
Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

İran dilleri veya İranî diller, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dilleri koluna bağlı dil öbeği. Günümüzde 150-200 milyon kişinin bu dil grubuna ait dilleri konuştuğu tahmin edilir. İran dilleri tarihsel gelişim açısından üç gruba ayrılır: Eski İran dilleri, Orta İran dilleri ve Yeni İran dilleri.

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

Günbed-i Kavus, İran'ın kuzeydoğusunda Gülistan Eyaleti'nde şehir.
İran Batı dünyasının ortak kullanımında coğrafik adlandırma ile ilgili bir tartışma öznesi haline gelmiştir. Bu ülke için iki olası isim İran ve Pers İmparatorluğudur; burada yaşayanlara da bu tercihlere göre İranlı ve Pers denir.

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

Serdeşt, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Mehran, İran'ın İlam Eyaleti'nde şehir.

Hacı Firuz veya Hacı Piruz, İran'ın yeni yılı Nevruz'un geleneksel habercisidir. Yüzü kurum kaplıdır, parlak kırmızı elbise ve kafasındaki külahı ile dikkati çeker. Nevruz'a girilirken, Hacı Firuz bir tef çalar ve "Hacı Firuzem, sali yek ruzem" der. Her yaştan insan onun ve müzik topluluğun etrafında toplanır, çaldıkları davul, saz ve kemençeyi dinleyerek dans ederler. Aynı zamanda Emu Noruz 'da denilir.
İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı veya IRNA, İran'nin resmi haber ajansıdır. 1934 yılında Pars Haber Ajansı adıyla kurulmuş olup 1981 yılında günümüz adını almıştır. IRNA'nın İran'da 60 ve diğer ülkelerde toplam 30 ofisi bulunmaktadır.
Anicée Alvina, diğer adı : Anicée Schahmaneche, İran asıllı Fransız oyuncu ve şarkıcı.

Cemşîd, Büyük İran kültürünün ve geleneğinin mitolojik figürüdür. Firdevsî'nin Şehnâme eserinin karakterlerinden biridir. Pişdâdîler sülalesinin dördüncü ve en büyük kralı olarak tanımlanmaktadır.

Rıza Nevruzi, forvet pozisyonunda görev yapmış İranlı eski millî futbolcudur.

Ümid Nevruzi, İranlı güreşçi. Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 60 kg kategorisinde altın madalya kazanmıştır. 2010 yılında ise 2010 Asya Oyunları'nda altın madalyanın sahibi olmuştur.

Azerbaycan'da Zerdüştlük, MÖ 1000'a kadar uzanır. Antik İran'da Zerdüştlük yaygın din olsa da, Antik İran'da baskın din sonradan İslâm oldu. Azerbaycan ismi Farsçada Zerdüştlükle ilgisi olan Ateş ülkesi (Azer-payegan) anlamına gelir.

Dehati (Farsça:دهاتی) (Türkçesi:Köylü), İranlı pop müziği şarkıcısı Shadmehr Aghili'nin İran'da 1999'da çıkardığı stüdyo albümüdür. Bu albüm,İran İslam Devrimi sonrasında İran'da yayımlanan ilk Farsça pop müziği olma özelliği taşımaktadır.

Ciğer sarma bir çeşit dolmadır. Malzemeleri kuzu karaciğeri, kuzu iç gömleği, pirinç, taze nane veya kuru nane, taze soğan veya kuru soğan, dolmalık fıstık, kuş üzümü, yumurta, eritilmiş tereyağ, karabiber ve tuzdur. Edirne mutfağında yapılmaktadır.
Pencegoşt pilavı, bir çeşit ciğer sarmadır.

Nevruz, Azerbaycan'ın ulusal bayramlarından biridir. Geleneklere göre Nevruz'da yetişen semeni, ilkbahar gelişinin, doğanın ve tarımın canlanmasının simgesidir.

Amu Nevruz, Baba Nevruz olarak da bilinen, İranlı Noel Baba benzeri bir figür veya İran folklorunda yer alan efsanevi bir karakterdir. Folklora göre her yıl baharın başında arkadaşı Hacı Firuz ile birlikte İran Yeni Yılı olan Nevruz'un başlangıcını kutlamak için ortaya çıkar. Bazı tarihçilere göre Şehname'nin kahramanı Rüstem'ın babası Zal'i simgelemektedir.