İçeriğe atla

Nar (film)

Nar
YönetmenÜmit Ünal
YapımcıTürker Korkmaz
SenaristÜmit Ünal
OyuncularSerra Yılmaz
Erdem Akakçe
İdil Fırat
İrem Altuğ
Şükran Ovalı
MüzikSelim Demirdelen
Görüntü yönetmeniTürksoy Gölebeyi
Sanat yönetmeniElif Taşçıoğlu
KurguÇiçek Kahraman
DağıtıcıMedya Vizyon
Çıkış tarih(ler)i23 Aralık 2011 (2011-12-23)
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Nar, Ümit Ünal'ın 2011 filmi. Filmin başrollerinde Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İdil Fırat ile İrem Altuğ yer aldı. Toplamda on beş günde çekildi.[1] Türk sinemasında Düş Gezginleri (1992) ile İki Genç Kız (2005) filmleriyle birlikte lezbiyen cinsel kimliklerine sahip kadın karakterlerin başrolde olduğu filmin olay örgüsü bu karakterler üzerinden ilerleyen filmlerden biridir[2] Filmin hikâyesi dört farklı inanıştaki, farklı insanların hayatları aynı evin içinde, yarım gün gibi çok kısa bir sürede aynı öykü çevresinde kurgulanmıştır.

23 Aralık 2011'de vizyona giren film, on hafta vizyonda kalarak toplamda 8.588 kişi tarafından seyredildi ve 83.702,00 TL hasılat elde etti.[3]

Karşılama

Eleştiriler

Habertürk'ten Kerem Akça, Nar'ı "dünyayı bir nara benzetip onun etrafındaki 'tabaka’nın kırılmasıyla dağılmaya açık olan farklı nar tanelerinden oluştuğunu ima eden tersine bir kesişen hayatlar filmi^" olarak yorumladı.[4] Filmin, Joseph Losey'nin Kaza Gecesi'nde (Accident, 1967) görülen bir olay çevresinde dönen ve sosyolojik-ahlaki hesaplaşma üzerinden yürüyen tiyatro etkili omurgayı transfer ettiği söylenebileceğini yazdı. Beyazperde'den Murat Tolga Şen, filmin sırtını hikâye, oyunculuk ve yönetmenlik becerisine dayandırdığını ve finale doğru kan kaybetmesine rağmen meraklı bir öykü anlatmayı ve izlettirmeyi başardığını belirtti.[5]

Kaynakça

  1. ^ Özkartal, Miraç Zeynep (18 Aralık 2011). "Ümit'le ilişkimiz bana tapınmasıyla başladı". Milliyet. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  2. ^ Gürkan, Hasan (2016), "TÜRKİYE SİNEMASINDA LEZBİYEN STEREOTİPİNİN TEMSİLİ", Erciyes İletişim Dergisi, 4 (4), doi:10.17680/akademia.58107, 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Mayıs 2017 
  3. ^ "Nar". BoxOfficeTürkiye. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  4. ^ Akça, Kerem (23 Aralık 2011). "KÜLTÜR-SANAT Animasyon musun kurmaca mı?". Habertürk. Habertürk. 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  5. ^ Şen, Murat Tolga. "Nar". Beyazperde.com. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Beyazperde (web sitesi)</span> Dizi ve sinema sitesi

Beyazperde.com, 1998 yılında Young New Media bünyesinde yayın hayatına başlayan; Temmuz 2006 yılında Mynet tarafından, Mayıs 2010'da AlloCiné grubu, 2013'te FIMALAC Holding'e bağlı Webedia tarafından satın alınan sinema web sitesi. Türkiye'de en çok ziyaret edilen sinema sitelerinden biridir.

<i>Gölgesizler</i> (film) 2009 çıkışlı Türk filmi

Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan 2008 Türkiye yapımı psikolojik-dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde " En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Yapımcılığını, senaryosunu yazdığı Sağır Oda dizisinde "Oğuz Bey" karakteri ile ön plana çıkan Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu Narsist Film yaptı.

