İçeriğe atla

Narmanlı Han

Koordinatlar: 41°01′45″K 28°58′30″D / 41.02917°K 28.97500°D / 41.02917; 28.97500
Narmanlı Han
Narmanlı Han'ın restorasyon sonrası dışarıdan görünümü.
Harita
Genel bilgiler
TürHan
Konumİstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′45″K 28°58′30″D / 41.02917°K 28.97500°D / 41.02917; 28.97500
Yenileme2018
SahipTekin Esen
Mehmet Erkul [1]
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Giuseppe Fossati
Baş müteahhitSiska
ÖdüllerSign of the City Awards
Diğer bilgiler
Mağaza sayısı9
Resmî site
Narmanlı Han

Narmanlı Han ya da Narmanlı Yurdu, İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan tarihi bir han.

Tarihi

1831 yılında inşa edilmiş olan bina, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914'e dek Rus hapishanesi olarak kullanılmış, daha sonra Narmanlı ailesinin mülkü olmuş ve ailenin Narman'lı kökeni nedeniyle Narmanlı Yurdu olarak anılmıştır. Mimarisinde Fossati Kardeşler (Guiseppe Fossati ve Gaspare Fossati) imzası taşıyan han Tünel meydanı'nındaki önemli binalardan biridir. Sonraki yıllarda stüdyo ve konut olarak kullanılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşamış ve çalışmışlardır. Beş ressam tarafından kurulan D Grubu ilk sergisini 1933 yılında Narmanlı Yurdu'nun altındaki Mimoza şapkacısında açmıştır.

Türkiye Ermeni basınının önemli yayın organlarından Jamanak'ın merkezi uzun süre burada bulunmuştur.

Binada bir dönem sadece bir noter ofisi bulunmaktaydı. 1990'ların başından bu yana Narmanlı Han'ın otele dönüştürülmesi için projeler yapılsa da, 11 mal sahibi arasında bir anlaşmaya varılamamış olması sonucunda proje hayata geçirilememiştir. 2010 yılı içinde noter de binadan taşınmıştır. Seneler boyunca atıl ve bakımsız kalan han 2013 senesinde yeni mal sahipleri tarafından satın alınmıştır. Restorasyon sonrası içerisinde 9 ayrı marka ile servis veren han birçok farklı demografiden insana hitap etmektedir.

Narmanlı Han Beyoğlu Kültür Yolu üzerinde bulunmaktadır.[2]

Narmanlı ismi

Geçmişte Rus elçiliği tarafından kullanılan bina, ticaretle uğraşan ve ticaret gelirleriyle gayrimenkul yatırımları yapan Erzurum'un Narman ilçesi kökenli Narmanlı Mustafa Efendi'nin oğulları Avni ve Sıtkı Narmanlı tarafından satın alındı. Binanın bölümleri daha sonra sanatçılara düşük ücretli olarak kiralanmaya başlandı ve bir kültür merkezi haline dönüştü.[3]

Restorasyonu

2011 Şubat ayı başında restorasyon için keşif çalışmaları başladı. Bina 2013 yılı Aralık ayında 57 Milyon ABD Dolar'ı tutarla Tekin Esen ve Mehmet Erkul'un temsil ettiği Esen ve Erkul ailesine satıldı. 2015 yılında İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan ve 2016 Şubat ayında başlayan restorasyon çalışmaları ilk kez 2017 Eylül ayı itibarıyla gün yüzüne çıktı. Siska inşaat'ın tamamladığı Mimar Sinan Genim'in restorasyon projesi Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'la yaptığı ziyaret sonrasında kamuoyu tarafından da takip edilmeye başladı.[4] Restorasyon sonrası han bir buluşma merkezi haline geldi ve günlük olarak binlerce kişiye hizmet vermektedir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Tekin Esen ve Mehmet Erkul Beyoğlu'nun tarihi ve simge pastanesi Markiz'i satın aldı - Türkiye'de İş Dünyası". PatronlarDunyasi. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Beyoğlu Kültür Yolu Mekânları - AKM Resmi Web Sitesi". akmistanbul.gov.tr. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  3. ^ Narmanlı Mustafa Efendi, oğulları Avni ve Sıtkı Narmanlı ile, 1926, Seda Özen Bilgili
  4. ^ "Narmanlı Han'da restorasyon çalışmaları başladı". Hürriyet. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Sıtkı Tarancı</span> Türk şair

Cahit Sıtkı Tarancı Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı. Şiirlerinde en çok yaşama sevinci ve ölüm temalarına yer verdi; ayrıca yitik aşklar, mutlu sevdalar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın buruklukları, çocukluk özlemi konulu şiirler yazdı. Birçok şiiri, farklı bestekârlar tarafından bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir sanayi ve ulaşım müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Peçevî</span> Pécs (Macaristan) doğumlu Osmanlı tarihçisi

İbrahim Peçevî veya Peçuylu İbrahim Efendi, Macaristan doğumlu Osmanlı tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Atatürk Evi</span>

Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk ziyaretini anmaktadır. Atatürk, 27 Ocak 1925 tarihinde Silifke'ye gelmiş ve bir gece bu evde konaklamıştır. Müzede, Atatürk'ün o gece kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Gaspare Fossati</span>

Gaspare Trajano Fossati, Tanzimat devrinde geldiği İstanbul’da yirmi yıl yaşamış ve başta Ayasofya’nın restorasyonu olmak üzere çok sayıda mimari proje gerçekleştirmiş İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<i>Bizim Aile</i> (film) 1975 yapımı Türk filmi

Bizim Aile, yönetmenlik koltuğunda Ergin Orbey'in oturduğu, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Sadık Şendil'in yazdığı 1975 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Ayşen Gruda, Itır Esen ve Halit Akçatepe gibi isimler yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Vahdettin Köşkü</span> İstanbul, Türkiyede bir Cumhurbaşkanlığı ofisi

Vahdettin Köşkü veya Çengelköy Köşkü, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Çengelköy'de bulunan köşktür. Köşk, padişah olmadan önce Şehzade Mehmed Vahdeddin Efendi tarafından kullanıldığı için Vahdettin Köşkü adıyla bilinir. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 'Çalışma Ofisi' olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Müzesi</span>

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Efendi Köşkü</span>

Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk’taki Bağlarbaşı Korusu içinde bulunan tarihi köşk.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi</span> müze evi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir müzedir. Diyarbakır doğumlu şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü evdir. Ev, 1733 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi</span>

Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Mersin kent içinde tesis olunmuş bir güzel sanatlar galerisidir. Bina çeşitli sanat faaliyetlerinin sergilendiği merkezi bir semtte ve 36°47′56″K 34°37′47″D koordinatlarındadır. İçel Sanat Kulübü'nün 100 metre kadar güneyindedir.