İçeriğe atla

Nardaran

Nardaran, Azerbaycan Bakü'de Abşeron Yarımadası'nda bir yerleşim ve belediyedir. 8.300 nüfusa sahiptir. Bakü merkezinin 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunan, politik olarak Bakü şehir alt bölümünün bir parçasıdır ve bir banliyö olarak değerlendirilmektedir. Dini açıdan liberal olan ülkenin geri kalanından farklı olarak Nardaran, Azerbaycan'daki muhafazakar Şii İslam'ın tek merkezidir.

Nardaran ismi geliyor Farsça: nar (nar) نار + daran (ağaçlar) داران, yani "nar ağaçları ile yer".

Kasaba, yaklaşık 12,5 metre yüksekliğinde yuvarlak bir kuleye sahip, 14. yüzyıldan kalma bir kalenin yeridir. Sovyet yönetimi sırasında, kasaba çiçek yetiştirme merkezi olarak biliniyordu. Azerbaycan'ın bağımsızlığından bu yana, ekonomi küçüldü ve kasaba, havyar avcılarıyla ünlü.[1]

Şii İslam'ın Merkezi

Nardaran "uzun zamandır dindar Şii Müslümanların kalesi"[2] ve Azerbaycan'ın tamamında, sakinlerinin dindar bir şekilde dindar ve muhafazakar olduğu, sokaklarının dini pankartlar sergilediği ve çoğu kadının halka açık yerlerde çarşaf giydiği en çok yer olan yerdir . Kasaba, bir medresenin yanı sıra, İmam Rıza'nın kız kardeşi Rahima Khanim'in mezarı üzerine 1990'ların sonunda inşa edilen büyük bir Şii camisi olan Rahima Khanim Camii'ne ev sahipliği yapıyor. Artık yasaklanmış olan Azerbaycan İslam Partisi bu kasabada kuruldu ve üssü burada merkezlenmişti. Nardaran, güçlü protestoların ve huzursuzlukların, protestocuların yetersiz yaşam standartlarını gördükleri gerekçesiyle 2002 yılının Haziran ayında göze çarpan isyanların ve Ocak 2006'da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan diğer ayaklanmaların yeri oldu. 26 Kasım 2015'te iki polis memuru ve dört şüpheli Şii Müslüman militan silahlı bir çatışmada öldürüldü.[3] Müslüman Birlik Hareketi'nin dini lideri Taleh Bagirov, diğer 14 Nardaran sakini ile birlikte tutuklandı.[4]

Bu olayın bir sonucu olarak Azerbaycan parlamentosu, yurtdışında din eğitimi almış kişilerin Azerbaycan'da İslami ayin ve törenleri uygulamasının yanı sıra camilerde vaaz vermesini ve ülkenin önde gelen pozisyonlarını işgal etmesini yasaklayan yasaları çıkardı; ibadet yerleri, dini merkezler ve bürolar dışında dini gereçlerin, bayrakların ve sloganların sergilenmesinin yasaklanması.[5] Halka açık aşure şenlikleri de yasaklandı.[6] Azerbaycan hükûmeti ayrıca yurtdışında savaşan Azerbaycan vatandaşlarının vatandaşlıklarının kaldırılması için bir yasa çıkardı.[7]

Ayrıca bakınız

  • Azerbaycan'daki fenerler listesi

Kaynakça

  1. ^ C.J. Chivers, "Corruption Endangers a Treasure of the Caspian", The New York Times, Nov. 11, 2005, Accessed 05-01-2006
  2. ^ Mamedov (8 Aralık 2015). "Azerbaijan: Examining the Source of Discontent in Nardaran". eurasianet.org. Open Society Institute. 12 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  3. ^ Novruz (30 Kasım 2015). "Deadly Clashes Between Police and Shia Muslims in Azerbaijan". Institute for War and Peace Reporting. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  4. ^ Azerbaijan: Mission Nardaran Challenge 9 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Osservatorio Balcani e Caucaso, 2 February 2016
  5. ^ "В Азербайджане запретят мулл, обучавшихся за границей (Azerbaijan has banned mullahs studying abroad)" (Rusça). Oxu.az. 2 Aralık 2015. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  6. ^ "В Азербайджане запрещают различные представления в дни Ашура (Azerbaijan will forbid various representations in the days of Ashura)" (Rusça). Oxu.az. 2 Aralık 2015. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  7. ^ "Террористов будут лишать азербайджанского гражданства (Terrorists will be deprived Azerbaijani citizenship)" (Rusça). Oxu.az. 2 Aralık 2015. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tarihi</span> Azerbaycanın tarihi

