İçeriğe atla

Nanping okul katliamı

Nanping okul katliamı
BölgeNanping Şehri Deneysel İlköğretim Okulu, Nanping, Fujian Eyaleti, Çin
Tarih23 Mart 2010
07:20 (UTC+8)
HedefÖğrenciler
Saldırı türü
Katliam
SilahlarBıçak
Ölü8
Yaralı5
Kurbanlar
  • Ke Cuiting - 柯翠婷 (5)
  • Chen Chuning - 陈楚柠 (5)
  • Ouyang Yuhao - 欧阳宇豪 (4)
  • Huang Shujie - 黄舒婕 (4)
  • Peng Fei - 彭飞 (7)
  • Chen Jiahui - 陈佳慧 (2)
  • Zhou Yuxiao - 周雨笑 (4)
  • Hou Chuanjie - 侯传杰 (7)
Saldırganlar
  • Zheng Minsheng

Nanping okul katliamı, 23 Mart 2010 tarihinde Çin’in Fujian Eyaleti'nde Nanping şehrinde bulunan Nanping Şehri Deneysel İlköğretim Okulu'nda Zheng Minsheng tarafından yapılan 8 kişinin öldüğü 5 kişinin ise yaralanmış olduğu katliam.[1]

Olay 23 Mart 2010 tarihinde Çin’in yerel saatiyle sabah 7.20 civarında meydana gelmiştir. Bu olay Çin'de devam eden okul saldırılarının ilk başlangıç olayıdır. Katil, polis ekiplerine suçunu itiraf etmiş ve "hayatın anlamsız” olduğunu söylemiştir.[2]

Katliam

Yerel saatle 7.20'de okula gelen çocuklar okul kapısının önünde duran bir adam tarafından saldırıya maruz kalmışlardır.[3] Katil olay yerinde bulunan 3 yetişkin tarafından durdurulmuştur.[4] 4 tanesi erkek 4 tanesi kız olmak üzere ölen 8 çocuktan 6 tanesi olay yerinde can verirken 2 tanesi ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.[5][6]

2000 öğrenciye eğitim veren okul olayın olduğu gün tatil edilmiş ertesi gün ise tekrar eğitime devam etmiştir.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ "Man fatally stabs 8 schoolchildren in China - CNN.com". www.cnn.com (İngilizce). 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  2. ^ "The Times & The Sunday Times". www.thetimes.co.uk (İngilizce). 16 Aralık 2023. 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  3. ^ "K3". 26 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  4. ^ Twitter (23 Mart 2010). "Man stabs, kills 8 children outside school in China". Los Angeles Times (İngilizce). 1 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  5. ^ "K5". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. []
  6. ^ "K6". 27 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  7. ^ "Man kills eight children at east China school, suspect arrested". web.archive.org. 26 Mart 2010. 26 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  8. ^ "Classes resume after man stab eight students to death in east China". web.archive.org. 27 Mart 2010. 27 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Şanghay</span> Çin Halk Cumhuriyetinde bir şehir

Şanghay (Çince: ; Hanyu Pinyin: Shànghǎi; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">16 Mart Katliamı</span>

16 Mart Katliamı, 16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz 2009 Urumçi başkaldırıları</span> Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçide 5 Temmuz 2009 günü başlayan olaylar

Temmuz 2009 Urumçi başkaldırıları, Çin'e bağlı, Doğu Türkistan adıyla da bilinen, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de 5 Temmuz 2009 günü başlayan olaylardır. Başkaldırının ilk gününde en az 1.000 Uygur'un katıldığı protesto olayları şiddetlenerek Çin'in en büyük etnik grubu olan Han halkına karşı bir şiddet eylemi haline gelmiştir. Polisin devreye girmesine rağmen yüzlerce Han Uygur'ların yanı sıra polisle de çatışmıştır. Başkaldırılar sonucunda resmi kaynaklara göre en az 197 kişi ölmüş, 1.721 kişi yaralanmış, birçok araç ve bina hasar görmüş olmakla birlikte Uygurlar tarafından ölü sayısının çok daha fazla olduğu ifade edilmiştir. Başkaldırıların arkasından polis tarafından yapılan operasyonlar sonucunda birçok kişi kaybolmuştur. İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından 43 kayıp kayda geçirilmiş, gerçek kayıp sayısının ise çok daha fazla olduğu belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Matt Smith</span> İngiliz tiyatro ve dizi oyuncusu

