İçeriğe atla

Narin Ferdi Şefik

Narin Ferdi Şefik (d. 15 Mayıs 1959), Kıbrıs Türkü hukukçu. 2015 ve 2024 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanlığını yürütmüştür.

15 Mayıs 1959'da Lefkoşa'da doğan Şefik, babası Macit Ferdi'nin Barclays bankasındaki müfettişlik görevi nedeniyle ilkokulda defalarca okul değiştirdi. İngiltere ve İsrail'de bu sürede eğitim gördü, bu sürede İngilizce öğrendi. 1968'de Köşklüçiftlik İlkokuluna döndü. İlkokulu bitirdikten sonra 1970'te İngiliz Okuluna yazılsa da, 1974'teki Kıbrıs Harekâtı'yla beraber okulun güneyde kalmasıyla burayı bırakmak zorunda kaldı. Bunun ardından eğitimine İngiltere'de Tetbury yakınlarındaki Westonbirt School'da yatılı olarak devam etti. Liseyi bitirdiğinde matematik okumak istemesine rağmen ailesinin yönlendirmesiyle hukuk bölümünü tercih etti ve 1980'de King's College London'dan hukuk alanında lisans diplomasıyla mezun oldu. Bunun üzerine Kıbrıs'a döndü, dersleri uzaktan takip ederek 1981'de Gray's Inn'den Barrister-at-Law unvanını aldı.[1]

26 Kasım 1981'de KKTC'de de baro sınavını geçip stajını tamamlamasının ardından baroya avukat olarak kaydoldu. İlk olarak Oktay Feridun'un yazıhanesinde çalışıp sonra kendi yazıhanesini açtı. Kayıp Şahıslar Komitesinde dönemin Türk üyesi olan Rüstem Tatar'a asistanlık yaptı.[1]

Beş yıllık avukatlık yaşamının ardından başvurduğu yargıçlık münhalinde başarılı olmasının ardından 2 Şubat 1987'de yargıçlığa atandı. 7 Nisan 1995 tarihinde kıdemli yargıç, 4 Mart 2002'de Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanlığına atandı. 14 Temmuz 2008 tarihindeyse Yüksek Mahkeme yargıçlığına atandı.[1]

Yüksek Mahkeme Başkanlığına Yüksek Adliye Kurulu tarafından oy birliğiyle 7 Eylül 2015'te seçildi.[2] Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da atamasıyla birlikte 21 Eylül 2015'te göreve başladı.[3] Görevi emekliye ayrılan Şafak Öneri'den devralan Şefik, Yüksek Mahkeme Başkanı olan ilk kadın oldu.[2] Başkanlığı sırasında 2020 yılında Meclis tarafından kabul edilip referandumda reddedilen ve Yüksek Mahkemenin yargıç sayısını 17'ye yükseltmeyi öngören anayasa değişikliği önerisini destekledi.[4]

15 Mayıs 2024 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi başkanlığına getirilen ilk kadın olarak 9 sene bu görevi sürdürdü.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Taşçı, Yıltan (2010). İngiliz Okulu'nda Öğrenim Görmüş Kıbrıslı Türk Değerler. Lefkoşa: Deniz Plaza Yayınları. ss. 193-194. 
  2. ^ a b "Narin Ferdi Şefik, Yüksek Mahkeme Başkanı oluyor!". KIBRIS POSTASI. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  5. ^ "43 yıllık meslek hayatını noktalayan Şefik vurguladı: Sorunları çözülmemiş yargı güçlü olamaz". KIBRIS POSTASI. 29 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kenan Çoygun, Türk askerdir. Kıbrıs'ta 1962-1967 yılları arasında bayraktarlık yapmış, sonrasında tuğgeneralliğe yükselmiştir. Kıbrıs'taki görevi sırasında "Bozkurt" ismiyle bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

Ferdi Sabit Soyer, eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel başkanı ve Cumhuriyet Meclisi Gazimağusa milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">William O. Douglas</span>

William Orville Douglas, kişi özgürlüklerinin tutarlı bir savunucusu olarak tanınan kamu görevlisi, hukuk eğitmeni ve ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı. Toplam 36 yıl boyunca Yüksek Mahkeme üyeliği yaparak, bu görevde en uzun süre kalan kişi olmuştur.

Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşu. 16 Haziran 1958 tarihinde kurulan kuruluşun ilk başkanı Tahsin S. Gözmen, günümüzdeki başkanı ise Mehmet Harmancı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">İrsen Küçük</span> 7. KKTC başbakanı

İrsen Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi. 2010-13 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Hüseyin Nusret Taşdeler Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

Bruno Cotte Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Emine Çolak</span> Kıbrıs Türkü politikacı

Emine Çolak, Temmuz 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında Kalyoncu Hükûmeti'nde KKTC Dışişleri Bakanlığı yapmış Kıbrıslı Türk avukattır.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.

Orhan Zihni Bilgehan, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve emekli hâkim. Bilgehan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Meclisinde milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin N. Cardozo</span> ABDli hukukçu

Benjamin Nathan Cardozo, ABD'li hukukçu ve yargıç. 1932-1938 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi yargıçlığı yapmıştır. Ayrıca Yale Üniversitesi'nde yargı sürecine ilişkin dersler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Altıner</span>

Gökhan Altıner, Kıbrıslı Türk Gazeteci, Program Yapımcısı ve Yazar. ABD Arkansas Eyaleti İyi Niyet Elçisi. International Federation of Journalists Üyesi. Kıbrıs Postası Gazetesi'nde günlük köşe yazısı yazmakta ve Kıbrıs Postası TV'de Sabah Postası isimli programında günlük canlı yayın sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıslı Türk mimar ve siyasetçi. 23 Ocak 2022 tarihinde gerçekleşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimlerinde Cumhuriyet Meclisi'nde milletvekilli seçilmiştir. 11 Ağustos 2021'den beridir KKTC'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıdır.

Oktay Feridun, Kıbrıs Türkü hukukçu, devlet bakanı ve eski başsavcıdır.