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde bir ülke. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya'nın Dağıstan bölgesi, kuzeybatıda Gürcistan, güneybatıda Ermenistan ve Türkiye ve güneyde İran ile sınırlıdır. Azerbaycan Cumhuriyet'nin yaklaşık 10 milyona yaklaşan nüfusunu bir Türk etnik grubu olan Azerbaycanlılar ve çeşitli diğer etnik gruplar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fetali Han Hoyski</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Fetali Han Hoyski, Azeri avukat, Rus İmparatorluğu Devlet Meclisi üyesi ve daha sonra 1918'de kurulan bağımsız Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki camiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Azerbaycan'daki camileri sıralamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

Azerbaycan'da din, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına göre Azerbaycan laik devlettir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde din devletten ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da dinsizlik</span>

Azerbaycan'da dinsizlik sayıma ve nüfus sayımına göre yoruma açıktır. Şii İslam Azerbaycan'da en büyük inançtır. Azerbaycan'daki ateistlerin, deistlerin veya agnostiklerin sayısını ölçmek zordur çünkü bunlar ülke nüfus sayımında resmi olarak sayılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">26 Bakü Komiseri Anıtı</span>

26 Bakü Komiseri Anıtı, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan ve Bakü Sovyetine bağlı 26 Bakü Komiseri'ni anmak için inşa edilen anıt. Anıtın 1968 yılında açılmasının ardından komiserlerin naaşları anıtın bulunduğu yere nakledilmişdi. Anıtın bulunduğu meydanın merkezindeki heykelde sonsuz alev tutan bir insan heykeli yer alırdı. Kurşuna dizilerek idam edilen 26 komiserin adları anıtta yer alan büyük bir taş kaideye yazılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Sultanov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Hamid Hasan oğlu Sultanov, Azeri Sovyet siyasetçi, Azerbaycan SSC İç İşleri Halk Komiseri ve sonra Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı.

Azerbaycan'da din özgürlüğü, anayasasının 18. maddesine göre laik bir ülkedir. Azerbaycan'da laiklik, özellikle Sovyetler Birliği döneminde yaygınlaşmış ve yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.

Uluslararası Muğam Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir sanat ve müzik merkezidir. Azerbaycan müziğinin belirli bir türü olan muğamı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkez, Bakü Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi</span>

1991 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi veya Karakent Faciası Azerbaycan'ın üst düzey yetkilileri ile Rusya ve Kazakistan'dan gözlemcilerin bulunduğu SSCB İçişleri Bakanlığına bağlı 72 numaralı Mil Mi-8 helikopterinin Birinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında, 20 Kasım 1991'de, Azerbaycan'ın Hocavend Rayonuna bağlı Karakent köyünün üç kilometre uzağında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesi. Daha sonra Ermeni yetkililer bunun bir kaza olduğunu iddia etmişlerdi. Olay sırası helikopterde bulunan herkes, yani 13 Azeri yetkili, 2 Rus ve 1 Kazak yetkili, 3 Azeri gazeteci ve 3 helikopter ekibi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İran ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının (1991) ardından kurulmuştur. İran ve Azerbaycan büyük ölçüde aynı tarihi, dini, etnik kökeni ve kültürü paylaşıyor. Şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti olarak adlandırılan topraklar, İran'dan ancak 19. yüzyılın ilk yarısında, Rus-İran Savaşları ile ayrıldı. Aras nehrinin kuzeyindeki bölgede, çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprakları, Rusya tarafından işgal edilene kadar İran topraklarıydı. İran ve Azerbaycan ayrıca çoğunluğu Şii Müslüman olan iki ülkedir. Sırasıyla dünyadaki en yüksek ve ikinci en yüksek Şii nüfus yüzdesine sahipler, ve her iki komşu milletin nüfusunun çoğunluğu ağırlıklı olarak Sünni iken tarihin tam olarak aynı anından itibaren her iki ülkede de Şiilik kök salmıştır. Ancak siyasi uyum zaman zaman değişebileceğinden iki ülke arasında bazı gerginlikler yaşanıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ile müttefik olan Batı yanlısı bir hükûmete sahipken, İran ise ABD ile düşmanlığı nedeniyle sıkı bir şekilde Rusya ve Çin yanlısı desteğe sahip ve yaptırımlarla hedef alınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Yahudileri Müzesi</span>

Dağ Yahudileri Müzesi Azerbaycan'ın Guba şehrinde Dağ Yahudilerine adanmış bir müzedir. 2020'de açılmıştır ve 19. yüzyıldan kalma Karzhog Sinagogu'nda yer almaktadır. Dağ Yahudilerine adanmış dünyadaki ilk ve tek müzedir.

Kafkasya Dini Konseyi, Bakü'de bulunan Güney Kafkasya Müslümanlarının en yüksek manevi ve idari organıdır.