Matthew Robert Smith, İngiliz bir tiyatro ve dizi oyuncusudur. Doctor Who'da On birinci Doktor'u oynayarak adından söz ettiren aktör, 2011 yılında BAFTA Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Hook İlkokulu saldırısı</span> 20 yaşındaki Adam Lanzanın 20 çocuk ile 6 yetişkin görevliyi vurduğu saldırı

Sandy Hook İlkokulu saldırısı, 14 Aralık 2012'de Newtown, Connecticut'ta meydana gelen ve 20 yaşındaki Adam Lanza'nın 20 çocuk ile 6 yetişkin görevliyi vurduğu saldırı. Okula gelmeden önce Lanza, Newtown'daki evinde annesini vurarak öldürdü. Olay yerine insanların gelmesiyle başına ateş ederek intihar etti.

Çin ekonomik reformu, Çin'de Deng Şiaoping önderliğiyle Çin Komünist Partisindeki reformist kesimlerin Aralık 1978'de başlattığı ve "Çin değerleri ile sosyalizm" olarak anılan ekonomik reform programına ilişkindir.

<span class="mw-page-title-main">Sincan yeniden eğitim kampları</span>

Sincan yeniden eğitim kampları ya da Çin Hükûmeti'nin resmi / örtmeceli tanımıyla "Mesleki Beceri Eğitim Merkezleri", Çin Hükûmeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 2014 yılından bu yana işlettiği ve başta Uygur Türkleri olmak üzere çoğunluğu Müslümanlardan oluşan çeşitli etnik gruplara ait insanları tuttuğu kamplardır. Çeşitli devletler ve sivil toplum kuruluşları tarafından "toplama kampları", "enterne kampları" ve "endoktrinasyon kampları" olarak tanımlanan bu kamplar ilk kez Genel Sekreter Şi Cinping'in yönetimi altında 2014 yılında kuruldu. Sert tutumuyla bilinen parti sekreteri Chen Quanguo'nun Ağustos 2016'da özerk bölgenin başkanlığına getirmesinden beri kampların sayısı ve kapsamı görülmemiş bir şekilde yoğunlaştı. Bu kampların gizlice ve yasal sistemin dışında işletildiği, birçok tutuklunun herhangi bir yargılama veya suçlama yapılmadan kamplara alındığı bildirilmiştir. Raporlara göre yerel makamlar bu kamplarda yüzbinlerce Uygur ve diğer etnik azınlıklara ait Müslümanları tutmuştur; bu tutuklamaların amacının aşırılık ve terörizmle mücadele etmenin yanı sıra Çinlileştirme (中国化) olduğu belirtilmektir.

<span class="mw-page-title-main">Yezîdî Soykırımı</span> IŞİD tarafından Yezîdîlere yapılan soykırım

Yezidi Soykırımı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü ifade edilmektedir. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır.

2018 Dahyan saldırısı, 9 Ağustos 2018'de Yemen - Suudi Arabistan sınırına yakın Saada ilinin Dahyan ilçesinde Suudi Arabistan Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının Amerika Birleşik Devletleri yapımı bombalar ile pazar yerinden geçen okul otobüsünü vurmasıyla gerçekleştirilen saldırıdır. Saldırıda 51 sivil öldürüldü, bunların 40'ı 15 yaşını doldurmamış, birçoğu 10 yaşın altında çocuktur. Bazı kaynaklar saldırıda öğretmenlerin de öldürüldüğünü duyurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Antony Blinken</span> 71. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı

Antony John Blinken, 26 Ocak 2021'den bu yana 71. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı olarak görev yapan bir Amerikan hükûmet yetkilisi ve diplomattır. Daha önce Başkan Barack Obama döneminde 2013-2015 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı ve 2015-2017 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Uygur Soykırımı</span> Xi Jinping yönetimi altında kuzeybatı Çinde etnik ve dini azınlıklara yönelik devam eden zulüm

