İçeriğe atla

Napolyon'un Son Karargahı

Napolyon'un Karargahı

Napolyon'un Son Merkez Karargahı

Napolyon'un Son Karargâhı (Fransızca: Le dernier QG de Napoléon), İmparator Napolyon'un 18 Haziran 1815'te Waterloo Savaşı'ndan önceki gece kaldığı Genappe, Belçika'daki Ferme du Caillou'da (Caillou Çiftliği) yer alan bir müzedir. Bölge, Waterloo Aslanı'nın 4 kilometre (2,5 mil) güneyinde, Chaussée de Bruxelles 66, 1472 Genappe adresinde yer almaktadır. Kuzeye doğru ilerleyen anayol Waterloo savaş alanının üzerinden geçerek Waterloo'ya ve oradan da Brüksel'e ulaşmaktadır.

Tarihi

Robert Hills tarafından çizilen evin yanmış kabuğu (1816)
Robert Hills tarafından çizilen evin yanmış kabuğu (1816)

1815 yılında çiftlik evi Séance de Caioux'ya aitti. Napolyon 17/18 Haziran 1815 gecesi burada ikamet etmiştir.[1] Napolyon'un mareşallerine "Sırf Wellington tarafından yenildiğiniz için onun iyi bir general olduğunu düşünüyorsunuz. Size Wellington'un kötü bir general, İngilizlerin kötü birlikler olduğunu söylüyorum dedi, ve bu iş, kahvaltı etmekten başka bir şey değildir" dediği kahvaltı konferansının yapıldığı yerdir.[2]

Savaştan bir gün sonra Prusyalılar, eski düşmanlarını bir daha asla barındırmamaya yemin ederek çiftlik evini yaktılar.

Kaynakça

  1. ^ Hills, Robert (1816), Sketches in Flanders and Holland: With Some Account of a Tour Through Parts of Those Countries, Shortly After the Battle of Waterloo; in a Series of Letters to a Friend, J. Haines and J. Turner, p. 93
  2. ^ Point, B.W. (Summer 2015), journal d'information officiel de la Province du Brabant wallon

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ligny Muharebesi</span>

Ligny Muharebesi, 16 Haziran 1815 tarihinde, Waterloo Savaşı'ndan iki gün önce gerçekleşti. Napolyon ve ünlü Fransız Grande Armée ordusu ile feldmareşal Blücher komutasındaki Prusya Krallığı ordusu savaş meydanında karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Wellesley</span> 1. Wellington Dükü

Arthur Wellesley, lakabı Demir Dük, Napolyon Savaşları sırasında Britanya ordusu komutanlığı ve sonradan başbakanlık (1828-1830) yapan asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<i>Sharpes Waterloo</i>

Sharpe's Justice, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin ondördüncü bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1997 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Aigle de drapeau</span> Fransız imparatorluk kartalı

Aigle de drapeau ya da Fransız İmparatorluk Kartalı, Napolyon Savaşları sırasında Napolyon Bonapart imparatorluk orduları tarafından taşınan sopa şeklindeki uzun bir desteğin üzerine konulmuş bir kartal şeklinden oluşan sancaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

Paris Antlaşması, 20 Kasım 1815'te Paris'te imzalanan ve Napolyon Savaşları'nı sonlandıran antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Quatre Bras Muharebesi</span>

Quatre Bras Muharebesi, 16 Haziran 1815'te, Waterloo Muharebesi'nden iki gün önce meydana gelen Fransız güçleri ile Koalisyon orduları arasındaki çatışma. Savaş, Quatre Bras'ın yakınlarında gerçekleşti. Wellington Dükü'nün İngiliz müttefik orduları ile Fransız Mareşal Michel Ney komutası altındaki Napolyon Bonapart'ın Fransız Armée du Nordun sol kanadı arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Raab Muharebesi (1809)</span>

Raab Muharebesi veya Győr Muharebesi 14 Haziran 1809'da Napolyon Savaşları sırasında Fransız-İtalyan kuvvetleri ile Habsburg kuvvetleri arasındaki muharebe. Bu çatışma, o dönem Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın Győr (Raab) yakınlarında gerçekleşti ve Fransız-İtalyan zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin ardından Arşidük John'un kuvvetleri Wagram Muharebesi'nde yer alamadı. Eugène de Beauharnais'in bu başarısının ardından I. Napolyon, Wagram'da zafer eldi etti.

<span class="mw-page-title-main">1810'lar</span> onyıl

1810'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1810'da başlayıp 31 Aralık 1819'da sona eren onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Sextius Alexandre François de Miollis</span> Fransız general (1759 – 1828)

Sextius Alexandre François de Miollis, Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında görev yapan bir Fransız generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Ricardo de Álava</span>

Miguel Ricardo de Álava y Esquivel, KB, MWO, 1835'te İspanya Başbakanı olarak görev yapan İspanyol bir general ve devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dörtlü İttifak (1815)</span> Avusturya, Prusya, Rusya ve Birleşik Krallık arasında 1815 ittifakı

Dörtlü İttifak, Avusturya, Prusya, Rusya ve Büyük Britanya'ndan oluşan monarşist Büyük Güçler tarafından, I. Napolyon yönetimindeki Birinci Fransız İmparatorluğu'nun genişlemesinin yarattığı askeri ve devrimci cumhuriyetçi siyasi tehditlere karşı koymak ve Yedinci Koalisyon Savaşı'nda savaşmak için kurulmuştur. Napolyon'un 18 Haziran 1815'teki Waterloo Muharebesi'ndeki nihai yenilgisinin ardından, 20 Kasım 1815'te Paris Antlaşması'nın imzalanmasıyla ittifak resmîleşmiştir. O dönemde Avrupa'nın uluslararası ilişkilerini istikrara kavuşturmayı amaçlayan Kongre Sisteminin kullanımını yeniledi ve her imzacı, Avrupa'nın herhangi bir yerinde meydana gelirse, Fransız Devrimi'ne yol açan devrim niteliğindeki salgınların tekrarını bastırmayı amaçlayan bir askeri ittifak taahhüdünde bulunmuştur. Dörtlü ittifak 1818'e kadar sürmüş, bu sırada Bourbon monarşisinin yeniden kurulması, artık Kral Louis XVIII tarafından yönetilen anayasal bir monarşi olan Fransa'nın Dörtlü İttifak'a katılmasını ve onu Beşli İttifak'a dönüştürmesini sağlamıştır.