İçeriğe atla

Nar Bayramı

Nar Festivali
Nar bayramı
TürüBayram, festival
BaşlangıcıHey yılın Kasım ayı
Sıklığı1 gün
Konum(lar)Göyçay
Ülke Azerbaycan
Aktif yıllar2006-günümüz
DevamlılıkHer yıl
DüzenleyiciAzerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı
DiliAzerice

Nar Bayramı, Azerbaycan'ın Göyçay kentinde her yıl düzenlenen kültürel bir bayramıdır. Geleneksel Azerbaycan dansları ve Azerbaycan müziği ile bir geçit töreni düzenlenmektedir.[1]

Bayramda, en büyük narı yeme ve nar yeme yarışması gibi yarışmalar yer almaktadır.

Tarihi

Göyçay Nar Bayramı, ilk kez 3 Kasım 2006 tarihinde Azerbaycan Kültür Bakanlığı ile Göyçay Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilmiştir. Nitekim, 2006 yılından itibaren bayram, her sonbaharda (özellikle Ekim'de) farklı nar çeşitlerinden orijinal yemeklerin sergilenmesiyle oluşmaktadır.[2][3] Her geçen yıl bayram kutlamalarına olan ilgi çoğalmaktadır. 2013 yılında, etkinliğe devlet ve hükûmet yetkilileriyle birlikte yaklaşık 20 yabancı ülkeden temsilci katılmıştır.[2]

Konsept

Göyçay, şehirde pek çok nar çeşidi yetiştirildiği için Azerbaycan'ın nar başkenti olarak kabul edilir. En meşhur nar çeşitleri Veles, Shirin, Gyuleysha ve Shihbaba'dır. Bayramda bir fuar ve farklı nar çeşitleri ile yerel işletmelerin ürettiği çeşitli nar ürünlerini sergileyen bir sergi yer almaktadır. Ayrıca bayram boyunca Azerbaycan kültürüne ait ögeler de sergilenmektedir. Göyçay yöresinin ayrı köylerinde yetişen narlar ile nar suyu, meyve suyu konsantresi, reçel, jöle, nar şurubu, şarap ve şuruplu tohum gibi ürünler ilçe merkezine getirilerek kent meydanında düzenlenen sergide sergilenmektedir. Kutlamalarda ayrıca, şehir merkezinde izlenebilecek genç sporcuların performansları ve konser programları yer almaktadır. Konuklar çeşitli zanaatkarları, usta zanaatkârları, çömlekçileri, değirmencileri, demircileri, sanatçıları ve dansçıları, folklor gruplarının sporcu ve performanslarını, çocuk çizimlerini, resimlerini, müziklerini, şarkılarını ve danslarını görebilirler.[4]

Etkinlikler

Bayram kapsamındaki etkinlikler yıllar içinde değişerek daha fazla seyirci ve katılımcı kazanmıştır. Bayramdaki etkinlik türleri arasında törenler, yarışmalar, dans etkinlikleri, fuarlar, geçit törenleri, performanslar vb. yer almaktadır. En hızlı nar yeme, nar suyu sıkabilme, en büyük nar gibi yarışmalar yapılmaktadır. 12. Nar Bayramı'nda "en güzel nar kızı" yarışması yapıldı.[5]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Goychay". Mapcarta (İngilizce). 31 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b "Göyçayda nar bayramı keçirilib - Xəbərlər - GÖYÇAY RAYON Icra Hakimiyyəti". goychay-ih.gov.az. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Goychay Pomegranate Festival celebrates its anniversary". vestnikkavkaza.net (İngilizce). 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  4. ^ Sinalcoadmin (21 Kasım 2016). "The Pomegranate Festival in Goychay". Sinalco Group (İngilizce). 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Xəta 404 - Səhifə tapılmadı!". Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. 4 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı</span> TBMMnin açılışının kutlandığı Türk ulusal bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Nar</span> Kınagiller familyasından bir bitki türü

Nar, kınagiller (Lythraceae) familyasından, içinde küçük çekirdekleri ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecik bulunan, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Nevruz</span> Baharın ve yeni yılın gelişinin kutlandığı bir gelenek

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Festival</span> belli bir sanat dalına ya da sanatçıya ayrılmış gösteri dizisi

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200'lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır.

