Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.
Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.
Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.
Napoli, güney İtalya'nın Campania bölgesinde ve kendi ismini taşıyan Napoli ilinde bulunan, Campania bölgesinin ve Napoli ilinin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür. İtalya'nın nüfus itibarıyla, Roma ve Milano'dan sonra üçüncü büyük şehridir ve 4 milyondan fazla nüfusuyla ülkenin Milano'dan sonra ikinci metropol bölgesi.
Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türüdür. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise enstrümantaldir.
Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.
Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.
Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.
Orta Avrupa'nın Almanca konuşulan ülkelerinde yaşayan besteciler Orta Çağ'dan 20. yüzyılın ortalarına dek, Batı Sanatı Müzik Uygarlığının omurgası sayılan zengin ve çeşitli bir müzik üretmişlerdir. Açıkçası, diğer besteciler de önemli ve kendine özgü besteler yapmışlar ve Alman üslubunu etkilemişlerdir. Örneğin İtalya sadece opera alanında değil, enstrümantal sonatlar, konçertolar ve vokal şarkılar alanında da hatırı sayılır bir merkez olmuştur. Fransızlar, bu İtalyan biçimlerinin bazılarını kullanmışlar, bunlara saraya özgü bir şıklık vererek yerel motiflerle süslemişler ve Fransa'ya özgü temaları hemen göze çarpacak biçimde kullanmışlardır. İtalyan ve Hollandalı bestecilerle birlikte Fransız müzisyenler polifonik üslupta, bütündeki melodik parçaların kendiliğinden öne çıkmasının temellerini atmışlardır.
Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.
Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.
Pop rock, rock müziğin daha hafif, daha yumuşak ve ticari pop müziği andıran bir türevidir. 1950'lerde rock and roll'a bir alternatif olarak doğan pop rock'ın ilk örnekleri rock and roll tarzından, ritimlerinden ve düzenlemelerinden esinlenmiş olmasına rağmen profesyonel söz yazımına ve kayıt ekipmanına daha fazla önem verir. Pop rock karşıtları bu türü genellikle rock müzik kadar özgünlük taşımayan, düz ve ticari bir ürün olarak görür.
Latin pop, Latin Amerika, İspanya, Portekiz, İtalya'dan ve Hispanik-Amerikalı artistlerin genellikle İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce söyledikleri bir pop müziği türüdür.
Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.
Elektropop, hibrit bir tür olup pop ve elektronik müziğin kollarından biridir. Yetmişli yılların sonunda ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Genel olarak kullanılan sesler elektronik ortamda hazırlanır ama müziğin özü pop müziğidir.
Casalnuovo di Napoli,(genellikle kisaca:Casalnuovo) güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Napoli iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 13 km kuzeydoğusunda bulunan bir kent ve bir komün.
Müzikal tiyatro, kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Sıklıkla "müzikal" olarak da anılır.
Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.
Çağdaş Kazakistan devleti, Kazak Devlet Kurmangazi Orkestrası Halk Çalgıları, Kazak Devlet Filarmoni Orkestrası, Kazak Ulusal Operası ve Kazak Devlet Oda Orkestrası'na ev sahipliği yapmaktadır. Halk enstrümanları orkestrası 19. yüzyıldan kalma ünlü bir besteci ve dombra yorumcusu Kurmangazi Sağırbayoğlu adını temsil eder.
İtalyan pop müziği ya da İtalyancadaki ismiyle Canzone Italiana, ilk kez 1960'lı yılların İtalya'sında İtalyan kültürü ve ABD merkezli Pop müzik kültürlerinin senteziyle ortaya çıkmış bir müzik türüdür. İtalyan pop müziği şarkılarında genellikle romantizm,sevgi ve gündelik hayat konuları işlenmektedir. Musica Italiana'nın ilk temelleri ilk kez 1960'lı yıllarda Adriano Celentano,Mina,Bruno Filippini,Nila Pizzi,Lucio Dalla,Milva,Domenico Modugno ve Don Backy gibi öncü İtalyan pop müziği sanatçıları tarafından atılıp, bu sanatçılar döneminde yaptıkları şarkıları ve besteleri sayesinde İtalya'da büyük bir popülarite kazanmışlardır. Ancak Adamo,Dalida,Charles Aznavour ve Sacha Distel gibi Fransa ve Belçika kökenli usta şanson sanatçılarının söyledikleri Fransızca şarkılarını İtalyancaya adapte ederek söylemeleri ya da o ünlü Fransızca şanson şarkılarını İtalyan pop müziği sanatçılarınca İtalyanca olarak yorumlamaları da İtalyan pop müziğinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak, Amerikalı pop müziği sanatçıları Neil Sedaka ve Connie Francis de,İtalyan olmadıkları halde İtalyanca şarkılar söyleyerek İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili olmuşlardır. Soğuk Savaş'ın son yıllarından itibaren gerek ABD'den dünyaya kasıp kavuran modern pop müziği rüzgarı ve rahmetli Amerikalı pop müziği sanatçısı Michael Jackson'ın geliştirdiği modern pop akımı gerekse ünlü Sanremo Müzik Festivali sayesinde adını dünyaya duyuran efsanevi İtalyan şarkıcı Eros Ramazzotti,Drupi,Gianna Nannini ve ünlü müzik grubu Dik Dik de İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili oldu. Hatta Eros Ramazzotti'nin de kendine has bir romantik üslubu ve kaliteli güftelerle pop müziği yapması,İtalyan pop müziğinin farklı bir biçimde yorumlanmasını sağladı. 2000'li ve 1990'lı yıllara gelindiğinde ise Anna Tatangelo,Alessandra Amoroso,Laura Pausini,Nek,Tiziano Ferro,Arisa,Irama,Noemi,Giusy Ferreri ve Emma Marrone gibi genç İtalyan müzisyenlerin kariyerlere başlamasıyla birlikte İtalyan pop müziği,günümüzdeki modern şeklini almakta olup İtalyan ulusu'na resmen mal olmaktadır. 1950'den beri yapılmakta olan Sanremo Müzik Festivali de İtalyan Pop Müziği'nin gelişmesinde etkili olmaktadır.