İçeriğe atla

Namık Kemal Lisesi (İzmir)

Koordinatlar: 38°25′55″K 27°08′44″D / 38.43194°K 27.14556°D / 38.43194; 27.14556
Namık Kemal Lisesi
Harita
Kuruluş1853
ÜlkeTürkiye
Şehirİzmir
İlçeKonak
TürüAnadolu Lisesi
MüdürErcan Fidan
Müdür yardımcısıZafer Kaya
Mehmet Önal
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce (zorunlu), Almanca (seçmeli)
SınıflarLise 4 Yıl
Öğrenci sayısı923 (2023)
Öğretmen sayısı62 (2023)
AdresiMimar Sinan Mah. Doktor Mustafa Enver Bey Caddesi 1393.Sok No:2, 35220 Alsancak, Konak/İzmir
Resmî sitesiİZMİR / KONAK - Namık Kemal Lisesi
Koordinat38°25′55″K 27°08′44″D / 38.43194°K 27.14556°D / 38.43194; 27.14556

Namık Kemal Lisesi, İzmir'in en eski okullarındandır. Günümüze kadar ülke çapında tanınmış birçok mezun vermiştir. 1925-1926 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk, okulun şu anki binasını, bina İzmir Kız Lisesi tarafından kullanılırken ziyaret etmiş ve okulun hatıra defterine şu satırları yazmıştır: "İzmir Kız Lisesini ziyaretimden pek memnun oldum. Müdür hanım ve bay muallimlerin ciddi ve isabetli mesaisinin aşırı suhuletle ve takdirle görülmektedir.". Bu hatıra defteri İzmir Kız Lisesi'nin şu anki binasında saklanmaktadır.

Okulun kütüphanesinde birçok eski basım kitaplar ve ansiklopediler bulunmaktadır. Ayrıca Çanakkale Savaşı'na Anadolu'daki birçok okul gibi bu okulun öğrencileri de katılmıştır ve o yıl okul mezun vermemiştir.

Tarihçe

Namık Kemal Lisesinin Geçmişten Bir Görünümü

Yapı ilk olarak 1909 yılında Rum Evanjelik Mektebindeki öğrenci sayısının artmasıyla inşa edilmeye karar verilmiş ve çeşitli fonların toplanmasıyla günümüzdeki arsası satın alınmıştır. Bugün Namık Kemal Lisesi olarak kullanılan yapı inşa edilmeye başlansa da Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı nedeniyle çalışma kesintiye uğramıştır. Daha sonra bu çalışma 1919 ve 1922 yılları arasında Yunan yönetimi sırasında yeniden başlatılmıştır. Rötuşları 1922 yazında tamamlansa da Büyük Taarruzun zaferle sonuçlanması ve izleyen mübadele nedeniyle okul yeni binasına hiçbir zaman taşınamadı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924-25 ders yılından itibaren İzmir Kız Lisesi olarak kullanılan yapı, adı geçen okulun 1937-38 ders yılı başında Karataş'taki eski Erkek Öğretmen Okulu binasına taşınması üzerine Kültür Müdürlüğü tarafından “Fuar günlerinde pansiyon olarak kullanılması” için Fuar Komitesi emrine verilir. Ancak kısa zaman sonra binanın İzmir Erkek Lisesinin ortaokul öğrencileri için şube olarak kullanılmasına karar verilir. 1939 yılı Şubat ayında da İzmir İkinci Erkek Lisesi adıyla yeni bir liseye dönüştürülür. 1942 yılı Mayıs ayında Birinci Erkek Lisesinin adı "Atatürk Lisesi" olurken bu okula "İnönü Lisesi" adı verilir. 16 Mart 1943 tarihinde İsmet İnönü'nün büstü konan ve 1952 yılı Eylül ayında adı "Namık Kemal Lisesi"ne dönüştürülen okulda 14 Mart 1955 tarihinde yeni konferans salonu açılır. 1965 yılı Eylül ayında ortaokul bölümü kaldırılarak mevcut öğrenciler okul bahçesinde inşa edilen Barbaros Ortaokulu'na aktarılır.[1]