<span class="mw-page-title-main">Aşure</span> Türk ve komşu ülkeler mutfağından jöleli bir tatlı

Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">1970 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1970 Eurovision Şarkı Yarışması, 15. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. 21 Mart 1970 tarihinde Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan RAI Congrescentrum'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Willy Dobbe yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Mutfağı</span> Azerbaycanın ulusal mutfağı

Azerbaycan mutfağı Azerbaycan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azerbaycan mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Göyçay</span> Azerbaycanda şehir

Göyçay, Azerbaycan'ın Göyçay Rayonu'nun merkez belediyesidir. Belediye, Göyçay şehrini ve yakındaki Qızılqaya köyünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">29 Ekim Cumhuriyet Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alameda, Málaga</span> İspanyanın Málaga ilinde belediye

Alameda, İspanya'nın, Malaga İli'nin, Antequera İlçesi'ne bağlı belediye ve şehir. 430 metre rakım ve 65 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Alameda'nın 2009 nüfus sayımlarına göre, nüfusu 5.481'dir. Nüfus yoğunluğu ise 84,32 kişi/kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Roma festivalleri</span> Vikimedya liste maddesi

Roma festivalleri ya da Latince söylenişiyle feriae, Roma İmparatorluğu'nda yılın belli zamanlarında farklı tanrısal varlıklar için kutlanılan bayram ya da festival günleridir. Bu festivallerin en önemlileri Saturnalia(günümüzde Noel) ve Consualia, Lupercalia ve Bona Dea kutlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı arifesi</span> yılın son günü

Yılbaşı arifesi veya Yılbaşı gecesi, Miladi takvimin son günü olan 31 Aralık tarihinde kutlanan bir gündür. Birçok ülkede dans edilerek, yenilerek, içilerek ve havai fişeklerin izlenmesi veya yakılmasıyla kutlanır. Bazı Hıristiyanlar ise bir gece ayinine katılırlar. Kutlamalar genellikle gece yarısından sonra Yılbaşı olarak bilinen 1 Ocak tarihine kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Tuşino Havaalanı</span>

Tuşino Havaalanı,, Moskova'nın kuzeybatısında, Rusya'nın Tuşino şehrinde bulunan havalimanı. Soğuk Savaş döneminde Sovyet Hava Kuvvetleri'nin askeri tatbikatların yapıldığı yer olarak bilinir, Sovyet Hava Filosu Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı gibi özel günlerde bu havalimanında kutlama yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Günü</span>

Şehir Günü, çoğunlukla pazar günü olmak üzere hafta sonlarına ayrılmış, Rusya ve Bağımsız Devletler Birliğindeki neredeyse büyün büyük şehirlerin kendilerine ait özel günleridir. Şehir Günü, Rusya Günü ile birlikte, kural olarak her şehrin sakinlerini etkileyen, hazırlık açısından ülkenin en büyük özel günüdür. Bu günlerde çeşitli geçit törenleri, alaylar, şenlikler, fuarlar, konserler, sokak performansları, sergiler, yarışmalar düzenlenmektedir. Şehir günleri genellikle havai fişek gösterileri ile sona erer. Bazı şehirlerin kutlamaları bütün hafta sonu sürebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gjirokastra Ulusal Folklor Festivali</span> Arnavutluktaki Sanat Festivali

Gjirokastra Ulusal Folklor Festivali Arnavutluk'un güneyinde Gjirokastër'deki Gjirokastër Kalesi'nde her beş yılda bir düzenlenen bir sanat festivalidir. Festival ilk olarak 1968'de düzenlendi ve Arnavut kültürünün en önemli etkinliği olarak kabul ediliyor. Festivalde, Balkanlar ve Güney İtalya'da Arnavutluk'un geleneksel Arnavut müziği, Arnavutluk, diasporası ve Arnavutluk'un yaşadığı topraklardan kıyafet ve dansları sergileniyor. Gjirokastër Festivali, 1949'da Tiran'da başlayan Folklor Festivalleri geleneğini takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Harıbülbül Müzik Festivali</span>

Harıbülbül Müzik Festivali, 1989-1991 yılları ve 2020 yılında Karabağ Savaşının sona ermesiyle Azerbaycan'nın Şuşa ilinde düzenlenen müzik festivalidir. 1989-1991 yıllarında Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığı ve 2021 yılında Haydar Aliyev Vakfı tarafından her yılın mayıs ayında Şuşa genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'da nar üretimi</span>

Afganistan'da nar üretimi, ülkenin tarım ekonomisine önemli katkı sağlar. Muhtemelen antik çağlardan beri ülkede nar üretimi varlık göstermiştir. Nar, başta Kandehar, Helmend, Vardak, Gazne, Paktiya, Ferah, Kapisa ve Belh olmak üzere birçok ilde önemli bir mahsuldür ve binlerce kişinin geçim kaynağıdır