İçeriğe atla

Nana Corcadze

Nana Corcadze
ნანა ჯორჯაძე
Doğum24 Ağustos 1948 (76 yaşında)
Tiflis, SSCB (şu anki Gürcistan)
MeslekFilm yönetmeni, senarist, oyuncu
Etkin yıllar1978 - günümüz

Nana Corcadze (Gürcüceნანა ჯორჯაძე; d. 24 Ağustos 1948, Tiflis), Gürcü film yönetmeni, senarist ve oyuncu. Corcadze, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te dünyaya geldi. 1966 yılında yerel bir müzik okulundan birincilikle mezun oldu. daha sonra 1972 yılında Tiflis Güzel Sanatlar Devlet Akademisi'nin mimarlık bölümünü bitirdi. 1968 ile 1974 yılları arasında mimar olarak çalıştıktan sonra, 1980 yılında Tiflis Devlet Tiyatro Enstitüsü'ne girdi. İlk oyunculuk deneyimini 1977 yılında Some Interviews on Personal Matters isimli filmde rol alarak yaşadı. 1979 yılında A Journey to Sopot filmiyle ilk kez bir yönetmenlik tecrübesi yaşadı. 1987 yapımı Robinsonada or My English Grandfather isimli filmle, 1987 Cannes Film Festivali'nde Caméra d'Or (Altın Kamera) ödülü kazanarak büyük beğeni topladı.[1] O 1990'ların başında Fransa'ya taşındı. Yönetmenliğini yaptığı Aşkın Tarifi (Şekvarebuli kulinaris ataserti retsepti, 1996) filmi şimdiye kadar Gürcistan yapımı filmler içinde Akademi Ödülleri'ne aday olma başarısı gösteren tek filmdir.

Corcadze, Gürcü yazar ve yönetmen Irakli Kvirikadze ile evlidir.

Filmografisi

  • Mogzauroba Sopotşi, (1979)
  • Atlant, (1979)
  • Momehmaret ialbuzze asvlaşi, (1981)
  • Erosi, (1984)
  • Robinzoniada, anu çemi ingliseli papa, (1987)
  • The Poet Rovachidze, (1990)
  • Encounters (II), (1993)
  • Château de la napoule, (1993)
  • About Georgia, (1993)
  • Aşkın Tarifi, (1996)
  • 27 Missing Kisses, (2000)
  • Postalioni, (2003) - (Kısa film)
  • The Rainbowmaker, (2008)
  • Moskva, ya lyublyu tebya!, (2010)

Kaynakça

  1. ^ "Festival de Cannes: Robinsonada or My English Grandfather". festival-cannes.com. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2009. 

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mike Leigh</span>

Mike Leigh,, İngiliz yönetmen.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Tengiz Abuladze, Gürcistan sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir. Özellikle Vedreba (Yakarış), Natvris He ve Monanieba (Nedamet) adlı üçlemesiyle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Haneke</span> Avusturyalı film yönetmeni

Michael Haneke, Avusturyalı film yönetmeni. Kendi anlatımıyla "kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler" yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle film müziği kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Gaspar Noé</span> Arjantinli film yönetmeni

Gaspar Noé, Arjantinli Fransız yönetmen, film yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro González Iñárritu</span>

Alejandro González Iñárritu, Akademi Ödülü sahibi Meksikalı film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Frears</span>

Stephen Arthur Frears, Akademi ödülü adaylığı bulunan İngiliz film yönetmenidir. The Queen ve The Grifters filmleri ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bob Fosse</span>

Bob Fosse, müzikal tiyatro yönetmeni, koreografı ve film yönetmenidir. Koreograf olarak 7 kez Tony Ödülü almıştır. 1972 yılında ise Cabaret filmi ile En İyi Yönetmen alanında Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 1975 yılında Lenny ve 1980 yılında All That Jazz filmleri ile bu ödüle tekrar aday gösterilmiştir. All That Jazz ile aynı zamanda En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday olmuş, Cannes Film Festivali'nde de Altın Palmiyeyi kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jane Campion</span>

Jane Campion Oscar ödülü sahibi film yönetmeni ve senaristi.Piyano filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almış ve En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Lina Wertmüller, Sofia Coppola ve Kathryn Bigelow ile birlikte bu ödüle aday gösterilen dört kadından biridir. Piyano ile Cannes Film Festivali'nde en iyi filme verilen Altın Palmiye'yi almıştır.

Sopiko Çiaureli, Gürcü Sovyet sinema ve tiyatro oyuncusu. Özellikle, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze ve Tiflisli Ermeni yönetmen Sergei Parajanov’un filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Çiaureli’nin oynadığı filmler, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi. Çiaureli, Sovyetler döneminde uluslararası festivallerde yedi kez “en iyi kadın oyuncu” seçilen tek sinema oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Thomas Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Paul Thomas Anderson, 8 kez Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş Amerikalı yönetmen ve film yapımcısı. Özellikle henüz 29 yaşında iken yönettiği Magnolia (film) adlı filmiyle eleştirmenlerden olumlu not almıştır.

Hugh Hudson, İngiliz yönetmen. 1981'de En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan Ateş Arabaları filminin yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Sorrentino</span> İtalyan film yönetmeni

Paolo Sorrentino, İtalyan sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Götz Spielmann</span>

Götz Spielmann Avusturyalı yönetmen ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Abderrahmane Sissako</span>

Abderrahmane Sissako, Mali ve Fransa'da sıklıkla çalışan film yönetmen ve yapımcısıdır. Sissako, Ousmane Sembène, Souleymane Cissé, Idrissa Ouedraogo ve Afrika'daki birkaç uluslararası film yönetmeni olan Cervil Diop Mambety ile birlikte uluslararası bir etkiye sahip. Mutluluğu Beklemek (Heremakono) adlı filmi, 2002 Cannes Film Festivali resmi seçiminde Un Certain Regard kapsamında FIPRESCI Ödülü'nü kazandı. 2007 yılında çekilen Bamako filmi dikkat çekti. Sissako'nun temaları arasında küreselleşme, sürgün ve insanların yerlerinden edilmesi sayılabilir. 2014 filmi Timbuktu, 2014 Cannes Film Festivali'nde ana yarışma bölümünde Palme d'Or için yarışmak üzere seçildi ve En İyi Yabancı Film İçin Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Audiard</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (d. 1952)

Jacques Audiard Fransız senarist ve film yönetmeni. Babası Michel Audiard aynı zamanda önemli bir senarist ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Barbare Corcadze</span>

Barbare Corcadze, Gürcü yazar, şair ve kadın hakları savunucusu. Gürcü mutfağı konusunda yazdığı kitap, yüzyılı aşkın bir süre sonra, unutulmuş Gürcü yemeklerinin yeniden hayata döndürülmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vinko Brešan</span>

Vinko Brešan, Yugoslavyalı film yönetmeni.

40. Cannes Film Festivali 7 - 19 Mayıs 1987 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, "Çok tartışmalı" kabul edilen bir seçenek olan Maurice Pialat tarafından yönetilen Sous le soleil de Satan'a gitti ve ödül halkın katılımıyla verildi. Pialat "Beni sevmiyor musunuz? Pekala, ben de size sizden hoşlanmadığımı söyleyeyim!" diyerek sert bir yanıt verdi.

<span class="mw-page-title-main">Lana Gogoberidze</span>

Lana Gogoberidze, Gürcü film yönetmeni ve politikacı.