İçeriğe atla

Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi

Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi (FransızcaOffice International Nansen pour les Réfugiés), 1930-1939 yıllarında savaş alanlarındaki mültecilerle ilgilenen, Fridtjof Nansen'in ismine atfen kurulmuş bir Milletler Cemiyeti organizasyonudur. Kuruluş, vatansız insanların ülkeler arasında seyahat etmesine izin veren Nansen pasaportu'nu geliştirdi. Organizasyon 1938 yılında Nobel Barış Ödülü almıştır.[1][2]

Tarihi

Nansen Ofisi (Office International Nansen pour les Réfugiés) fikir babası Fridtjof Nansen'in uluslararası mülteci yardımı konusunda yaptığı başarılı çalışmalara devam edebilmek için, ölümünden kısa bir süre sonra, Milletler Cemiyeti tarafından 1930 yılında kurulmuştur. 1921 yılında Nansen tarafından Cenevre, İsviçre'de kurulan organizasyonun devamı niteliğindedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Nobel sitesi". 26 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 
  2. ^ "Arkivverket". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013. 

Bibliyografi

  • Adams, Walter, «Extent and Nature of the World Refugee Problem», The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 203 (May 1939) 26-36.
  • Convention Relating to the Status of Refugees. Paris, Nansen Office for Refugees, 1938.
  • Hansson, Michael, The Refugee Problem. London, League of Nations Union, 1938.
  • Hansson, Michael, The Refugee Problem and the League of Nations. Conference held at the Norwegian Nobel Institute, Oslo, January 7, 1938. Geneva, 1938.
  • Macartney, Carlile A., Refugees: The Work of the League. London, 1930.
  • Nansen, Fridtjof, «Armenian Refugees», League of Nations Document C. 237. 1924.
  • Nansen, Fridtjof, «Russian Refugees: General Report on the Work Accomplished up to March 15, 1922», League of Nations Document C. 124. M. 74. 1922.
  • Nansen International Office for Refugees. Report by the Governing Body to the Twelfth Assembly of League of Nations [A.27. 1931.] See also Report by M. Michael Hansson, Former President of the Governing Body of the Nansen International Office for Refugees, on the Activities of the Office from July 1 to December 31, 1938. [A. 19. 1939. xii] (1939. xii. B.2).
  • Simpson, Sir John Hope, The Refugee Problem: Report of a Survey. London, 1939.
  • «Statutes of Nansen International Office for Refugees as Approved by the Council on January 19th, 1931», League of Nations, Official Journal, February 1931, pp. 309–311.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Merle Oberon</span> İngiliz sinema oyuncusu (1911 – 1979)

Merle Oberon, film oyuncusudur. Asıl adı Estelle Merle O'Brien Thompson.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Vilhelm Jensen</span>

Johannes Vilhelm Jensen Danimarkalı yazar ve şair. Birçok eleştirmen tarafından "20. yüzyılın ilk büyük Danimarkalı yazarı" olarak tanımlanır. 1900-1901 yıllarında yayımlanan "Kralın Duşüşü" ise İskandinav edebiyatının başyapıtları arasında sayılır. Danimarka'nın ilk feministlerinden, yazar Thit Jensen kızkardeşidir. "Johannes V. Jensen" adıyla tanınan yazar, 1944'te edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">H.G. Wells'in eserleri</span>

H. G. Wells, altmış yılı aşkın yazım hayatında çok sayıda eser vermiş, ilk dönemlerinde yazdığı bilimkurgu romanlarıyla, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte "Bilimkurgunun Babası" sayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Myrdal</span>

Karl Gunnar Myrdal İsveçli ekonomist ve politikacıdır. 1974 yılı Nobel Ekonomi Ödülü kazanmistir.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Norman Angell</span> İngiliz siyasetçi

Sir Ralph Norman Angell, doğum adı Ralph Norman Angell-Lane, uluslararası barış için kayda değer uğraşlar veren ve The Great Illusion adlı kitabın yazarı İngiliz ekonomist. Ayrıca 1933 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Burns</span> Amerikalı komedyen, yazar ve şarkıcı

George Burns Amerikalı oyuncu, komedyen ve yazardır. Doğum adı Nathan Birnbaum'dır.

Maureen Paula O'Sullivan, İrlandalı oyuncu. 1930'da Londra'da bir magazin dergisinin açtığı yarışmada dereceye girerek sanat yaşamı başlamış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nansen pasaportu</span>

Nansen pasaportu, Milletler Cemiyeti tarafından verilen, uluslararası alanda kabul görmüş, vatansızlara ve mültecilere verilen seyahat belgesi.

<span class="mw-page-title-main">Nansen Mülteci Ödülü</span> ödül

BMMYK Nansen Mülteci Ödülü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteciler, sığınmacılar veya vatansız kişiler için yapılan olağanüstü çalışmaların takdiri için her yıl şahısa, bir gruba veya organizasyona verilen ödüldür.

