İçeriğe atla

Nasrullo Sayidov

Nasrullo Sayyid
DoğumFebruary 20, 1958
Vabkent, Bukhara region, Uzbekistan
MilliyetUzbek
MeslekInşaat Mühendisi
Siyasi partiErk Democratic Partisi (1990-günümüze)

Nasrullo Sayidov (Nasrullo Sayyid) Özbek bir muhalif siyasetçidir. Özbek Parlamentosu'nun eski üyesi (1990-1993). Ayni zamanda bir yazar, gazeteci ve "Erk" muhalefet partisinin liderlerinden biri, partinin Buhara Bölgesi şubesi başkanı. Özbekistan Bağımsızlık Bildirgesi'nin kabulünü başlatan öncü aktivistlerden biridir.

Biyografi

Nasrullo Sayyid (Nasrullo Sayidov) 20 Şubat 1958'de eski SSCB'ye bağlı Özbekistan Cumhuriyeti'nin Buhara ili,, Vabkent ilçesine bağlı Burqut köyünde doğdu. Evli ve 5 çocuğu var (2 erkek, 3 kız). Babası Abdullo Sayidov ve annesi Farogat Ahmedova'nın ailede on çocuğu vardı ve Nasrullo ikinci çocuğuydu.

1975 yılında köyünde liseden mezun olduktan sonra Semerkant Mimarlık ve İnşaat Enstitüsüne gitti. 1980 yılında inşaat mühendisi olarak mezun olduktan sonra Uchkuduk'ta 3 No'lu İnşaat Şirketi'ne (SMU-3) iş faaliyetine başlamıştır.

1982 ilkbaharında sınıf arkadaşı Mukaddas Yarova ile evlendi ve kısa süre sonra Sovyet Ordusu'na hizmet etmek üzere gönderildi. 1982-83'te Beyaz Rusya SSR'de bir dizi askeri birimde görev yaptı ve evine tank komutanı olarak döndü. Askerlik görevinden sonra, Vabkent ilçe yönetimi (daha sonra İcra Kurulu) için inşaat denetiminde uzmanlaştı.

1986 yılında, Taşkent'te yeni açılan Zirai-Endüstriyel Kompleks Yönetimi Yüksek Okulunda becerilerini geliştirdi. Nasrullo Sayidov 1987'den Şubat 1994'e kadar PMK-199 inşaat şirketinde önce mühendis sonra da baş müdür olarak çalıştı.

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde 19 Şubat 1990'da Parlamento (Oliy Meclis) seçimleri yapıldı. Kendisinin başkanlık ettiği inşaat şirketi çalışanları (PMK-199), onu Özbekistan Cumhuriyeti Milletvekili olarak aday gösterdi. Alternatif seçimi kazandı.

Siyasi faaliyeti

Özbekistan'ın Oliy Kengashinde (Parlamento) 20 Haziran 1990'da Bağımsızlık Bildirisi duyuruluyor (bayrağı elinde tutan milletvekilleri Nasrullo Sayyid (solda) ve Imom Fayzi (sağda)).

Sovyet döneminde Nasrullo Sayyid uzun süredir Özbek aydınları arasında yaygınlaşan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin içinde yer almıştır. Önce gizli toplantılarla başlatılan bu mücadele, büyük siyasi arenalara taşınmaya başlamıştı. Dolayısıyla Nasrullo Sayyid 1988-1989 yıllarında Özbek dilinin devlet dili olarak statüsünü talep eden halk protestolarında aktif rol almıştır.

Yüksek Konsey'in ilk kurucu oturumundan sonra, demokratik olarak seçilmiş bir grup milletvekili Özbekistan'ın SSCB'den ayrılmasına ilişkin fikri ortaya atmıştır. 30 Nisan 1990 tarihinde Nasrullo Sayyid'in de üyesi olduğu Erk Demokratik Partisi kurulmuştur. Bu partinin amacı Özbekistan'ı bağımsızlığına kavuşturmaktı.

