İçeriğe atla

Nashorn

SdKfz 164 Nashorn

Çeşidi Tank imha edici
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Özellikler
Ağırlık 24 ton
Uzunluk 8,44 m (namlu dahil)
Genişlik 2,95 m
Yükseklik 2,65 m
Mürettebat 4 ya da 5 kişi


Zırhıgövde: 20 ile 30 mm arası
üst yapı: 10 mm
Ana silahı 8.8 cm KwK 43
Diğer silahları 7.92 mm Makineli tüfek
Motor Maybach 11.9 litre V-12 gasoline
300 hp ( kW)
Kaldırma kapasitesi 12.5 beygir/ton
Süspansiyon donanımı yaylı bar
Harekat menzili 235 km
Azami hızı 42 km/h


Nashorn (Türkçe "gergedan""(uzun burun)"), başlangıçta Hornisse (Türkçe "eşek arısı") Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

Geliştirilmesi

II. Dünya Savaşı sırasında Nashorn

Barbarossa Harekatı sırasında Sovyet yapımı yeni orta ve ağır sınıf T-34 ve KV-1 ile karşılaşan Wehrmacht'a bağlı birliklerin acil olarak Panzerjäger model tank imha edici araçlarla donatılması gerekiyordu.

Şubat 1942'de Alkett (Altmärkische Kettenwerke GmbH) firması Panzer III ve Panzer IV tanklarına ait şase ve yürüyen aksamın kullanıldığı Geschützwagen III/IV adındaki aracın üzerinde çalışmaya başladı. Silah olarak 8.8 cm Panzerabwehrkanone (PaK) 43/1 L/71 model uzun namlulu tanksavar topu düşünüldü. Top şasenin arka tarafına doğru monte edilecekti. Üstü açık bir zırh mürettebatı düşmanın hafif silahlarından koruyacaktı. Top aynen sehpalı modelindeki gibi 15°'lik yanal dönüş açısına ve -5° ile +15° yükselme (elevation) açısına sahipti. Aracın topunun uzun ve ağır olmasından ötürü motor aracın orta kısmından arka kısmına taşındı. Araç ağırlığın artmasından ötürü üst yapı küçük ve dardı. Zırhı mürettebatı sadece hafif düşman ateşi ve şarapnelden koruyabilecek kadardı.

Adolf Hitler Ekim 1942'de aracın yapımını onayladı ve 1943 yılının ilk aylarında üretimine başlandı. Resmi adı 8.8 cm PaK 43 (L/71) auf Fahrgestell Panzerkampfwagen III/IV (Sf) ya da 8.8cm PaK43 (L/71) auf Geschützwagen III/IV (Sd. Kfz. 164) kondu. Ancak bilinen adı Panzerjäger Hornisse (Türkçe "eşek arısı")ydi.

1943 yılının ilk yarısında Hornisse üretiminden önce geliştirilmeye başlandı. Sürücünün önünde bulunan zırhtan itibaren ufak ve önemsiz değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerden sonra yeni model ile atası olan araç arasındaki fark kesinlikle fark edilemezdi. Bütün araçlara Hitler'in emriyle Gergedan adı verildi.

Birçoğu 1943 yılı olmak üzere Hornisse ve Nashorn modelinden 494 adet araç üretildi. Panzerjäger modeli tank imha araçları yerlerini yeni geliştirilen Jagdpanzer IV ve Jagdpanther modellerine bıraktı. Ancak 1945 yılına kadar yavaş da olsa bu araçların üretimine devam edildi.

Şu anda sadece iki adet araç günümüze kalmıştır. Bir tanesi United States Army Ordnance Museum ABD diğeri Kubinka Tank Museum Rusya da sergilenmektedir.

Görev tarihi

Hornisse/Nashorn, schwere Panzerjäger-Abteilungen (Türkçe "Ağır Tanksavar Taburu") birliklerinde görev yaptı. Her Abteilung/Taburda 30 Nashorn aracı bulunuyordu.

Nashornun sahip olduğu top II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en etkili tanksavar topuydu. Bir adet (Kw.K.) model topun maliyeti 21.500 Reichmark'ı buluyordu. Silah çekirdek kısmında tungsten bulunan bir başlıklı Pzgr. 40/43 model mermi de atabiliyordu.

