2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Yosemite Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin orta ve doğusundaki Tuolumne, Mariposa ve Madera ilçelerinde bulunan ulusal park. Sierra Nevada sıradağlarının batı yamaçlarındaki park, 3.081 km² yüzölçümüne sahiptir. 18 km²'lik Yosemite Vadisi, her yıl 3.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilir. 1984'ten beri UNESCO Dünya Mirasları'na dahil olan park, granit kayalıklar, şelaleler, berrak akarsular ve dev Sekoya ağaçlarına sahiptir. Parkın yaklaşık %95'inde vahşi yaşam vardır.
Nanda Devi Ulusal Parkı, Hindistan'ın kuzeyindeki Uttarakhand Eyaleti'nde yer alan Nanda Devi Dağı etrafında 1982 yılında kurulmuş olan bir ulusal parktır. Park, bütünüyle deniz seviyesinin 3,500 metre (11,500 ft) yukarısında yer almaktadır.
Taï Milli Parkı, Fildişi Sahili'nde yer alan, Batı Afrika'daki en önemli yağmur ormanı alanlarından birini içeren bir ulusal parktır. 1982 yılında flora ve faunasının genişliğinden dolayı bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Taï Milli Parkı'nın beş memeli türü, tehlike altındadır: cüce suaygırları, yeşil kolobus maymunları, leoparlar, şempanzeler ve Jentink's duikerlerdir.
Darién Milli Parkı Panama'da bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. Panama Şehri'nden yaklaşık 325 kilometre uzaklıktadır ve Panama'daki tüm ulusal parkların en geniş olanıdır. Ayrıca, Orta Amerika'nın en önemli Dünya Mirası alanlarından biridir.
Lorentz Milli Parkı, Endonezya'nın Papua ilinde, eskiden Irian Jaya olarak bilinen bölgede yer almaktadır. 25,056 km2 (9,674 mi2) alan ile Güneydoğu Asya'nın en büyük millî parkıdır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.
Matobo Ulusal Parkı, Zimbabve'nin güneyindeki Bulawayo'nun 35 kilometre güneyinde yer alan granit tepeler ve ormanlık vadilerden oluşan Matobo veya Matopo Tepelerinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Tepeler 2 milyar yıl önce granit yüzeyin aşınması sonucu oluştu, oluşan tepelerden kayalar kopmuş ve geriye, üzerine bitki örtüsü serpiştirilmiş kırılmış tepecikler kalmıştır. Ndebele ulusunun kurucusu olan Mzilikazi, alana "Çıplak Tepeler" anlamına gelen Matobo adını vermiştir.
Rwenzori Dağları Milli Parkı, Rwenzori Dağları'nda yer alan bir Uganda ulusal parkı ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Yaklaşık 1,000 km2 (386 mi2) büyüklüğünde olan parkta, Afrika'nın üçüncü en yüksek dağının yanı sıra birçok şelale, göl ve buzul bulunmaktadır. Park, güzel bitki örtüsü ile bilinmektedir.
Chitwan Milli Parkı, Nepal'deki ilk ulusal parktır. 1973 yılında kurulmuş ve 1984 yılında Dünya Mirası statüsüne kavuşmuştur. 932 km2 (360 mi2) bir alanı kaplar ve Nepal'in orta-güneyindeki Nawalparasi, Parsa, Chitwan ve Makwanpur bölgelerindeki subtropikal İç Terai ovalarında yer alır. Yüksekliği, nehir vadilerinde yaklaşık 100 m (330 ft) ila Churia Tepelerinde 815 m (2,674 ft) arasında değişir.
Kanchenjunga Ulusal Parkı ya da Kanchenjunga Biyosfer Rezervi, Sikkim, Hindistan'da bulunan bir millî park ve biyosfer rezervidir. 17 Temmuz 2016'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş ve Hindistan'ın ilk "Karma Miras" bölgesi haline gelmiştir. Park, adını 8.586 metre yüksekliğindeki Kançencunga Dağı'ndan almaktadır. Kançencunga Dağı, dünyanın üçüncü en yüksek doruğudur. Parkın toplam alanı 849,5 km2'dir (328,0 mi2).
Valley de los Ingenios veya Şeker Değirmenleri Vadisi adı ile de bilinen Valle de los Ingenios, Küba'nın, Trinidad şehrinin yaklaşık 12 kilometre dışında birbirine bağlı üç vadi dizisidir. Üç vadi, San Luis, Santa Rosa ve Meyer, 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonuna kadar şeker üretimi için bir merkezdi.