19 Haziran 1990 tarihinde Muhammed Salih liderliğindeki Erk Demokratik Partisi, Özbekistan Bağımsızlık Bildirgesi taslağını yüksek Konsey'e sunmuştur ve belgenin derhal kabul edilmesini talep etmiştir. Söz konusu girişim 50-60 civarı milletvekili tarafından desteklenmiştir.

Ateşli bir tartışmadan sonra, 20 Haziran 1990'da Özbekistan Olili Meclisi (Parlamento) Bağımsızlık Bildirgesi'ni kabul etti. Nasrullo Sayyid, Özbek bayrağını toplantı salonuna getirmiş ve kürsüye çıkarak "Yaşasın Bağımsızlık" diye bağırdı. Seyirci ayağa kalktı ve onu alkışladı.

Erk partisi, Aralık 1991'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmıştır. Komünistlerin lideri olan İslam Kerimov, seçim sonuçlarını tahrif ederek cumhurbaşkanı olmuştur. Daha sonra kendisine karşı çıkan demokrat ve liberallerden intikam almaya başlamıştır.

Aralık 1993'te Nasrullo Sayyid Erk partisinin Buhara il başkanı olması ve siyasi görüşleri nedeniyle Yüksek Konsey'den ihraç edilmiştir. 22 Şubat 1994'te ise tutuklanmıştır. Nasrullo Sayyid evinin çocuk odasında bir askeri bomba saklamak gibi uyduruk suçlama ile suçlanmıştır. Suçluluğu kanıtlanmamasına rağmen, mahkeme onu bir yıl hapis cezasına çarptırmıştır.

1996'dan 2005'e kadar sıkı devlet kontrolü altında çalışmak zorunda kalmış, ancak siyasi yolundan geri adım atmamıştır. Başkanlığını yaptığı Nemo inşaat şirketi aracılığıyla birçok bina inşa etmiştir. Mayıs 2005'te Andican'da barışçıl protestoculara karşı hükûmet askerleri tarafından ateş açılmasının ardından Batı ülkeleri Taşkent yönetimine karşı yaptırımlar uygulamıştır. Buna karşılık Kerimov hükûmeti ülkedeki baskıyı daha da arttırmıştır. Nasrullo Sayyid Andican olayları hakkında şarkı söyleyen Hafız Dadahon Hasanov'un ses kayıtlarını sızdırdığı için yeniden soruşturmaya alınmıştır. MillÎ Güvenlik Servisi'nin onu yıllarca hem asılsız hem de saçma suçlamalarla hapse atmaya çalıştığı ortaya çıkmıştır. Nasrullo Sayyid Kasım 2005'te Özbekistan'ı terk etmek zorunda kalmıştır.

Kasım 2005'ten Temmuz 2007'ye kadar Kırgızistan'da yaşamış ve Özbekistan'daki diktatörlüğe karşı yüzlerce makale ve şiir yayınlamıştır. Temmuz 2007'de siyasi sığınma talebinde bulunarak Kanada’ya taşınmıştır. Nasrullo Sayyid Kanada’da yaşarken kendisine karşı Özbekistan’da sahte ceza davası açılmış ve ismi aranma listesine eklenmiştir. Nasrullo Sayyid Özbekistan’da iktidar değiştikten sonra 2019 yılının Nisan ayında Taşkent’e dönmüştür ve kendisinin suçsuz olduğunu kanıtlamaya çalışmıştır. Ancak üşlesine girmesine izin verilmeden havaalanından geri gönderilmiştir.

Kitaplari

Nasrullo Sayyid, Özbekistan’da demokratik bir sivil toplum inşa etme konusunda birçok makale yazmakla bilikte 2019 yılında onun “Şüpheli Kişiler” adlı kitabı İstanbul'da Özbekçe'de yayınlanmıştır.