İçerik

Namık Kemal Lisesi günümüzde Konak ilçesi; Alsancak semtinde İzmir Kültürpark'ın kuzeyinde yer almaktadır.Geçmişte farklı amaçlarda kullanılan bu yapı günümüzde ise eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Okulun bir girişi işlek bir cadde üzerindeyken diğer giriş ise ara bir sokaktan sağlanır.

Biçimsel özellikler

Bina, Neo-Grek ve Neo-klasik stile sahiptir. Bir ana blok ve ona dik olarak konumlanan üç bloktan oluşan E formlu bir plana sahiptir. Okul binası kırma çatı sistemine sahip olup cephede üçgen alınlıklar ön plana çıkmıştır.

Mekansal deneyim

Dış cephede dikdörtgen pencereler arasında tekrar eden kolon görünümlü pilasterlar dikdörtgensel desen oluşturmaktadır. Yüksek platform üzerine konumlanan iki iyonik mermer kolon girişi tanımlamaktadır. İç mekanda ise dışarıdaki iki iyonik kolonla aynı hizada iki dorik kolon bulunmaktadır. Çift koldan ilerleyen iki merdivende ahşap trabzanlar kullanılmaktadır. Merdivenlerin demir korkuluklarında ise bitkisel motifli süslemeler yer almaktadır. Binada sıkça mermer ve tavan süslemelerine yer verilmiştir. Yapının okul bahçesine bakan iki terası vardır.

Yapı ve malzeme özellikleri

Yapının taşıyıcı elemanları arasında dorik kolonların yanı sıra mermer sütunlarda yer almaktadır. Binada mermer, ahşap, demir ve taş malzemeler kullanılmıştır. Yapıda kullanılan mermer süslemeler yapıyı sadelikten süslü bir görüntüye ulaştırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçemiz". T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İZMİR / KONAK - Namık Kemal Lisesi. Namık Kemal Lisesi. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  • İzmir Mimarlık Rehberi 2005
  • İzmir Kent Ansiklopedisi 2013
  • İzmir Ahmet Piriştina Kent Müzesi
  • İzmir'i İzmir Yapan Adlar 2008

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş Erkek Lisesi</span> 1908 yılından bu yana eğitim veren orta öğretim kurumu

Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Joseph Fransız Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda bir özel okul

Saint-Joseph Fransız Lisesi, Kadıköy'de bulunan Fransa menşeli özel bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Lisesi</span> Balıkesirde bir lise

Balıkesir Lisesi, resmî kayıtlara göre 1885'te eğitim öğretim hayatına başlayan Balıkesir'in ve yöresinin tarihi ve önemli okullarından biri.

Samsun 23 Nisan Ortaokulu, 1924 yılında Terzi Cemil adlı bir şahsın Yıldız Sinema binasının yanındaki evinde "Çocuklar Bahçesi İlk Mektebi" olarak açılmış ortaokul'dur. Okul daha sonra Şehir Kulübü'nün karşısındaki bodrum üzerindeki tek katlı binaya taşınmıştır. 1948-1949 Öğretim yılında Namık Kemal Lisesi'nin yanındaki binaya, 1960 yılında da şimdiki İl Halk Kütüphanesi'nin yerindeki binaya taşınmıştır. Bu binanın koleje verilmesiyle Namık Kemal Lisesi yanındaki binaya geri dönülmüştür. 1984 yılına kadar bu binada eğitim-öğretim verilmiş, aynı yıl yan yana bulunan dört okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu dört okul şunlardır:

