İçeriğe atla

Namık Kemal (anlam ayrımı)

Namık Kemal, aşağıdaki anlamlara gelebilir.

Kişiler

Diğer

İlgili Araştırma Makaleleri

Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Recaizade Mahmud Ekrem</span> Türk şair ve yazar (1847-1914)

Recaizade Mahmud Ekrem, Türk şair ve yazardır. 19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir.

Namık Kemal Yolga, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Paşa</span> Osmanlı Türkü şair, mütefekkir ve devlet adamı

Ziya Paşa doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi, 5237 nolu Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitap, dördüncü kısım, üçüncü bölümünün son maddesi. Üçüncü bölümde "Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar" ele alınmaktadır. 30 Nisan 2008 tarihinde kabul edilen Türk Ceza Kanunu'nun bu maddesinde Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile ilgili durumlar yer almaktadır.

Nâm-ı Kemâl, Osmanlıcada bir fıkra veya kısa hikâye anlatılmaya başlarken kullanılan ve "adamın biri" anlamına gelen bir terimdir. Sonradan bu terim kullanılarak anlatılan fıkraların neredeyse tamamının müstehcen bir karakter alması ve halk dilinde de, "Nam-ı Kemal" yerine, tamamıyla yanlış ve ses benzerliği dışında hiçbir dayanağı olmayan bir şekilde vatan şairi Namık Kemal'e atfedilmeye başlaması ile bu terim evrim geçirmiş olmaktadır. Başka bir deyişle günümüzde "Namık Kemal"in sözü diye söylenen birçok müstehcen söz aslında "Nam-ı Kemal" fıkralarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

<i>Diyojen</i> (dergi)

Diyojen, Teodor Kasap tarafından Fransızca ve Rumca olarak çıkarılırken 25 Kasım 1870 tarihinden itibaren Osmanlıca yayınlanmaya başlayan ilk Osmanlı mizah dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<i>Vatan yahut Silistre</i> Namık Kemal tarafından yazılan tiyatro oyunu (1872)

Vatan yahut Silistre, Namık Kemal’in 1872’de kaleme aldığı dört perdelik tiyatro yapıtıdır.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Talat Artemel</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Talat Artemel, Türk sinema oyuncusu, yönetmen ve senaristtir. Tiyatro sanatçısı Cahide Sonku'nun ilk eşi.

Celalettin Harzem Şah, Namık Kemal'in kaleme aldığı 15 perdelik tarihi tiyatro oyunu.

<i>Vatan ve Namık Kemal</i> (film, 1951) 1951 filmi

Vatan ve Namık Kemal, yönetmenliğini Talat Artemel, Sami Ayanoğlu ve Cahide Sonku'nun üstlendiği 1951 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Cahide Sonku'dur.

<span class="mw-page-title-main">Manyasizade Refik Bey</span>

Manyasizade Refik Bey (1853-1909), Osmanlı Devleti'nin son döneminde 2 kez Adalet Nazırlığı yapmış bir devlet adamı ve Klasik Türk müziği bestecisidir. Avukatlık ve hukuk müşavirliği de yapan Refik Bey, aynı zamanda Hukuk Mektebi ve Mülkiye Mektebi'nde dersler vermiştir.

Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı divan şiiri antolojisinin ilk cildini eleştirmek üzere Namık Kemal'in 1876’da kaleme aldığı eserdir. Türk edebiyatında ilk modern eleştiri örneği kabul edilir.