İçeriğe atla

Nanguan müziği

Nanguan pipa oynayan Wang Xin-xin . Nanguan pipa, pipa'nın şu anda genellikle tutulduğu dikeye yakın yoldan farklı olarak, bir gitar gibi eski bir şekilde tutuluyor.
Xiao flütünün ağızlığı .

Nanguan (Chinese  ; ayrıca nanyin, nanyue, xianguan veya nanqu ) Çin'in güneyindeki Fujian eyaletinden bir Çin klasik müziği tarzıdır.[1] Ayrıca Tayvan'da, özellikle batı kıyısındaki Lukang'da ve Güneydoğu Asya'daki Denizaşırı Çinliler arasında popülerdir.[2]

Fujian, Çin'de bir kıyı, dağlık bölgedir. Eyalet başkenti Fuzhou'dur ve Quanzhou, 7. yüzyılda Sui ve Tang hanedanları arasında önemli bir limandı. Bölge, çok uzaklara yayılmış kültür unsurları için bir geçit görevi gören önemli bir deniz ticaret yolu üzerinde yer almaktadır. Sonuç, birçok arkaik özelliği olan günümüz Nanguan müziğinin doğuşu oldu.

Eskiden genellikle belirli tapınaklara bağlı olan ve dünya dışında törensel başarıları ve bir hizmet olarak kabul edilen ödüllendirici toplulukları olan topluluk amatör müzik kulüpleriyle (Quguan veya "şarkı söyleyen kulüpler") güçlü bir şekilde ilişkili bir türdür. profesyonel şovmenler tarafından.[2] Tipik olarak yavaş, nazik, narin ve melodik, heterofoniktir ve dört temel ölçek kullanır.[3]

Nanguan, 2009 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine yazılmıştır.[4]

Stiller ve enstrümanlar

Nanguan'ın repertuarı, chí, phó ve khiok (Mandarin dilinde zhi, pu ve qu) adı verilen birbiriyle örtüşen üç stile bölünmüştür. Bunlar meydana geldikleri bağlama, işlevlerine ve müzisyenin verdiği değere göre değişir. Biçimsel ve tonsal özellikler. Doğa

  • Chí (Çince) en "ciddi" repertuar olarak algılanır: normalde otuz dakikadan uzun, genellikle iki ila beş bölümden oluşan, her bölüm bir cu veya dei ("parça") olarak bilinen, tamamen enstrümantal bir süittir. Her biri, bir hikâyeyi ima eden bir sözle ilişkilendirilir, ancak bu, şarkı veya operadaki kökenleri gösterse de, bugün chí önemli ve saygın bir enstrümantal repertuardır. Ancak şarkı metni, parçanın ezberlenmesini önemli ölçüde kolaylaştırır.
  • Phó · (譜, pu in pinyin) kelimenin tam anlamıyla "notasyon" anlamına gelir, daha resmi olarak qingzou pu ("rafine notasyon") olarak, tipik olarak 5 enstrümanlı bir topluluk tarafından gerçekleştirilir.[1] Bunlar, ilişkili metinleri olmayan ve bu nedenle gongchepu notasyonuyla yazılan parçalardır. Chí'den daha geniş bir aralık kullanan ve teknik gösterimi vurgulayan enstrümantal bir stildir.[5]
  • Hiok (Çince) bir vokal dağarcığıdır: el yazmasında iki bin parça vardır. Chí'den daha hafif ve repertuar ve performansta daha az muhafazakardır. Günümüzde en popüler parçalar hızlı bir ortak ölçü içinde ve yaklaşık beş dakika sürüyor.

Bir nanguan topluluğu genellikle beş enstrümandan oluşur. Turta (muban (Çince木板 ) veya tahta tokmak) genellikle şarkıcı tarafından çalınır. Téng-sì-kóan veya daha yüksek dört enstrüman olarak bilinen diğer dördü, dört telli lavtadır (gî-pê veya Mandarin'de pipa琵琶), üç telli, perdesiz, yılan derisi başlı, uzun boyunlu bir lavtadır. sam-hiân (Mandarin dilinde sanxian三弦), dikey flüt (siau (Çince olarak adlandırılan Japon shamisen'in atasıdır.), ayrıca tōng-siau olarak da adlandırılır) ve Kanton erxian二弦'den biraz farklı olan, jī-hiân adı verilen iki telli "sert yaylı" bir enstrüman. Dördünün her biri, en yaygın modern formdan biraz farklıdır ve bu nedenle "nanguan pipa" vb. Olarak adlandırılabilir. Her enstrümanın sabit bir rolü vardır. Gî-pê, sam-hiân tarafından desteklenen sabit bir ritmik iskelet sağlar. Bu arada jī-hiân ile desteklenen siau, renkli kontrpuanlarla "kemiklere et" koyar.[5]

