İçeriğe atla

Narda Kalesi

Koordinatlar: 39°9′53.71″K 20°59′11.551″D / 39.1649194°K 20.98654194°D / 39.1649194; 20.98654194
Narda Kalesi
Κάστρο της Άρτας
Narda, Yunanistan
Kalenin görünümü
Koordinatlar39°9′53.71″K 20°59′11.551″D / 39.1649194°K 20.98654194°D / 39.1649194; 20.98654194
TipKale
Yapı tarihçesi
İnşa13. yüzyıl
İnşa ettirenEpir Despotluğu

Narda Kalesi (YunancaΚάστρο της Άρτας, romanizeKastro tis Artas), Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 13. yüzyılda Epir Despotluğu döneminde inşa edilmiştir.

Tarihçe

Narda Kalesi, kentin kuzeydoğu ucunda, Arahtos Nehri'nin kıvrımında yer alır. Kalenin doğu duvarındaki antik kesme taş kalıntıları, kalenin, yakınlardaki Nikopolis'in MÖ 31'deki kuruluşundan bu yana terk edilmiş olan antik Ambrakya'nın aşağı kasabasının yerine inşa edildiğini kanıtlamaktadır. Narda bölgesinin tam olarak ne zaman yeniden işgal edildiği belli olmayıp ilk kez 1082'deki Norman kuşatması sırasında belgelendi ve o zamana kadar görünüşe göre bazı tahkimatlara sahipti.

Kale, şehrin kalesiydi ve Narda'nın başkenti olduğu Epir Despotluğu'nun 13. yüzyılın başlarındaki hükümdarlarına atfedilir, ancak mevcut şekli çoğunlukla Osmanlı dönemine kadar uzanır. Kale büyük olasılıkla Epir'in üçüncü hükümdarı II. Mihail Komnenos Dukas döneminde inşa edilmiş olup kendisine atfedilen bir monogram ana kapının yakınındaki bir kulede bulunmuştur. Epir Prensliği'nin başkenti olan Narda, bir yandan Bizans İmparatorluğu, diğer yandan ise Napoli Krallığı'nın Angevinleri tarafından sık sık kuşatılmıştı. Bizanslılar şehri 1338-1339'da ele geçirdiler, ancak II. Nikeforos Orsini'nin 1356-1357'de Epir devletini yeniden kurmasından önce şehir kısa sürede Sırp İmparatorluğu'nun eline geçti. Sırp hükümdar Simeon Uroş, 1359'dan sonra Narda Despotluğu'nu kuran Arnavut Peter Losha'nın eline geçene kadar şehri yönetti. Şehir, uzun bir kuşatmanın ardından şehir I. Carlo Tocco'nun eline geçtiği 1416 yılına kadar Arnavutların elinde kaldı ve böylece Epir devletini kendi yönetimi altında yeniden kurdu.

1449'da Nardaa, Mora Savaşı sırasındaki Venedik işgali dışında 1717'ye kadar burayı yöneten Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi. 1717'den 1797'de Venedik Cumhuriyeti'nin yıkılışına kadar Venedik İyon Adaları'nın anakarasına bağlıyken daha sonra Fransız kontrolü altına girdi, ancak iki yıl sonra Tepedelenli Ali Paşa tarafından fethedildi. Daha sonra Narda'nın 1881'de Yunanistan Krallığı'na ilhakına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kaldı.

Mimarisi

Alçak bir tepe üzerine inşa edilen ve başlangıçta Arahtos'un yatağına dayanan kale duvarları, düzensiz bir şekil oluşturarak kuzeydoğu-güneybatı ekseninde yaklaşık 280 metre uzunluğunda ve 175 metreye kadar genişliğe sahiptir. Bir zamanlar nehir tarafından korunan doğu tarafında, Ambrakya antik kentinin surunun bir kısmını kapsayan tek bir duvar bulunmaktadır. Diğer tarafta kale, biri yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve kulelerle korunan iç duvar, diğeri ise yaklaşık 4-5 metre yüksekliğinde, iç duvarın kulelerini kendi devresine kapatmaya yetecek kadar uzakta olan dış duvar iki duvarla korunmaktadır. İç duvar günümüze kadar sağlam kalmıştır, ancak dış duvar yalnızca izole edilmiş kısımlardadır. Duvarlar ortalama 2,5 metre kalınlığındadır. Duvarlar birçok burçla güçlendirildi ve kuleler ve korkuluklar, Osmanlı ve Venedik döneminde topçu mazgallarını taşıyacak şekilde değiştirildi.

Bizans dönemine ait bir kilise ve binanın kalıntıları, bunların Epir despotlarının sarayı ve saray kilisesi olabileceğini düşündürmektedir. Ancak 1960'larda Xenia otelinin inşa edilmesiyle kalenin iç kısmındaki neredeyse tüm arkeolojik kalıntılar yok edildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanya</span>

Hanya, Girit'in ikinci büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan Hanya ilinin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kalesi</span>

Girne Kalesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bulunan, 7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

Nara Kalesi, Çanakkale'ye 6 km uzaklıkta bulunan Osmanlı kalesi. Yapımına 3. Selim döneminde başlanmış, 2. Mahmut döneminde tamamlanmıştır. Duvarlarında antik Abidos kentinin kalıntılarının kullanıldığı öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Andronikos</span> Doğu Roma İmparatoru

III. Andronikos Paleologos (Yunanca: Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος, Bizans imparatoru. 1321'den itibaren rakip imparator olduktan sonra 1328-1341. III. Andronikos, IX. Mihail ile Kilikya Ermeni Krallığı Kralı II. Levon ve Kraliçe Keran çiftinin kızı Rita oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Vişegrad, Macaristan</span> Macaristanda bir kasaba