Viñales Vadisi Küba'da yer alan karstik bir çöküntüdür. Vadi, 132 km2 (51 mi2) bir alana sahiptir ve Pinar del Río şehrindeki Viñales'in hemen kuzeyinde, Sierra de los Órganos dağlarında bulunur.
Iguazú Ulusal Parkı, Mesopotamia'daki Misiones Eyaletinin kuzeyinde, Iguazú departmanında bulunan bir ulusal parktır. 672 km2 (259 sq mi) alan kaplamaktadır. Iguazu Nehri üzerinde, Brezilya'daki kardeşinin karşısında bulunmaktadır. Her iki bölge de UNESCO tarafından 1984 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek, ABD ve Kanada'da, Yukon, Alaska ve Britanya Kolumbiyası sınırında yer alan bir uluslararası park sistemidir.
Townleyhall anıt mezarı, Dowth anıt mezarının yaklaşık 2 km kuzeyinde yer alan anıt mezar alanıdır. İrlanda'nın Louth Kontluğu'ndaki megalit Brú na Bóinne kompleksinin bir parçasıdır. Dünya Miras çekirdek alanının dışında ancak tampon bölge içinde bulunur.
Hindistan'ın millî parklarından birisi olan Büyük Himalaya Millî Parkı (GHNP), Himaçhal Pradeş eyaletindeki Kullu bölgesinde yer almaktadır. Park 1984 yılında kurulmuş olup 1,500 ile 6,000 m arasında bir yükseklikte 1,171 km2'lik bir alana yayılmıştır. Büyük Himalaya Millî Parkı, yaklaşık 31 memeli, 181 kuş, 3 sürüngen, 9 amfibi, 11 halkalı solucan, 17 yumuşakça ve 127 böcek türünü içeren sayısız flora ve 375'ten fazla fauna türü için bir yaşam alanıdır. Bölge 1972 Yaban Hayatı Koruma Yasası'nın katı kuralları uyarınca korunmaktadır; dolayısıyla avcılık yasaktır.
Doñana Ulusal Parkı, güney İspanya'daki Endülüs eyaletinde, Huelva ve Sevilla'daki doğal koruma alanlarıdır. 135 km2'si korunan alan olmak üzere 543 km2 alan kapsar. Park, Guadalquivir Nehri'nin Atlas Okyanusuna aktığı delta Las Marismas'taki bataklıkların, sığ derelerin ve kum tepelerinin bulunduğu bir alandır. 1969 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı, İspanya hükûmeti ile bir araya geldi ve parkı korumak için bataklığın bir kısmını satın alarak doğa koruma alanı olarak kuruldu. Ekosistem, bataklıkların kurutulması, kıyı boyunca tarımsal üretimi artırmak için nehir suyunun kullanımı, kara madenciliğinden dolayı su kirliliği ve turistik tesislerin yaygınlaştırılması nedenleri ile sürekli tehdit altındadır. Adı, Medine-Sidonia Yedinci Dükünün eşi Doña Ana de Silva y Mendoza'dan gelmektedir. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Tapınaklar Vadisi, Güney İtalya'daki Sicilya'daki Agrigento'da bulunan bir arkeolojik sitedir. Magna Graecia sanatının ve mimarisinin en seçkin örneklerinden biridir ve Sicilya'nın başlıca turistik yerlerinden biridir ve aynı zamanda İtalya'nın ulusal bir anıtıdır. Alan 1997'de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Tapınaklar Vadisi'nin arkeolojik parkı ve peyzajı, 1,300 hektarlık alanı ile dünyadaki en büyük arkeolojik alanı oluşturmaktadır.
Belovezhskaya Pushcha Ulusal Parkı, Brest ve Hrodna voblastlarında, Polonya sınırında yer alan bir ulusal parktır. 1992'den bu yana, bir zamanlar Avrupa'da bulunan Avrupa Ovası boyunca uzanan Avrupa ormanlık alanlarının son ilkel orman parçası UNESCO Dünya Mirası alanı Białowieża Ormanı'nın korunmuş bir parçasıdır. Kıtanın en ağır kara hayvanları olan büyük bir Avrupa bizonu popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. İki ülke arasındaki sınır, Białowieża Ulusal Parkı'nın sınırının Polonya tarafındaki ormanın içinden geçmektedir. Mayıs 2015'ten beri Pererov-Białowieża sınır kapısında yürüyüşçüler ve bisikletçiler için orman içinde vizesiz bir alan bulunmaktadır.