Her parçada ē-sì-kóan (下四管) veya dört alt enstrüman kullanılmazken, bu enstrümanlar tür için gereklidir. Bunlar vurmalı çalgılar, zil (hiangzua ), giaolo adı verilen birleşik bir zil ve tahta blok, bir çift küçük çan (xiangjin ) ve dört çubuklu bir ksilofon, xidei . Pin xiao (Mandarin dilinde dizi ) adı verilen enine flüt ve obua benzeri aiya (噯仔) veya xiao bazen açık hava veya törensel performanslarda eklenir. Altı temel dörtlü ile birleştiğinde, tüm topluluğa cha̍p-im veya "on ses" denir.[5]

diaspora

17. yüzyıldan başlayarak, Fujian'dan Tayvan'a göç eden Hoklo halkı, gayri resmi halk müziğinin yanı sıra beiguan ve nanguan gibi amatör kulüplerde öğretilen daha ritüelleştirilmiş enstrümantal ve opera formlarını da yanlarına aldı. Büyük Hoklo diasporası, genellikle Hokkien olarak anıldıkları Malezya, Guangdong, Hong Kong, Filipinler, Singapur, Burma, Tayland ve Endonezya'da da bulunabilir.

Singapur'da[6] iki nanguan derneği vardır ve daha önce Filipinler'de birkaç tane vardı; Tiong-Ho Long-Kun-sia hala aktif. Gang-a-tsui ve Han-Tang Yuefu, nanguan topluluğunu yurtdışında popüler hale getirdi. 1960'ların başında bir Quanzhou nanguan müzik topluluğu kuruldu ve 1990'da kurulan bir Fuzhou halk müziği topluluğu var.

Kaynakça

  1. ^ a b Sizhu Instrumental Music of South China: Ethos, Theory and Practice. Brill. 2008. ss. 12–14. ISBN 978-9004165007.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "Amateur Music Clubs and State Intervention: The Case of Nanguan Music in Postwar Taiwan" (PDF). Journal of Chinese Ritual, Theatre and Folklore (141). September 2003. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2014.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)Wang, Ying-Fen (September 2003). "Amateur Music Clubs and State Intervention: The Case of Nanguan Music in Postwar Taiwan" 29 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF). Journal of Chinese Ritual, Theatre and Folklore (141). Retrieved January 2, 2014.
  3. ^ "Nanguan Music: Appreciation and Practice (course description)". Graduate Institute of Musicology, National Taiwan University. 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Nanyin". UNESCO. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c "Nanguan Music". University of Sheffield. 12 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Nan Yin — A Historical Perspective". Save Our Chinese Heritage. 30 Mayıs 2006. 15 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

Video

  • YouTube'da Nanyin (video from UNESCO's Intangible Cultural Heritage of Humanity )

Şablon:Folk musicŞablon:UNESCO Oral and Intangible musicŞablon:UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity/APA

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tayvan</span> Doğu Asyada bir ülke

Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin dilleri</span> Doğu Asyada ki Sinitik diller

Çin dilleri ya da Çin dil ailesi, Çin'de yaşayan Hanların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır.

Fujara, tabor boru sınıfından büyük bir üflemeli çalgıdır. Orta Slovakya'da, kontrbas yelpazesinde benzersiz bir tasarıma sahip sofistike bir halk çoban armoni flütü olarak ortaya çıktı.

Sarı müzik, popüler müziğin bir türüdür. Bu terim Çin ve Vietnam'da ayrı kökenleri olan müzikleri tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guqin</span>

Guqin, çekilen yedi telli bir Çin müzik aletidir. Eski zamanlardan beri oynanır ve geleneksel olarak bilim adamları ve edebiyatçılar tarafından büyük incelik ve incelikli bir araç olarak tercih edilir ve Çin filozofu Konfüçyüs ile ilişkilendirilir. Bazen Çinliler tarafından "Çin müziğinin babası" veya "bilgelerin enstrümanı" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

Happier Than Ever, Amerikalı şarkıcı Billie Eilish'in ikinci stüdyo albümü. 30 Temmuz 2021'de Darkroom ve Interscope Records tarafından yayınlandı. Eilish, albümü sık sık birlikte çalıştığı kardeşi Finneas O'Connell ile birlikte yazdı. Finneas albümün prodüktörlüğünü yaptı. Eilish, albüm için en büyük ilham kaynağının COVID-19 pandemisi sırasında kendi içine bakışı olduğunu söyledi.