Hornisse/Nashorn Kursk Savaşı sırasından kullanıldı ve iyi iş çıkarttı. Rusya'nın engebesiz ve düz ovalarında sahip olduğu güçlü top ona uzun bir menzilden ateş ermek şansı veriyordu ki bu hafif zırhı ve büyük görüntüsüne rağmen düşmanını kendisine yaklaştırmadan etkisiz kılmasına yarıyordu. Diğer tank imha edici araçlara gibi üzerinde taşıdığı Pak 43 ya da Kwk 43 topu, Nashorna Müttefik kuvvetlere ait her türlü tankın ön zırhında bile delik açmaya yarayacak bir güç veriyordu.

Mart 1945, Teğmen Beckmann tarafından yönetilen sPzJagAbt 88 numaralı araç Marzdorf yakınlarında Sovyet yapımı IS-2 tankını 4.600 metreden imha etti.

88mm Kw.K.43 L / 71 topunun zırh geçme değerleri
TürüMermi Ağırlığı(kgNamlu çıkış hızı (m/s100500100015002000
PzGr.39 / 43 (Zırh delici balistik başlıklı) 10.2 kg 1000 m/s 202 mm 185 mm 165 mm 148 mm 132 mm
PzGr.40 / 43 (katı başlıklı zırh delici) 7.3 kg 1130 m/s 237 mm 217 mm 193 mm 170 mm 152 mm
HI.Gr.39 (yüksek patlayıcılı) 10 kg 880 m/s 90 mm 90 mm 90 mm bilinmiyor bilinmiyor

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Marder II</span> Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edici

Marder II, Panzer II şasisi temel alınarak üretilmiş bir tank imha edicidir. 75'i Panzer II'lerden çevrilerek olmak üzere 576 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz IV</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz IV, II. Dünya Savaşı'nın geç döneminde kullanılan ve Panzer IV'ün bir varyantı olan Alman taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 167'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 43</span> Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahı olan tank topu

KwK 43 L/71 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 sm çapında tank topudur. PaK 43 adıyla da bilinen uçaksavar topunun zırhlı araçlar için yeniden dizayn edilmiş modelidir. Bu top Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahıydı. Ayrıca tank imha edici Jagdpanther, Nashorn ve SdKfz.184 Panzerjäger Tiger (P) Elefant/Ferdinand da bu topla donatıldı. İlk kez KwK/PaK 43 serisi Nashorn tank imha edicide kullanıldı. İlk kullanıldıklarında hala PaK 43 modeli olarak anılıyordu.İlk üretildiklerinde yekpare bir namlusu olan bu top daha sonra iki parçalı namluya geçildi. Namlunun iki parçalı olması topun etkisini azaltmadı.Bu top 6.4 m boyu ile Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger I tankında kullanılan 8.8 cm KwK L/56 model topdan daha uzundu. Ve kullandığı 822 mm lik mermi ayrıca Tiger I e ait KwK 36 topunda kullanılan mermilere nazaran hatırı sayılır büyüklük ve ağırlıktaydı. Bu mühimmat PaK/KwK 43 serilerine ait bütün toplarda kullanılabiliyordu. Bu seri şu toplardan oluşuyordu: PaK 43, PaK 43/41, PaK 43/1 (Nashorn), PaK 43/2 (Ferdinand/Elefant), PaK 43/3 and 43/4 (Jagdpanther) and KwK 43.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger</span>

Panzerjäger, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edici olarak kullanılan zırhlı savaş araçlarına verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanther</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanther, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panther tank şasesi taşıyan tank imha edici araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">45-mm tanksavar topu M1937 (53-K)</span>

45-mm tanksavar topu model 1937 (53-K), SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılan hafif sınıf yarı otomatik tanksavar topuydu. Sovyet top tasarımcısı M.N. Loginov tarafından geliştirildi. Yerini ileride kendisinden daha güçlü 45-mm tanksavar topu M1942 (M-42) bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer</span>

Jagdpanzer (JgPz), Alman kundağı motorlu tanksavar silahlarına verilen bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.