İçeriğe atla

Nasreddin Hoca (dizi, 1993)

Nasreddin Hoca
FormatTelevizyon dizisi
TürKomedi
SenaristFulya Bağardı
YönetmenAydın Bağardı
BaşrolMünir Özkul
Tema müziği bestecisiBora Ayanoğlu
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Yapım
YapımcıNiyazi Hancı
KurgucuKemalettin Osmanlı
Şenol Şentürk
Görüntü yönetmeniAli Utku
Yayın bilgileri
KanalTGRT
Görüntü formatı4:3
Ses formatıStereo
Yayın tarihi1993 - 1993
DurumuSona erdi

Nasreddin Hoca, başrolünde Münir Özkul'un yer aldığı 1993 yapımı komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Aydın Bağardı'nın, senaryosunu ise Fulya Bağardı'nın yazdığı dizi, 1993 yılının Ramazan ayında TGRT tarafından yayınlanmıştır.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münir Özkul</span> Türk sinema sanatçısı (1925–2018)

Mustafa Münir Özkul, Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<i>Hababam Sınıfı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi (1974)

Hababam Sınıfı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez'in üstlendiği, yazar Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanından uyarlanan 1974 yapımı Türk komedi filmidir. Hababam Sınıfı film serisinin ilk filmidir. Bu film ve aynı zamanda serinin tüm filmleri, İstanbul'un Üsküdar semtindeki Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca</span> efsanevi kişi ve mizah kahramanı

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Dümbüllü</span> Türk oyuncu

İsmail Hakkı Dümbüllü Geleneksel Türk Tiyatrosunun son temsilcisi, orta oyunu ve tulûat sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kel Mahmut</span> Münir Özkulun canlandırdığı kurgusal karakter

Kel Mahmut, Mahmut Hoca ya da Mahmut Alnıgeniş, Türk sinema filmi karakterleridir.

<i>Hababam Sınıfı Tatilde</i> Hababam Sınıfı serisinin dördüncü filmi (1977)

Hababam Sınıfı Tatilde; 1977 yapımı, Hababam Sınıfı film serisinin dördüncü filmi olan Türk komedi filmidir. Serinin ilk filminden beri oynayan Güdük Necmi karakterini canlandıran Halit Akçatepe'nin olmadığı ilk ve İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal'ın da Hababam Sınıfı serisinde oynadığı son filmdir. Başrollerini Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve Şener Şen'in oynadığı filmin senaryosunu Sadık Şendil yazarken, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez yapmıştır.

Güner Özkul, Türk oyuncu ve sunucu. Bir süre CNN Türk'teki Afiş adlı kültür-sanat programını sunmuş, film ve dizilerde rol almıştır. Suna Selen ile Münir Özkul'un kızıdır.

<i>Hababam Sınıfı Güle Güle</i> Hababam Sınıfı serisinin altıncı filmi (1981)

Hababam Sınıfı Güle Güle,Türk sinema filmidir.

<i>Milyarder</i> (film) 1986 yapımı Türk komedi–dram filmi

Milyarder, 1986 Türkiye yapımı Kartal Tibet'in yönettiği komedi dram filmidir. Film Türkiye'nin küçük ilçerinden biri olan Mesudiye'deki tren istasyonunun amiri Mesut'un Millî Piyango'dan büyük ikramiye kazanması ile birlikte çevresinde gelişen olayları anlatmaktadır. Filmde Türk sinemasının bilinen kişilerinden Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tuluğ Çizgen, Müge Akyamaç, Uğur Yücel ve Ergun Köknar gibi isimler vardır. Film, Sapanca tren istasyonunda çekilmiştir.

<i>Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor</i> Hababam Sınıfı serisinin beşinci filmi (1978)

Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, 1978 yapımı komedi türünde sinema filmidir. Bu film serinin beşinci filmi olmak üzere İnek Şaban karakterini canlandıran Kemal Sunal'ın olmadığı ilk filmdir. Münir Özkul'un oynadığı son Hababam Sınıfı filmidir.

Nasreddin Hoca şu anlamlara gelebilir:

<i>Seven Ne Yapmaz</i> (film, 1970) 1970 filmi

Seven Ne Yapmaz, senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı, Orhan Aksoy'un yönettiği 1970 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Nahit Ataman'dır. Senaryo, Kerime Nadir'in eserinden uyarlamadır.

<i>Gurbet</i> (film, 1959) 1959 filmi

Gurbet, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Cennetin Çocukları</i> (film, 1977) 1977 filmi

Cennetin Çocukları, senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı 1977 yapımı Türk filmi. Filmin Başrollerinde; Ekrem Bora, Münir Özkul, Itır Esen, Ahmet Sezerel ve Eriş Akman gibi isimler oynamıştır.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fıkra</span> güldürücü ve güldürürken düşündürücü, şakalı öykücük.

Fıkra, latife, nükte veya nekre, özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye. Nasreddin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları ve Bektaşi fıkraları bunlara örnektir. Hikâye şeklinde olmayan güldürücü sözlere espri veya nükte denir. Espri anlamında da kullanılan şaka kavramı ise güldürücü hareketleri de kapsar. Milletlerin ortak hayat görüşünü, zekâ ve hazırcevaplılığını yansıtmaktadır. Sözlü edebiyatın ürünleri olan fıkralar zamanla anonimleşerek iç içe girmiş giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşarak tek bir olayı içinde barındırmaktadır.

<i>Altın Kafes</i> (film, 1958)

Altın Kafes, senaryo ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1958 yapımı Türk filmidir.

Nasreddin Hoca bibliyografyası, Nasreddin Hoca'nın hayatı ve kendisine isnat edilen fıkralara dair her türlü çalışmanın derlendiği liste.

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca Türbesi</span> Türbe

Nasreddin Hoca Türbesi, Nasreddin Hoca'nın mezarının bulunduğu yapı.

<i>Nasreddin Hoca</i> (film, 1971)

Nasreddin Hoca, Melih Gülgen'in 1971 yılında gösterime giren komedi filmi.