<i>Milyarder</i> (film) 1986 yapımı Türk komedi–dram filmi

Milyarder, 1986 Türkiye yapımı Kartal Tibet'in yönettiği komedi dram filmidir. Film Türkiye'nin küçük ilçerinden biri olan Mesudiye'deki tren istasyonunun amiri Mesut'un Millî Piyango'dan büyük ikramiye kazanması ile birlikte çevresinde gelişen olayları anlatmaktadır. Filmde Türk sinemasının bilinen kişilerinden Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tuluğ Çizgen, Müge Akyamaç, Uğur Yücel ve Ergun Köknar gibi isimler vardır. Film, Sapanca tren istasyonunda çekilmiştir.

Türk sinemasında, LGBT temaları, ilk kez 1962 yılından çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde, ilk defa iki kadının öpüşmesi yer almaktadır. 1960'lı yıllarda Yeşilçam sinemasında LGBT bireylerin içine dahil olunduğu on dokuz film vardır ve bunlardan on altısı lezbiyenlik, ikisi erkek eşcinselliği, biri ise trans bireyleri konu almıştır. Erkek eşcinselliği ise lezbiyen ilişkiyen ilişkilerin anlatılmasından yirmi dört yıl sonra gerçekleşmiştir ve bu döneme kadar yan karakterlerde genellikle bir güldürü unsuru olarak efemine erkeklere yer verilmiştir. 1970'ler itibaren trans bireyler filmlerde cinsel kimlikleri gizlenerek yer almıştır.

<i>Babamın Sesi</i> 2012 çıkışlı dram türündeki film

Babamın Sesi veya kullanılan Kürtçe adıyla Dengê Bavê Min, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönetmenliğini üstlendiği 2012 çıkışlı dram türündeki Almanya-Fransa-Türkiye ortak yapımı film. Maraş Katliamı'ndan etkilenen Kürt-Alevi bir ailenin hikâyesini konu edinmektedir. Yönetmenlerden Zeynel Doğan'ın ailesinin gerçek hikâyesinden yola çıkılarak oluşturuldu ve filmin merkezinde Doğan'ın babasından kalan kasetler yer aldı.

<i>Ülkücüler</i> (film)

Ülkücüler, yönetmenliğini Halil Sarı'nın yaptığı, 2012 Türk politik, belgesel filmi.

<i>Moskovanın Şifresi: Temel</i>

Moskova'nın Şifresi: Temel ya da Temel 2: Moskova'nın Şifresi, Sümela'nın Şifresi: Temel'in devamı niteliğindeki 2012 yapımı, komedi ve macera türlerindeki Türk filmi. Adem Kılıç'ın yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Yılmaz Okumuş tarafından yazıldı. Trabzonlu Temel'in bir yanlış anlaşılma sonucunda Rus mafyası ile çatışıp Moskova'ya gitmesini ve burada başından geçen olayları konu almaktadır.

<i>Patron Mutlu Son İstiyor</i> 2013 yapımı Türk filmi

Patron Mutlu Son İstiyor Kıvanç Baruönü'nün yönetmenliğini üstlendiği 2013 yapımı bir Türk filmidir. Filmin başrollerinde Tolga Çevik, Ezgi Mola ve Murat Başoğlu oynamıştır.

<i>Siccîn</i> film

Siccîn, yönetmenliğini Alper Mestçi'nin, senaristliğini Ersan Özer'in üstlendiği Türk yapımı bir korku filmidir. Türkiye genelinde 26 Eylül 2014 tarihinde vizyona giren film, ilk haftasında 89 bin 203 kişi tarafından seyredilmiştir.

Alper Mestçi, Türk senarist, yönetmen ve mizah yazarıdır.

<i>Ali Baba ve 7 Cüceler</i> 2015 yapımı Türk filmi

Ali Baba ve 7 Cüceler, Cem Yılmaz'ın yazıp yönettiği dördüncü filmidir. Aynı zamanda filmin yapımcılığını ve başrolünü de Cem Yılmaz üstlenmektedir. Filmin başrol oyuncuları ise Cem Yılmaz, Zafer Algöz ve Çetin Altay'dır. Filmin vizyon tarihi olarak önce 16 Ekim 2015 belirlenmiştir. Filmin gösterim tarihi seçim süreci ve terör olayları nedeniyle 29 Ekim'den 13 Kasım'a ertelenmiştir. Film, Cem Yılmaz'ın birden çok karakteri oynadığı filmlerinden biridir. Ayrıca, sanatçı Barış Manço'nun eserlerini kullanmış, karakterlerden birine de isminin benzerini vermiştir. "Boris Mancov" isimli karakteri Cem Yılmaz oynamıştır. Film 352 farklı sinema salonunda gösterilmiştir. Filmin bir kısmı Bulgaristan'da çekilmiştir. Ali Baba ve 7 Cüceler, ilk üç günde 540 bin izleyiciye ulaşarak, Cem Yılmaz'ın bir önceki filmi Pek Yakında'nın 399 bin olan ilk üç gün izleyici sayısını geçmiştir.