Uygur Soykırımı, Çin Hükûmeti tarafından Uygurlar'a karşı uygulanan şiddet ve İnsan hakları ihlallerine verilen genel isimdir. Bu politika çoğunluğu Uygur olan bir milyondan fazla Türk Müslümanın herhangi bir yasal işlem olmaksızın, gizli gözaltı kamplarında tutulmasına yol açtı. Söz konusu politikayı eleştirenler genel olarak bunu Çin hükûmetinin Sincan'ı Çinlileştirme çabasının bir sonucu olarak tanımladılar ve bunu bir Kültürel soykırım olarak nitelendirdiler. Bu politikalar, Sincan yerel Komünist Parti sekreteri Chen Quanguo tarafından uygulanmıştır. Birçok aktivist, bağımsız STK, insan hakları uzmanı, hükûmet yetkilileri ve Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti bu olayları bir Soykırım olarak adlandırdı. Uygurlulara karşı uygulanan şiddet, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana etnik ve dini kimlikleri nedeniyle en fazla kişinin tutuklandığı, şiddet gördüğü ve öldürüldüğü olay oldu.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüs Enstitüsü</span>

Konfüçyüs enstitüleri, Çin'deki yükseköğretim kuruluşları ile diğer ülkelerde bulunan yükseköğretim kuruluşları arasında sürdürülen kamu eğitim ortaklıklarıdır. Bunlar, Çin Hükûmeti'ne bağlı Hanban örgütünün düzenlediği ve kısmen finanse ettiği ortaklıklardır. Enstitülerin belirtilen amacı Çin dili ve kültürünü tanıtmak, Dünya çapında yabancı dil olarak Çince eğitimini desteklemek ve kültür alışverişlerine olanaklar sağlamaktır.

8 Mayıs 2021'de Afganistan'ın batısında bulunan Kâbil'e bağlı bir Şii-Hazara bölgesi olan Dashte Barchi'deki Sayed al-Shuhada okulunun önünde, en az 85 kişinin öldüğü ve 147 kişinin yaralandığı bir bombalı araç saldırısı yapıldı. Saldırının ardından iki tane daha el yapımı patlayıcı (IED) patlaması meydana geldi. Kayıpların çoğunluğunu 11-15 yaş arası kızlar oluşturdu. Saldırı, yıllar boyunca Irak'ın bölgesel İslam Devleti ve Levant - Horasan Eyaleti'ne bağlı (IŞİD) mensup militanların sık sık saldırdığı bir mahallede gerçekleşti.

1994 Karamay yangını, 8 Aralık 1994 tarihinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Karamay kentinde Dostluk Tiyatrosu'nda çıkan yangındır. Yangın sırasında 1000 kadar çocuk ve öğretmen bulunmakta olup 288'i okul çocuğu olmak üzere 325 kişi hayatını kaybetti. Yangın, Çin Halk Cumhuriyeti tarihindeki en kötü yangınlardan biri olarak kabul edilmektedir.

2019 New York kızamık salgını, 2019 yılında başta New York City ve civarındaki Rockland County olmak üzere New York eyaletini etkileyen salgındır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Japonya ilişkileri</span>

Çin-Japonya ilişkileri, Çin ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerdir. İki ülke birbirinden coğrafî olarak Doğu Çin Denizi tarafından bölünmektedir. Tarih boyunca Japon dili, mimarisi, kültürü, mutfağı, dini, felsefesi ve hukuku derin bir Çinlileşme geçirdi. 19. yüzyılın ortasındaki Perry keşif seferi ile Japonya'nın Batı dünyası ile ticarî ilişkilere girmeye zorlanmasının ardından Japonya, 1868 yılı Meiji Restorasyonu boyunca kendisini etkin bir Batılılaşma sürecinden geçirtti ve Çing Hanedanı yönetimi altındaki Çin'i çağdışı bir medeniyet olarak algılamaya başladı. Bu dönemde, gerek I. ve II. Afyon Savaşı, gerekse Sekiz Devlet İttifakı'nın Boxer Ayaklanması'nı bastırmakta oynadığı rolden dolayı Çin, kendisini yabancı kuvvetlere karşı savunamaz hâle geldi. Japonya, Çin'in bu zayıflıklarından istifade önce Birinci Çin-Japon Savaşı, sonra da İkinci Çin-Japon Savaşı'nda Çin'e karşı istilâ yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">2014 Moskova Okul Saldırısı</span>

3 Şubat 2014 tarihinde lise öğrenicisi Sergey Gordeyev (15) Okul No. 263'te silahlı saldırı düzenledi, Gordeyev 29 öğrenciyi rehin aldı ve bir polis memurunu öldürdü ve bir polis memurunu yaraladı. Modern Rusya tarihinde bildirilen ilk okul saldırısı olmuştur.