Vişegrad veya Visegrád Macaristan'ın Pest ili'nde bulunan bir kasabadır. Kasaba; başkent Budapeşte'nin 43 km kuzeyinde, Tuna Nehri'nin sağ kıyısında yer almakta olup Macar Kralı Matyas Corvinus' un erken Rönesans yazlık sarayı ve Orta Çağ kalesinin kalıntıları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Mistra</span> Mistra

Mistra, Mezistre veya Misehor, Mora Vakainamelerinde (kroniklerinde) Μυζηθράς Myzithras, kale için bir kasaba ve Lakonya, Mora'nın eski bir belediyesi. Yunanistan'da 2011 yılında gerçekleşen yerel idareler reformundan beri Sparta belediyesinin bir parçasıdır. Antik Sparta'nın yanında Taygetus dağında konumlanmıştır. 14 ve 15. yüzyıllarda Bizans Mora Despotluğu'na başkentlik ettiği dönem zenginlik ve kültürel bir yükseliş yaşamıştır. Şehirde yerleşim Osmanlı döneminde devam etmiştir ancak Batılı Seyyahlar yanlışlıkla burayı antik Sparta olduğunu düşünmüşlerdir. 1830larda burası terk edilip, yaklaşık sekiz kilometre doğusunda yeni kasaba Sparta inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frankokrasi</span>

FrankokrasiLatinokrasi olarak da bilinir ve Venedik'teki etki alanı için Venetokrasi denir, Yunanistan tarihindeki Dördüncü Haçlı Seferi'nden (1204) sonraki dönemdir. Bir dizi Fransız ve İtalyan Haçlı devletleri dağılmış Bizans İmparatorluğu topraklarında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çar Samuel Kalesi</span>

Çar Samuel Kalesi günümüzde Kuzey Makedonya sınırları içerisinde, inşa edildiği dönemde başkentliğini yaptığı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun Ohri şehrinde inşa edilen, Ohri gölüne hâkim büyük bir tepenin üzerinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Semavi Eyice'ye göre kalenin Bulgar çar Samuel tarafından yaptırıldığı yolundaki hipotez bir dayanağa sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1260)</span>

Konstantinopolis Kuşatması 1260'ta parçalanmış Bizans İmparatorluğu'nun en büyük kalıntısı olan İznik İmparatorluğu'nun Konstantinopolis'i Latin İmparatorluğu'ndan geri alma ve şehri yeniden canlanan bir Bizans İmparatorluğunun siyasi, kültürel ve manevi başkenti olarak yeniden kurma girişimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Kalesi</span> Arnavutlukun Dıraç kentindeki 1. yüzyılda yapılmış kale

Dıraç Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1. yüzyılda inşa edilmiş olup surlar ile çevrilidir. Orta Çağ ve erken modern dönemlerde onarılmış ve güçlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

Avlonya Kalesi, Arnavutluk'taki en büyük Osmanlı kalesi. Kalenin yapımına 1537 yılında başlanmış ve muhtemelen 1542-43'te tamamlanmıştır. Osmanlı arşivlerinden gelen bilgilerden evvelce Venedik eseri olduğu veya İtalyan bir mimarın elinden çıktığı düşünülen bu kalenin Sinan'ın amiri olduğu Hassa Mimarlar Ocağı tarafından tasarlandığı anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ardanuç Kalesi</span>

Ardanuç Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç kasabasında Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Ardanuç kale-kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin merkeziydi. Kale, Ardanuç Çayı'nın sol kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Narda Körfezi</span> Yunanistanda bir körfez

Narda, Arta veya Ambrakya Körfezi, bazı kaynaklardaki ismiyle Amvrakikos Körfezi, kuzeybatı Yunanistan'da, İyon Denizi'nde bulunan bir körfezdir. Körfez, 40 km uzunluğunda, 15 km genişliğindedir. Yunanistan'daki en büyük körfezlerinden biridir ve ekolojik öneminden dolayı ülkedeki millî parklardan birisidir. Preveze, Amfilohya ve Voniçe körfezin kıyısındaki kasabalardır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya Kalesi</span>

Yanya Kalesi, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir kaledir. Kale, ilk olarak 11. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiş olup günümüz kale büyük ölçüde geç Osmanlı döneminde Tepedelenli Ali Paşa yönetimindeki yeniden yapılanmaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut prenslikleri</span>

Arnavut prenslikleri terimi, Orta Çağ'da Arnavutluk'ta ve Batı Balkanlar'ın çevre bölgelerinde Arnavut soyluları tarafından yönetilen bir dizi prensliği ifade etmektedir. 12. yüzyılda, ilk Arnavut prensliği olan Arbanon Prensliği ortaya çıkmıştır. Ancak daha sonra, 14. yüzyılın 2. yarısında, özellikle 1355'ten sonra Sırp İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla bu prenslikler güçlendi. Bu prensliklerden bazıları, 1444'teOsmanlı İmparatorluğu'nu 28'den fazla savaşta mağlup eden Leş Birliği adı verilen askeri ittifak altında 1480'e kadar birleşmişlerdir. Günümüzün Arnavutluk'unu, Batı ve Orta Kosova'yı, Epir'i, Korint'e kadar olan bölgeleri, Batı Kuzey Makedonya'yı ve Karadağ'ın güneyini kapsıyorlardı. Bu prensliklerin liderleri, Gjin Bua Shpata, II. Andrea Muzaka, Gjon Zenebishi, Karl Thopia, Andrea Gropa, Balşa ailesi, Gjergj Arianiti, Yuvan Kastrioti, İskender Bey, Dukagjini ailesi ve Leka Dukagin gibi 14. ve 15. yüzyıllarda en çok tanınan Balkan figürlerinden bazılarıydılar.