İçeriğe atla

Nasır Kenani

Nasır Kenani
Iran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
Görevde
Makama geliş
27 Haziran 2022
Yerine geldiğiSaeed Khatibzadeh
Başkan YardımcısıHossein Amir-Abdollahian
BaşkanEbrahim Raisi
Kişisel bilgiler
Doğum Langarud, Gilan, İran
Milliyeti Fars
Mesleği Siyasi bilim ve uluslararası ilişkiler

Nasser Kanaani (Farsçaناصر کنعانی) İranlı bir diplomat ve 27 Haziran 2022'den beri İran Dışişleri Bakanlığı'nın 13. sözcüsüdür.[1][2] Ayrıca Temmuz 2018'den Temmuz 2022'ye kadar İran'ın Kahire'deki çıkarlarını koruma ofisi başkanıydı. Nasır Kenani daha önce Dışişleri Bakanlığı Irak kurmay başkanlığı, Arap Orta Doğu ve Kuzey Afrika Dairesi müdür yardımcılığı ve Ürdün'deki İran büyükelçiliği gibi görevlerde bulundu. Anadili olan Farsçanın yanı sıra iyi derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.[3][4][5]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Kuzey Kıbrıs pasaportu sadece 7 ülkede geçerli olmakta olup, vize uygulamayan tek ülke Türkiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin pasaportu</span>

Çin pasaportu Uluslararası seyahat için Çin vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Merziye Afham</span>

Merziye Afham, İranlı diplomat ve eski İran Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Medya Merkezi sözcüsü ve başkanı. 2013-2015 yılları arasında İran Dışişleri Bakanlığı'nın ilk kadın sözcüsü olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da ülkenin dış ilişkilerinin ve dış politikasının düzenlenmesinden sorumlu bakanlıktır. Bakanlık, Moskova'da Smolensk Meydanı'nda yer almaktadır. Mevcut bakan Sergey Lavrov'dur.

Eski Farsça, Avestaca ile beraber kayıt altına alınmış iki Eski İran dilinden biridir. Eski Farsça, başlıca Ahameniş dönemi yazıtlarında, kil tabletlerinde ve mühürlerinde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi</span>

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, Birleşik Krallık'da ülkenin İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ile diğer ülkeler ile ilişkilerinin ve dış politikasının düzenlenmesinden sorumlu bakanlıktır. 17 Ekim 1968 tarihinde Dış ve İngiliz Milletler Topluluğu ofislerinin birleşmesi sonucu kurulmuş olup Londra'da Kral Charles Caddesi üzerinde yer almaktadır. Mevcut bakan Liz Truss'tır. Eylül 2020 itibarıyla bakanlığın yetki alanı genişletilerek, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu üye ülkelerinin kalkınması ile ilgili proje üretmek ve uygulamak üzere yetkilendirilmiş, bunun sonucunda bakanlığın adı Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi isminden, Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Türkiye ilişkileri</span> Guatemala ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Guatemala-Türkiye ilişkileri Guatemala ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Guatemala'nın Ankara Büyükelçliği Nisan 2017'de Türkiye'nin Guatemala Büyükelçiliği Ağustos 2015'te faaliyete geçmiştir. Guatemala'nın ayrıca İstanbul'da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir diplomasi üniversitesidir. 20 Mart 2008 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un kararnamesi kurulmuş olup Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span>

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın dış ilişkilerini yürüten Ukrayna hükûmeti makamıdır.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı Afganistan'ın dış ilişkilerini yönetmekten sorumlu kabine bakanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beybit Atamkulov</span>

Beybit Atamkulov, şu anda Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı olarak görev yapan Kazak politikacı ve diplomat. Aralık 2018'den Eylül 2019'a kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Atamkulov'un ekonomik ve finansal bir geçmişi var. Daha önce Atamkulov, Kazakistan'ın yeni oluşturulan Savunma ve Havacılık Sanayi Bakanlığı'nın bakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Emirabdullahiyan</span> İranlı siyasetçi ve diplomat

Hüseyin Emirabdullahiyan, İranlı siyasetçi, diplomat ve İran'ın eski dışişleri bakanıydı. Daha önce 2011-2016 yılları arasında Arap ve Afrika İşlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısıydı. 19 Mayıs 2024'te geçirdiği helikopter kazasında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık dışişleri bakanı</span>

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve kalkınma işlerinden sorumlu devlet sekreteri, aynı zamanda dışişleri bakanı olarak da anılır, Birleşik Krallık Hükûmeti Kraliyet bakanı ve Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Dairesi başkanıdır. Hükûmetin en kıdemli bakanlarından biri ve Büyük Devlet Ofisi olarak görülen görevdeki görevli, bakanlık sıralamasında dördüncü, Birleşik Krallık Kabine üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık içişleri bakanı</span> Vikimedya liste maddesi

İçişlerinden sorumlu devlet sekreteri, Birleşik Krallık hükûmetinde Kraliyet'in kıdemli bakanıdır. İçişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığını yönetir ve Birleşik Krallık'ın tüm ulusal güvenlik, polislik ve göçmenlik politikalarından sorumludur. Büyük bir Devlet Ofisi olarak, içişleri bakanı hükûmetteki en kıdemli ve etkili bakanlardan biridir. Görevdeki kişi, İngiliz Kabinesi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yasal bir üyesidir. Görev sahibi bakanlık sıralamasında beşincidir.