İçeriğe atla

Namık Kemal Lisesi

Namık Kemal Lisesi ismini taşıyan okullar aşağıdaki gibidir:

İlgili Araştırma Makaleleri

Namık Kemal Yolga, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Paşa</span> Osmanlı Türkü şair, mütefekkir ve devlet adamı

Ziya Paşa doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

Samsun 23 Nisan Ortaokulu, 1924 yılında Terzi Cemil adlı bir şahsın Yıldız Sinema binasının yanındaki evinde "Çocuklar Bahçesi İlk Mektebi" olarak açılmış ortaokul'dur. Okul daha sonra Şehir Kulübü'nün karşısındaki bodrum üzerindeki tek katlı binaya taşınmıştır. 1948-1949 Öğretim yılında Namık Kemal Lisesi'nin yanındaki binaya, 1960 yılında da şimdiki İl Halk Kütüphanesi'nin yerindeki binaya taşınmıştır. Bu binanın koleje verilmesiyle Namık Kemal Lisesi yanındaki binaya geri dönülmüştür. 1984 yılına kadar bu binada eğitim-öğretim verilmiş, aynı yıl yan yana bulunan dört okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu dört okul şunlardır:

  1. 23 Nisan İlkokulu:
  2. Dumlupınar İlkokulu: Bu okul binası Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak yaptırılmış, milli mücadeleden sonra askerî hastane olarak kullanılmış, 1927 yılında ilkokul olmuştur. Bu bina, günümüzde İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmaktadır.
  3. Cumhuriyet İlkokulu:Rum kulübü olarak kurulan bina 1928 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu'nun bünyesine katılmıştır.
  4. Merkez Ortaokulu: Ortodoks Kilisesi Külliyesi'ne ait bir binayken daha sonra sinema salonu olarak kullanılmıştır. 1948 yılında onarılan bina kolej olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kolej taşınınca burası "Merkez Ortaokulu" yapılmış, 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu bünyesine katılmıştır. 23 Nisan İlkokulu ve Merkez Ortaokulu binaları 1993 yılında yıktırılmış, onların yerine bugünkü modern bina yapılmıştır.Merkez ilçenin en büyük ilköğretim okullarından biridir.
<i>Vatan yahut Silistre</i> Namık Kemal tarafından yazılan tiyatro oyunu (1872)

Vatan yahut Silistre, Namık Kemal’in 1872’de kaleme aldığı dört perdelik tiyatro yapıtıdır.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Lisesi</span> Ankarada bulunan bir lise

Gazi Lisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir lisedir. 1932 yılında, "Gazi Erkek Lisesi" adıyla açılarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. İsviçreli mimar Ernst Arnold Egli tarafından tasarlanan ve inşası 1936 yılında tamamlanan okul binası, Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde bulunur.

Beran Bertuğ - Kıbrıs Türkü eğitmen, bürokrat ve siyasetçi. Kıbrıs ve Mağusa'nın ilk kadın kaymakamı.

Hürriyet, 1868-1870 arasında Genç Osmanlılar tarafından Avrupa ülkelerinde yayınlanan haftalık, Türkçe siyasi gazete.

Kocatepe Mimar Kemal Lisesi, 1963 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde kurulan lise düzeyindeki okul.

<span class="mw-page-title-main">Manyasizade Refik Bey</span>

Manyasizade Refik Bey (1853-1909), Osmanlı Devleti'nin son döneminde 2 kez Adalet Nazırlığı yapmış bir devlet adamı ve Klasik Türk müziği bestecisidir. Avukatlık ve hukuk müşavirliği de yapan Refik Bey, aynı zamanda Hukuk Mektebi ve Mülkiye Mektebi'nde dersler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Samsun)</span>

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Osmanlı döneminde Samsun'da inşa edilen ve Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı olan eski bir dinî kurum.

Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı divan şiiri antolojisinin ilk cildini eleştirmek üzere Namık Kemal'in 1876’da kaleme aldığı eserdir. Türk edebiyatında ilk modern eleştiri örneği kabul edilir.

Cahit Okurer, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir İyon Üniversitesi</span>

İzmir İyon Üniversitesi, İzmir'in işgali esnasında Yunan otoritelerince kurulmuş üniversitedir. Şehirde kurulan ilk üniversiteydi, ancak Batı Cephesi'nde Yunan tarafının mağlubiyeti ve Eylül 1922'deki İzmir'in Kurtuluşu nedeniyle çalışmalarına başlayamadı. Binası günümüzde Namık Kemal Lisesi olarak kullanılmaktadır. Konstantin Karatodori rektörlüğünü yapmıştır.

Namık Kemal Lisesi, İzmir'in en eski okullarındandır. Günümüze kadar ülke çapında tanınmış birçok mezun vermiştir. 1925-1926 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk, okulun şu anki binasını, bina İzmir Kız Lisesi tarafından kullanılırken ziyaret etmiş ve okulun hatıra defterine şu satırları yazmıştır: "İzmir Kız Lisesini ziyaretimden pek memnun oldum. Müdür hanım ve bay muallimlerin ciddi ve isabetli mesaisinin aşırı suhuletle ve takdirle görülmektedir.". Bu hatıra defteri İzmir Kız Lisesi'nin şu anki binasında saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan, Konak</span>

Mimar Sinan, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Kültürpark, Alsancak Garı, İzmir Atatürk Spor Salonu, Namık Kemal Lisesi mahallede yer almaktadır.

Ahmed Ratib Paşa, Osmanlı devlet adamı