Cartagena Mülteciler Deklarasyonu veya Cartagena Deklarasyonu mültecileri korumak için imzalanmış bağlayıcılığı olmayan, bölgesel bir belge olup 1984 yılında 10 Latin Amerika ülkesinden delegelerin katılımıyla kabul edilmiştir. Deklarasyon kabulünden beri 14 ülkenin yasalarında ve uygulamalarında kendine yer bulmuştur.

1953 Football Association Charity Shield, bir önceki sezonun Football League First Division şampiyonu ile FA Cup şampiyonunun karşılaştığı 31. FA Community Shield organizasyonu. Maç 12 Ekim 1953 tarihinde Highbury Stadyumu'nda oynandı. Maç 1952-53 Football League şampiyonu Arsenal ile 1953 FA Cup finalinde Bolton Wanderers'ı yenerek şampiyon olan Blackpool arasında oynandı. Bu maçla beraber Blackpool ilk FA Charity Shield maçına çıktı. Arsenal ise dokuzuncu kez mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Kindertransport Operasyonu</span>

Kindertransport operasyonu - İkinci Dünya Savaşından 9 ay önce gerçekleştirilen kurtarma operasyonu. Operasyonun amacı, Nürnberg'in ırk yasalarına göre Yahudi olarak kabul edilen çocukların Nazi Almanyası, Avusturya, Çekoslovakya, Polonya ve Danzig Serbest Şehri'nden çıkarılarak Birleşik Krallık'ta yerleştirilmesiydi. Operasyon Kristal gece olayından hemen sonra planlanmaya başlandı ve Almanya'nın Polonya'ya müdahale ettiği gün sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Trichoniscidae</span>

Trichoniscidae, Isopoda takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Türkiye göçmen krizi

Bazen Türkiye mülteci krizi olarak da anılan Türkiye göçmen krizi, 2010'larda Türkiye'ye çok sayıda insanın geldiği bir dönemdi. Türkiye, 2014'ten 2019'a kadar her yıl herhangi bir ülke veya bölgede en fazla sayıda kayıtlı mülteci alan ülke ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip ülkesidir. Çoğunluk, Haziran 2020 itibarıyla 3.591.892 olan Suriye İç Savaşı nedeniyle gelen mültecileridir. 2018'de BMMYK, Türkiye'nin tüm "kayıtlı Suriyeli mültecilerin" %63,4'üne ev sahipliği yaptığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler</span>

Türkiye'deki Suriye iç savaşı nedeniyle gelen mülteciler, Suriye İç Savaşı'ndan kaçan Suriyeli mültecilerdir. Türkiye Cumhuriyeti, 3,7 milyondan fazla kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mülteci kadınlar</span>

Mülteci kadınlar, göç deneyimlerinin her aşamasında, günlük hayatlarını yaşarken, toplumsal cinsiyete özgü zorluklarla karşılaşmaktadır. Mülteci kadınlar için, diğer demografik verilerden bağımsız olarak ortak olan zorluklar arasında sağlık hizmetlerine erişim zorluğu, fiziksel istismar, ayrımcılık, cinsel şiddet ve insan ticareti en yaygın olanlardır. Ancak bu tür eylemlerin kurbanı olmayan kadınlar da genellikle tacize maruz kalıyorlar ve kendi özel ihtiyaçları ve deneyimleri göz ardı ediliyor. Bu da moral bozukluğu, stigmatizasyon ve zihinsel ve fiziksel sağlığın bozulması gibi karmaşık sonuçlara yol açıyor. Uluslararası insanî yardım kuruluşlarından uygun kaynaklara erişim eksikliği, dünya genelinde yaygın olan toplumsal cinsiyet varsayımlarıyla birleşiyor, ancak toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasındaki son değişiklikler bu ortaklıklarla mücadele etmeyi amaçlıyor.

<span class="mw-page-title-main">İklim göçü</span>

İklim göçü, “anormal derecede şiddetli yağışlar, uzun süreli kuraklıklar, çölleşme, çevresel bozulma veya deniz seviyesinin yükselmesi ve siklonlar" gibi ani veya kademeli olarak iklimle şiddetlenen felaketlerin etkisiyle, öncelikle gönüllü hareketi ifade eden, iklimle ilgili hareketliliğin bir alt kümesidir. İklim göçmenlerinin çoğu kendi ülkeleri içinde yer değiştirir ancak az sayıda iklim nedeniyle yerinden edilmiş insan da farklı ülkelere yönelir.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti üyesi devletler</span> Vikimedya liste maddesi

1920 ile 1939 yılları arasında toplam 63 ülke Milletler Cemiyeti'ne üye oldu. Milletler Cemiyeti'ni oluşturan sözleşme, Versay Antlaşması'na dahil edildi ve 10 Ocak 1920'de yürürlüğe girdi; Milletler Cemiyeti 18 Nisan 1946'da feshedildi, varlıkları ve sorumlulukları Birleşmiş Milletler'e devredildi.