  1. 23 Nisan İlkokulu:
  2. Dumlupınar İlkokulu: Bu okul binası Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak yaptırılmış, milli mücadeleden sonra askerî hastane olarak kullanılmış, 1927 yılında ilkokul olmuştur. Bu bina, günümüzde İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmaktadır.
  3. Cumhuriyet İlkokulu:Rum kulübü olarak kurulan bina 1928 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu'nun bünyesine katılmıştır.
  4. Merkez Ortaokulu: Ortodoks Kilisesi Külliyesi'ne ait bir binayken daha sonra sinema salonu olarak kullanılmıştır. 1948 yılında onarılan bina kolej olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kolej taşınınca burası "Merkez Ortaokulu" yapılmış, 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu bünyesine katılmıştır. 23 Nisan İlkokulu ve Merkez Ortaokulu binaları 1993 yılında yıktırılmış, onların yerine bugünkü modern bina yapılmıştır.Merkez ilçenin en büyük ilköğretim okullarından biridir.
<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Anadolu Lisesi</span> Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL)

Eskişehir Anadolu Lisesi, Eskişehir'de bulunan bir Proje Anadolu lisesidir. Liseye Geçiş Sınavlarına göre Eskişehir'in en yüksek puanla öğrenci alan proje Anadolu lisesidir. 1955 yılında açılan Maarif Kolejlerinden biridir. Aktif öğrenci kulüplerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Anadolu Lisesi</span>

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kız Lisesi</span>

İzmir Kız Lisesi, Türkiye'de cumhuriyetin ilk eğitim kurumlarından biridir. Okul binası 1917 yılında İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından İttihat ve Terakki Mektebi olarak yaptırılmış, daha sonra erkek muallim mektebi olarak kullanılmıştır. Bina, Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir Yunanistan'da kalsaydı, İzmir İyon Üniversitesi olarak kullanılacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Davutpaşa Anadolu Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Davutpaşa Lisesi ya da Davutpaşa Anadolu Lisesi (DPAL), İstanbul Fatih'te yer alan tarihi II. Bayezid'e kadar uzanan lise. İstanbul'un ilk Türk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Buca Fen Lisesi</span>

Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi, İzmir’in Buca ilçesinin Dumlupınar mahallesinde bulunan, fen lisesi statüsünde bir okuldur.

İzmit Lisesi, Kocaeli ili İzmit merkez ilçesinde bulunan bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Lisesi</span> Ankarada bulunan bir lise

Gazi Lisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir lisedir. 1932 yılında, "Gazi Erkek Lisesi" adıyla açılarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. İsviçreli mimar Ernst Arnold Egli tarafından tasarlanan ve inşası 1936 yılında tamamlanan okul binası, Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

Kocatepe Mimar Kemal Lisesi, 1963 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde kurulan lise düzeyindeki okul.

<span class="mw-page-title-main">Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span>

Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi 1867'ye kadar uzanan ve ilk olarak 1868-1869 öğretim yılında hizmete sunulan bir okuldur. İlk açıldığında ismi İzmir Islahhanesi olan okul ayrıca İzmir'in ilk ıslahhanesidir. Açılma sebebi ise kimsesiz ve fakir çocukların barındırılıp, sanat öğretilerek memlekete faydalı bireyler haline getirilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Anadolu Lisesi</span> Ankarada köklü bir lise

Gazi Anadolu Lisesi, Ankara'da ortak eğitim veren bir Anadolu Lisesidir. 1984 yılında "Söğütözü Anadolu Lisesi" adı altında kurulmuştur. Okulun kurucu müdürlüğünü Mehmet Öner yapmıştır. 1986'da Beştepe'deki yerine taşınmış ve şimdiki adını almıştır. Mehmet Öner verdiği bir röportajda dönemin Bayındırlık Bakanı olan Sefa Giray'ın mevcut binaya taşınılmasında etkili olduğunu belirtmiştir. Okulun amblemi, her öğrencisinin üniformasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıdır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Çankaya'da bulunan Beytepe'deki binasına taşınmıştır.