İçeriğe atla

Nar Photos

Nar Photos, 2003 yılında kurulan haber ve belgesel fotoğrafçılığı dalında bağımsız çalışan fotoğraf kolektifi.[1] Amaçlarını "Fotoğrafı dünyayı anlamak ve ifade etmek için görsel bir araç olarak kullanmak, olayları sunulduğu şekliyle kabullenmektense, sorgulamayı tercih etmek, yaşamın farklı durumlarını ortaya koyarak, yakın geçmişe dair toplumsal bir hafıza ve geniş bir tartışma alanı yaratmak" olarak sunan ajansın kurucuları arasında Coşkun Aşar, Serra Akcan, Haluk Çobanoğlu, İlker Maga, Burcu Göknar, Tolga Sezgin, Kerem Uzel, Mehmet Kaçmaz, Gökşin Varan ve Özcan Yurdalan gibi fotoğrafçılar bulunmakta. Nar Photos'dan hizmet alan kuruluşlar arasında National Geographic / Türkiye, National Geographic / Yunanistan, Aksiyon dergisi, Corbis Uluslararası Haber ajansı, Yapı Kredi Kültür Sanat A.Ş yayınları, Geniş Açı Fotograf Dergisi, Elle Magazine (TR), Cornucopia Magazine (TR), Fotograf Vakfı Girişimi, Bianet, The Times (UK), Independent (UK), Boston Globe (U.S.A), Knight Ridder (U.S.A), Womens Wear Daily (U.S.A), Country Homes Magazine (TR), The Gate Magazine (TR), Ulusoy Travel Magazine, Art+Decor Magazine (TR), Enterpreneur Magazine (U.S.A), Radikal Gazetesi, Cumhuriyet Dergi gibi kuruluşlar bulunmaktadır.[2]

Çalışmaları

2006: Türkiye ve Ermenistan'dan on belgesel fotoğrafçı İstanbul ve Erivan'da günlük hayatı yansıtan MERHABAREV/Erivan-İstanbul fotoğraf sergisini hazırladı.[3] Sergi adını, her iki dildeki merhaba sözcüklerinin birleşmesinden aldı. (Barev, ermenicede merhaba demek.)[4]

2011: NarPhotos'tan Barzan Hakan, Lezgin Çeşme, Savaş Onur Şen depremin ardından Van'a giderek yıkımı fotoğrafladı.[5]

2012: Fotoğraf Vakfı, Galata Fotoğrafhanesi, Nar Photos ve Van Fotoğrafçılar Kulübü'nün ortak çalışması olan "Faili Belli Roboskî Katliamı" Fotoğraf Sergisi eş zamanlı olarak 9 ilde açıldı.[6]

2013: Nar Photos Gezi parkı protestolarını fotoğrafladı ve sergiledi.[7]

2013: Kuruluş 10.yılını 'Yolda' adlı bir sergiyle kutladı.[8] 2003 – 2013 yılları arasında kayda alınan 20 bin fotoğraflık arşivden seçilen 75 fotoğraf İstanbul Modern'de sergilendi.[9] Kentsel dönüşüm, toplu taşıma, İnönü Stadyumu, Gezi Parkı, göçmenler ve gece hayatıyla kent; sünnet, kına, Newroz, Artvin-Kafkasör Festivali gibi kutlamalar; Kars, Ardahan, Ağrı gibi coğrafyalar; Ermeniler, Kürtler, Rumlar, Süryaniler ve törenleri; mevsimlik işçiler, kot taşlama işçileri, kâğıt toplayıcıları ve grevler; LGBTQI ve Kadınlar Günü yürüyüşleriyle sokak gibi konularda fotoğraflar yer aldı. Sergide Adnan Onur Acar, Ahmet Şık, Aylin Kızıl, Barış Sever, Eren Aytuğ, Erhan Arık, Fatma Çelik, Fırat Aygün, Gençer Yurttaş, Gülşin Ketenci, Hüsamettin Bahçe, Kerem Uzel, Lezgin Kani, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan, Ruben Mangasaryan, Saner Şen, Serpil Polat, Serra Akcan ve Tolga Sezgin'in fotoğrafları yer aldı.[10] Sergide ayrıca videolar da bulunuyordu.[11] 2014: Nar Photos ve Haber Vesaire, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin Gezi Parkı ziyareti ve Fenerbahçe maçına gidişlerinin kısa belgeselini çekti.[12]

2014: Hafızayı Harekete Geçirmek: Kadınların Tanıklığı sergisinde Serra Akcan, Fatma Çelik, Gülşin Ketenci, Aylin Kızıl, Serpil Polat'ın fotoğraflarıyla yer aldı.[13]

2015: iş kazalarına dikkat çekmek için Soma'daki maden kazasının birinci yıldönümünde Uluslararası Af Örgütü, Grey Ajans ve Nar Photos işbirliği Soma için '301' sergisi açıldı.[14] 2015: Fotoğraf Vakfı'nın düzenlediği 2. Belgesel Fotoğraf Günlerine Diyarbakırlı Ermeniler ile Anadolu'nun son âşıkları ve dengbejleri fotoğrafları ile katıldı.[15]

