hükümdarları daha sonra 1866'ya kadar Nassau Dükalığı'nı yönetti. 1890'dan beri, Lüksemburg ulusunu yönetmekteler. Nassau-Weilburg Hanedanlığı, 1985 yılında Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte'un ölümü ile erkek tarafında nesli tükenmiş oldu.

Lüksemburg hükümdarlığı resmi olarak "Nassau-Weilburg" adını aldı. Büyük Düşes Charlotte'un ölümünden beri, Nassau-Weilburg Hanedanlığı, Bourbon-Parma Hanedanlığı'nın (erkek soyundan gelen) bir alt koludur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Hanedanı</span> Avrupanın çeşitli bölgelerini uzun yıllar boyunca yöneten aile

Habsburg Hanedanı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş bir hanedan. Avusturya Hanedanı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma imparatoru (1275-1313; hd. 1312-1313)

VII. Heinrich Almanya Kralı 1308 den beri ve Kutsal Roma İmparatoru 1312 yılından beri. Lüksemburg Hanedanı'nın ilk imparatoruydu. Kısa kariyeri süresinde İmparatorluk davasını İtalya'da yeniden canlandırdı ve Dino Compagni ve Dante Alighieri övgüsünü esinlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Willem</span> Hollanda kralı ve Lüksemburg Büyükdükü (1815-1840)

I. William, bir Orange Prensi ve ilk Hollanda Kralı ve Lüksemburg Büyük Dükü'ydü.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Monarşisi</span> 1526-1806 arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa toprakları

Habsburg Monarşisi, 1526-1806 yılları arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa topraklarına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana Büyük Dükalığı</span>

Toskana Büyük Dükalığı 1569 - 1859 döneminde bazı aralıklarla Merkezi İtalya'da bulunan bir monarşi devletidir. Bu devlet 1569'da Floransa Dükalığı devletinin yerine kurulmuştur. Toskana Büyük Dükalığı'nın başkenti Floransa idi.

<span class="mw-page-title-main">II. Willem</span> Hollanda kralı ve Lüksemburg Büyükdükü (1792-1849; hd. 1840-1849)

II. William Hollanda Kralı, Lüksemburg Büyük Dükü ve Limburg Dükü'ydü.

<span class="mw-page-title-main">III. Willem</span>

III. William, 1849'dan 1890'daki ölümüne kadar Hollanda Kralı ve Lüksemburg Büyük Dükü'ydü. Ayrıca, 1849'dan 1866'da dükalığın feshedilmesine kadar Limburg Dükü'ydü.

<span class="mw-page-title-main">Oranj-Nassau Hanedanı</span> Nassau Hanedanının bir alt kolu

Oranj-Nassau Hanedanı, Avrupalı Nassau Hanedanı'nın bir alt kolu. Özellikle Sessiz William'ın İspanyol yönetimine karşı çıkardığı Felemenk ayaklanması ve sonucunda Birleşik Hollanda Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açan Seksen Yıl Savaşları (1568-1648)'ndan beri Hollanda ve Avrupa'nın politikalarında merkez rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Hanedanı</span>

Limburg-Lüksemburg Hanedanı V. Henry'nin Lüksemburg Dükü olmasıyla 12 Şubat 1247'de kurulan kraliyet ailesidir. Kutsal Roma İmparatorluğu, Bohemya Krallığı, Macaristan Krallığı ve Fransa Krallığı'nı yönetmiş hanedandır. Temeli Lüksemburg Dükalığı'nı yönetmekle başlayan bu aile 1519'da I. Anthony'nin ölümüyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henrietta (Nassau-Weilburg)</span> General

Henrietta Alexandrine Friederike Wilhelmine, Teschen dükü Arşidük Karl'ın karısıydı. Kocası, Napolyon Savaşları'nın önemli Avusturya generaliydi ve I. Napolyon'a karşı Aspern-Essling Muharebesi'nin galibiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Württemberg kralı)</span>

I. Friedrich, 1797'den ölümüne kadar Württemberg'in hükümdarıydı. Frederick, 1797'den 1803'e kadar Württemberg'in son düklüğünü, daha sonra 1806'da I. Napolyon'un onayı ile krallığa yükseltilene kadar 1803'ten 1806'ya kadar Württemberg'in ilk ve tek elektörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte (Lüksemburg büyük düşesi)</span>

Charlotte, Lüksemburg Büyük Dükü IV. Willem ile Portekizli İnfanta Marie Anne'in kızıdır. 14 Ocak 1919'dan 12 Kasım 1964'te tahttan çekildiği tarihe kadar Lüksemburg Büyük Düşesi olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">IV. Willem</span>

IV. Willem, 17 Kasım 1905'ten ölümüne kadar Lüksemburg Büyük Dükü olarak hüküm sürdü. Babası Adolphe'nin yerine geçti. IV. Willem, bir Protestandı ancak Katolik bir ülkenin, Katolik bir hükümdara sahip olması gerektiğini düşünerek Portekizli İnfanta Marie Anne ile evlendi, bu evlilikten; Lüksemburg Büyük Düşesi Marie-Adélaïde, Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte, Prenses Hilda, Prenses Antonia, Prenses Elisabeth ve Prenses Sophie olmak üzere 6 çocukları oldu. 1905'te amcası Prens Nikolaus-Wilhelm'in ölümüyle Nassau-Weilburg Hanedanı'ndaki tek meşru erkek, IV. Willem'in kuzeni olan Merenberg Kontu Georg Nikolaus'du. 1907'de IV. Willem, en büyük kızı Marie-Adélaïde'i Lüksemburg tahtının varisi ilan ederek Merenberg Kontlarını Hanedan dışı ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Wittelsbach Hanedanı</span>

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon-Parma Hanedanı</span>

Bourbon-Parma Hanedanı, Etrurya Kralı, Parma ve Piacenza, Guastalla ve Lucca dükü olarak hüküm süren Bourbon hanedanın bir alt koludur. Hanedan, Capet Hanedanı'nın soyundan geliyordu. Bourbon-Parma Hanedanı, bugün Lüksemburg Büyük Dükalığı'nı yöneten hanedandır. Lüksemburg Büyük Dükalığı Hanedanı'nın tüm üyeleri, "Prens/Prenses" unvanlarıyla Bourbon-Parma Hanedanı'nın üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Welf Hanedanı</span>

Welf Hanedanı, 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birçok Alman ve İngiliz hükümdarını ve 18. yüzyılda Rusya çarı VI. İvan'ı içeren bir Avrupa hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nassau Hanedanı</span>

Nassau Hanedanı, Avrupa'da çeşitli ülkeleri yöneten bir hanedandır. Adını, günümüzde Almanya'nın Renanya-Pfalz eyaletine bağlı Nassau kentinden almaktadır. Zamanla iki ana kola ayrıldılar: Alman Kralı Adolf'un mensubu olduğu yaşlı (Walramian) kol ve Oranj prensleri ile Hollanda hükümdarlarını ortaya çıkaran genç (Ottonian) kol.