
Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

Hong Kong bayrağı ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı, kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmi bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

Guangdong, Güney Çin'de, Güney Çin Denizi'nin kuzey kıyısında Çin'in 23 eyaletinden (sheng) biridir. Eyalet başkenti Guangzhou'dur. Toplam yaklaşık 179,800 km2 (69,421 sq mi), alanda 126,84 milyon nüfusuyla Guangdong, Çin'in en kalabalık eyaleti ve bölgeye göre 15'inci en büyük ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık üçüncü ülke alt bölümüdür.

Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.

Shenzhen, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangdong eyaletine bağlı, İnci Nehri Deltası üzerinde yer alan bir il düzeyi şehir. Aynı zamanda eyalet altı şehir ve özel ekonomik bölge statülerine sahip olan bölge, Çin'in borsa pazarı merkezi ve önemli bir uluslararası pazar olarak kurulmasının öngörülmesiyle Ocak 1979'da eski Bao'an İlçesi'nin temelleri üzerinde kuruldu. Shenzhen şehrinin tamamı Shenzhen Özel Ekonomik Alanı'nın içinde bulunur. Şehir, güneyinde Hong Kong, kuzeyinde ise Huizhou ve Dongguan şehirleri ile komşudur. Shenzhen ayrıca Çin'de başta kurumsal yenilik ve ülkenin açılmasını yaygınlaştırmak olmak üzere birçok açıdan önemli deneysel ve örneksel roller üstlenmektedir.

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi pasaportu Çin vatandaşı olan Hong Kong'un daimi sakinlerine verilir. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Temel Kanunu uyarınca, 1 Temmuz 1997 tarihinde egemenliğe geçişten bu yana Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Halk hükûmetinin yetkisi altında pasaport Hong Kong Hükûmeti Göçmenlik Departmanı tarafından verilmektedir. Hong Kong'un resmi dilleri Çince ve İngilizce olduğu için pasaport, Çince ve İngilizce olarak iki dilde basılmıştır. Pasaport genellikle 10 yıllık bir süre için geçerlidir. 16 yaşın altındaki çocuklar için pasaport 5 yıl için geçerlidir.

Sha Tin, Hong Kong'un 18 semtinden biridir. Semt, Yeni Bölgeler'de yer almaktadır. Yüzölçümü 69,4 km² olan semtin nüfusu 2011 yılı ile 630.273'tür. Şing Mun Nehri semtin içinden akmaktadır.

Kuzey Semti, Hong Kong'un 18 semtinden biridir. Semt, Yeni Bölgeler'de yer almaktadır. Yüzölçümü 168 km² olan semtin nüfusu 2006 yılı ile 280.730'dur.

İnci Nehri Deltası, Çin'in güneydoğusunda İnci Nehri'nin Güney Çin Denizi'ne aktığı İnci Nehri ağını çevreleyen alçak bir bölgedir. Bölge, Guangdong eyaletinin ortası ile Hong Kong ve Makao'yu kapsamakta olup dünyanın en yoğun kentleşmiş bölgelerinden ve Çin'in en önemli ekonomik ve sanayi merkezlerinden biridir. Bölge Dünya Bankası Grubu verilerine göre yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kentsel alanıdır.

Hong Kong üzerindeki egemenlik, 30 Haziran 1997 tarihinde Birleşik Krallık'tan Çin'e devredildi. Bu olay, Hong Kong'daki Britanya yönetiminin sonunu işaretlemesinin yanı sıra yaygın olarak Britanya İmparatorluğu'nun sonu olarak sayılır.
Hong Kong Kantoncası, Hong Kong'da yaygın olarak konuşulan Kantonca lehçesi. Makao'da da konuşulur. Hong Kongluların bu lehçeyi çoğunlukla "Kantonca" olarak nitelendirmelerine rağmen, Çin anakarasında birçok kaynakta "Hong Kong ağzı" (香港話) olarak tanımlanır.

