İçeriğe atla

Nasrullah Köprüsü

Nasrullah Köprüsü
Harita
TaşınanYayalar
GeçişKaraçomak Çayı
KonumKastamonu, Türkiye
Koordinatlar41°22′48″K 33°46′48″D / 41.38000°K 33.78000°D / 41.38000; 33.78000
TürüTarihi köprü
MalzemeTaş
Uzunluk40 m (130 ft)
Genişlik4 m (13 ft)
Açılış1501 (522 yıl önce) (1501)
Tarihî durumuKullanımda
Geçiş ücretiÜcretsiz


Nasrullah Köprüsü Kastamonu'da bulunan bir 16. Yüzyıl köprüsüdür. Köprü Kastamonu merkezde kenti ikiye ayıran Karaçomak çayı üzerindedir. Kastamonu tarihi Valilik Binasının kuzeybatısında ve Nasrullah Camisinın doğusundadır. 1501 yılında Kastamonu'da kadılık yapan Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır.[1]

Yontma taştan yapılmış olan beş kemerli köprünün orijinal hali 40 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeydi. Ana kemer 12 metre, diğer kemerler ise 8.5 metre genişliğindedir. Köprü üzerinde iki adet sadaka taşı yer alır. Köprü 1709, 1946 ve 2002 yıllarında üç büyük restorasyondan geçmiştir. Son restorasyon sırasında, bazı kemerlerden vazgeçilerek, bunların yerine merdiven yapılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Neredekal sitesi". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Talazan Köprüsü</span>

Talazan Köprüsü, Tokat ili, Niksar ilçesine 15 km mesâfede, Kelkit Çayı üzerindeki bir köprü. Talazan kelime anlamıyla sağlam, güvenilir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Clandras Köprüsü</span>

Clandras Köprüsü Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir.

Beylerhan Köprüsü, Gediz yanı Nehri üzerinde Uşak ilinin Beylerhanı köyü sınırları içinde çok büyük bir köprü.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sultançayır Köprüsü</span> Susurlukta tarihi köprü

Sultançayır Köprüsü, Balıkesir'deki Susurluk Çayı üzerinde bulunan; dar yapılı, basık kemerli ve çember oyuklu antik bir kemerli köprü. 234 metre uzunluğundaki yapının ilk gelişigüzel incelenmesi 20. yüzyılın başlarında yapılmış, ancak o zamandan beri yetkililer tarafından fazlasıyla ihmal edilmiştir. 2009 yılında çekilmiş mevcut fotoğraflar köprünün bu ihmal süresinde yıkıldığını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nysa Köprüsü</span>

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikron Köprüsü</span>

Mikron Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 41 metre uzunluğundadır. 3.1 metre genişliğinde olan köprü, 11 metre yüksekliğindedir. 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çamlıhemşin ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprünün ayak açıklıkları sel tehlikesine karşı geniş tutulmuştur. Köprünün kemeri kesme taştan, ayakları molozdan, korkulukları ise briketten örülerek yapılmıştır. 1998 yılında özgün hali değişmeyecek şekilde onarılmıştır.

Ortan Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 51 metre uzunluğundadır. 2,9 metre genişliğinde olan köprü, 16 metre yüksekliğindedir. Çamlıhemşin ilçesine 5 kilometre uzaklıktadır. Çat Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprünün kemeri kesme taştan, duvarları ve köprü yolu ise moloz taştan yapılmıştır. 1989 yılında korkulukları ve yan duvarları çimento ile derzlenmiştir.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çat Köprüsü</span> Çamlıhemşinde bir köprü

Çat Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 57 metre uzunluğunda olan köprü, 15 metre yüksekliğindedir. Genişliği 2.4 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 28 kilometre uzaklıktadır. Çat ve Elevit Derelerinin birleştiği noktanın üzerine konumlanmıştır. 1901 yılında yapılan köprünün mimarı Kirkor Usta'dır. Eski ticaret yolu üzerine bulunan köprünün girişinde basamaklar, ayaklarında ise nişler vardır. Düzenli kesme taşlardan oluşan yuvarlak kemeri ve küçük boy dere taşlarından oluşan zemine sahiptir. Kenar kanatları ise düzensiz moloz taşlarla örülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Varcanauli Köprüsü</span>

Varcanauli Köprüsü Gürcistan'da bulunan bir köprüdür. Kobuleti'ye 20 km uzaklıktaki Kintrişi Vadisinde konumlanmıştır. Oldukça büyük, geniş ve açıkça gözüken yarı dairesel ana hatları vardır. Taş bloklardan, kaba taşlardan ve harçtan yapılmıştır.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

Ambarlık Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 40,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,20 metre, yüksekliği ise 7 metreydi. Doğu-batı doğrultusunda uzunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştı. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprü, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmekteydi. 2003 yılında tescil edilip koruma altınan alınan köprü, 2011'de restore edildi. Kemer köprü 10 Temmuz 2019'da kendi kendine yıkıldı. Yıkılmasından birkaç gün sonra yeniden inşasına başlanan köprü, yaklaşık 1 senede yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kemere Köprüsü</span>

Kemere Köprüsü, Türkiye'nin Amasra şehrinde yer alan bir köprüdür. Amasra Kalesi'nin yarımada ile Boztepe Adası'nda bulunan iki kısmını birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Nazilli Büyük Menderes Köprüsü</span>

Büyük Menderes Köprüsü, Nazilli Köprüsü veya Tarihi Menderes köprüsü Aydın ilinin Nazilli ilçesinde, şehir merkezine 4 km. mesafede Nazilli-Bozdoğan yolu üzerinde Büyük Menderes Nehri geçişinde bulunan köprüdür.