"Give No Fxk" Amerikalı hip hop üçlüsü Migos'un Amerikalı rapçiler Travis Scott ve Young Thug'ın vokallerini içeren ve 14 Şubat 2020'de yayınlanan bir şarkısıdır. Şarkı ilk olarak 2019'da Travis Scott'ın Astroworld Festivali sırasında canlı olarak çıkış yaptı. Single'ın yayınlanmasından günler önce, kapak resmi ve şarkının bir snippet'i, Migos'tan Quavo tarafından Instagram'da tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">Bracha Zefira</span>

Bracha Zefira Yemenli Yahudi kökenli İsrailli halk şarkıcısı, söz yazarı, müzikolog ve aktris. Yeni bir "İsrail tarzı" yaratmak için Yemenli ve diğer Orta Doğu Yahudi müziğini Filistin'deki etnik müzik karışımına eklemekle ve diğer Yemenli şarkıcıların İsrail müzik sahnesinde başarılarının önünü açmakla tanınır. 400'den fazla şarkı olduğunu tahmin edilen repertuarında Yemen, Buhara, Fars, Ladino ve Kuzey Afrika Yahudi halk şarkıları ile Arap ve Bedevi halk şarkıları ve ezgileri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hayaletlerin Kapısı</span>

Hayaletlerin Kapısı veya Şeytan Kapısı, İblis Kapısı, Çince'de Guimen guan olarak bilinen, Çin mitolojisinde Yeraltı Dünyasında yer alan bir geçittir.

<span class="mw-page-title-main">İzo-polifoni</span>

Iso-Polyphony, Arnavut halk müziğinin geleneksel bir parçasıdır ve bu nedenle UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiştir.

Another Green World, Kasım 1975'te Island Records tarafından yayınlanan İngiliz müzisyen Brian Eno'nun üçüncü stüdyo albümüdür. Eno ve Rhett Davies tarafından yapılan bu albüm, Robert Fripp (gitar), Phil Collins (davul), Percy Jones ve Rod Melvin (piyano) dahil olmak üzere küçük bir müzisyen topluluğunun katkılarını içermektedir. John Cale iki parçada viyola çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Festival Noz'u</span>

Fest Noz, gruplar halinde dans edilen ve canlı müzisyenlerin akustik enstrümanlar çaldığı geleneksel bir Breton festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Baladlar (Chopin)</span>

Frédéric Chopin'in dört baladı, 1831 ile 1842 yılları arasında bestelenmiş solo piyano için tek hareketlik parçalardır. Standart piyano repertuarındaki en önemli ve en zorlu parçalardan bazıları olarak kabul edilmektedirler.

Kumārajīva Kuçar Krallığı'ndan bir Budist keşiş, bilgin, misyoner ve tercümandı. Kumārajīva, Çin Budizminin en büyük tercümanlarından biri olarak görülür. Lu Cheng'e göre Kumarajiva'nın çevirileri "çeviri tekniği veya aslına uygunluk derecesi açısından benzersizdir".

Aşina Tuvu erken bir Göktürk şefi ve Göktürk kağanlarının atasıydı. Da Yehu unvanını taşımasının yanı sıra, onun hakkında hiçbir şey bilinmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Afrofütürizm</span>

Afrofütürizm, Afrika diasporası kültürünün bilim ve teknoloji ile kesişimini araştıran bir kültürel bir estetik ve bilim ve tarih felsefesidir. Afrika diasporasının temalarını ve endişelerini teknokültür ve spekülatif kurgu yoluyla ele alır ve Afro-diasporik deneyimlerden kaynaklanan siyah gelecekleri tasavvur etme konusunda ortak bir ilgiye sahip bir dizi medya ve sanatçıyı kapsar. Afrofütürizm en çok bilimkurgu ile ilişkilendirilirken, fantezi, alternatif tarih ve büyülü gerçekçilik gibi diğer spekülatif türleri de kapsayabilir. Terim, 1993 yılında bir Amerikan Kültür eleştirmeni olan Mark Dery tarafından icat edildi ve 1990'ların sonlarında Alondra Nelson liderliğindeki konuşmalar aracılığıyla keşfedildi.

Meshrep, genellikle "şiir, müzik, dans ve sohbetin yapısal bir bağlam içinde" yer aldığı geleneksel erkek Uygur toplanmasıdır. Meshrepler genellikle muqam türünden müzikleri ve ahlaki sorunlara ilişkin ad hoc mahkemeleri içerir.