Kitapları

Nar Photos Milyonluk Manzara, Kentsel Dönüşümün Resimleri, kentsel dönüşüme ilişkin bir sergi ve bir kitap olarak hazırlandı.[16] Kitaba Serra Akcan, Eren Aytuğ, Mehmet Kaçmaz, Tolga Sezgin, Saner Şen ve Kerem Uzel'in fotoğrafları ile katıldı.[17]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Fotoğrafçılığın ajans kültürü: Nar Photos". platohaber.com. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Nar Photos". www.fotomuhabiri.com. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Merhabarev' köprüsü!". www.milliyet.com.tr. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Türk ve Ermeni fotoğrafçılardan 'Merhabarev'". arsiv.ntv.com.tr. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  5. ^ "NarPhotos'tan yıkımın fotoğrafları". sendika10.org. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  6. ^ ""Faili Belli Roboskî Katliamı" Fotoğraf Sergisi". www.haberler.com. 3 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  7. ^ "Nar Photos: Taking a stand at the Gezi protests behind the camera lens". www.inenart.eu. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  8. ^ "Nar Photos'dan 10 Yılın Özeti". www.artfulliving.com.tr. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  9. ^ "Yolda: Nar Photos Arşivinden Türkiye Fotoğrafları". www.istanbulmodern.org. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  10. ^ "Nar Photos'dan Türkiye'nin Görünmeyenleri: "Yolda"". www.mimarizm.com. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  11. ^ "Nar Photos videoları bir tık uzağınızda". www.timeoutistanbul.com. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  12. ^ ""Ali İsmail'in Gelmesi Gereken Maça Neden Ben Geldim?"". bianet.org. 8 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  13. ^ "Sergi: Hafızayı Harekete Geçirmek: Kadınların Tanıklığı". www.depoistanbul.net. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  14. ^ "Soma için '301' sergisi açıldı". www.aljazeera.com.tr. 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  15. ^ "Fotoğraflarla 'Yüzyılın Sesi". www.agos.com.tr. 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  16. ^ "Kentsel dönüşümün manzarası". www.radikal.com.tr. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 
  17. ^ "Milyonluk Manzara Kentsel Dönüşümün Resimleri". www.iletisim.com.tr/. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Aral</span> Türk gazeteci ve belgesel yapımcısı

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyâh, belgesel film ve televizyon yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Haas</span> Amerikalı fotoğrafçı (1921 – 1986)

Ernst Haas, Avusturya asıllı Amerikalı fotoğrafçı. Özellikle renkli çalışmalarıyla fotoğraf sanatında etkili olmuştur.

Mehmet Şakir Eczacıbaşı, Türk eczacı, fotoğraf sanatçısı ve iş insanı.

Sabit Kalfagil, fotoğrafçı. Konya Lisesi'ni bitirdi fakat bu dönemlerde fotoğrafçılık hakkında bir planı yoktu. Daha sonra İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. Bir süre İstanbul Belediyesi' nde çalıştı. Başkan danışmanlığı başkan yardımcılığı ve imar müdürlüğünde çalıştı.

Ozan Sağdıç, Türk fotoğrafçıdır. Özellikle 20. yüzyıl'ın ikinci yarısında Hayat mecmuasında başladığı kariyerinde Türkiye'nin görsel belleğine çok önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Niko Guido</span> Türk fotoğrafçı

Niko Guido veya gerçek adı ile Necip Yanmaz, Türk fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Tetik</span> Türk fotoğrafçı

Gültekin Tetik Türk, yönetmen, görüntü yönetmeni, yapımcı ve profesyonel fotografçı. Türkiye Yeşiller Partisi kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Turgut (fotoğrafçı)</span> Türk fotoğraf sanatçısı ve yönetmen

Mehmet Turgut,, Türk fotoğrafçı, yönetmen, sunucu ve yapımcı. 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmenidir. 2009 yılında Sanat Kurumu tarafından, fotoğraf dalında yılın sanatçısı seçilmiştir. PX3 Prix De La Photographie Paris adlı uluslararası fotoğraf yarışmasında “Fine ART- Collage” ve “Advertising – Beauty” dallarında ikinci seçilmiştir.

Kezban Arca Batıbeki, Türk ressam, grafiker, fotoğrafçı, koleksiyoner.

İsa Çelik, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP'ın Artist of FIAP ” (AFİAP) unvanına sahip Türk fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Moran</span> Türk mütercim ve fotoğraf sanatçısı

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.

Özcan Yurdalan,, fotoğraf sanatçısı. AFSAD ve FV kurucularındandır. 1977-1982 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Yazıları ve fotoröportajları Milliyet Pazar (1996-1997), İstanbul Kültür Sanat Haritası (1998-2002), Art Decor (2000-2002), Cumhuriyet Dergi, E edebiyat (1999-2003), Evrensel Gazetesi (2009-2010), National Geographic ve Atlasgazete'de yayınlanan Yurdalan, Uygulamalı Belgesel Fotoğraf Seminerleri ve çocuklarla Fotoğraf Atölyeleri düzenliyor. Sarı Otobüs ile uzun yolculuklara çıkıyor.

<span class="mw-page-title-main">Cem Yiğit Üzümoğlu</span> Türk tiyatrocu ve oyuncu

Cem Yiğit Üzümoğlu, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

Burim Myftiu Arnavut asıllı Amerikalı fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Opp</span> Amerikalı fotoğrafçı

Edward Oppenheimer Moskova, Rusya merkezli çalışan bir foto muhabiridir. Şu anda Moskova'da Rus medya grubu Kommersant için Görüntü Yönetmeni olarak çalışıyor.

Resul Çelik, Türk fotoğraf sanatçısı. Üzerinde 11 yıl çalıştığı ve İsviçre, Fransa, ve ABD gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde açtığı Gizem Dolu Anadolu: 81 il 81 Fotoğraf adlı sergisi ile tanınmaktadır. Fotoğrafları manzara ve portre ağırlıklıdır.

Anuş Babacanyan, Ermeni foto muhabiri ve kadın fotoğrafçılığı kolektifi 4Plus'ın kurucusudur. Kafkasya'nın çatışma bölgelerindeki yaşamları belgelemesiyle tanınıyor.