  • 2020 yılının yazında onun “Milletin Izdırabı” adlı eseri Türkçeye çevrilmiştir ve kitap olarak Ankara'da iki dilde (Özbekçe ve Türkçe) yayınlanmıştır.
  • MİLLETİN İZDİRABİ (Türkçe)
  • SHUBHALI ODAMLAR (Özbek)
  • МИЛЛАТ ҚАЙҒУСИ (Özbek)

Kaynakça

  • Orta Asya'da Devlet Etnografyaları: Performans Siyaseti 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Rakurs.kg: збекстан кезектеги оппозициялык активистти өлкөгө киргизген жок [1] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Ozodi.org: Вакили пешини порлумонро ба Ӯзбекистон роҳ надоданд [2] 16 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Taşkent zamanları: Muhalefet lideri Nasrullo Sayidov'un Özbekistan'a 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. girmesine izin verilmiyor
  • Bağımsız Haber Ajansı "Harakat": Демократ мухолифатчи Насрулло Сайидни Ўзбекистонга киритишмади. [3] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Independent.academia.edu: Nasrullo Seyyid [4] 24 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Daryo.uz: Mustaqillik deklaratsiyasi tashabbuskorlarini bilamizmi? [5] 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Насрулло Саййид: Электрон китоблар. [6] 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • BBC NEWS.Uzbek: Ўзбекистон: ДХХ чегарадан киритмаган парламент собиқ депутатини ИИВ қидирувга берди. [7] 24 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Huquqshunos Bahtiyar Shahnazar. [8] 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Amerika'nın Sesi - Özbek: Sobiq deputat Nasrullo Sayyid O'zbekistonga kiritilmadi. [9] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • AsiaTerra: ИЗ УЗБЕКИСТАНА ДЕПОРТИРОВАЛИ ПОЭТА И ПИСАТЕЛЯ НАСРУЛЛО САЙИДОВА [10] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Kamoliddin Rabbimov. [11] 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • BBC Özbekçe: Ўзбекистон: Собиқ парламент депутатига нега ватанига киритилмагани сабаби айтилмади [12] 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Ozodlik Radyolar. OzodNazar-J.Muhammad. [13] 24 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Milletin Izdırabı [電子 書籍 版] [14] 14 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • DXX, sınırı geçmeyen İçişleri Bakanlığı eski milletvekili milletvekili için başvurdu [15] 14 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Kitobxon.com. Насрулло Саййид асарлари, китоблари. [16] 14 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Fergana Ajansı: Бывшему депутату узбекского парламента запретили возвращаться на родину [17] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • BBC Özbek: "Қўшиқ эшитди деган шармандали жиноят иши Бухоро МХсининг қилмиши" [18] 13 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Узбекистан: Милиция разыскивает диссидента, давно живущего в Канаде [19] 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • TURONZAMİN. Бухорода дув-дув гап [20] 14 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Муҳаммад Солиҳ. ЭЪТИҚОДНИНГ ЧОРРАҲАСИ БЎЛМАЙДИ [21] 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Uzbekinfo.org. Насрулло Саидов таъқиб остида [22] 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Независимая газета: Исламу Каримову готовят почетную ссылку [23] 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Ozodlik Radyosu: Бухорода “Эрк” бошсиз қолди
  • Насрулло Саййид: ЎЛИМ ДАРАХТИ (аудио)
  • Насрулло Саййид: Миллат бу тарихни ҳам билиши керак

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Erk Partisi</span>

Erk Partisi Özbekistan’da rejim muhalifi siyasi partidir. “ERK Demokratik Partisi” olarak da bilinir. Başkanı halen ülke dışında sürgünde bulunan Muhammed Salih ’tir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkent</span> Özbekistanın başkenti

Taşkent, Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir. Bu şehir, Özbekistan'ın kuzeydoğu kesiminde yer almaktır ve şehrin yüzölçümü 334,8 km2 'dir. 2021 yılı sayımlarına göre şehrin nüfusu 2.694.400'dir. 2018 yılı verilerine göre Taşkent'in GSYİH'sı $2,74 milyar olup, onu Özbekistan'ın en büyük GSYİH'ye sahip şehri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kerimov</span> Özbekistan Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

İslam Abduğanıyeviç Kerimov, 24 Mart 1990'dan; 2 Eylül 2016'daki ölümüne değin, kurucu Özbekistan Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Özbekistan bayrağı, Özbekistan'ın resmî devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bunyodkor PFK</span>