<i>Nadide Hayat</i> Çağan Irmak filmi

Nadide Hayat, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı 2015 yapımı Türk filmi. Filmin başrollerini Nadide karakterine hayat veren Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler paylaşıyor. Çekimleri İstanbul Üniversitesi ve Muğla'da çekilen film, 18 Aralık 2015'te vizyona girdi.

<i>Pişt</i> (film) 2015 Türk korku ve komedi filmi

Pişti; Oğuzhan Uğur'un yazıp yönetmenliğini, Can Sarcan'ın üstlendiği 2015 yapımı Türk komedi ve korku filmidir. Filmin başrol kadrosunda, sosyal medyadan tanınan Oğuzhan Uğur, Doğa Konakoğlu ve Mustafa Ak yer almaktadır. Film 29 Mayıs 2015'te vizyona girmiştir.

<i>Cennetten Kovulmak</i>

Cennetten Kovulmak, Ferit Karahan'ın yönetmenliğini üstlendiği ve Serdar Temel ile birlikte senaryosunu yazdığı 2013 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Ezgi Asaroğlu, Rojda Tekin ve Gülistan Acet'in yer aldığı filmde, 2000'lerin başında Kürt sorunu, biri Muşlu diğeri İstanbullu iki aile üzerinden işlenmektedir. Yönetmenin ilk uzun metrajlı sinema filmidir.

<i>Ayla</i> (film) 2017 yapımı Türkiye–Güney Kore ortak filmi

Ayla, yönetmenliğini Can Ulkay'ın, senaristliğini ise Yiğit Güralp'in gerçekleştirdiği, 2017 yılı çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı dram ve savaş türündeki bir sinema filmidir. 1950 yılında başlayan Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin çekimlerine 2016 yılında başlandı. Çekimler Türkiye'de ve Güney Kore'de gerçekleştirildi. Yapımcılığını Mustafa Uslu'nun üstlendiği filmin müzikleri ise Fahir Atakoğlu tarafından bestelenmiştir. 27 Ekim 2017 tarihinde Türkiye'de vizyona giren filmin başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Lee Kyung-Jin, Ali Atay ve Murat Yıldırım gibi oyuncular yer almaktadır. Kore Savaşı sırasında Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Dilbirliği ile Koreli Eunja Kim'in gerçek yaşananlardan esinlenerek sinemaya uyarlanan filmidir.

<i>Aile Arasında</i> 2017 yapımı Türk filmi

Aile Arasında, Ozan Açıktan tarafından yönetilen ve senaryosunu Gülse Birsel'in yazdığı, komedi türündeki Türk filmidir. Filmin başrollerinde Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar, Devrim Yakut, Fatih Artman, Şevket Çoruh, Gülse Birsel, Derya Karadaş, Su Kutlu ve Ayta Sözeri yer almaktadır. Film, 1 Aralık 2017'de vizyona girdi. 2024 yılında filmin devam filmi çekilecektir.

<i>Yol Ayrımı</i> (film) 2017 yapımı Yavuz Turgul filmi

Yol Ayrımı, yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul'un üstlendiği 2017 çıkışlı sinema filmi. Başrollerinde, Şener Şen, Rutkay Aziz, Mert Fırat, Nihal Yalçın ve Çiğdem Selışık Onat'ın yer aldığı ve çekimlerinin İstanbul'da gerçekleştirildiği film, 10 Kasım 2017'de vizyona girmiştir.

<i>Dayı: Bir Adamın Hikayesi</i> 2021 yapımı Türk filmi

Dayı: Bir Adamın Hikâyesi, 10 Aralık 2021 tarihinde vizyona giren, senaryosunu Uğur Bayraktar ve Serkan Öztürk'ün kaleme aldığı, yönetmenliği Uğur Bayraktar'ın yaptığı, Ufuk Bayraktar'ın başrolünde yer aldığı aksiyon ve dram türündeki Türk yapımı sinema filmi.