Britanya Hong Kongu, 1941 ile 1945 yılları arası Japon işgali altında olduğu dönem haricinde Hong Kong'un 1841 ile 1997 yılları arası Britanya Kraliyet egemenliği altında olduğu dönem. Kraliyet kolonisi olarak kurulup, sonradan 1981 yılında Britanya Denizaşırı Toprağı olarak ilan edildi. Hong Kong Adası, Birinci Afyon Savaşı (1839-42) sonrasında Çin'deki Çing Hanedanı tarafından Britanya'ya devredildi. Kowloon Yarımadası da İkinci Afyon Savaşı (1856-60) sonrasında Britanya'nın Hong Kong kolonisine eklendi. Son olarak, 99 yıllık bir kira sözleşmesi altında Yeni Bölgeler de Britanya'ya verildi. Hong Kong Adası ile Kowloon Yarımadası'nın kalıcı olarak Britanya'ya ait olmasına rağmen Hong Kong topraklarının %90'dan fazlasını oluşturan Yeni Bölgeler, Hong Kong ekonomisi için o kadar çok önemliydi ki Britanya, kira sözleşmesinin sona ermesiyle Hong Kong üzerindeki egemenliği tümüyle Çin'e devretmeye karar verdi. Bu devir süreci, bazı kaynaklarca Britanya İmparatorluğu'nun sonunu işaretler. Hong Kong bugün dahi koloni döneminin etkisini sürdüren özelliklere sahiptir.

Hong Kong mutfağı, Hong Kong'un eski Britanya kolonisi olması ve uzun zaman uluslararası bir ticaret limanı olarak işlev göstermesi nedeniyle çok çeşitli unsurların etkisi altında olmuş bir mutfaktır; Hong Kong mutfağının ana etki kaynakları Kanton mutfağı, Britanya mutfağı, diğer Batı mutfakları, diğer Çin mutfakları, Japon mutfağı ve Güneydoğu Asya mutfakları. Hong Kong; yol kenarı tezgahlarından en lüks restoranlara kadar, her sınıfta sınırsız çeşitlilikte yiyecekler sunmaktadır. Hong Kong'un dünyaca ünlü bir yemek kültürü var ve Hong Kong şehri, 2017 yılı itibarıyla en az bir Michelin yıldızına layık görülmüş 50'den fazla restoran barındırmaktadır.

Bosna-Hersek-Çin ilişkileri, Bosna-Hersek ile Çin arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 3 Nisan 1995 tarihinde kuruldu. Pekin'de Bosna-Hersek, Saraybosna'da Çin büyükelçilikleri bulunmaktadır.
Hong Kong-Türkiye ilişkileri, Hong Kong ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Hong Kong'da bir başkonsolosluğu vardır. Başkonsolosluk 1974 yılında Londra Büyükelçiliğine bağlı olarak açılmış, 1979'da ekonomik sebeplerden ötürü kapanmış, 1991 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. Hong Kong'un 1 Temmuz 1997 tarihinde, İngiltere'den Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrinden bu yana Başkonsolosluk Pekin Büyükelçiliğine bağlıdır.
İnci Nehir Deltası Ekonomik Bölgesi, Çin'in güneydoğu kıyısında özel ekonomik bir bölgedir. İnci Nehri Deltası'nda yer alan bölge Çin'in Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Foshan, Dongguan, Zhongshan, Jiangmen şehirlerinden ve Huizhou ve Zhaoqing'in bölümlerinden oluşur. Komşu Hong Kong ve Makao bu ekonomik bölgenin parçası değildir.

Hong Kong arması, Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi olarak da adlandırılan Hong Kong'un resmî armasıdır.

Hong Kong Çin Feribot Terminali bir feribot terminali olup, Hong Kong, Kowloon, Tsim Sha Tsui, 33 Canton yolu, China Hong Kong City'dedir. Hong Kong'daki üç sınır feribot terminalinden biridir.