İçeriğe atla

Nasreddin v Buhare

Nasreddin v Buhare
Nasriddin Buxoroda
YönetmenYakov Protazanov
YazarLeonid Solovyov
SenaristViktor Vitkoviç
MüzikBoris Arapov
Muhtar Eşrefi
Görüntü yönetmeniDaniil Demutskiy
StüdyoUzbekfilm
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i2 Ağustos 1943 (1943-08-02)
Süre86 dakika
Ülke Sovyetler Birliği
DilRusça

Nasreddin v Buhare (RusçaНасреддин в Бухаре, ÖzbekçeNasriddin Buxoroda), Yakov Protazanov'un 1943 yılında gösterime giren komedi filmi.

Leonid Solovyov'un Nasreddin Hoca fıkralarından yola çıkarak yazdığı romanı Vozmutitel spokoystviya'nın uyarlaması olan filmde ironik söylem baskın biçimde yansıtılmakta, Nasreddin Hoca'nın Sovyet toplumu içine düşmesini ve gördüğü "sosyalist gelişim" karşısında şaşırması konu edilmektedir.[1]

1963 yılında Mosfilm tarafından restore edilen film 2000 yılında VHS formatında satışa çıkarılmıştır.[2]

Karakterler

  • Lev Sverdlin - Nasreddin Hoca
  • M. Mirzakarimova - Gülcan
  • Konstantin Mihailov - Buhara emiri
  • Emmanuil Geller - Cafer
  • Vasili Zayçikov - Niyaz, Gülcan'ın babası
  • Stepan Kayukov - Bahtiyar, vezir
  • Matvei Lyarov - Arslanbek
  • Nikolay Volkov - Hüseyin
  • Abid Talitov - Yusuf
  • Asad İsmatov - Ali
  • İvan Bobrov - Emirin kapıkulu
  • Mirşahid Mirakilov - Emirin kapıkulu
  • Rahim Pirmuhammedov - Emirin kapıkulu
  • Lutfi Sarimsakova - Mahkemede bulunan kadın

Yapım ekibi

  • Yönetmen: Yakov Protazanov
  • Senaryo: Viktor Vitkoviç, Leonid Solovyov
  • Görüntü yönetmeni: Daniil Demutskiy
  • Besteci: Muhtar Eşrefi, Boris Arapov

Kaynakça

  1. ^ Cenikoğlu, Gökhan Tarıman. (2014). "Türk Dünyasında Nasreddin Hoca Fıkraları", Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi: Gönül Sultanları Buluşması Bildirileri, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı: 241-255.
  2. ^ "Насреддин в Бухаре" (Rusça). russiancinema.ru. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca</span> efsanevi kişi ve mizah kahramanı

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

Fikret Türkmen akademisyen, Türk Dünyası Araştırmaları profesörüdür. 1992 yılında kurulan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün kurucu müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gorki Film Stüdyosu</span>

Gorki Film Stüdyosu Moskova'da bulunan Sovyet film stüdyosu. Sovyetler Birliği dağılana dek aralarında klasikleşen, uluslararası ödüller alan filmlerin de bulunduğu 1000'den fazla filme imza atmıştır. Bu

<span class="mw-page-title-main">V put</span>

V put, Sovyet film müziği ve popüler şarkısı.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

Ahmet Akay, Kırım Tatarlarının millî güldürü tiplemesi. Her ne kadar Kırım Tatarlarına mal edilse de Kazan Tatarlarında da Ahmet Akay fıkraları bilinmektedir.

<i>Vkus halvi</i>

Vkus halvi, Pavel Arsenov'un 1975 yılında gösterime giren filmi.

<i>Nasreddin v Hocente, ili Oçarovannyi prints</i>

Nasreddin v Hocente, ili Oçarovannyi prints, Erazm Karamyan ve Hamo Beknazaryan'ın 1959 yılında gösterime giren komedi filmi.

<i>Oçarovannyi prints</i>

Oçarovannyi prints, Leonid Solovyov'un 1950 yılında yazıp 1956'da yayımladığı kitap.

<i>Vozmutitel spokoystviya</i>

Vozmutitel spokoystviya, Leonid Solovyov'un 1940 yılında yayımlanan kitabı.

Nasreddin Hoca bibliyografyası, Nasreddin Hoca'nın hayatı ve kendisine isnat edilen fıkralara dair her türlü çalışmanın derlendiği liste.

<i>Nasreddin Hoca</i> (film, 1971)

Nasreddin Hoca, Melih Gülgen'in 1971 yılında gösterime giren komedi filmi.

Afanti, Huiyi Liu ve Hi Jin'in 1979 yılında gösterime giren animasyon filmi. Senaryosunu Şu Ling'in yazdığı film Nasreddin Hoca fıkralarının Uygurlar arasındaki anlatımlarına dayanmaktadır.

<i>Afanti</i> (film, 1980)

Afanti, Lang Siao'nun 1980 yılında gösterime giren sinema filmi. Film Nasreddin Hoca fıkralarının Uygurlar arasındaki anlatımlarına dayanmaktadır.

<i>Afanti de gu şi</i>

Afanti de gu şi, Lang Siao'nun 1980 yılında gösterime giren animasyon filmi. Stop motion tekniği ile çekilen film Nasreddin Hoca fıkralarının Uygurlar arasındaki anlatımlarına dayanmaktadır. 1991 yılında Chicago'da düzenlenen Uluslararası Çocuk Filmleri Festivalinde ödül almıştır.

<i>Afanti er şi</i>

Afanti er şi, Yigong Ye'nin 1991 yılında gösterime giren sinema filmi. Film Nasreddin Hoca fıkralarının Uygurlar arasındaki anlatımlarına dayanmaktadır.

<i>Aelita</i>

Aelita ya da Aelita: Queen of Mars, bir sessiz filmdir. Sovyet yönetmen Yakov Protazanov tarafından Mezhrabpom-Rus Film Stüdyosu'nda çekilmiş ve 1924 yılında vizyona girmiştir. Film, Alexei Tolstoy'un aynı ismi taşıyan kitabından esinlenmiştir. Mikhail Zharov ve Igor Ilyinsky başrollerde oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Yutkeviç</span>

Sergey Yutkeviç veya Sergei Iosifovich Yutkevich Sovyet film yönetmeni ve senarist. Türkiye'nin ilk belgeseli olma özelliğini taşıyan Türkiye'nin Kalbi Ankara filminin yönetmenidir.

Cuhâ, saflığı ile tanınan efsanevi Arap fıkra kahramanı. "Cuhâ" kelimesinin özel isim veya lakap olduğu yönünde farklı görüşler vardır. Bazı rivayetlere göre de Cuhâ'nın ismi Nüh veya Abdullah'dır. Ailesi, yaşamı ve ölüm tarihi hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Anlatılanlara ve bazı kaynaklara göre Kufe'de yaşamış ve 100 yıldan fazla bir yaşam sürmüştür. Abbâsîler'in kuruluş sürecinde katkıları olan Ebû Müslim Horasânî ile Kufe'de iletişim kurduğu sanılmaktadır. Ebu'l-Atahiye'nin divanında adı geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Bıkov</span>

Leonid Fedorovich Bykov Ukrayna doğumlu Sovyet aktör, film yönetmeni ve senarist. 1965 yılında "Rusya Federasyonu'nun Değerli Sanatçısı" ve 1974 yılında "Ukrayna SSC Halk Sanatçısı" unvanını almıştır.