İçeriğe atla

Narayama Türküsü (anlam ayrımı)

  • Narayama Türküsü (roman), Japon yazar Shichirô Fukazawa'nın 1956'da yazdığı ilk romanı. Özgün adı Narayama Bushiko
  • Narayama Türküsü (film, 1958), yukarıdaki romandan uyarlanan, Keisuke Kinoshita'nın yönettiği 1958 yapımı Japon filmi. Özgün adı Narayama Bushiko (Ballad of Narayama)
  • Narayama Türküsü (film, 1983), yine aynı romandan uyarlanmış, 1983'teki yeniden çevrim. Yönetmen Shohei Imamura. Özgün adı Narayama Bushiko (The Ballad of Narayama)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenzaburo Oe</span> Japon yazar ve 1994 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1935-2023)

Kenzaburō Ōe, Japon yazar ve çağdaş Japon edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden birisi. Ōe, 1994 yılında Yasunari Kavabata'dan sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ikinci Japon yazardır.

<i>Duvar</i> (film) Yılmaz Güneyin 1983 yapımı son filmi

Duvar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği 1983 yapımı filmdir. Yılmaz Güney'in, Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi alan Yol filminden sonraki ilk, hayatını kaybetmeden önceki son filmidir. Ayrıca 1974 yılındaki Arkadaş filminden beri bizzat çekimlerinin başında bulunduğu ilk filmidir. Güney, 1974–1981 yılları arasını cinayetten ötürü hapishanelerde geçirdiği için bu dönemdeki filmlerinin çekimlerinde bulunamamış, filmlerini hapishaneden organize ve takip etmiştir. Duvar filminin çekimlerini ise 1983'te Fransa'da gerçekleştirmiş ve ilk olarak tekrar Cannes Film Festivali'nde göstermiştir.

<i>Doktor Jivago</i>

Doktor Jivago, Sovyet yazarı Boris Pasternak'ın (1890-1960) Rus Devrimi sırasında geçen ünlü romanıdır. Özgün adı Доктор Живаго olan roman ilk defa Rusçayla aynı anda İtalyanca olarak da basılmıştır.. Ertesi yıl da Doctor Zhivago adıyla İngilizce yayımlanmıştır.

Nefes Nefese ile şunlar kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Bob Fosse</span>

Bob Fosse, müzikal tiyatro yönetmeni, koreografı ve film yönetmenidir. Koreograf olarak 7 kez Tony Ödülü almıştır. 1972 yılında ise Cabaret filmi ile En İyi Yönetmen alanında Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 1975 yılında Lenny ve 1980 yılında All That Jazz filmleri ile bu ödüle tekrar aday gösterilmiştir. All That Jazz ile aynı zamanda En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday olmuş, Cannes Film Festivali'nde de Altın Palmiyeyi kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shōhei Imamura</span> Japon film yönetmeni (1926 – 2006)

Shōhei Imamura , Japon yönetmen,senarist ve yapımcı. İmamura, Japon Yeni Dalga sinemasının en önemli temsilcilerinden biridir ve Altın Palmiye kazanan ilk Japon yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">David Niven</span> İngiliz oyuncu ve yazar (1910–1983)

David Niven, ödüllü İngiliz sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mitchum</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1917 – 1997)

Robert Mitchum,, , Amerikalı oyuncu ve şarkıcı.

<i>Narayama Türküsü</i> (film, 1958)

Narayama Türküsü 1958 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Narayama Bushiko (楢山節考) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Ballad of Narayama adıyla gösterilmiştir.

<i>Narayama Türküsü</i> (film, 1983)

Narayama Türküsü 1983 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Narayama Bushiko (楢山節考) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Ballad of Narayama adıyla gösterilmiştir.

Ölüm Oyunu kelimesi ile şunlar kastedilmiş olabilir:

Macera, baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür. Tehlikeli iş, risk, spekülasyon gibi anlamlara da gelebilir. Mecazi olarak da "olmayacakmış gibi görünen iş" anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carson McCullers</span> Amerikalı yazar (1917 – 1967)

Carson McCullers Amerikalı yazar. Roman, kısa öykü, oyun, deneme ve şiir türlerinde eserler üretmiştir. İlk romanı Yalnız Bir Avcıdır Yürek, Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerindeki toplumdan dışlanmış, uyumsuz karakterlerin manevi yalnızlıklarını konu alır. Diğer eserlerinde de benzer mekanları ve temaları kullanmıştır.

<i>Devdas</i> 2002 tarihli Hindistan yapımı Sanjay Leela Bhansalinin romantik dram filmi

Devdas, Sanjay Leela Bhansali'nin yönettiği 2002 Hint romantik dram filmi. Sharat Chandra Chattopadhyay 1917'de yazdığı aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Hindistan'da üretilen en pahalı filmlerden birisidir. Bu filmle birlikte roman dördüncü kez sinemaya aktarılmıştır.

Her yıl, her etkinliğin başlangıcından önce, Cannes Film Festivali yönetim kurulu hangi filmlerin ödül alacağını seçmekle yükümlü olan jürileri atar. Jüri, mesleklerinde saygıdeğer konuma gelmiş uluslararası sanatçılar arasından seçilir. Jüri başkanı ise, uluslararası alanda tanınmış sinemacılardan seçilir.

36. Cannes Film Festivali, 7 - 19 Mayıs 1983 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye, Narayama Bushiko ile Shōhei Imamura'ya verildi.

Sumiko Sakamoto , Japon aktris ve şarkıcı.