PFK Bunyodkor veya Bunyodkor PFK, Özbekistan'da bulunan bir futbol takımı. Kulüp Özbekistan'ın en üst ligi olan Oliy Ligi'nde oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Özbek Yahudileri iki ana cemaate bölünmüştür; bunlardan biri dindar ve gelenekçi olan Buhara Yahudileri diğeri ise daha yenilikçi olan Avrupa kökenli Aşkenaz Yahudileridir. Özbekistan'da 1989'da 94,900 Yahudi bulunmasına rağmen bu sayı 2007'de çoğu Taşkent'te olmak üzere 5000'den de az kalmıştır. Özbekistan'da 12 sinagog bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FK Pahtakor Taşkent</span> Özbekistanda bir futbol kulübü

FK Pahtakor Taşkent, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te kurulmuş bir futbol kulübü. Özbekçe Paxtakor adı Türkçede pamukçular ya da pamuk toplayıcılar demektir. Özbekistan Süper Ligi'nde mücadele ederler. İç saha maçlarını 35,000 kişilik Pahtakor Merkezi Stadyumu'nda oynamaktadırlar. Pahtakor, eski Sovyet Futbol Ligi'nde mücadele etmiş tek Özbek takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vabkent İlçesi</span>

Vabkent İlçesi ; Özbekistan'ın Buhara ili'indeki ilçe. Merkezi Vabkent şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Merkez Bankası</span>

Özbekistan Merkez Bankası, Özbekistan'ın merkez bankasıdır. Merkezi Taşkent'tedİr. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span> ulusal marş

Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Marşı Özbekistan, Sovyetler Birliği'nin bir cumhuriyet iken ortaya çıktı. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Özbekistan, Mutal Burhanov tarafından bestelenen, eski Özbek SSR marşı melodi, Abdulla Oripov tarafından yazılmış yeni şarkı ile muhafaza edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Güvenlik Servisi (Özbekistan)</span>

Millî Güvenlik Servisi Özbekistan devletinin ulusal istihbarat kuruluşudur. Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından KGB'nin halefi olarak oluşturulmuş ve paramiliter polis ve özel kuvvetler de dahil olmak üzere, aynı sorumlulukta ve işlevsel birimlerin benzer bir dizisini oluşturmuştur. Onun kontrolü altına olduğu zaman SNB, 2005 yılına kadar İçişleri Bakanlığı'nın bir rakibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Hekimzade Niyazi</span>

Hamza Hekimzade Niyazi, Özbek şair, yazar ve edebi çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan devlet başkanı</span> Özbekistanın devlet başkanı

Özbekistan Devlet Başkanı, Asya ülkesi Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Bağımsızlık Günü</span>

Bağımsızlık Günü Özbekistan'da 1 Eylül'de kutlanan resmi bir ulusal bayramdır. Bağımsızlık günü kutlamaları sırasında Taşkent'te havai fişekler, konserler, yarışmalar, askeri geçit törenleri ve çelenk törenleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diyor Mahkamov</span>

Diyor Makhkamov Daniyarovich(Özbekçe: Diyor Mahkamov) doğumluTaşkent), Özbek. Özbek pop şarkıcısı ve oyuncu. 2006 Nihol öodülü ve Şarkıcıya Özbekistan'ın bağımsızlığının 30. yıldönümü olan "Özbekistan Rozeti" verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şerali Cörayev</span>

Şerali Cörayev, ünlü Özbek şarkıcısı, bestecisi, şair ve oyuncusudur. 1987'de Özbekistan Halk Sanatçısı, 2018'de Tacikistan Halk Sanatçısı unvanını almıştır. 1991 yılında Ali Şîr Nevaî'nin adını taşıyan Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Ödülü'ne layık görülmüştür. 12 Nisan 2022'de cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre 75. yıldönümünde Cörayev'e "El-yurt hurmati" ödülü de verilmiştir. Cörayev'in şarkıları Özbekler arasında çok popülerdir.